Mamici, tatici, cu copii mai mari-ceva sfaturi?
Raspunsuri - Pagina 12
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui rrox3 Postarile mele nu sunt "contre", ci punctul meu de vedere. O fi permis sa mi-l scriu? Ce zici? |
Ei, deci mie imi spui sa schimb tonul, cand tu consideri ca am zis ceva nepotrivit; in schimb, daca ti se atrage tie atentia, se cheama ca e punctul tau de vedere...pai, e dreptate?
Toti ne exprimam puncte de vedere.
Important este sa incerci sa le intelegi, ca daca nu le intelegi (nici macar dupa ce ti se spune iarasi) inseamna ca n-ai castigat nimic util Nu mai vorbesc de aspectul contrelor, aici gresim cu totii.
Danet isi exprima controversele, nemultumirile. Nu se duce la copilul sau sa i le indese pe gat...mai nimeni nu face asa; suntem un grup de adulti si discutam intre noi, ne plangem, incercam sa invatam. Ne pasa. Gresim, incercam apoi sa dregem. Evident, unii suntem mai talentati ca altii. Asa, si? Ne da cineva un premiu? Nu ne da nimic, Premiul nostru este reusita copiilor.
rrox3, daca vrei, deschide un subiect in care sa ne laudam copii, sa vorbim de aspiratiile lor, adica, cum spuneai, "cine sunt eu, ce simt, ce-mi doresc, ce am nevoie". Ia sa vezi cate avem de scris.
Subiectul asta este, insa, pentru altceva.
Vis a vis de increderea totala, am sa-i spun Vivianei (si nu numai ei) ceva ce am mai spus: Teodora ne-a spus clar si raspicat, din clasa a 4-a: sa nu o batem la cap, pentru ca scoala e problema ei si stie ea mai bine ce sa faca. Rezultatele i-au dat dreptate, a fost intotdeauna cu media peste 9,75. Asa ca, incet-incet, am si uitat unde-i scoala ei, in vreme ce alti parinti faceau lectii cu copiii lor, chiar si meditatii...si a durat chestia asta pana in clasa a 6-a. In primul semestru dintr-a 7-a, surpriza: 8 si ceva media semestrului. Plus ceva probleme de comportament. Pentru ca???
Pentru ca avea o gasca cu ceva copii lasati, de asemenea, pe incredere.
Imi pare rau daca oripilez pe cineva, dar increderea mea o obtin treptat si pe fapte, nu pe vorbe. Nici pe sloganuri. Nici pe ce fac altii acasa. Daca ma iau dupa ele, toti colegii sunt liberi ca pasarea cerului, parintii nu le pun conditii, ies cand vor si unde vor, invata cand si la ce vor, iar parintii sunt de acord cu orice. Surpriza...nu e chiar asa. Nici pe departe. Stiu ca exista parinti si asa...dar mie nu mi se pare un deziderat demn de urmat. Uneori, daca le spui unor parinti ceva naspa despre copiii lor (si o faci nu ca sa parasti, ca nu esti la scoala, o faci ca sa-i ajuti), chiar daca le dai detalii, nici nu te cred (sau poate refuza sa creada?). Asta inseamna incredere totala? Si eu trebuie sa fac la fel?
Nu. Imi pare rau, dar nu.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
buflea spune:
Rufus, si cum ati procedat ... Ce a funnctionat la Teodora ca sa revina la rezultate scollare mai bune.
Si eu cred ca anturajul este cheia.Oricate prostii ar face, daca cercul de prieteni este premiant, oricine intra acolo va fi premiant. Eu am invatat sa skiez in liceu pentru ca gasca mea skia, am invatat sa fumez pentru ca acolo se fuma, am invatat pentru facultate pentru ca toata lumea facea asta, cu sila de rigoare, am dat la Politehnica pentru ca acolo se ducea gasca ... Si am fost colega cu 5 din cei 11 amici din liceu.
Intrebarea este - cum scoti un copil bun dintr-un anturaj prost ?
Rufus spune:
citat din mesajul lui buflea Rufus, si cum ati procedat ... Ce a funnctionat la Teodora ca sa revina la rezultate scollare mai bune. |
Pai i-am acordat super-atentie!
Nu pedepse, nu comportament abuziv...
O perioada am dus-o/adus-o la scoala. Scoala e la 3 minute de casa. Pe rand, Tora, eu...asta pentru ca luase un obicei sa plece mai devreme la scoala (cu orele) sau sa umble pe strazi ca nu se faceau ore la scoala si le dadea drumul. Nu prea i-a convenit...dar i-am explicat ca nu avem ce face. La un moment dat, am trecut la pasul urmator, sa ne anunte telefonic orice schimbare de program. S-a conformat, aa inteles conditia.
Apoi, o perioada mergeam saptamanal la scoala, sa vorbim cu diriginta. Note, comportament. Evident, nu s-a mai aventurat la vitejii, le aflam imediat.
I-am facut un plan de bataie cu invatatul pe sem 2, adica mediile pe care trebuie sa le vizeze, ca sa dreaga media generala anuala. Tora o controla la lectii. Desi n-a trebuit s-o facem, am anuntat-o ca distractiile sunt conditionate de rezultate. S-a pus pe invatat, nu-i convenea sa stea in casa. Direct n-am putut, dar i-am pus piedici sa "evolueze" in gasca cu pricina. Aici nu prea au fost probleme: "prietenele" i-au facut cateva figuri de a ramas masca. Evident, am speculat momentul.
La sfarsitul anului, in vara, si-a gasit alti prieteni, de fapt tot ceva colegi, plus copii din cartier. I-am atras spre curtea noastra, le convenea si lor si noua. Tora a devenit "best moom", majoritatea copiilor sunt fermecati de ea pentru atentia pe care le-o acorda, direct, fara fasoane, una din fete (plecata intre timp in SUA) discuta pe net cu Tora orice, este confidenta ei, toti spun ca parintii lor nu-i baga in seama, ar vrea si ei mame asa. Spre disperarea Teodorei, care e mandra (de, e ma-sa) dar nu poate si ea sa-si ponegreasca mama, ca asa se face, nu?
Acum este un echilibru relativ, toate trei forteaza limitele in mod permanent, fiecare la nivelul ei, dar macar nu ne plictisim.
Rezultanta (adica plusuri fata de minusuri) este, insa, clar pozitiva.
Cocluzia noastra: atentia este cea care ne tine pe linia de plutire.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
buflea spune:
citat din mesajul lui Rufus Desi n-a trebuit s-o facem, am anuntat-o ca distractiile sunt conditionate de rezultate. S-a pus pe invatat, nu-i convenea sa stea in casa. |
Am remarcat asta ... si eu am fost crescuta in spiritul asta -
dai ceva (bun) = primesti ceva (ce-ti place). Invatam nu din convingere, invatam din constrangere ...si ? ce conteaza la 14 ani de ce inveti, mai corect, ce conteaza ca nu pricepi de ce trebuie sa inveti ? ... eu cred ca la varsta asta, copilul nu vede viitorul ca pe ceva esential dar zbarnie la a face parte din toate evenimentele prezentului - asa ca sa munceasca in coordonatele definite de parinti pentru a se bucura de corrdonatele pe care si le doresc.
citat din mesajul lui Rufus Direct n-am putut, dar i-am pus piedici sa "evolueze" in gasca cu pricina. Aici nu prea au fost probleme: "prietenele" i-au facut cateva figuri de a ramas masca. Evident, am speculat momentul. |
Si am mai remarcat si asta ... poti da detalii ? Cum se evoulueaza intr-o gasca de adolescenti si cum te pot impiedica parintii in a face asta asteptand ca gashca sa te elimine ?
Rufus spune:
citat din mesajul lui buflea Am remarcat asta ... si eu am fost crescuta in spiritul asta - dai ceva (bun) = primesti ceva (ce-ti place). Invatam nu din convingere, invatam din constrangere ...si ? ce conteaza la 14 ani de ce inveti, mai corect, ce conteaza ca nu pricepi de ce trebuie sa inveti ? ... eu cred ca la varsta asta, copilul nu vede viitorul ca pe ceva esential dar zbarnie la a face parte din toate evenimentele prezentului - asa ca sa munceasca in coordonatele definite de parinti pentru a se bucura de corrdonatele pe care si le doresc. |
Mie nu-mi place sistemul de invatamant din Romania. Adica programe, metode, etc. Nu mi-a placut nici cand, cica, eram cei mai destepti copii din lume, nu ca prostii aia de americani sau vestici, care nu stiau nici ca pamantul se invarteste in jurul axei sale.
Dar sunt o fire practica. Daca astia au decretat ca media generala conteaza 50% din media de admitere, atunci trebuie sa invete. Trebuie sa aiba medie mare Ca sa intre la un liceu bun. Nu stiu daca-i corect...dar asta e.
Am discutat cu Tora, la un moment dat, sa le lasam cu scoala dupa cum vor. Sa invete cat vor, sa intre la ce liceu pot. In fond, nu-i o tragedie. Scoala se poate face oricand, la orice varsta, daca vrei. De ce sa-mi zdrobesc creierii, sa ne certam, sa le conditionez...nu mai bine avem relatii bune si fiecare face cum ii dicteaza constiinta?
N-am avut curaj. Pur si simplu ar putea pierde mult mai multe decat niste ani de scoala. Nu ne permitem sa-si permita.
Deci, invatatul pentru medie mare (o prostie, asta e...) este obligatoriu. Nu se negociaza.
