Lupta cu iarna
Raspunsuri - Pagina 17
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Paff/Paff.jpg)
Paff spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny Paff, eu mi-am luat libertatea de a copia mesajele tale si de a le trimite la Antena 1 si Antena 3. Daca prietena ta doreste sa transmita prin tine chestiile astea nevazute, eu le trimit mai departe. Sau poate suna chiar ea la TV, cum a sunat si parintele Marian Tudor. In Braila ninge iar, se depune repede. Cumnata mi-a spus ca si unde a fost ea erau case care aveau in curte nameti de zapada. Se circula, dar greu. Blogul meu - de la noi, pentru ei! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Lucrusoare de vanzare... Martisoare de vanzare... |
Si eu as vrea sa fac asta dar nu stiu in ce masura ar vrea prietena mea.
Sau macar sa le scriem sub o alta forma incat sa nu fie informatii despre ei(faptul ca au doi copii mici si ce am mai scris,o sa ma uit).Ideea e ca e un sat mic si nu as vrea sa aiba probleme.O sa o intreb maine daca vrea sa trimitem si te anunt.
Multumesc mult
![](floare.gif)
![](images/user_woman.png)
grati.ela spune:
ce faceti cand, pe asemenea vremuri, gasiti locul de parcare (cu plata) ocupat?
eu am lopatit cu greu pana am ajuns la locul cu pricina si surpriza! unuia i-a placut ca era dezapezit. Luat lopata la lucru si facut partie sa pot iesi de pe alee, dat roata in speranta ca pot intra intr-o parcare cu plata acoperita...intepenit pe drum lateral...cu ajutor din partea unor oameni cu adevarat draguti, mers cu gazele in masina ca se infundase cu gheata toba, gasit un morman de zapada langa un colt de bloc, luat din nou lopata, un sfert de ora si am facut partie, parcat masina.... Eu stiu ca e caz de forta majora, dar ce ma fac daca acela care revendica bucata dezapezita de mine nu e la fel de tolerant?
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
citat din mesajul lui desprecopii Cititi neaparat: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-11499530-fost-mai-bine-iarna-lui-54.htm ![]() Sanatate si o zi cu soare va doresc! ************** Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook |
Situatia descrisa de articolul la care se face trimitere, nu are in comun cu situatia de acum decat iarna grea.
Satul care era atunci si satul care este acum sunt complet diferite.
Atunci existau oameni in putere care cultivau terenurile si erau independenti de autoritati.
Fiecare casa avea animale de tractiune, pentru lapte, carne etc. Nu se cumpara de la magazin aprope nimic. Doar petrol pentru lampa si sare. Ulei se facea din seminte de dovleac, panza se tesea in gospodarie, zaharul se primea de la fabrici pentru sfecla livrata etc...
Comunele aveau in dotare pana si pompe de stins incendiu trase de cai si manuite de 6 barbati puternici.
Comunismul a schimbat complet lucrurile.
Multi oameni au devenit salariatii traind de de la avans la lichidare. In perioada comunista statul avea capacitatea sa intervina cu utilaje de pe santierele de constructii de care era plina tara, dar si cu camioanele din intreprinderi. Nu s-a investit in dotarea comunelor.
Dupa '89 statul nu a permis ca satul sa se dezvolte.
Au descurajat pe micii proprietari de teren, in anii '90 finantand prin credite fostele IAS-uri, apoi prin importul de cereale, faina , cartofi din Polonia, carne si alte produse agricole din UE.
Societatile comerciale de procesare de conserve si complexele zootehnice au fost demolate si oamenii nu au mai avut unde sa desfaca productia.
Asistatii s-au inmultit, fostii proprietari au imbatranit si multi au murit, cei tineri au plecat la munca in occident si pamantul a ramas parloaga.
Raporul intre oameni activi si asistati s-a rasturnat in favoarea ultimilor.
In anii '54 nu existau asistati sociali, toti lucrau si acumulau pentru iarna.
Acum majoritatea nu au nimic, majoritatea sunt asistati sociali.
Primariile nu au fonduri, si pe care le au, le cheltuie aiurea.
Cei care puteau muncii au preferat sa plece la laucru in Spania, Italia sau in alte tari.
Nu mai au animale. Nu mai au carute sau sanii trase de animale. Nu au tractoare.
Deci nici oameni nu au potential nici primariile.
Batranii care mai au cate ceva sunt victimele sigure ale tinerilor "asistati".
Asta-i rezultatul politici puterii si a opozitiie, pentru ca daca-i luati pe fiecare in parte, fiecare a fost la putere cel putin 10 ani din cei 22.
Autoritatile ne repeta obsedant ca "situatia-i sub control", si ei nu stiu nici cate locuinte au acoperite de zapada.
Acum cand nu mai sunt nici santiere, nici intreprinderi, totul se bazeaza pe firmele de asfaltari, care iarna intretin drumurile.
Adminstrarea drumurilor se face centralizat, se finanteaza prin intermediul CNADNR.
Costurile cu dezapezirea sunt de de cinci ori mai mari decat in Finlanda, si sunt derulate de firme private.
Cam acelasi lucru se intampla daca se privatizeaza sanatatea.
Se tot spune ca privatizarea inseamna eficientizare. O fi eficientizare daca exista competitie, dar daca sunt cateva firme clientelare care paraziteaza bugetele, numai eficienta nu poate fi.
Centralismul de stat si firmele clintelare sunt cauzele acestei situatii care se agraveaza.
Nici un partid nu propune solutii. Fiecare arata acuzator spre ceilalti.
Bee spune:
Dupa ce mesaje mai vad pe aici, imi pun si eu o intrebare. La ce ne mai trebuie diverse forme de "organizare"? La ce-s bune prefecturi, primarii, parlament, guvern si stat? La ce bun se opresc sau se platesc impozite? Nu mai bine fiecare cu lopata si cu viata lui? Supravietuieste cine si cum poate si salutare. Asta-i viziunea viitorului? Neputinciosi, muriti!
Lemnul costa, nu e gratis. Costa cam 3 mil/tona. O baba de 80 de ani cu 3 mil pensia, sigur consuma 2t/iarna, daca are noroc de la Dumnezeu si-i iarna blanda. Cu gerul care a fost, au consumat in 3 saptamani cat in restul lunilor octombrie, noiembrie, decembrie si parte din ianuarie. Consum lemne si am vazut asta pe pielea mea.
Viscolul din Baragan e infiorator. Au spus ei 80 km la rafala, dar cred ca a fost lejer si peste. Sunt zdravana pe picioarele mele, dar ma trantea la pamant. Si asta la -15 grade afara (fara vant). La mine in curte zapada are 1,5m. In fata portii are 2 m si ceva. Troieneste foarte repede.
Au avut grija sa aleaga guvernul saptamana trecuta, au avut EI grijile lor mai importante decat babele lenese si asistatii sociali. E un discurs agresiv gretos, care dupa cum vad prinde bine. Voi nu realizati ca dezapezirea trebuia facuta de firme prin anumite contracte? Contractele s-or fi semnat (sau nu), banii sau dat si de-o parte si de alta, utilajele nu-s sufieciente decat pe hartie, in teren poporul asistat social si betiv nu da la lopata.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
citat din mesajul lui Bee Lemnul costa, nu e gratis. Costa cam 3 mil/tona. O baba de 80 de ani cu 3 mil pensia, sigur consuma 2t/iarna, daca are noroc de la Dumnezeu si-i iarna blanda. Cu gerul care a fost, au consumat in 3 saptamani cat in restul lunilor octombrie, noiembrie, decembrie si parte din ianuarie. Ana Teodora (22.12.2005), Razvan Dimitrie (26.10.2007) si Petru Octavian (11.08.2009) |
Bineintzeles ca se plateste lemnul!
Dar cred ca asa cum s-a descurcat bunica mea(d-zeu s-o ierte)cu o pensie de CAP ani d ezile,si avut camara plina,lemne(da...le dramuia intr-adevar),cred ca s epoate descurca orice tzaran din satele romanesti!
Vointza sa fie!
Deceneus,pamintul zace nelucrat,hectare intregi de pamint zac pentru ca efectiv nimeni(acolo und ezace,sa se intzeleaga sa nu fiu acuzata de generalizare
![](icon_smile_big.gif)
Nu maideparte de asta vara am citi pe forum subiecte in care se semnala ca recolta zace pe cimp ca nimeni nu are chef s-o striga!Ei poftim,natura nu iarta!Dupa o vara bogata,o iarna pe masura!
![](icon_smile_big.gif)
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Andries/Andries.jpg)
Andries spune:
citat din mesajul lui Bee Au avut grija sa aleaga guvernul saptamana trecuta, au avut EI grijile lor mai importante decat babele lenese si asistatii sociali. E un discurs agresiv gretos, care dupa cum vad prinde bine. Voi nu realizati ca dezapezirea trebuia facuta de firme prin anumite contracte? Contractele s-or fi semnat (sau nu), banii sau dat si de-o parte si de alta, utilajele nu-s sufieciente decat pe hartie, in teren poporul asistat social si betiv nu da la lopata. Ana Teodora (22.12.2005), Razvan Dimitrie (26.10.2007) si Petru Octavian (11.08.2009) |
![](floare.gif)
Adevarul este ca Igas in zapaceala lui a scapat porumbelul cu iarna din 54 si ca nu era de competenta lui sa anunte si stiau foarte bine ca e de cod rosu, nicidecum portocaliu in judetele acelea in care s-a pus de 4 metri, dar de' ... nu era pacat sa se strice telenovela de la TV?
ela_04 spune:
Eu stiu ca firmele trebuiau sa intre pe strazi si sa curete zapada...
dar daca nu vin ce fac? stau in casa mor de foamne si tip dupa ajutoare?
bunicul meu are 80 de ani...bunica 76, am sunat sa fad cum sunt si au zis ca f bine. au dat zapada, au tot ce le trebuie...cica ii cam dor oasele ca nu sunt obisnuiti cu atata stat in casa.
Animalele sunt bine. Totul e ok. noi sa avem grija de noi
Tot de la bunicul... in dec. a fost sotul la tara cu porcul... si i-am spus sa-mi faca rost bunicul de o pisica.
A zis ca sa dus la o tanti, tot cam de varsta bunicilor care avea niste puiuti. Ii folosea cica sa se inveleasca cu ei peste iarna ca in loc de lemne a luat tuica
Eu asa ceva nu am mai auzit dar pun pariu ca acum baba tipa dupa ajutoare
Nu neg insa ca pot fi si cazuri reale dramatice. Dar parca prea exagereaza presa asta...
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
Bineintzeles ca se plateste lemnul! Dar cred ca asa cum s-a descurcat bunica mea(d-zeu s-o ierte)cu o pensie de CAP ani d ezile,si avut camara plina,lemne(da...le dramuia intr-adevar),cred ca s epoate descurca orice tzaran din satele romanesti! Vointza sa fie! Deceneus,pamintul zace nelucrat,hectare intregi de pamint zac pentru ca efectiv nimeni(acolo und ezace,sa se intzeleaga sa nu fiu acuzata de generalizare ![]() Nu maideparte de asta vara am citi pe forum subiecte in care se semnala ca recolta zace pe cimp ca nimeni nu are chef s-o striga!Ei poftim,natura nu iarta!Dupa o vara bogata,o iarna pe masura! ![]() Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
@ andacost - autoritatile vad doar efectul si justifica cu lenea si acuza taranii ca sunt betivi.
De ce s-au dus "lenesii" sa stranga capsuni in occident si nu si-au lucrat pamantul din tara?
"Lenesii" care au trimis miliarde de euro in Romania nu sunt lenesi.
Nu au ce face cu productia. Nu o ia nimeni. De ce sa cheltui sa lucrezi pamantul daca nu poti vinde? Nu are logica.
Eu am teren destul de bun. L-am avut dat la cineva sa-l lucreze. Unul mi-a dat 1mil vechi pe ha, celalat era ruda cu mine si nu mi-a dat nimic nici cat sa platesc impozitul.
De trei ani ambii au renuntat sa-l mai lucreze desi au utilaje.
Unul si-a deschis un motel, celalat lucreaza doar terenul lui. Unul este inginer agronom si el si sotia, si au ferma si firma de produse fitosanitare, deci nu-s oamni care nu stiu sa-si faca niste calcule economice de eficienta.
Am vorbit cu un al treilea care a fost proprietar particular si in perioda comunista, si care are tractor si utilaje propri.
Mi-a spus ca nu merita sa lucreze mai mult decat pentru autoconsum. Din ce vinde nu scoate banii pe lucrari.
Asta-i consecinta politicii agrare si de curs valutar.
Daca cursul valutar ar fi la 5-6 lei/euro probabil ca agricultura ar incepe sa devina atractiva.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Deceneus,puteau folosi pamintul,recolta de anul trecut de exemplu pentru interes si folos propriu!
Erau bune acum rosiile lasate sa putrezeasca pe cimp anul trecut????
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit