studentii suedezi trag un semnal de alarma
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
Nu stiu cati dintre voi stiu ca in ultimii ani a crescut foarte mult numarul medicilor suedezi care se pregatesc in alte tari. Romania e una din preferatele in ultimii ani, astfel ca in jur de 3000 de studenti se pregatesc sa devina medici in Romania. Suedia are mare penurie de medici, pentru ca aici e foarte greu sa intri (nu exista examen, se merge pe notele de liceu si pe tragere la sorti) si apoi e foarte greu sa termini. Cerintele sunt mari, profesorii exigenti, nu se poate copia, totul e pe capacitate si stiinta.
Zilele trecute a aparut intr-un ziar suedez, un articol referitor la mita si furtul(copiatul) la examenele studentilor la medicina (din Romania), care influenteaza bineinteles si studentii suedezi. Acestia sunt ingrijorati ca in urmatorii ani ar putea ajunge medici in Suedia, dintre acesti studenti de azi care pot sa isi ia exemene platind profesorul sau copiind. Sigur intre cei suedezi nu a fost nimeni care a recunoscut ca ar fi facut asta, dar sansele sa existe asemenea studenti exista, din moment ce practica exista.
Rectorul Facultati de Medicina din Cluj Napoca, centrul universitar preferat al suedezilor, neaga ca ar fi posibil asa ceva.
Studentii vor doar sa informeze Socialstyrelsen (organul de stat suedez care da legitimatii medicilor, fara aceasta legitimatie ei neputand profesa, chiar daca au absolvit facultatea) care insa declara ca ei nu au cum verifica, decat sa vada ca toate examene sunt luate si astfel se elibereaza legitimatia.
Ei vor de asemenea sa traga un semnal de alarma in Ro, ca lucrurile sa se schimbe si cei care absolva medicina sa fie intr-adevar capabili sa profeseze....
Personal nu voi sti ce sa raspund, daca cineva ma va intreba daca e adevarat sau nu...studiez si profesez in sanatate, nu sunt medic dar am contact cu ei, deci e posbil sa ajung si in situatii in care vestea sa se fi raspandit. Anul trecut am lucrat impreuna cu un student suedez la medicina, studia in Targu Mures. Terminase primul an si lucra peste vara aici, s-a intors in octombrie in Ro. Din discutiile cu el nu a reiesit nimic ciudat despre examene, dar mi-a marturisit cat de greu ii e sa se adapteze sistemului romanesc total diferit de cel suedez (materii facute in paralel cu sesiuni de examene, profesori care incuie usa la cursul lor si nu permit studentilor care intarzie sa intre, etc). I se parea foarte aiurea ca un profesor sa se poarte atat de copilareste cu studentii.
Si desigur ma intreb si eu ce medici vor ajunge sa profeseze in viitor in Suedia...Nu pot sa nu remarc ca e adevarata zicala "de ce ti-e frica, nu scapi" . Asta ca sa inchei cu o gluma.
Articolul e mai jos, pentru cunoscatorii de suedeza.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lakarstudenter-larmar-om-mutor_6807293.svd
Raspunsuri
mihaela_s spune:
Ce voiam sa mai spun este ca mi se pare inadmisibil ca profesori universitari la medicina, ei insisi medici, sunt in stare sa ia mita de la un student pentru ca acesta sa treaca examenul...cum poate mai apoi sa stea linistit ca a scos din "mana" lui viitori medici capabili? Chiar nu se gandesc acesti oameni ca sunt posibili "criminali", ca din mana lor vor iesi medici care mai apoi vor putea pune diagnostice gresite, da tratamente gresite, pentru ca le lipsesc cunostinte?
Si mai apoi, daca reclamatiile chiar se ingroasa, pentru ca suedezii nu sunt invatati cu asa ceva, romanii vor pierde o sursa foarte buna de bani...riscand ca Suedia sa nu mai permita scolarizarea viitorilor medici in Ro.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Mariuk_18 spune:
Eu cunosc personal niste cazuri de acest gen care au loc la Facultatea de Medicina din Bucuresti ...dar este vorba despre studenti germani care studiaza acolo. Da, se ia spaga la orice examen,in final, acei viitori medici vor profesa in Germania
Dar,ma intreb,exista ceva ne-rezolvabil in Romania,fara bine cunoscuta spaga???E foarte trist ce se intampla in invatamantul universitar romanesc....
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/blackgirl0/blackgirl0.jpg)
blackgirl0 spune:
Mihaela, vb de parca medicina este singura facultate din tara unde profesorii iau mita de la studenti in sesiune. Si-asa un semnal de alarma tragi... serios. Nu stiu cati suedezi/suedeze studiaza medicina in Romania, insa nici vb de 3000. Ca este slaba facultatea, de acord, dar in general invatamantul universitar din tara este slab. Dar eu consider ca cine vrea sa invete, invata oriunde: si acolo, in Strainezia, si in tara. Si oricum piata muncii ii va departaja pe cei buni, de cei mai putin buni.
en_kvinna spune:
Pe mine ma nedumireste de ce au denuntat copiatul si mita pt. examene in Suedia. De ce nu in Romania`? Si daca se ajunge la nerecunoasterea diplomei de medic din Romania de catre statul suedez nu isi tai ei singuri sansele? Mai ales ca din ce in ce tot mai multi studenti suedezi aleg sa faca medicina in Cluj.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Letitia1/Letitia1.jpg)
Letitia1 spune:
Mihaela, iti dai seama ca o sa treaca multa apa pe Dunare pina o sa se schimbe ceva in sistemul de invatamint romanesc, deci mita o sa se ia in continuare, o sa se copie, si cred ca o sa mearga din rau in mai rau. Eu is mirata cum de Suedia recunoaste scoala de medicina romaneasca? Si in ce liba studiaza stundetii aia, ca in Romania se vorbeste romaneste? Prevad un viitor sumbru pentru pacientii suedezi...
Mariuk_18 spune:
Pai studentii aia studiaza aici pentru ca...in tara lor nu ar fi admisi la facultatile lor de medicina niciodata ...aici insa,dai banul si esti student,dupa aia ia diploma si e doctor in Suedia sau Germania.
Si aici,e viata tataie,examenele se iau cu cifre modice(200 de euro un examen la biochimie,materie de te ia naiba de grea ce este )..,gagici si clubbing cat incape.
mihaela_s spune:
deocamdata abia a ajuns vestea pe aici ca studentii si-ar lua examene pe mita. Eu astept cu mare curiozitate reactia statului suedez.
En-kvinna, au reclamat si in Ro si in Suedia, am scris in primul post.
Mariuk are dreptate, am scris ei eu in primul post. E FOARTE GREU sa intri la facultate in Suedia si apoi sa o termini.
blackgirl, stiu realitatea din invatamantul romanesc, nu sunt plecata decat de 4 ani jumate si am facut facultate acolo...dar facultatea de medicina mi se pare cea la care nu ar trebui sa se faca niciun fel de compromis. Nu ca in rest ar fi normal asta...
letitia, invata in engleza in primul an, fac paralel ore de romana si apoi din anul doi mai stiu si romana pentru ca trebuie sa vb cu pacientii. Cred ca scoala o fac mai departe in engleza. Tipul cu care am vb eu terminase anul intai, de la el stiu asta.
Suedezii accepta medici absolventi in Ro, dupa 2007 pentru ca Ro a intrat in UE si a aderat la toate reglementarile. Insa sistemele sunt foarte diferite, nu sunt multi medici romani care vin incoace, e si limba pe care trebuie sa o stapanesti...nu multi se inhama la asa ceva.
mihaela_s spune:
en-kvinna, doar ii stii pe suedezi. Ei sunt corecti, se gandesc la altii nu la ei . Au considerat necesar sa anunte si Socialstyrelsen ca sa stie ce se intampla...
en_kvinna spune:
Am vorbit cu niste studenti suedezi la medicina in Romania. Au un an de invatare a limbii romane. Adica daca sunt admisi, primul an fac limba romana cu niste profesori in particular. Si abia apoi merg la facultate unde fac alti 6 ani. Asta era la Cluj. Poate va uimeste dar studenti ce vin in Romania prin programe Esasmus la diferite facultati invata SI limba romana. Au ore de romana cu profi pe langa cursurile normale si la final de program te intelegi binisor cu ei in romana.
Si da...cam toti sunt uimiti de lejeritatea cursurilor, copiat, mita. Am avut un student erasmus francez odata, se deosebea net de noi. Un prof chiar a spus ca desi francezul nu intelege bine romana, proiectele lui sunt cu mult mai bune decat ale naostre si asta datorita sistemul de invatamt din Franta. In facultatile din Romanai se trage mata de coada....
Am avut colegi studenti romani cu erasmus prin alte tari...vreau sa zic ca odata dusi nu s-ar mi fi dus a doua oare. Era extrem de greu cu toate ca engleza, franceza, germana stiau foarte bine. Dar materia... modul de predare, exigentele, cerintele , cat de greu iti luai creditele, multi abia treceau examenele...totul era diferit de facultatile din Romania. Asta in conditiile in care studentii romani ce pleacu era printre cei bunie, silitoari.
mihaela_s spune:
black, diferenta e ca aici cine invata, termina facultatea. Cine nu, nu. Se departajeaza ei singuri, nu piata muncii...mai ales cand vorbim de medici cred ca e periculos sa lasi piata muncii sa departajeze. Mai ales intr-o tara ca Suedia in care e mare nevoie de medici.