Mamici, tatici, cu copii mai mari-ceva sfaturi?
Raspunsuri - Pagina 11
danet spune:
Sustin si eu afirmatia lui Rufus, pana nu ai un adolescent in casa nu poti afirma ca stii despre ce este vorba.
Fiul meu are 16 ani,de un an si jumatate ne ignora,la intrebarile noastre ( cum a fost la scoala/petrecere/plimbare...etc ) raspunsul e invariabil : "bine".
Nu ne spune mai mult ca "oricum voi nu intelegeti".
Am acasa un raft plin de carti despre adolescenta incerc sa aplic sfaturile de acolo, uneori merge alteori nu ( depinde de starea lui de spirit, e cand vesel cand deprimat, fara nici un preaviz )
Punctele bune : e la un liceu f bun, invata bine , nu are absente nu fumeaza,nu bea alcool
Ce nu imi place :
1.petrece f mult timp in fata calculatorului jucand tot felul de prostii ( chestii cu impuscaturi,curse de masini )care nu ii aduc nici o valoare adaugata.
2.il enerveaza orice sfat din partea noastra.
4.nu are nici o pasiune, nu e motivat sa faca si altceva
5.nu citeste ( nimic ).Chestia asta ma omoara,eu sunt pasionata , citesc zilnic,avem o biblioteca uriasa.
6.nu isi strange lucrurile,nu face curat dupa el ( am incercat sa nu mai strang eu , dar dupa o luna nu mai puteai intra in camera )
Uneori am senzatia ca cineva mi-a inlocuit copilul dar incerc sa-mi pastrez simtul umorului si sa nu fac prea mare caz de toate astea.
Sper sa treaca, sper...
andacos spune:
danet,tu sigur vorbesti de fiul tau?
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
viviana spune:
"Duminica ti-ai facut fituici si ne-am distrat, o gramada, pe tema asta. Zau daca ma duce capul sa inteleg de ce le-ai facut. "
"Nu stiu, asa mi-a venit."
"Iubiritzo da la lectii iti place sa te ascult?"
"Nuuuuuu! Cui ii place sa fie ascultat?"
"Haidi, mai, si atunci de ce vrei sa te ascult?"
"Pentru ca nu am chemare sa invat. Nu ma intreba de ce ca nu stiu. Nu ma pot opri din a ma gandi la altele si daca stai langa mine ma pot stapani si invat."
Apoi m-a luat de mana si mi-a aratat ca pe biblioteca, erau scrise cu creionul raspunsurile de la lectia de geografie de saptamana trecuta.
Si io care credeam ca am gasit doar TOATE fituicile.
Am interdictie (de ani de zile) de a-i spune "Ti-am zis eu!"
Mi-a zis copila ca o deranjeaza.
Da' nu trebuie sa fac nici fatza de "ti-am zis io"!
Nu prea stiu cum arata fatza asta a mea...
Giulia, o sa incerc sa fac si ce ai spus tu.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danet Punctele bune : e la un liceu f bun, invata bine , nu are absente nu fumeaza,nu bea alcool Ce nu imi place : 1.petrece f mult timp in fata calculatorului jucand tot felul de prostii ( chestii cu impuscaturi,curse de masini )care nu ii aduc nici o valoare adaugata. 2.il enerveaza orice sfat din partea noastra. 4.nu are nici o pasiune, nu e motivat sa faca si altceva 5.nu citeste ( nimic ).Chestia asta ma omoara,eu sunt pasionata , citesc zilnic,avem o biblioteca uriasa. 6.nu isi strange lucrurile,nu face curat dupa el ( am incercat sa nu mai strang eu , dar dupa o luna nu mai puteai intra in camera ) |
Danet nici eu n-as vorbi prea mult cu tine daca m-ai evalua asa. Rece, ce prestez, ce nu prestez... si nimic despre cine sunt eu, ce simt, ce-mi doresc, ce am nevoie.
Rufus spune:
citat din mesajul lui viviana ah, Buflea a copiat la scoala. A inceput acuma intr-a opta. Au aflat si subiectele de la un test si si-au facut si testul de acasa. In clasa chiar scriau, iar la sfarsit au schimbat foile. Isi mai scrie formule de fizica pe antebrat. Isi mai baga fituici prin pixuri. Si cand ia o nota mare pe copiat imi spune: "nu te bucura ca am copiat" Dupa ce a stat 3 ani de zile, ca fraiera, "in cea mai buna banca din clasa", adica in prima, lipita de catedra, de eu si Celcesforaie radeam pe infundate cand o auzeam: "ce colegi prosti am, banca aia, cea mai buna e mereu libera" a descoperit mirajul ultimei banci si cea mai tare gasca. |
Vivi, in semestrul 2 dintr-a 8-a, Ioana a avut media aproape de 10. Numai in semestrul ala. Tezele cu subiect unic au fost magistrale. Totul era roz (dpdv scolar)
Si mi-a spus: ce fraiera am fost pana acum...acuma vad ce usor se iau notele bune!
Intr-adevar, invatase sa ia note mari. Cu foarte putin efort in plus...dar multa dibacie
Nu e vorba doar de copiat...e vorba de a specula momente sau oameni. Sa-ti faci o tema sofisticata, atunci cand ceilalti nu pun pret...esti singurul care o faci, evident ai 10. Sa vii la orele profesorului care nu inghite absentele, sa nu-ti faci unghiile daca profa cutare nu suporta, sa stai in prima banca atent la profesor, cand ceilalti se caftesc cu hartii.
