Lupta cu iarna
Raspunsuri - Pagina 3
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
Maria, probabil ai dreptate, eu sunt oarecum rupta de realitatea din Romania; mai povesteste mama ca-i bai, dar la noi in Ardeal suntem oarecum feriti;
Iarna asta din Canada seamana a iarna romaneasca pe care o stiu eu: cind mai cald, cind mai frig, fara prea multa ninsoare; Am prins si aici ierni cu zapada foarte multa, dar nu e cazul acum; aici macar casele sunt izolate, daca nu se intrerupe electricitatea nu se pune problema de caldura in case, iar astia sunt pregatiti pentru situatii extreme (dupa un an cu verglas/poaie inghetata prin 70 cind a fost dezastru, s-au pus in plan masuri solide de urgenta); in fine, intrebarea era despre Canada, nu se lauda nimeni in fata necazurilor din Romania legate de vreme;
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ch_dana/ch_dana.jpg)
ch_dana spune:
Vorba unei doamne de la meteo, se pare ca romanii au uitat ce e aia o iarna adevarata. Si in 2009-2010 a fost aproape la fel (construiam casa si imi aduc aminte ca pe 16 decembrie 2009 a fost o ninsoare care a prins autoritatile complet descoperite, am sunat baietii de pe santier sa plece acasa, dar sa se duca la gara pe jos, noi am facut cu masina 2 ore din Fundeni pana-n Colentina), asta e iarna.
Personal, am dat zapada din fata casei (si de pe terase, scari, trotuar), doar ca nu stiu unde sa o mai depozitez, normal mi s-ar parea sa vina o remorca sa o ia. Avem si sare in garaj, am dat si un pic de sare cand a fost gheata. Cand am fost insa la cumparaturi, trotuarele in oras sunt adevarate capcane, cu mici exceptii restul sunt patinoare. Nu intelege nimeni ca daca lasi zapada aia sa se batatoreasca, nu o mai iei decat cu dalta..
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ruxandra_sb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Faptul ca mor oameni de frig in case inghitite de nameti mi se pare strigator la cer. In timp ce televiziunile latra la unison, oamenii aceia mor de hipotermie in propriile case! |
Io nu inteleg de ce ziceti ca mor de frig in propriile lor case?? Se duceau saptamanal sa-si ia lemne de la hypermarket??
Dupa cateva zile lipsa (din cauza lipsei curentului) am putut vb cu amicii nostri dintr-un sat din Vrancea.
Adevarat.. au zis ca n-au vazut asa nameti vreodata.
Da lemnele le au sa le ajunga pan la primavara, malaiul, cartofii, si restul la fel. Sunt bine.
Denn die Ferne ist niemals dort, wo man sich befindet. (Janosch)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Principalul vinovat, PRINCIPALUL, este sateanul. Omul de rand. Care de ani, de zeci de ani chiar, s-a obisnuit sa faca altcineva aproape totul. El se ingrijeste doar de propria gospodarie. Dar si-acolo unii asteapta ca altii sa le faca curat. Dincolo de autoritati, administratie, armata, jandarmerie, unde a disparut spiritul comunitatii locale? Satul traditional nu mai exista! Satul a devenit o simpla aglomeratie de oameni care nu prea se mai ajuta intre ei. Principalii vinovati de starea batranilor satului sunt satenii insisi. Familia, rudele, vecinii. Unde-i satul care-si respecta batranii? Ninge. Viscoleste. Bun si? Oamenii din sat s-au inchis in case cu totii si-au stat sa astepte fie sa vina armata, fie sa vina moartea? Da-o-ncolo de treaba! Nu puteau sa se stranga cateva zeci de sateni in putere, in miez de viscol, si sa curete una alta? Totusi e-un viscol, nu-i sfarsitul lumii! Nu s-au incumetat sa se stranga familiile cate doua trei intr-o singura casa mai bine plasata ca sa o deszapezeasca mai usor, ca sa se incalzeasca mai bine, sa se intr-ajutoreze? Am vazut reportaje in care unii se chinuiau sa care apa sau lazile cu alimente in maini, iar zapada nu era afanata ci destul de batatorita. Iara ma-ntreb, sania nu s-a inventat in satul ala? Nu mai vorbesc de milioanele de copaci taiati de peste tot. De oameni, nu de autoritati. De oamenii care cand vine vorba de o palma de teren castigata pe care sa mai planteze zece porumbi nu se gandesc la consecinte. Pe vremuri satele aveau multi, foarte multi copaci. Pe ulite, in jurul vetrei satului, intre parcele, pe marginile paraielor. S-au taiat aproape toti. Am vazut case trantite in mijlocul campului. Normal ca zapada, care pe-o raza de cateva sute de metri n-are niciun obstacol, se-aduna munte pe ea. Oamenii aia cum si-au construit casele? |
Capcaunule scuza-ma ca-ti spun, dar ce afirmi este deplasat !
Satul a fost distrus economic de politica din ultimii 22 de ani, si din cauza asta oameniii au plecat sa lucreze in alte tari.
Nu-i problema oamenilor curatarea soselelor, este problema autoritatilor si in Romania si in alte tari nordice sau mai putin nordice.
Si repararea linilor de alimentare cu energie electrica este problema taranilor?.
Eu am o casa proprietate mostenita intr-o comuna, si nu ma duc sa curat zapada pe soseaua din fata casei. Platesc impozite si primaria sa plateasca pentru dezapezire, nu sa consume banii pe asistatii sociali. Sa-i angajeze si sa faca cu ei dezapezire, indiguire, curatatul spatiului public.
Oamenii se ajuta. Ei si-au scos vecinii din casele inzapezite inainte sa vina militarii.
Militarii au fost asa pentru ca sa fie televizati.
O femei spunea ca i-a ars casa cu o zi inainte de viscol si viscolul a prins-o gazduita de altcineva, deci uite o dovada de solidaritate, si sunt multe exemple.
Majoritatea nu au nimic, nici animale de tractiune, nici sanii, nici tractoare.
Asa a fost politica sa-i faca pe tarani sa plece asa cum au plecat din fabrici sa-si vanda terenul ca sa-l cumpere samsarii.
In comuna unde am casa de 6 ani nu au turnat nici un strat de asfalt, dar au asafaltat un drum care duce in padure si unde nu exista nici o constructie. Acolo urmeaza sa-si faca primarul o cabana.
Autoritatile isi bat joc de oameni, si oamenii nu pot face nimic pentru ca autoritatile locale sunt protejate de cele judetene, care la randul lor sunt protejati de cei din Bucuresti.
Poti face orice sesizare ca se pierde pe traseu, sau se intoarce pentru rezolvare la autoritatile locale competente, adica la cel reclamat.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/olympia/olympia.jpg)
olympia spune:
Eu cred ca unii nu s-au uitat bine la televizor, am vazut baraj de zapada ce lega acoperisurile caselor blocand strada. Acolo, n-ai ce face cu lopata. A nins mult de tot. La noi de pilda, n-au fost cantitatile de acolo si am facut partie de cate 3 ori pe zi ca sa putem mentine cararea si deschide poarta. Mai pica de pe casa, o luam de la capat.
Oamenii batrani si saraci n-aveau cum face fata. Plangeau disperati ca le-au murit animalele ca n-au putut ajunge la ele. Nu-s asa multi tineri in sate si puterea unui om e limitata isi face inatai lui si apoi la vecin daca e zapada mare. Si noi am platit doi vecini sa ne ajute, dar au venit dupa ce au facut la ei si daca noi n-am fi putut face deloc, ar fi fost tare greu.
Am auzit un primar de satuc la tv care se plangea ca are utilaj si a avut si combustibil, dar nu pentru atata zapada cat a cazut. Ca n-au bani de mai multa motorina. Si nu putea sa mearga sa ia nici pe datorie la nu stiu ce firma le mai daduse in trecut ca drumul mare era blocat si nu puteau trece cu nimic.
Nu mai comparati Romania cu alte tari c-o faceti degeaba. Criza a lovit cel mai rau la tara si acum si iarna grea tot acolo.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/jenn/jenn.jpg)
jenn spune:
Ruxandra,lemnele se depoziteaza intr-o magazie, in curte.Ori ,daca acolo e zapada de 2 metri cum crezi ca pot ajunge niste oameni in varsta la ele?Ieri era prefectul judetului Ialomita la tv,spunea ca ei au doua freze si o vola vechi din anii 60 -70 care se strica des.In conditiile in care au mai mult de 300 de km drumuri judetene,cat de rapid se pot curata ?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Lali/Lali.jpg)
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Principalul vinovat, PRINCIPALUL, este sateanul. Omul de rand. Care de ani, de zeci de ani chiar, s-a obisnuit sa faca altcineva aproape totul. El se ingrijeste doar de propria gospodarie. Dar si-acolo unii asteapta ca altii sa le faca curat. Dincolo de autoritati, administratie, armata, jandarmerie, unde a disparut spiritul comunitatii locale? Satul traditional nu mai exista! Satul a devenit o simpla aglomeratie de oameni care nu prea se mai ajuta intre ei. Principalii vinovati de starea batranilor satului sunt satenii insisi. Familia, rudele, vecinii. Unde-i satul care-si respecta batranii? Ninge. Viscoleste. Bun si? Oamenii din sat s-au inchis in case cu totii si-au stat sa astepte fie sa vina armata, fie sa vina moartea? Da-o-ncolo de treaba! Nu puteau sa se stranga cateva zeci de sateni in putere, in miez de viscol, si sa curete una alta? Totusi e-un viscol, nu-i sfarsitul lumii! Nu s-au incumetat sa se stranga familiile cate doua trei intr-o singura casa mai bine plasata ca sa o deszapezeasca mai usor, ca sa se incalzeasca mai bine, sa se intr-ajutoreze? Am vazut reportaje in care unii se chinuiau sa care apa sau lazile cu alimente in maini, iar zapada nu era afanata ci destul de batatorita. Iara ma-ntreb, sania nu s-a inventat in satul ala? Nu mai vorbesc de milioanele de copaci taiati de peste tot. De oameni, nu de autoritati. De oamenii care cand vine vorba de o palma de teren castigata pe care sa mai planteze zece porumbi nu se gandesc la consecinte. Pe vremuri satele aveau multi, foarte multi copaci. Pe ulite, in jurul vetrei satului, intre parcele, pe marginile paraielor. S-au taiat aproape toti. Am vazut case trantite in mijlocul campului. Normal ca zapada, care pe-o raza de cateva sute de metri n-are niciun obstacol, se-aduna munte pe ea. Oamenii aia cum si-au construit casele? |
Capcaunule si eu am gandit ca tine.
Mi-am amintit ca, in copilarie, cand stateam in sat la bunica nu existau telefoane iar orasenii luau legatura cu satenii doar prin viu grai. Magazinul satesc era cu rafturile goale, farmacie nu exista.
Si erau tot 4 anotimpuri.
Insa gospodaria era autonoma.
Aveau lemne pregatite din toamna pentru toata iarna, aveau faina de grau si porumb, fructe uscate, ciuperci uscate, carne afumata, untura, branza de oaie uscata in borcan, cartofi si legume in pivnita, lampi cu petrol si ulei, etc. Bunica tesea materiale, asa ca aveau pana si haine din productie proprie.
Cred ca puteau rezista izolati doua luni, nu o saptamana. Carul il parcau in sura toamna si scotea bunicul o sanie de 2 metri lungime pentru iarna. Sanie facuta de el.
DAR: aproape fiecare gospodarie avea si oameni in putere in componenta care munceau toata primavara, vara si toamna pentru aceste provizii. cred ca 90% din gospodariile aveau animale, pomi fructiferi si gradini de zarzavaturi, cartofi, mici loturi de pamant cultivat cu floarea soarelui si malai.
Acum nu mai exista asa ceva decat in proportie foarte mica.
Nu mai exista acele familii cu componenta diversificata ca varsta care sa locuiasca sub acelasi acoperis sau in acelasi sat. Nu mai exista gospodaria care nu are nevoie de magazin pentru mancare sau lemne.
Satul are in mare parte batrani si cateva familii mai tinere frustrate ca nu stau la oras si pentru care munca campului nu mai este ce a fost. Copiii de la oras sau din strainatate trimit in cel mai bun caz bani pentru ca bunicii si parintii ramasi in urma sa se aprovizioneze de la magazinele satesti cu cele necesare.
Nu mai exista solidaritate pentru ca familiile ramase sunt dezechilibrate, nu mai functioneaza eu te ajut azi si tu maine.
