Feminismul si consecintele sale
Raspunsuri - Pagina 11
alevin spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Orice adolescent normal are acces la Tv, reviste, internet, un cerc de prieteni, un anturaj. Nimeni nu este imun la mesajele si tendintele promovate de media. Nici macar cei care nu au televizor acasa. |
Generalizezi ingrozitor de tare. Exista in lumea asta oameni care nu-si formeaza opiniile in functie de programul la televizor si tot ei, nu-si lasa copii sa fie educati de televizor, reviste, reclame, vecina de la colt si postas.
Televizorul nu face educatie, televizorul vinde un produs. Depinde de tine sa-ti educi copilul sa discearna intre un model si altul.
Lali spune:
Nimeni nu este imun la informatiile venite din mediu, spui tu. Perfect adevarat. Dar fiecare le trece prin filtrul propriu. Iar acest filtru propriu ar trebui sa fie bazat pe principii si repere. Care nu se invata la TV, nicidecum.
Asta se invata acasa, prin educatia din familie si, in cazul fericit, se poate continua la scoala.
Adolescentii trebuie sa aiba ceva in cap astfel incat sa nu preia din mediu doar partile negative (sa le spunem).
Pana la urma si adultii au la dispozitie stirile de la ora cinci&co (repetate si date pe toate canalele media pana la saturatie) dar asta nu ne face pe toti criminali.
Nu accesul la informatia de proasta calitate este cauza problemelor spuse de tine, ci lipsa filtrului propriu, alaturi de independenta proaspat castigata de un adolescent.
Valabil si pentru fata imbracata aiurea si pentru baiatul care "pune mana", ca sa folosesc expresia vehiculata mai sus.
Maria_1 spune:
citat din mesajul lui Lali Nimeni nu este imun la informatiile venite din mediu, spui tu. Perfect adevarat. Dar fiecare le trece prin filtrul propriu. Iar acest filtru propriu ar trebui sa fie bazat pe principii si repere. Care nu se invata la TV, nicidecum. Asta se invata acasa, prin educatia din familie si, in cazul fericit, se poate continua la scoala. Adolescentii trebuie sa aiba ceva in cap astfel incat sa nu preia din mediu doar partile negative (sa le spunem). Pana la urma si adultii au la dispozitie stirile de la ora cinci&co (repetate si date pe toate canalele media pana la saturatie) dar asta nu ne face pe toti criminali. Nu accesul la informatia de proasta calitate este cauza problemelor spuse de tine, ci lipsa filtrului propriu, alaturi de independenta proaspat castigata de un adolescent. Valabil si pentru fata imbracata aiurea si pentru baiatul care "pune mana", ca sa folosesc expresia vehiculata mai sus. |
Asta este exact ce spun. Adolescentii 'fara filtru propriu' nu sunt la televizor. Ei exista si in realitate. Din pacate.
Si trebuie sa admitem ca sunt cazuri nefericite, cum le spui si tu, care nu au ocazia sa isi formeze un filtru propriu (cu ajutorul parintilor si/sau al scolii). Sunt multi adolescenti lasati de izbeliste, cu parinti plecati la capsuni sau parinti care nu isi dau seama ce se intampla sau nu ii intereseaza (vezi goana dupa bani si lipsa totala de timp).
Nu putem sa spunem ca adolescentii astia 'lipsiti de repere/filtre propii' sunt doar o inchipuire sau sunt doar la televizor. Asta inseamna sa inchidem ochii si sa ne facem ca ploua.
Fara dragoste, grija, atentie si dedicare din partea parintilor, orice adolescent poate sa ajunga ca cei de care vorbeste articolul respectiv. Nu e atat de departe riscul asta incat sa zicem..."Eh, asta e la TV. Arunc TV-ul si sunt scutit de orice risc. Nu cumpar reviste si sunt ferit" . . .
Copiii ies in lume chiar daca n-au TV in casa. Lumea de astazi e impregnata de niste tendinte si 'principii', de o scara a valorilor. . . indiferent daca ne place sau nu.
Diferenta dintre o fata din articol si o 'fata minunata' o fac parintii si (ideal ar fi) scoala.
Prezenta parintilor si a scolii in viata adolescentului. . . . nu lipsa televizorului.
corap spune:
ce treaba mai are feminismul in toata ciorba asta?
(pe maria tb s-o intelegem, acu' citeste pe nea rene girard , 'al cu mimetic desire = imitatia joaca un rol determinant in procesul motivational uman. )
maria, esti tipul de om groaznic de influentabil si prea ii judeci pe toti prin prisma asta. grow up! e pacat sa-ti irosesti potentialul inghesuindu-l in tiparul gandit de altii
Maria_1 spune:
citat din mesajul lui corap ce treaba mai are feminismul in toata ciorba asta? (pe maria tb s-o intelegem, acu' citeste pe nea rene girard , 'al cu mimetic desire = imitatia joaca un rol determinant in procesul motivational uman. ) maria, esti tipul de om groaznic de influentabil si prea ii judeci pe toti prin prisma asta. grow up! e pacat sa-ti irosesti potentialul inghesuindu-l in tiparul gandit de altii |
Off topic
Da, Corap. . . citesc Rene Girard. . . si imi plac foarte mult teoriile si demonstratiile lui. Nu stiu de unde deduci ca sunt un om influentabil. . . dar nu imi place sa mi se puna etichete fara sa mi se explice motivele. A fi influentabil...(dupa Rene Girard) sta in firea omului. Daca nu am fi influentabili, nu am invata nici sa vorbim. Am fi precum patrupedele.
