Lupta cu iarna
Raspunsuri - Pagina 6
Maria_1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Maria_1 esti buna de propagandist PCR sa construiesti "omul nou" cu constinta civica nemiaintalnita in lumea reala. In tarile democrate coruptia scazuta este rezultatul legilor si al sanctiunilor, al supravegherii video si a prezentei autoritatilor. In Romania este "satul fara caini", unde sigur ca "vulpile manaca toate gainile". |
Stii cum e? Mai bine precum o propagandista PCR, decat visatoare la cai verzi pe pereti. Auzi..... paznici! Pai pe vremea lu' ceasescu nu erau paznici? Erau toti paznici. Si se fura ca-n codru'.
Constiinta civica neintalnita in lumea reala? Poate nu ai calatorit sau citit prea mult. Satul romanesc descris de Lali , care a trait si vazut, nu era deloc departe de aceasta 'neinchipuita constiinta civica'. Si n-aveau domnul meu, camere de supravehgere si senzori.
Aveau ceva in capul lor. Ceva ce lipseste din capul multor concetateni.
Pai sa vorbim putin si de tarile democratice pe care le adulam atat. Ce sanctiuni se aplica in Franta, Germania, Statele Unite, etc? Si cum au ajuns aceste state democratice la 'coruptia scazuta'? Cu pedepse! Usturatoare. Cu frica s-a impus constiinta civica. Nu cu paznici pe tarla. Si cu frica se si mentine. Ca de-aia un potitist roman nu e egal cu unul din american. Acolo unde-i lege nu-i tocmeala. Ai gresit esti taxat, nu sta nimeni la discutii, pt ca asa e 'democratic'.
In tarile astea foarte democratice, generatii dupa generatii au construit 'constiinta civica'. Cu pedepse, cu amenzi uriase. Ori aceasta frica, cu toate ca pare smulsa din PCR a construit lumea 'civilizata' la care mijim ochii. Si acum, curatenia pe strazi este mentinuta in Germania de 'constiinta civica' care tie ti se pare nerealista. Aia muncesc cinstit si respecta domeniul public pentru ca au ceva in cap ce noi nu avem. Nu respecta legile pentru ca au paznici la fiecare intersectie. E ceva mai complicat acest 'om nou'.
desprecopii spune:
Acum am iar o confuzie: sinistratii au nevoie de alimente sau trebuie sa li se dezapezeasca drumurile si casele? Sau li se vor da pachetele cu mancare prin horn?
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii Acum ma intreb si eu cum a ajuns cetateanul din poza de mai jos in aceasta situatie ... sa intri in casa prin susul usii? De cenu a dat zapada la o parte zilnic? ca doar e casa lui... Sanatate si o zi cu soare va doresc! ************** Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook |
Nu ar trebui sa intereseze autoritatile zapada din curtea cetateanului.
Din fotografie nu ne putem da seam daca a fost facuta in ziua urmatoare viscolului sau la 5 zile dupa. Acolo pare ca zapada adusa de vant a cazut pe acoperis si apoi a alunecat langa casa. Exista aglomerari mari de zapada din cauza viscolului, nu contest asta.
Am fost intr-o delegatie la Botosani cu 6 ani in urma si am prins o noapte cu viscol, cam cum a fost zilele acestea. Trebuia sa merg pe la Tg Frumos pentru ca era drumul mai scurt, dar am auzit la radio ca anunatau blocaje in zona respectiva asa ca de la Roman am mers pe sos europeana spre Suceava si de acolo la Botosani.
Zbura zapada ca nisipul in desert. Pe maginea soselei se formau dune ca dunele de nisip. La doua zile m-am intors pe si am vazut campul arata negru, fara un fir de zapada, desi nu era cald sa se topeasca. M-am uitat unde poate fi zapada, si am vazut-o un vagauni si dupa coame de deal.
Asa est esi cu casele, unele facute sa fie aparate de vant. Depinde din ce diretie a batut vantul. In unele gospodarii probabil nu este pic de zapada, in altele au umplut curtea.
Repet, problema curtilor este a cetatenilor. Care nu pot sa scoata zapada apeleaza la oameni platiti.
Problema soselelor nationale si judetene este a autoritatilor.
Cred ca asa este peste tot in lumea civilizata. La link-urile din Canada nu am vazut lopeti si oameni pe sosele, si toti care au scris au vorbit de utilaje de dazapezire care "vin si curata" strazile dupa o prioritate bine stabilita.
Sa nu amestecam lucrurile si sa transferam vina autoritatilor in contul cetatenilor.
desprecopii spune:
Sunt perfect de acord cu cei spui:
Repet, problema curtilor este a cetatenilor. Care nu pot sa scoata zapada apeleaza la oameni platiti.
Problema soselelor nationale si judetene este a autoritatilor.
/// si esti de acord ca ulitele si stradutele ar trebui curatate de cetateni ?
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
andacos spune:
Si inca una din categoria"Ce-a mai facut taticul meu"!
Dupa ce dezapezea cele enumerate mai sus,se duce ala Buma(Buma era o batrinica singura ce locuia in aceasi curte cu noi)si-i dezapezea si eu usa,curtea,o intreba de are vreo nevoie,de multe ori a dormit si la noi in cazuri extreme,ii ducea lemne,apa daca cumva ii inghetzat canalul si nu avea sursa de apa potabila!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
desprecopii spune:
Deceneus, mai priveste odata poza. Intrarea in casa e batatorita!!!
Stapanul casei s-a multumit sa faca un canal de cartita.
Casa nu pare a fi inzapazita de viscol ... ci pur si simplu, stapanul casei s-a multumit cu oleaca de intrare ...asta e o treaba in nici un caz gospodareasca ...
Tu asa ti-ai dezapezi casa?
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii Sunt perfect de acord cu cei spui: Repet, problema curtilor este a cetatenilor. Care nu pot sa scoata zapada apeleaza la oameni platiti. Problema soselelor nationale si judetene este a autoritatilor. /// si esti de acord ca ulitele si stradutele ar trebui curatate de cetateni ? Sanatate si o zi cu soare va doresc! ************** Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook |
Da stradutele pot fi dezapezite de cetateni, dar ce te faci cand tot la a treia casa nu locuieste nimeni? Dezapezesti in fata casei dar vecinul este in Italia si nu poti beneficia de straduta.
Si stradutele trebuie dezapezite de autoritati.
Din cate stiu autoritatile locale sunt raspunzatoare de stradute, si cel judetene de sosele care traverseaza localitatile.
Zapada din curte este adusa de viscol. Doar nu crezi ca stratul de zapada a fost de 2m.
Cantitatea de zapada pe metru patrat nu a fost mare.
desprecopii spune:
Da, dezapezesti si acolo unde e vecinul e plecat sau locuieste o babuta batrana, pentru ca asta se cheama solidaritate umana si ea implica civism - nu trebuie sa ne pese numai de batatura noastra ci trebuie sa fim ca un stup.
Pana la autoritati (ah ce drag cuvant romanilor) sunt oamenii si solidaritatea lor. Care e, te rog sa ma crezi - si o fac fara sa fiu aroganta sau sa dau lectii - altfel in afara tarii, din pacate.
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
saskia spune:
Toate iernile copilariei le-am petrecut la tara, nu pot crede ca cineva care a locuit mult la tara, nu stie ca e normal sa aiba provizii, lemne, o lopata, ceva.
Mi-aduc aminte ca bunica ne scotea pe toti la dat zapada, din curte, de pe drum, ca era drum de tara, si toti ceilalti faceau la fel, daca vroiau sa mearga undeva, nu? Ca altfel puteau ei mult si bine astepta, ce? poate venirea primaverii.
Aveau untura si carne de porc in untura, aveau faina, malai, zahar, dulceturi, fasole boabe, muraturi. Cine era gospodar avea de toate frate si nu murea de foamne vorba aia toata iarna. Bunica facea focul in vatra si cocea paine. Avea vaca si deci aveam lapte si branza si unt, ne punea sa batem untul in putinei daca vroiam dimineata unt pe paine cu dulceata (facuta vara si toamna din tot ce exista in natura, nuci, capsuni, cirese, visine, zmeura, mure, astea le culegem noi copiii, dar acu cred ca s-ar considera ca ii punem la munca).
Si lemnele erau asezate frumos stiva, uneori trebuia sa mai spargem la ele, si fratele meu mai mare taia lemne, fiecare facea ceva. Inteleg ca nu mai sunt oameni tineri, dar stiind situatia care este la sate acum, de ce familiile lor sa zicem mai din toamna nu le-am dus provizii, nu i-au ajutat sa se pregateasca.
De cand a venit moda asta cu sa ne dea statul, sa ne ajute statul?