studentii suedezi trag un semnal de alarma
Raspunsuri - Pagina 8
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ocebine Eu ma intreb altceva...daca Suedia are doctori pe minus, oare nu ar fii mai practic si convenabil (cost effective) sa suplineasca locuri la facultate? Ma gindesc ca pe termen lung ar fi "cost effective" pentru Suedia sa aiba doctori crescuti si educati in Suedia, nu importati si apoi supusi testelor practice care vad ca dureaza. Poate este OK ca solutie pe termen relativ scurt. |
O CE BINE este in Romania ca este mai ieftin!La noi totul este ieftin, zburdam de atata economie...la bani!
Ocebine, cred ca stii de gluma,!
saskia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui b.nica
O CE BINE este in Romania ca este mai ieftin!La noi totul este ieftin, zburdam de atata economie...la bani! |
B.nica dar nici nu mai importa chestia asta, la urma urmei Suedia aia perfecta a ajuns de isi suplimenteaza penuria de doctori prin spitale cu doctori din Polonia, Cehia, Ungaria, Romania si isi mai si trimite studentii la medicina sa invete prin alte tari, caci la ei sistemul e prin tragere la sorti si oricum e mai simplu si ieftin sa-ti vina unul deja scolit, tu doar sa-l treci prin furcile caudine decat sa pui nene osul la munca si sa lasi mai multe locuri la facultate.
Jenant, pana una-alta. Dar de plans se plang ca nu le convine pe unde invata.
buflea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui b.nica
Uite Buflea aici sunt punctele.De ce multiculturalism, de ce amestecarea natiilor? Ce ar avea de castigat din astea? Intrebarea mea este sincera si chiar mi-as dori un raspuns de la cineva care poate il are. |
Asta este o intrebare interesanta care cred ca ar merita un subiect separat ... realiatea este ca NU STIU de ce. Inteleg de ce America a avut nevoie de asta, dar motivele Americii nu se potrivesc cu conditiile Europei de astazi .
en_kvinna spune:
Treaba cu medicina sta cam asa: statul isi cam face calculul in avans. Adica ofera atatea locuri in facultati cam de cati oameni cu studii superioare vor avea nevoie pe viitor. Punct. Asa e si viabil economic ca altfel o sa fie ca in Romania cand cu facultate nu iti gasesti de munca. Apoi o alta chestie ca avand locuri putine creste concurenta. Corect? Ce se intampla cand creste concurenta intr-un stat unde nu se admite spaga? Creste calitatea studentilor admisi. Ei bine pe parcurs apar unele modificari. Pleaca medicii suedezi in Norvegia unde sunt platiti si mai bine si pe a carei limbi o pot stapanii fff usor. Si norvegienii ii accepta. Altii s-ar putea sa migreze din diverse motive inclusiv personale. Altii mor, altii se imbolnavesc si nu mai pot munci, exista cazuri. Alti intra in concedii paternale. Exista cazuri. Si mai exista o posibilitate; dinamica populatiei. Aici apare o variabila in calculul statului: nu poate stii cati migreaza in sau out (oameni obisnuit, adica pacientii), apoi calcul poate e facut pt. un deceniu sau mai mult, ca si facultatea dureaza 6 ani. Deci in 1,2,3 decenii pt. cat e facut calculul variabilele pot suferi modificari.
ocebine spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui saskia
B.nica dar nici nu mai importa chestia asta, la urma urmei Suedia aia perfecta a ajuns de isi suplimenteaza penuria de doctori prin spitale cu doctori din Polonia, Cehia, Ungaria, Romania si isi mai si trimite studentii la medicina sa invete prin alte tari, caci la ei sistemul e prin tragere la sorti si oricum e mai simplu si ieftin sa-ti vina unul deja scolit, tu doar sa-l treci prin furcile caudinem decat sa pui nene osul la munca si sa lasi mai multe locuri la facultate. Jenant, pana una-alta. Dar de plans se plang ca nu le convine pe unde invata. |
Jenant este si tonul tau...si mai ales generalizarea ca de lene nu invata studentii suedezi cind s-a explicat destul de frumos sistemul.
Negam ca in Romania exista coruptie la facultate? Sau doar ne suparam ca ne iese mizeria de sub pres? Ca pina la urma la asta se rezuma discutia. Ce conteaza daca-i adevarat, conteaza sa ne infuriem si sa ne umflam penele si sa deflectam atentia asupra la altceva.
Sint convinsa ca in Romania facultatea se face cu usurinta prin mita. Cunosc doi absolventi (unul in stomatologie si una in medicina). Aici abia-abia s-au tirit pin liceu (medicinista cu GED, nicidecum cu diploma obisnuita) care sint reintorsi cu diplome romanesti. Normal, a durat o vesnicie sa treaca prin examenele de aici (cam cit a durat si facultatea in Ro)...asta explica multe.
saskia spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui ocebine
Jenant este si tonul tau...si mai ales generalizarea ca de lene nu invata studentii suedezi cind s-a explicat destul de frumos sistemul. Negam ca in Romania exista coruptie la facultate? Sau doar ne suparam ca ne iese mizeria de sub pres? Ca pina la urma la asta se rezuma discutia. Ce conteaza daca-i adevarat, conteaza sa ne infuriem si sa ne umflam penele si sa deflectam atentia asupra la altceva. Sint convinsa ca in Romania facultatea se face cu usurinta prin mita. Cunosc doi absolventi (unul in stomatologie si una in medicina). Aici abia-abia s-au tirit pin liceu (medicinista cu GED, nicidecum cu diploma obisnuita) care sint reintorsi cu diplome romanesti. Normal, a durat o vesnicie sa treaca prin examenele de aici (cam cit a durat si facultatea in Ro)...asta explica multe. "The surest sign of intelligent life in the universe is the fact that none of it has tried to contact us". Calvin and Hobbes |
Acum te-ai trezit? Sau... am explicat pe parcursul subiectului ca nu neaga nimeni existenta spagii in Romania, au fost mii de subiecte de genul asta, eu am zis clar: daca nu le convine sa nu mai vina sa studieze in Romania. Ce o fi asa de greu de priceput? Tu nu ai face exact asta? Adica te plangi de sistemul din tara aia si te duci taman acolo sa inveti? Vezi paradoxul?
en_kvinna spune:
Eu cred ca cel mai tare a suparat subiectul asta e ca niste neica nimeni studenti la privat suedezi fac plangeri ca uite dom'le aici se copiaza pe rupte si se trece pe spaga. Asta cand e total nefavorabil lor sa isi faca reclama proasta. Si totusi, au facut-o.
b.nica spune:
citat din mesajul lui ocebine Eu ma intreb altceva...daca Suedia are doctori pe minus, oare nu ar fii mai practic si convenabil (cost effective) sa suplineasca locuri la facultate? Ma gindesc ca pe termen lung ar fi "cost effective" pentru Suedia sa aiba doctori crescuti si educati in Suedia, nu importati si apoi supusi testelor practice care vad ca dureaza. Poate este OK ca solutie pe termen relativ scurt. |
Intrebarea este cat costa pregatirea unui medic in Romania si cat costa pregatirea unui medic in alte tari.
Va raspund instant:un asistent universitar la Medicina in Ro are cel mult 370 RON fara cei 25% minus.
Ca banii dati de studentii straini nu ajung la facultati este alta discutie.
Important este ca bugetarii din Invatamantul romanesc lucreaza si nu fac greva.
saskia spune:
citat din mesajul lui en_kvinna Treaba cu medicina sta cam asa: statul isi cam face calculul in avans. Adica ofera atatea locuri in facultati cam de cati oameni cu studii superioare vor avea nevoie pe viitor. Punct. Asa e si viabil economic ca altfel o sa fie ca in Romania cand cu facultate nu iti gasesti de munca. Apoi o alta chestie ca avand locuri putine creste concurenta. Corect? Ce se intampla cand creste concurenta intr-un stat unde nu se admite spaga? Creste calitatea studentilor admisi. Ei bine pe parcurs apar unele modificari. Pleaca medicii suedezi in Norvegia unde sunt platiti si mai bine si pe a carei limbi o pot stapanii fff usor. Si norvegienii ii accepta. Altii s-ar putea sa migreze din diverse motive inclusiv personale. Altii mor, altii se imbolnavesc si nu mai pot munci, exista cazuri. Alti intra in concedii paternale. Exista cazuri. Si mai exista o posibilitate; dinamica populatiei. Aici apare o variabila in calculul statului: nu poate stii cati migreaza in sau out (oameni obisnuit, adica pacientii), apoi calcul poate e facut pt. un deceniu sau mai mult, ca si facultatea dureaza 6 ani. Deci in 1,2,3 decenii pt. cat e facut calculul variabilele pot suferi modificari. |
Atunci asta sa fie semnal de alarma pentru statul suedez , sa-si faca altadata calculul mai bine.
saskia spune:
citat din mesajul lui en_kvinna Eu cred ca cel mai tare a suparat subiectul asta e ca niste neica nimeni studenti la privat suedezi fac plangeri ca uite dom'le aici se copiaza pe rupte si se trece pe spaga. Asta cand e total nefavorabil lor sa isi faca reclama proasta. Si totusi, au facut-o. |
A suparat tonul pe care a fost scris subiectul, nu ca aia, amaratii si-au taiat singuri craca de sub picior. Este o problema reala ce zic ei, dar nu e de competenta lor sa faca asta, daca era asa, trebuiau s ase limiteze la ceea ce le ofera statul-mama. Adica 0,1 locuri la facultatea pe care isi doresc sa o urmeze.