Dar. . .tu o spui ca si cum am intrecut o limita si ma inclin dupa cum bate vantul.
BlackCat a presupus ce ma preocupa si a dedicat o jumatate de pagina pentru a explica de ce crede asa. Nu a spus trei cuvinte. . . aruncate la subsol.
Toate cele de mai sus au legatura cu ce se intelege (in anumite medii si la un anumit moment in timp) prin FEMEIE LIBERA , FEMEIE PUTERNICA si FEMEIE INDEPENDENTA.
Toate astea au legatura cu feminismul. Feminismul a luptat (si lupta) pentru ca femeia sa fie libera, puternica si independenta. Dar . . . toate astea intelese intr-un anume fel. . .nu oricum.
Si intorcandu-ma tot la Rene Girard. . . imi permit sa afirm (sus si tare) ca suntem perfect influentabili la ceea ce se petrece in jurul nostru. Nu traim in globuri de cristal. Avem o inclinatie naturala inspre a imita. A imita nu este un lucru bun sau rau in sine. Devine bun sau rau in functie de alegerea pe care o facem.
Problema ridicata de mine mai sus. . . este ce anume imitam si in functie de ce. Toti avem modele (in istorie, in imaginatie, in realitate, la TV, din basme, in ce am vazut de mici) si toti urmam un pattern (constient sau mai putin) indiferent daca ne convine sau nu.
Din tonul tau inteleg ca il dispretuiesti cumva pe "nea' Girard". Eu il admir si regasesc multe explicatii in scrierile lui. Ca nu este foarte in ton cu 'moda' stiu. Ca pleaca de la premiza ca omul nu este bun, frumos si simpatic (in sine) ii deranjeaza pe multi. Ca demasca violenta si nedreptatea maselor (pe principiul mimetic). . . este cu atat mai deranjant pentru cei care cred ca traiesc intr-un glob de sticla si sunt TOTAL IMUNI la ceea ce se petrece in jur.
E dureros pentru cei care cred ca ideile si convingerile lor sunt unice si au aparut (ca prin minune) de undeva din neant. E greu de acceptat pentru cei care au convingeri si cred ca ele nu vin de nicaieri (in afara de ei insisi).
Scrierile lui ii irita si pe toti cei care nu pot explica de unde are omul inclinatia asta de a imita ce e rau.
De ce fetele alea de 15 ani (din articol) se imbraca si se poarta indecent? De ce? Daca omul e bun in sine? Daca omul e frumos si corect pur si simplu? Daca are un filtru natural?
De ce exista criminali, raufacatori si oameni care sunt atrasi de rau?
El ne raspunde: Pentru ca astea sunt modelele la care au acces.Si omul nu este bun in sine. Omul este imitator de la natura si imita (este atras) nu doar ce este bun si frumos.
Pe de alta parte, il recomand cu caldura. . . e un autor excelent care vede lucrurile dintr-o perspectiva pe care nu o mai intalnim la alti antropologi.
viviana spune:
Maria, eu nu confund nimic.
Am fost azi intr-o cafenea.
La stanga mea era un grup de tineri care studiau si faceau un proiect pentru scoala.
In dreapta mea alt grup de adolescenti citeau ceva dintr-un ziar.
In spatele meu era cel mai galagios grup. Radeau in gura mare, fumau si spuneau bancuri deocheate.
Ma simt smart woman si as vrea sa scriu ceva care sa apara online.
Doar nu credeti ca o sa ma apuc sa scriu de tinerii aia linistiti?
Chestia asta cu "fetele alea din articol"... hmmm
Maria spui: "Diferenta dintre o fata din articol si o 'fata minunata' o fac parintii si (ideal ar fi) scoala."
Chestia asta "fata din articol" este in sens peiorativ.
De unde stii cum era fata? De unde stie autoarea cum era fata? Ce aspiratii avea, ce parinti avea, daca se cunostea sau nu cu baietii?
Deja am impresia ca m-am intors in copilarie si le aud pe vecinele "de la scara" carcotind.
Nu, nu imi place ce se intampla la TV, nu nu imi place cum unele emisiuni prezinta femeia trofeu, dar nici nu am impresia ca asta este o stare prezenta in viata de zi cu zi.
Corap, ai dreptate ne-am departat de subiect. Cred ca asta s-a si vrut.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
buflea spune:
citat din mesajul lui Maria_1 Toate astea au legatura cu feminismul. Feminismul a luptat (si lupta) pentru ca femeia sa fie libera, puternica si independenta. Dar . . . toate astea intelese intr-un anume fel. . .nu oricum. |
Nu cred ... cred ca feminismul spune ca femeia trebuie sa traiasca fix in zona ei de confort. Fie ca aceasta este acasa la gospodarie si copii sau afara in lumea business-ului, pe scena in lumea entertainment-ului sau pe centura in lumea interlopa (cu limte legale desigur).
Impresia ca militeaza pentru femeia puternica este doar o consecinta a faptului ca in trecut, femeile puternice erau ingradite in norme sociale domestice.
Maria_1 spune:
citat din mesajul lui corap Multum in parvum. |
...............multum in parvo
Pt ca intelepciunea nu mai este nici la moda, nici intalnita pe toate drumurile.....ca sa respectam asta, am putea vorbi in sloganuri.
"Be you" , "Connecting people" sau "Keep walking"
Sa nu ne imaginam ca putine cuvinte (la subsolul paginii si cu caractere mici) redau esente. . .si intelepciuni nemuritoare
marius spune:
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa