Lupta cu iarna

Lupta cu iarna | Autor: desprecopii

Link direct la acest mesaj

dragilor, vreau sa va invit la o dezbatere civica ce are ca subiect lupta cu iarna.

In fiecare an, televiziunile prezinta iarna in Romania ca pe o mare supriza catastrofala care prinde toata tara pe ne-asteptate. Anul asta, din ce am auzit iarna a venit cu intarziere in Romania iar zapada si gerul a paralizat nu numai Romania ci si Olanda, Italia, Spania, UK si alte tari...
Stiu insa ca in Canada iarna vine intotdeauna la intalnire si nu surprinde pe nimeni...
Acum vin si eu cu o intrebare inocenta - cum se face dezapezirea in Canada? Va rog fetelor din Canada sa ne spuneti. Intervine armata? (pentru ca de exemplu in Olanda nu intervine armata)
Mi-aduc aminte ca in fiecare iarna cand ajung in oraselul meu natal din Bucovina, stazile mici si ulitele sunt pline de zapada si gheata (cele mari sunt dezapezite de firmele de dezapezire, de regula) ... pe treptele magazinelor trebuie sa fii foarte atent sa nu iti rupi capul... pentru ca nimeni nu curata zapada si acum ma intreb: de ce? Cine ar trebui sa le curete?

va multumesc si va astept opiniile
o primavara cat mai curanda!


Sanatate si o zi cu soare va doresc!

**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


si diasporezu' corporatist cu studii in romania tre' sa raspunda acum ?

Aici iarna se pregateste din vara; multe firme care vara lucreaza in constructii, iarna isi folosesc personalul si utilajele pentru dezapezire; Primaria e responsabila, de obicei firmele au contracte cu ei; oamenii abia asteapta (lucratorii) pentru ca in felul asta au si iarna de munca; Dezapezirea se refera la spatiile publice (strada+trotuarul), pentru drive-ul personal proprietarii platesc abonament;
am aici o imagine:
http://www.cyberpresse.ca/actualites/regional/montreal/201112/09/01-4476119-la-neige-chargee-en-24-heures-dans-la-moitie-des-arrondissements.php

O masina (in genul celei care treiera griul) trece pe strada si arunca masina in remorca alteia; cum s-a umplut remorca, e transportata si depozitata intr-o parcare; vezi des in marginea parcarilor munti de zapada depozitata. Uneori trec cu tractoare cu cupa aia in fata, imping zapada pina la o intersectie/un spatiu mai larg unde ii asteapta batozele alea ce o sufla in remorci (astia-s cei mai neplacuti pentru ca ramine o dunga subtire de zapada intre trotuar si strada ce blocheaza drive-ul, de am de lopatat apoi:)

Operatiunea se face pe o parte a strazii si e anuntata din seara anterioara prin panouri mici infipte din loc in loc in zapada; In felul asta se asigura ca nu sunt masini parcate pe partea de strada plainificata pentru dezapezire; pentru uituci trece o masina inainte sa inceapa dezapezirea, care claxoneaza in dreptul masinilor uitate pina vine proprietarul s-o ia; daca nu vine o ridica ei, si o recuperezi contra amenzii;
Proprietarii de case care-si dezapezesc singuri druve-ul folosesc asa ceva:
http://www.lespac.com/services/deneigement-terrassement/ste-catherine-de-la-jacques-cartier/d-deneigement-LPaZZ25289852WWcpZZ167WWgrZZ11
Seara/dimineata urmatoare se repeta procedura pentru cealalta parte de strada;
Intre timp pentru trotuare un tractoras mic, ce le face luna in urma lui; daca gasesc foto revin...


Accepte ta douleur, elle sera gentille avec toi... paroles d'un gamin de 8 ans


http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Premierul nou desemnat si militarii au intervenit in zona rurala din Vrancea si Bacau. Premierul a spus ca e SI de datoria gospodarilor sa intervina. Problema e ca sunt multi oameni batrani si bolnavi.

In Bacau, zapada era, pe alocuri, de 5 metri. Casa unei batrane era efectiv ingropata.

Exact in zona Parohiei Glodeanu-Silistea, caz umanitar pe DC.

Iar zilele trecute am vazut filmarile cu trenurile inzapezite. Puii mei, o mare de zapada, un pustiu, cine ce sa deszapezeasca? Poate cu masini de-alea cu roti imense...

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...