Dupa ce a intrat la liceu, Ioanei nu i-am mai impus absolut nimic la invatat. Nu i-am zis ca nu ma intereseaza, ba chiar am rugat-o sa-si vada de treaba, ca de aia merge la scoala. Dar nu i-am impus sau conditionat ceva de medie. Dar lectia era deja invatata: are medie peste 9,30 pana in clasa a 11-a, inclusiv primul semestru anul asta. Treaba ei ce face, referate, extrascolare cu profesori care, ulterior sunt recunoscatori la medie, cateva materii care-i plac, lipsa absentelor...rezultatul e multumitor. In curand intram iar in focuri: BAC-ul. Si are niste coordonate proprii, vrea facultate in strainatate. Normal, o ajutam.
Gasca...initial i-am spus sa n-o mai prind (pe Teodora) cu fetelea alea. Cu care fuma, bea, umbla pe strazi. Mi-a spus clar: nu se poate. Sunt prietenele ei si nu renunta. N-am insistat...am inceput sa-i facem program cu noi, sa nu aiba ocazia sa le intalneasca. De la scoala nu putea pleca, ca eram pe faza. A vazut ca, daca vrea sa plece afara si o face cu altcineva decat fetele alea, nu o mai restrictionam. De fapt, i-a trecut. Daca o tineam langa cu "n-ai voie", se incapatana. Asa, s-a stins "amorul", incet-incet; nici nu era ceva care sa o reprezinte. Dupa care alea i-au dat cu flit...si ea s-a simtit tradata de prietene. Probabil ca s-a mai vazut cu ele...dar e clar, nu se mai potriveau. Si-a facut prieteni noi, de data asata ok. Si mai e ceva: s-a reapucat de sport. La inceput cu musai...acum nu renunta la un antrenament nici rugata.
mihaela_s spune:
Eu am incredere in adolescenta mea pana la proba contrarie. Au fost doua momente pana acum, le-am depasit.
Sa stiti ca un adolescent poate invata si fara constrangeri, dar nu stiu de ce depinde. Pe mine nu m-a constrans nimeni, simteam ca asa trebuie sa fac, ca nu am alta alternativa. Imi si placea sa invat. Dovada ca si acum la 40 de ani, m-am mai apucat de o scoala si chiar imi place. Al meu rade pe sub mustata, ca asa imi trebuie daca nu am invatat la vremea mea .
Si o vad pe adolesenta mea. Invata singura, fara constrangeri, fara promisiuni ca primeste recompense. Stie ca daca vrea sa intre la liceul la care vrea, ii trebuie calificative destul de mari. S-a autodepasit in fiecare semestru. Cel mai tare m-am bucurat de matematica. Nu-i placea, nu-i place nici acum. Dar ca sa ajunga la un calificativ mai mare s-a inscris la un optional de mate(au cate 4-5 optionale in fiecare semestru) ca sa primeasca de lucru mai mult (aici nu gasesti ca in Ro culegeri de probleme in librarii, lucreaza la scoala din manuale si extra ce le dau profii, daca termina la timp din manual) si a avansat semestrul asta cu un calificativ mai sus. Nu va spun ce bucurie. Si totul a facut de buna voie. Eu nu cred ca e singura adolescenta care invata pentru ca vrea.
Rufus spune:
citat din mesajul lui mihaela_s Si o vad pe adolesenta mea. Invata singura, fara constrangeri, fara promisiuni ca primeste recompense. Stie ca daca vrea sa intre la liceul la care vrea, ii trebuie calificative destul de mari. S-a autodepasit in fiecare semestru. |
Cunosc si eu cativa copii d-astia.
Am tot respectul pentru ei.
Dar si pe-ai mei ii iubesc. Chiar daca nu-s asa...as fi vrut, mi-ar fi placut...mi-ar fi fost mai usor. Ne-ar fi fost la toti mai usor.
Dar nu-i bai, compenseaza ele ulterior...
mihaela_s spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Cunosc si eu cativa copii d-astia. Am tot respectul pentru ei. Dar si pe-ai mei ii iubesc. Chiar daca nu-s asa...as fi vrut, mi-ar fi placut...mi-ar fi fost mai usor. Ne-ar fi fost la toti mai usor. Dar nu-i bai, compenseaza ele ulterior... Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Absolut, sunt convinsa. Eu am tot respectul pentru parinti ca voi (ca tine Rufus, ca Viviana, ca Buflea si restul care ati scris aici) care aveti de muncit cu adolescentii vostri. Din partea mea, jos palaria.
A mea a avut azi prima testare nationala. Cica a fost mai usor decat se astepta. Dar e abia inceputul...eu am emotii. Ea nu.
mianna spune:
citat din mesajul lui mihaela_s A mea a avut azi prima testare nationala. Cica a fost mai usor decat se astepta. Dar e abia inceputul...eu am emotii. Ea nu. |
bafta fetei si emotii cat mai putine mamei!
mihaela_s spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mianna
bafta fetei si emotii cat mai putine mamei! Asculta, priveste si taci!... Din brate fa-ti aripi de fier Si zboara cu ele spre cer!... |
Multumim din suflet. Sa fie!