Lupta cu iarna
Raspunsuri - Pagina 2
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
robotzica cucului spune:
In Canada, organizarea de iarna, cum zicea si Ana, e fantastica - altfel n-ar fi locuita/locuibila.
Totusi, nici canadienii nu se pot lupta cu viscolul. Nu am auzit de oameni aflati in pericol din cauza zapezii in localitati, in casele lor, dar de oameni blocati pe autostrazi, da. Nu mai departe decat iarna trecuta, in zona unde faceam eu naveta la munca, a fost o astfel de situatie. Sute de masini blocate pe autostrada si pe bridele de acces. S-au folosit elicoptere militare pentru a duce oamenii la adapost. Habar n-am cum or fi zburat alea. Nu s-a pus problema de degajare a drumului pana nu s-a calmat viscolul.
Si eu zic ca Lali: oamenii ar trebui adunati in cateva locuri mai "publice", unde li se poate asigura caldura, mancare si un culcus, pana trece viscolul.
http://www.theglobeandmail.com/news/national/ontario/snowstorm-leaves-hundreds-stranded/article1837115/
http://www.thestar.com/news/canada/article/906577--state-of-emergency-declared-in-southwestern-ontario?bn=1
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui miha81 Selene e vorba de Vrancea si Buzau - comuna Glodeanu Silistea. pozeBianca |
Pai de Glodeanu Silistea tine Carligu Mare, adica acolo unde au trimis fetele de pe DC - si eu - ajutoare.
Adica acesti copii: http://www.copiiidinglodeanu.blogspot.com/
Auch, ia uite: http://www.copiiidinglodeanu.blogspot.com/2012/02/infern-la-glodeanu.html
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Stiu ca intrebarea a fost pusa Canadei dar se poate invata si de la suedezi cum se face deszapezirea. Anul trecut si acum doi ani am avut cate 5 luni zapada incontinuu, cu viscole puternice, zapezi mari. Anul asta e numai de jumate metru zapada, viscolele nu ne-au ocolit dar e parfum pe langa anii trecuti. DAR anul trecut s-a circulat normal in aeroporturi, scolile nu au fost inchise nici macar o zi (desi in cateva randuri au fost case izolate cam o jumate de zi pana a ajuns masina de deszapezit la ei si copiii au lipsit de la scoli, parintii de la munca...vorbesc de insula unde stau). Singurele probleme au fost trenurile, asta pentru ca a fost iarna grea si in sud si dura mult pana dezghetau si deszapezeau locomotivele...altfel era suficient doar sa le duca in sud si se rezolva de la sine :). Eu am facut naveta jumate de iarna cu vapor si autobus, aproape fara probleme. Doar o data nu a mai putut vaporul sa mearga inapoi pe insula din cauza viscolului puternic, dar asta e natura. Am dormit in port si am asteptat sa treaca furtuna, am plecat dimineata.
Am gasit un reportaj, e in suedeza dar va spun in mare despre ce e vorba: titlul e Suedia va invata Europa sa deszapezeasca. Ideea e pentru aeroporturi, fiindca anul trecut a fost haos pe multe aeroporturi internationale. Sunt aeroporturi in Spania si Franta care nici macar nu au masini de deszapezit.
Un clip ca sa vedeti ce a fost anul trecut:
Si unul cum se face deszapezirea:
Cu mentiunea ca nu se face deszapezirea pana la asfalt, se circula pe zapada si pe gheata. Masinile sunt echipate prin lege cu cauciucuri de iarna din 1 noiembrie pana in 1 aprilie. Cauciucurile sunt speciale, cu niste cuie de metal in ele arata asa. Pe insula unde locuiesc eu nu se arunca sare pe jos, numai pietricele. Pe continent se arunca sare dar putina.
Trotuarele se deszapezesc si ele cu masinute mici.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
Principalul vinovat, PRINCIPALUL, este sateanul. Omul de rand. Care de ani, de zeci de ani chiar, s-a obisnuit sa faca altcineva aproape totul. El se ingrijeste doar de propria gospodarie. Dar si-acolo unii asteapta ca altii sa le faca curat.
Dincolo de autoritati, administratie, armata, jandarmerie, unde a disparut spiritul comunitatii locale? Satul traditional nu mai exista! Satul a devenit o simpla aglomeratie de oameni care nu prea se mai ajuta intre ei.
Principalii vinovati de starea batranilor satului sunt satenii insisi. Familia, rudele, vecinii. Unde-i satul care-si respecta batranii?
Ninge. Viscoleste. Bun si? Oamenii din sat s-au inchis in case cu totii si-au stat sa astepte fie sa vina armata, fie sa vina moartea? Da-o-ncolo de treaba! Nu puteau sa se stranga cateva zeci de sateni in putere, in miez de viscol, si sa curete una alta? Totusi e-un viscol, nu-i sfarsitul lumii! Nu s-au incumetat sa se stranga familiile cate doua trei intr-o singura casa mai bine plasata ca sa o deszapezeasca mai usor, ca sa se incalzeasca mai bine, sa se intr-ajutoreze?
Am vazut reportaje in care unii se chinuiau sa care apa sau lazile cu alimente in maini, iar zapada nu era afanata ci destul de batatorita. Iara ma-ntreb, sania nu s-a inventat in satul ala?
Nu mai vorbesc de milioanele de copaci taiati de peste tot. De oameni, nu de autoritati. De oamenii care cand vine vorba de o palma de teren castigata pe care sa mai planteze zece porumbi nu se gandesc la consecinte. Pe vremuri satele aveau multi, foarte multi copaci. Pe ulite, in jurul vetrei satului, intre parcele, pe marginile paraielor. S-au taiat aproape toti.
Am vazut case trantite in mijlocul campului. Normal ca zapada, care pe-o raza de cateva sute de metri n-are niciun obstacol, se-aduna munte pe ea. Oamenii aia cum si-au construit casele?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Da, vad ca primul clip e ilegal sa il pun aici...
Super deszapezirea in Montreal, acolo chiar nu aveau unde pune zapada pe margine, cum fac suedezii. :)
![](images/user_man.png)
Edip spune:
Ce au uitat fetele din Canada sa mentioneze este cam ce impozit pe casa se plateste in Canada fata de Romania in conditiile in care motorina/benzina si utilajele sunt cam la acelasi pret sau chiar mai scumpe in Ro. Ce venituri au primariile din impozitele pe afaceri si asa mai departe. Normal ca vezi coloana de utilaje de dezapezire pe strada in canada si in Ro 3 camioane...
Nu ca asta ar scuza puturosii care asteapta pe cineva sa le dea zapada din fata casei sau magazinului... dar totusi face parte din ecuatie.
Acum eu ma intreb ca tot se plang oamenii de "autoritati"...pai autoritatile din Ro sunt formate din extraterestrii?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
Inundatii, cutremure, incendii nestapinite- astea-s dezastre naturale; o iarna mai serioasa n-ar trebui sa fie intr-o tara unde sunt 4 anotimpuri de cind lumea; in timpul verii trebuiau sa se gindeasca la iarna ce vine,dar parca ar fi o tara de greieri ce nu mai asteapta iarna niciodata; n-au invata nimic de la `furnici`; Nu-i prima iarna serioasa in Romania, in ultimul deceniu din cite-mi amintesc au mai fost, si tot asa i-a luat pe nepregatite, uitind ca iarna nu-i ca vara.¸
Aici esti obligat sa-si cureti drive-ul, sa-ti tunzi gazonul, etc; n-ai voie sa dai foc la frunze macar, si alte belele; nu mai vorbesc de gunoaie aruncate in jurul curtii ca doar nu-i spatiul propriu;
De acolo ar trebui incepute pregatirile; aici lumea-si plateste serviciul de dezapezire cind nu are chef sau sunt batrini, etc (proprietarii de case; la blocuri daca esti chirias raspunde proprietarul daca esti proprietari asociatia plateste din taxele de condo serviciul respectiv, ca si cel de tuns iarba, facut curat, etc); Nu vine nici un militar sa-i dezapezeasca vecinului pentru ca-i virstnic; Nu cred ca exista casa sa nu fie dotata cu lopeti de zapada macar, daca nu o sufleuza electrica.
Dezapezirea e in grija primariilor, nu a armatei si pompierilor. Nu exista in Romania ferme dotate cu parcuri de tractoare, camioane cu remoca, ce someaza pe timpul iernii? niste contracte oferite de primarie le-ar da de lucru oamenilor.
citat din mesajul lui marius Cred ca afirmatia primului ministru estetotusi neeeleganta. Eu cred ca se discuta de situatii tragice. In situatii de urgenta nu exista selectie. Se intervine pentru ca este urgenta. In Romania sunt situatii de urgenta. Teoretic trebuia declarata situatie de urgenta. Teoretic pentru acest gen de situatii se intervine prin orice mijoc disponibil pentru a diminua pierderile de vieti omenesti, pierderile materiale si de bunuri. In acest caz si armata este un factor care trebuie sa intervina. La fel ca si Jandarmeria sau Politia. Nu suntem in situatie de razboi deci utilizarea mijloacelor materiale ale fortelor armate ar trebui sa constituie o varianta activa de rezolvare a dramelor. Desigur pe termen mediu trebuie vazuta si politica de stat cu privire la preintampinarea, diminuarea dezastrelor naturale. Insa si primul ministru are dreptate intr-un fel. In orase locuitorii nici macar nu au avut vreodata in gand sa puna mana sa curete zapada din fata blocurilor. Doar s-au plans. Vorbesc de cei care sunt sanatosi nu de batrani si/sau bolnavi. www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor! Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Maria_1/Maria_1.jpg)
Maria_1 spune:
citat din mesajul lui capcaunul Principalul vinovat, PRINCIPALUL, este sateanul. Omul de rand. Care de ani, de zeci de ani chiar, s-a obisnuit sa faca altcineva aproape totul. El se ingrijeste doar de propria gospodarie. Dar si-acolo unii asteapta ca altii sa le faca curat. Dincolo de autoritati, administratie, armata, jandarmerie, unde a disparut spiritul comunitatii locale? Satul traditional nu mai exista! Satul a devenit o simpla aglomeratie de oameni care nu prea se mai ajuta intre ei. Principalii vinovati de starea batranilor satului sunt satenii insisi. Familia, rudele, vecinii. Unde-i satul care-si respecta batranii? Ninge. Viscoleste. Bun si? Oamenii din sat s-au inchis in case cu totii si-au stat sa astepte fie sa vina armata, fie sa vina moartea? Da-o-ncolo de treaba! Nu puteau sa se stranga cateva zeci de sateni in putere, in miez de viscol, si sa curete una alta? Totusi e-un viscol, nu-i sfarsitul lumii! Nu s-au incumetat sa se stranga familiile cate doua trei intr-o singura casa mai bine plasata ca sa o deszapezeasca mai usor, ca sa se incalzeasca mai bine, sa se intr-ajutoreze? Am vazut reportaje in care unii se chinuiau sa care apa sau lazile cu alimente in maini, iar zapada nu era afanata ci destul de batatorita. Iara ma-ntreb, sania nu s-a inventat in satul ala? Nu mai vorbesc de milioanele de copaci taiati de peste tot. De oameni, nu de autoritati. De oamenii care cand vine vorba de o palma de teren castigata pe care sa mai planteze zece porumbi nu se gandesc la consecinte. Pe vremuri satele aveau multi, foarte multi copaci. Pe ulite, in jurul vetrei satului, intre parcele, pe marginile paraielor. S-au taiat aproape toti. Am vazut case trantite in mijlocul campului. Normal ca zapada, care pe-o raza de cateva sute de metri n-are niciun obstacol, se-aduna munte pe ea. Oamenii aia cum si-au construit casele? |
As avea si eu cate ceva de adaugat la cele spuse de tine.
Unde e satul romanesc? Simplu. La oras.
![](icon_smile_big.gif)
Faptul ca ne asteptam ca batranii (cei mai multi neputinciosi, bolnavi si saraci lipiti) sa dea la lopeti . . . mi se pare absurd.
In timp ce copiii si nepotii, fie sunt la oras, fie sunt in Spania, noi il injuram pe Boc (mai nou, Ungureanu) din toti rarunchii.
Pe noi ne-a coplesit 'incalzirea globala'!!! S-au dat la casat utilaje uriase pentru deszapezire. S-au taiat copaci in nestire (nu numai de oameni). . . si acum ne intrebam ce cauta pompierii pe acolo.
Apai inca o chestie vreau sa adaug. Romania nu e Canada si nici invers. Nu stiu cum e clima prin nordul cela, dar pe la noi de cand sunt eu, nu am auzit de asa ceva. Zicea un mos olog ca nici el n-a mai vazut. O fi uitat de '54 sau de data asta chiar a fost mai rau.
Faptul ca mor oameni de frig in case inghitite de nameti mi se pare strigator la cer. In timp ce televiziunile latra la unison, oamenii aceia mor de hipotermie in propriile case!
Este grav, nu se intampla in fiecare iarna asta. Sa nu exageram si sa nu ne punem atata cenusa in cap, pt ca se aude la stiri ca si in Italia au murit nu stiu cati, si in Serbia, Bulgaria, Ungaria. Eh, iata. . . nici astia nu sunt precum canadienii.
Nu stiu daca in Canada sunt ierni din astea cu 5 metri de zapada la gard, dar la noi nu prea am vazut.
In situatia asta, ma irita foarte mult comparatia cu 'tarile civilizate' si muuuult mai 'pregatite' si 'harnice'.
Dinspre mine, sa se duca sapte armate si sa-i scoata pe oameni din nameti, pentru ca nepotii si copiii lor, stau picior peste picior si se isterizeaza la latratorii din TV. Si zic: "Domne' da' astia n-au fost pregatiti sa ne scoata din r....? tz tz tz"
![](bang.gif)