Lupta cu iarna

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns BraveGirl spune:

Nu-mi pot imagina cum supravietuiesc saracii oameni. noi stam in Voluntari, in camp. e un cartier de 40 de case. am tot auzit critici pe aici ca de ce am asteptat armata sa vina sa ne dezapezeasca. Ca soldatii tot la lopata au dat. Nu e asa...soldatii au dat cat sa scoata masinile ramase in camp, apoi au intrat cu utilaje din alea imense. Noi ne organizam, chemam 2-3 utilaje de cateva ori pe zi sa ne dezapezeasca, dar cd e viscol, nu mai fac fata. S-au format troiene de 3m (au aratat la stiri).
Eu am iesit la 11 sa dau zapada de pe alee, si desi sotul o daduse la ora 8, acum am muncit 40 de min pt o poteca de nici 3m. si nu e cine stie ce viscol...deci ce sa faca oamenii aia de sunt ingropati in zapada? M-am dus si la vecina din fata mea pt ca nu e acasa si nu se mai poate deschide poarta dc se aduna zapada. Ar fi trebuit sa mai dau putin si in jurul casei, dar nu mai pot. Ies peste o ora din nou. Eu nu vad cum niste batrani ar putea sa munceasca ore in sir la lopata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
citat din mesajul lui flaviutza
Referitor la provizii, sunt oameni care traiesc din pensii de 300 lei, ca bunica-mea,atat are 320 lei pensie....cu ce sa-si faca omul ala provizii?
Mi se pare ca unii chiar nu inteleg situatia REALA a tarii numite Romania.

Situatia reala si tragedia Romaniei rurale de care spui tu, este ca au ramas multi batrani singuri.

Pe vremuri, oamenii de la tara nu isi faceau provizii pentru iarna din pensie (majoritatea nu aveau deloc), ci din munca de peste an a intregii familii. Se mergea la moara cu porumb , se platea serviciul de macinat in natura, prin uium si se lua la schimb si faina de grau. Se cultivau legume, se puneau pe iarna conservate in diferite forme. Se tineau porci, gaini, carnea se conserva (prin afumare sau in untura) astfel incat ajungea de la Craciun la Paste. Iaca proviziile.

Cine avea vaca facea fan si-si punea in pod, ca vaca sa aiba ce manca toata iarna. Batranii familiei se ingrijeau de casa de copiii mici si de muncile usoare din gradina de legume, faceau mancare, iar cei in putere erau la camp la fan, cartofi, porumb, etc. toata ziua.

Resturile de mancare ale casei plus eventual ceva furaje constituiau hrana animalelor.

Dar familiile aveau doua, trei generatii in acelasi sat.

Batranii din ziua de azi au fost pregatiti sa traiasca la fel, ei nu s-au asteptat ca vor ramane singuri si toata lumea lor va fi data peste cap.

Din pacate acum, intre aceste generatii s-a rupt filmul.

Daca cei care au plecat in patru zari ar fi mai responsabili fata de familiile lor lasate in urma ar fi ceva mai bine.
Dar sa ne imaginam ca statul va avea grija de fiecare in parte este, in Romania anului 2012 o utopie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Paff, grotesc... Nu-ti mai vine sa ajuti pe careva... Scarbos...

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...

Martisoare de vanzare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tiusca spune:

andacos,m-ai facut curioasa cu "disparitia"functiei de paznic in Germania,asa ca am facut cautari pri presa.Sa fie vorba de spre asta?http://www.adevarul.ro/dosar/Bodyguard-_de_la_-gorila-_la_agent_de_securitateBodyguard-_de_la_-gorila-_la_agent_de_securitate_0_531547149.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicavica spune:

sotul meu e angajat MAI,si a fost prezent la multe coduri:rosu,galben...ninsori,inundatii.intradevar,cei din guvern,nu stiu sa faca fata acestei situatii,mai degraba inchid,decat sa dezapezeasca...de exemplu drumul Galati-Tecucu,sapt trecuta a fost inchis,cu toate ca se circula pe el.....autoritatile nu stiu sa faca fata,dar nici oamenii nu stiu sa faca fata....de ex: s-a dus o echipa isu cu ambulanta la o gravida in 9 luni,s-au chinuit enorm sa ajunga la ea s-o duca la spital,cand sotului i s-a spus ca nu are voie in ambulanta,gravida s-a dat jos si a spus ca numai merge la spital...s-au chinuit cei care au ajuns la ea,o groaza s-o convinga sa mearga la spital.alt caz:un domn care face dializa de 3 ori pe saptamana,s-au chinuit l-au dus luni si sa ramana in spital,ca nu se stie cu drumurile astea...dupa dializa luni,el a plecat acasa in loc sa ramana in spital....miercuri a sunat ,sa vina sa-l duca din nou la spital,intre timp situatia drumurilor s-a inrautatit...deci,numai au cum sa ajunga la el...deci,e si vorba de constiinta si constienta oamenilor.imi povesttea sotul,cum la inundatii carau saci 16ore pe zi,iar satenii stateau si se uitau la ei....toti astepta de la altii....pe vremea cand eram copil,bunica mea,facea provizii de detoate,carne,conserve,bulioane,malai,faina...de lemne.si avea o pensie de tot rasul de 90de mii de lei vechi,dar nu-i lipsea nimic...si avea 75 de ani,iar bunicul meu era mort de 15ani...acum,nu stiu care-i situatia,de nu mai au rezerve cei de la sate....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Se compara iernile din Romania cu iernile din Canada.
In Romania, nu tin minte sa fi avut o iarna atat de grea. Evident ca nu avem utilajele celor obisnuiti cu temperaturi de peste -15 grade.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Nu te supara, ce virsta ai? Nu de alta, dar eu de-abia ce m-am intors de 3 zile din Romania si imi amIntesc al naibii de multe ierni exact la fel, cu nameti la fel de mari. Tin minte datul la lopata din ora in ora, ca sa nu ne ingrokape zapada. Si asta o tin minte din Romania, nu din Canada.

Si nu am spus ca trebuie sa fiti pregatiti ca si in Canada, am zis ca ar fi frumos sa o lasati mai moale cu vaicareala. Daca eu am putut da la lopata in saptamina 28 de sarcina, in mod sigur nu e chiar atit de greu pentru o femeie normala sau un barbat normal. Si in cele citeva zile cit am fost in Romania si umblat prin Bucuresti, nu am vazut pe nimeni la lopata. Sunt toti Bucurestenii batrini, ologi si neputinciosi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Paff spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

Paff, grotesc... Nu-ti mai vine sa ajuti pe careva... Scarbos...

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...

Martisoare de vanzare...

Da,e grotesc si nici nu m-as fi gandit la asa ceva daca nu vorbeam azi cu prietena mea care parea foarte afectata.Nu numai pentru faptul ca a ramas in casa de atata vreme ci pentru faptul ca imi spunea ca in caz de vreo tragedie,vreun fenomen extrem,lumea ar fi in stare sa iti dea in cap pentru o paine.
Spunea ca asa cand iti arata la tv imagini cu o batranica pe un morman de zapada ti se induioseaza inima dar nu iti arata si oamenii in putere care stau cu mainile in buzunar in timp ce altii se chinuie sa faca treaba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Mi-amintesc de o discutie de prin anii 90 cand am venit prima oara in conact cu un convoi cu ajutoare. Le-am spus atunci revoltata ca voi "e bine ca aduceti dar stiti ca se fura...". Au zambit senini si mi-au zis ca stiu, ca se ia in calcul de la inceput asta, ca se fura si 50% ca asa e peste tot unde-i saracie.
Revenind la ale noastre de acum, ajutoarele ar trebui impartite cu politia. Asa cum auzim parca aia cativa betivi au ajuns sa faca legea in satele romanesti. Primarul, politistul, consilierii locali ce fac acolo?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Paff spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Mi-amintesc de o discutie de prin anii 90 cand am venit prima oara in conact cu un convoi cu ajutoare. Le-am spus atunci revoltata ca voi "e bine ca aduceti dar stiti ca se fura...". Au zambit senini si mi-au zis ca stiu, ca se ia in calcul de la inceput asta, ca se fura si 50% ca asa e peste tot unde-i saracie.
Revenind la ale noastre de acum, ajutoarele ar trebui impartite cu politia. Asa cum auzim parca aia cativa betivi au ajuns sa faca legea in satele romanesti. Primarul, politistul, consilierii locali ce fac acolo?

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Primarita din satul asta a plecat de cateva zile in alt sat,unde e mai ferita.Chiar spunea prietena mea ca daca ar avea internet ar scrie un email unei televiziuni sau ar lua legatura cu cineva.E plecata si nu a venit nici macar o zi sa vada ce se intampla in sat.
Un politist a venit acolo la cantina dar se pare ca a fost coplesit.Cam asta e tot ce stiu..

Mergi la inceput
Mergi la inceput