Martisoare de vanzare...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Chiar acum, la stiri:

Judetul Ialomita - reportera sta pe acoperisul! unei case. Varful acoperisului e singurul care iese din zapada.

Batranii sunt ingropati de vii, preotul cu localnicii in putere i-au ajutat sa sape galerii precum cartitele.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...

Martisoare de vanzare...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Aici sunt niste imagini cu dezapezirea in cartier, pe o strada de case:
http://latribude-canette.over-blog.com/article-deneigement-a-chaqu-un-sa-facon-42280076.html

De obicei se procede in ordine: artere principale, secundare, cartiere, si la urma zone izolate; prioritate absoluta au autostrazile, pe tot intinsul Canadei; acolo se arunca si cantitati industriale de sare; la cel mai mic nor ce anunta zapada, in timpul noptii se umplu autostrazile de sare; d'aia masinile aici au durata de viata mai mica decit in Europa, distruge caroseria puternic.

pe strada:

http://towplow.com/index.html

http://www.photos-depot.com/photo-jpg-14303.htm

aici e tractorasul ce dezapezeste trotuarele:

http://www.vacanceo.com/albums_photos/voir-photo_485209.php

In firme, institutii publice, etc, se descalta lumea la usa ..papucii sunt plini de sarea asta ce face praf mochetele



http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

Premierul nou desemnat si militarii au intervenit in zona rurala din Vrancea si Bacau. Premierul a spus ca e SI de datoria gospodarilor sa intervina. Problema e ca sunt multi oameni batrani si bolnavi.


Premierul ar fi declarat:

"Cu primarii mai e o problema aici si nu ma feresc s-o spun public. Este inadmisibil sa ajungi pe strazile unei localitati in Romania si sa-i vezi pe militari desfundand drumuri, in timp ce beneficiarii directi, care sunt si concetatenii nostri, stau in casa la caldura. Si am vazut cu totii, aceasta se intampla si la inundatii, si la nameti.

Nu se poate asa ceva, nu putem plati lenea la nesfarsit, si este lipsa de respect fata de cei care stau 24 de ore inghetand, ca sa dea drumul la Salvari si sa rezolve situatiile de urgenta. Nu se poate asa ceva"

(..)

In astfel de situatii, nu ne vaicarim, nu cantam prohodul la posturile de televiziune, nu vorbim de Apocalipsa. Haideti la munca!"


http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11481476-premierul-ungureanu-este-inadmisibil-militarii-deszapezeasca-cetatenii-stea-caldura.htm


Io una sunt convinsa ca nu s-a referit la cei batrani si bolnavi.. ci la tot restul. Oare toti suntem batrani si bolnavi??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Nu, dar in zonele rurale, sunt multi batrani si bolnavi. Cumnata mea, medic de familie la tzara, nu a putut merge la munca toata saptamana. Drumurile rurale au fost inchise, cursele nu au circulat.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...

Martisoare de vanzare...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

In comunism statul s-a ocupat de tot prin intermediul firmelor de stat si a utilajelor lor.
Firmele au clacat, utilajele au fost taiate la fier vechi, autoritatile locale nu au potential sa faca fata la asemenea interventii.
Acum soselele sunt adminstrate de CNADNR, care primeste fonduri de la buget si incheie contracte de intretinere si dezapezire cu firme private.
Romania are un buget egal cu cel al Finlandei, īn conditiile īn care Finlanda are o retea de autostrazi si drumuri nationale de aproape cinci ori mai vasta decāt a noastra (78.000 de km, fata de 16.000 de km), deci costul / km este de cinci ori mai mare in Romania decat in Finlanda.

In comunele instarite unde exista firme de constructii, indiguiri sau tractoare agricole, ar fi posibil sa se apeleze la particulari pentru interventii in cazuri exceptionale, daca primariile ar avea bugete proprii si libertatea sa adminstreze banii cum vor. Problema este ca nu au.
S-a mostenit din comunism un sistem prin care autoritatile locale primesc bani pentru cheltuieli precise, si daca primarii le schimba destinatia, devin infractori pentru deturnare de fonduri. Daca primarii nu-i cheltuie, la sfarsit de an trebuie sa-i returneze la stat. Lipa autonomiei locale este principala cauza a proastei administrari, a incapacitatii de a actiona in caz de calamitati: viscol, inundatii, incendii, cutremure etc...
Contrar a ceea ce se vehiculeaza, ca primarii sunt vinovati, eu cred ca vinovat este sistemul prin constrangerile impuse autoritatilor locale, prin lipsa libertatii de decizie si a autonomieie financiare.
Multe sate au populatia imbatranita pentru ca cei apti de munca au plecat in occident. Batranii nu au cum sa faca mai mult, decat sa-si curete poteca din curte, sa dea de mancare la animale.

Legi pentru curatatul zapezii si ghetii in fata magazinului exista, dar nu se aplica sanctiuni. Practic nu vezi pe teren inspectori care sa dea amenzi populatieie. Ei a trebui sa fie bine platiti pentru ca, prin actiunea lor devin impopulari.
Oficialii de la autoritatile locale in oraselele mici si in comune, nu au nici un motiv sa sanctioneze cetatenii pentru ca nu ar mai fi alesi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Din pacate statul este slab in toate structurile sale.
Incompetenta este cuvantul de ordine, incepand de la nivel local.
In situatii disperate ca acestea, daca nu exista si nu se respecta niste proceduri din secunda 0, daca ne dam palaria pe ceafa si ne certam putin cu puterea sau cu opozitia, dupa caz, zapada se aduna cat casa. Si e mult mai greu sa intervii dupa o saptamana. Chiar si cu o interventie rapida ar fi fost greu, darmite acum ! Si in asemenea situatii cruciala e interventia autoritatilor locale. A demonstrat oarecum hilar Boc acum doua saptamani ca degeaba da primul ministru cu lopata ca nu se rezolva nimic.

Acum, cand vad la PRO TV ce se intampla, vad multi batrani care au iesit din casele ingropate total in zapada, dupa cateva zile. Imaginile sunt sfasietoare, exista oameni care au fost convinsi ca vor muri...

Cu toate acestea, desi de luni e din nou cod portocaliu nu i-a evacuat nimeni. Mi s-ar parea normal sa-i evacueze la fel cum s-a facut la inundatii. Dupa ce au fost scosi prin tunele afara din case de data aceasta, risca sa o ia de la inceput.
Eu cred ca ar fi mai bine sa-i scoata in scoli sau in primarie, sa-i grupeze in caldiri unde e mai usor de ajuns, unde e mai usor de incalzit si de adus ajutoare. Mai ales pe cei mai in varsta care nu au puterea de a deszapezi in conditiile actuale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Cred ca afirmatia primului ministru estetotusi neeeleganta. Eu cred ca se discuta de situatii tragice. In situatii de urgenta nu exista selectie. Se intervine pentru ca este urgenta. In Romania sunt situatii de urgenta. Teoretic trebuia declarata situatie de urgenta. Teoretic pentru acest gen de situatii se intervine prin orice mijoc disponibil pentru a diminua pierderile de vieti omenesti, pierderile materiale si de bunuri. In acest caz si armata este un factor care trebuie sa intervina. La fel ca si Jandarmeria sau Politia. Nu suntem in situatie de razboi deci utilizarea mijloacelor materiale ale fortelor armate ar trebui sa constituie o varianta activa de rezolvare a dramelor.
Desigur pe termen mediu trebuie vazuta si politica de stat cu privire la preintampinarea, diminuarea dezastrelor naturale.
Insa si primul ministru are dreptate intr-un fel. In orase locuitorii nici macar nu au avut vreodata in gand sa puna mana sa curete zapada din fata blocurilor. Doar s-au plans. Vorbesc de cei care sunt sanatosi nu de batrani si/sau bolnavi.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papanash spune:

situatia este tragica si din pacate va mai ninge si va mai viscoli zilele astea, asa ca va fi din ce in ce mai greu de intervenit. Este nevoie de solidaritate si de oameni cu mult simt civic, sa se ia decizii imediate de ajutorare.
Armata nu prea mai are cu cine sa intervina, de cand stagiul militar nu mai este obligatoriu sunt putini militari.
In zonele afectate se trimit ajutoare, alimente donate de populatie, s-au facut comandamente de primire in principalele orase din tara. Eu as incarca si voluntari cu lopeti in camioane, sa mearga sa ajute la deszapezire. Voluntar pentru 1 zi, o actiune in care statul sa puna la dispozitie mijloace de transport spre si dinspre zonele calamitate.As trimite si cu elicopetrul unde nu se poate cu camionul.
Cand o sa se topeasca zapada vor fi inundatii...

..............................................................
Mama de papanas Andreiutz ( 02.10.2007 )




Mergi la inceput