Cat mai aveam bunica la tara plateam un vecin prin diverse metode ca sa o ajute la treburile mai grele si se crea un echilibru, bunica mai statea cu copiii lor, le mai trimiteam noi una, alta si ei o ajutau cu treburile zilnice mai grele. Iarna o luam la noi in oras.
Am tot respectul pentru cei care inca mai stau la tara si au gospodarii adevarate, cunosc si eu cativa, insa, din pacate, sunt putini.
Asa ca, zic eu e mai productiv sa cautam solutii pentru ce este acum decat sa ne uitam nostalgici la ce-am fost si ce-am ajuns !
Iar primarii si consilierii locali sunt principalii vinovati, pentru ca ei ar trebui sa-si cunoasca bine comunitatile sa stie unde sunt batrani neajutorati. Ei putea lua acele masuri simple spuse si de tine, Capcaunule, de a aduna de exemplu cativa voluntari in putere, de a deszapezi si scoate din case si a aduna la un loc persoanele in varsta. Cred ca ei puteau salva multi oameni in loc sa stea sa astepte ajutorul "de sus".
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Maria_1/Maria_1.jpg)
Maria_1 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ruxandra_sb
Io nu inteleg de ce ziceti ca mor de frig in propriile lor case?? Se duceau saptamanal sa-si ia lemne de la hypermarket?? Dupa cateva zile lipsa (din cauza lipsei curentului) am putut vb cu amicii nostri dintr-un sat din Vrancea. Adevarat.. au zis ca n-au vazut asa nameti vreodata. Da lemnele le au sa le ajunga pan la primavara, malaiul, cartofii, si restul la fel. Sunt bine. |
Atata vreme cat le mor animalele sub zapada, cred ca nu se duc saptamanal la hypermarket. Dar pentru cine n-a mai vazut de mult, satele sunt pline ochi de batrani. Abia se taraie cand e vara, d'apai sa inoate prin nameti! Au fost oameni care n-au mai putut iesi din casa din cauza zapezii troienite. Ce lemne? Taraniii romani isi tin lemnele lenaga semineu? Ca sa le ajunga toata iarna?
Am vazut si cunosc in sate de prin jud. Giurgiu, femei de 70-80 de ani. Singure. Fara barbat, cu copiii plecati la oras. Pai cine sa le deszapezeasca? Sa dea singure la lopata ca sa urneasca munti de zapada?
Scuze daca sunt mai agresiva, dar ma irita peste masura 'rationamentele' facute la o ciocolata calda in fata monitorului.
Eu stau in bucuresti si impreuna cu cativa vecini am dat la zapada de mi s-a aplecat. De doua saptamani am program de imi iese pe nas. Si aici e parfum pe langa cum e in Buzau si Braila.
Stiu ca intrebarea era pentru 'canadieni', dar nu m-am putut abtine.
![](japonez.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui jenn Ruxandra,lemnele se depoziteaza intr-o magazie, in curte.Ori ,daca acolo e zapada de 2 metri cum crezi ca pot ajunge niste oameni in varsta la ele?Ieri era prefectul judetului Ialomita la tv,spunea ca ei au doua freze si o vola vechi din anii 60 -70 care se strica des.In conditiile in care au mai mult de 300 de km drumuri judetene,cat de rapid se pot curata ? ![]() |
Exact asta-i problema!
Nu au capacitate sa curete drumurile si nici posibilitatea sa finanteze lucrari cu firme private pentru ca nu pot incheia contracte fara licitatii. Organizarea licitatiei dureaza pana vine primavara. De ce credeti ca Oprisan a solicitat declararea starii de necesitate sau de urgenta?
Ca sa poata incheia contracte fara licitatii cu particularii care au utilaje.
Sistemul birocratic romanesc este centralizat si osificat.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
Na gata,moderatorii pot inchide subiectul ca problema s-a rezolvat : a pornit la drum Becali cu ajutoare:„În doua zile se rezolva. Nicio oaie n-o sa las sinistrata”
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/gigi-becali-a-mers-sa-ajute-sinistra-ii-din-vrancea-in-doua-zile-se-rezolva-nicio-oaie-n-o-sa-las-sinistrata-21191.html
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)