La liceu e deja parfum. Un minim de interes garanteaza note mari. Din pacate, nu si cunostiinte...iar la Ioana se apropie BAC-ul (anul viitor).
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
ali spune:
Rrox, esti pusa pe contre?
Te-ai contrat cu Rufus si acum o iei pe Danet la 11 metri?
E atat de instructiv subiectul asta pentru parinti.... Mai bine noi, cele cu copii mici, sa luam notite ca ale noastre sunt inainte
inbox spune:
Pe mine ma bine dispune subiectul asta, sper sa se intample asa si cand vor creste copii. Imi aduce aminte de perioada de tanar si nelinistit :).
De reputatia buna se scapa greu, imi aduc aminte, cum m-am trezit eu, in clasa a IX dupa primul trimestru, pusa la panoul de onoare la "asa da", ca nu aveam nici o absenta ... si nu a fost suficient, m-au scos si in fata scolii ( cu nu mai stiu ce ocazie sa-mi inmane un premiu pe aceleasi motive) ca poate nu ma stia toata lumea doar dupa nume...rusine mai mare nu am patit. Apoi pana la sfarsitul anului am tot chiulit, insa profesorii nu imi puneau absente pe motiv ca ma stiau ca eu nu lipsesc nemotivat si sa nu-mi strice reputatia . Vai ce tragedie a fost, si ce au mai ras toti cunoscutii din liceu pe seama mea.
Apoi intr-a XII-a, mi s-a pus ca vreau si eu corigenta, asa sa nu zic ca nu am avut, si mi s-a pus pe matematica ( nu-mi trebuia mai departe) si uite asa am desenat eu la vreo doua lucrari si am reusit sa-mi adun notele de corigenta, si am si chiulit la ultima ora ca sa nu aibe profesorul ce-mi face ( il stiam eu ca vrea sa ma salveze :)), mi-a pus nota si abesenta, asa ca nu mi-au iesit calculele. Din cauza lui am "trecutul scolar curat" :)).
Mie imi sunt dragi rau adolescentii, si pe afara stau de vorba mult cu vecinii adolescenti, mi se pare ca ei sunt noutatea, speranta, asa vazduhisti cum par, au un suflu aparte.
Pentru adolescentii vostri.
Lumea mea
rrox3 spune:
citat din mesajul lui ali Rrox, esti pusa pe contre? Te-ai contrat cu Rufus si acum o iei pe Danet la 11 metri? E atat de instructiv subiectul asta pentru parinti.... Mai bine noi, cele cu copii mici, sa luam notite ca ale noastre sunt inainte ali Mama fericita de Andrei (20.06.2008) |
Copiii mei sunt maricei Ali, am chiar si o adolescenta in casa iar notite iau de la oricine imi spune ceva interesant.
Postarile mele nu sunt "contre", ci punctul meu de vedere. O fi permis sa mi-l scriu? Ce zici?
natalia_nica spune:
Intervin si eu asa, ca sa nu stau degeaba . Copilul meu mai are pana la adolescenta (acu' iau doar notite), da' eu am fost acolo, asa ca, de cate ori imi vine sa ma minunez/ofensez de cate un tanar "vazduhist", imi aduc aminte doar de o chestie si e suficient: prin clasa a XI-XII-a ne puneam in tramvai pe jos (gen Budha), ca asa ni se parea noua cool si nemaintalnit, de se incruntau toti "bosorogii" din jurul nostru (de altele nu mai e nevoie sa-mi amintesc ).
Multa rabdare, parinti, vor veni si vremurile "regulamentare" si isi vor aduce aminte cu drag si de aceasta perioada, daca nu le-o umbrim noi, neacordandu-le destula libertate si incredere (stiu, stiu, e usor sa vorbesti daca n-ai trecut prin asta )
viviana spune:
Nici eu nu ma dau in vant dupa ce a zis RRox, dar reprezinta un punct de vedere care m-a facut sa ma gandesc si la altceva.
Pe de alta parte Danet a facu o evaluare obiectiva a baiatului ei. Evaluare care ne este de ajutor. Multi adolescenti sunt asa si asta ne e de folos sa avem o privire de ansamblu.
Asta nu inseamna ca ea se si comporta rece fata de copil, ca nu-i acorda suficienta atentie, dragoste sau ca nu vine in intampinarea nevoilor lui.
"Altceva-ul" ala la care m-am gandit e foarte simplu.
Uneori, dupa ce copiii mai cresc, avem tendinta de a lasa garda jos.
Credem ca se pot descurca si singuri si uitam sa-i mai incurajam sau pur si simplu sa-i mai laudam asa cum o faceam cand erau mici.
De cate ori nu le spunem: "Ai 14, 15, 16 ani, esti mare poti asta si singur, de ce nu ai facut asa si asa, de ce nu-ti pui ciorapii la locul lor, ti-am spus ca trebuie sa inveti, uite ai luat 5 sau 6", si multe altele scotand in evidenta ceea ce nu fac ei la varsta asta in loc sa-i incurajam pentru tot ceea ce credem noi ca sunt fleacuri.
Dar nu sunt fleacuri pentru ei.
Daca vin acasa cu un 6 si doi de 10, cati dintre noi ii laudam pentru cei doi de 10?
Asa-i ca tendinta este sa-i bruftuim pentru acel 6, uitand de ceea ce a facut foarte bine?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi