Iepurasi Mar-Apr 2010 - LMA Theodor, Tudor, Tanya
Raspunsuri - Pagina 11
castelanaC spune:
la varsta asta ei se joaca cu absolut orice.
La capitolul materiale refolosibile avem si rulourile de la hartia igienica, sau de la hartia de bucatarie.
Ei poate trece prin ele o sfoara, mingi de ping-pong, bobite de strugure, un morcov, etc...
castelan se distreaza cu mine-n bucatarie, ma intreaba orice fac, are un set de castroane de plastic cu care se joaca cat gatesc si nu vrea sa stea in alta parte. intr-o zi cred ca a stat cam 20 de min sa treaca 5 bobite de struguge dintr-un pahar in altul, turnand ca si cum ar fi fost lichid, deja incepuce sa faca ca la jonglerie le "turna" de sus ...era o nebunie pe capul lui
Intr-o zi am cumparat fasole uscata mare ( madica foarte mari bobvitele, gigant as sublinia) care era de 2 culori si ca sa-l tin ocupat l-am rugat sa punem negre intr-o cutie si albe in 2 cutii diferite, a fost jucaria the best pe ziua respectiva. Nu va imaginati ca a sortat tot, dar s-a chinuit, s-a enervat, apoi a reluat, si tot asa, eu l-am mai ajutat, l-am ajutat...
fructele si legumele de invatat: aprte multitudinea de imagini colorate din carti si reviste azi le poate vedea aproape tot timpul anului la supermarket.
Noi cand mergem de cand era mic vorbim si explicam care este numele lor.
La noi preferata este rosia, ii mai dau sa se joace/exploreze cate una, se stropeste, le cerceteaza in interior, musca din ele cu placere si apoi imi arata tricopul proaspat stropit: apa ( adica s-a udat, orice lichid, sau orice este ud este nominat apa)
Ca activitati casnice, noi mai avem si gradinaritul.
Balconul nostru este destul de mare si iubind plantele am cumparat o multime de vase cu plante, sau am si semanat: busuioc, ardei iute, rosie, porumb, bostan, pepene, ne distram si eu si sotul meu ( care de fapt se relaxeaza cand este acasa in wk-end.
Eu le pun pur si simplu apa, el sta cate 1-2 ore si le bibileste, le ingrijeste, le schimba vasul, le controleaza de daunatori ( cu le da cu chimicale, a facut el o solutie din alcool cu ardei iute si le stropeste pe cele bolnave)
La toate aceste activitati participa evident Castelan, uda la sf plantele, curata frunzele intr-o sacosa, noi explicandu-i absolut tot ce facem.
castelanaC spune:
Inca una si ma duc, am scris azi cat pentru toata luna.
Repet copii sunt diferiti, au caracterul lor, apoi intervine si latura familiara ( cu tot ce presupune asta) asa ca nu vor reactiona tot la fel.
In functie de caracterul diferit al fiecaruia se pot cauta/inventa activitati pentru fiecare, in functie de situatie.
1.Tipul vizual
= iubeste cartile si revistele
= are o memorie fotografica
= invata bine cu grafice, tabele si diagrame
= tinde sa fie orientat spre detalii
= prefera instructiunile scrise celor orale
= la scoala va scrie corect, fara greseli gramaticale
2.Tipul auditiv
= beneficiaza mai mult din lecturile cu voce tare (facute de parinti)
= are tendinta sa fie mai vorbaret
= ii place muzica si ii place sa cante si sa fredoneze
= este bun la gramatica si la limbi straine
= ii place sa lucreze si sa invete in grup
= citeste cu mai multa greutate
3.Tipul kinestezic/ tactil
= invata prin emotii si atingere
= ii place sa manipuleze lucrurile, sa construiasca modele
= ii vine greau sa scrie corect
= exceleaza la sport
= ii plac experimentele stiintifice, activitatile manuale
= uneori poate parea hiperactiv
astfel puteti orinta jocul in functie de ce-i place mai mult.
sensibila spune:
La multi ani atb !
Sa fii sanatoasa si fericita alaturi
de iepurasul si familia ta !
de Steluta Norocoasa Gia Darria nascuta pe 10.03.2010
IAD3 reusita 16.06.2009 cu Dr Anca Moisa (IAD1 nereusita, IAD2 avort menstrual)
Povestea Giei - nasterea stelutei noastre norocoase
Atat sunt de mare !
www.petitieonline.ro/petitie-p42643046.html " target="_blank">Spuneti NU abuzului sexual fata de minori!
www.pethelp.ro/" target="_blank"> Carucioare pentru animalute
Nu exista decat un singur copil perfect pe lumea asta si fiecare mama il are.
Hotararea de a avea un copil este cea mai importanta.
Este ca si cum ai decide ca inima ta sa fie pentru totdeauna in afara corpului.
ami_84 spune:
Neata.
Castelana multumesc de informatii. Si eu iubesc cartile si am obs ca si Irinei ii plac (chiar aseara am visat ca eram la biblioteca cautand o carte cu al doilea razboi mondial :) dar asta e alta poveste). Insa am mai lasat-o sa se uite si singura cat mai faceam cate ceva prin casa si binenteles ca a rupt pagini. Desi a vazut ca m-am suparat, a mai facut asta. Probabil i s-a parut interesanta reactia mea. Acum avem o carticica cu un catel, pe care o citim inainte de somn.
Sortator avem, insa nu are rabdare. Desi ii explic si ii spun cum sa facem, nu prea il baga in seama. Tb sa mai lucram.
Puzzel am incercat din poze taiate in trei. A fost receptiva.
Activitati de asociere a imaginilor ce facem noi: luam toate carticelele cu animale si cautam in toate pe rand cainele, pisica, etc. Binenteles ca imi doresc si memory cards.
O incurajez sa se imbrace/dezbrace sg, punem la uscat haine (aici a prins cel mai bine conceptul de mic-hainele la coca- mare- cele ale lui taicasu'), cand strangem sosetele sa le punem in dulap, o incurajez sa le faca perechi, ii place sa dea cu mopul, matura prin curte, sa stearga praful s.a.
Pana la urma asta am inteles ca inseamna si montesori = viata practica.
Cu siguranta am mai uitat din ele. Insa cand am sa mai intru, am sa scriu concret ce am mai facut.
A! Binenteles ca ii plac activitatile de tip transfer cu apa. :)
Merg ca tb sa fac papica, inclusiv pt cea mica.
Ramy77 spune:
Buna dimineata!
Vreau sa va multumesc tuturor pentru urarile adresate Brianei de ziua ei. Despre ea ce sa va spun? E inalta, are cred vreo 97-98 cm, vreo 15 kg, deci nu e nici slabuta De vorbit nu prea vorbeste, pampersul inca il avem, la noi olita e pentru decor sau pentru pus jucarii in ele...Practic nu face nimic special, dar e a noastra si e perfecta asa cum e, o iubim ca pe ochii din cap, daca nu mai mult.
Noi suntem in Elvetia de ceva vreme si se pare ca mai ramanem aici...si cum sunt cu Briana singura aproape toata ziua nu prea am timp de net.
Dianami si Freedelia, felicitari pentru bebe4, wow! Asteropi, si tie!!sarcini usoare in continuare fetelor!
Va pup pe toate!
castelanaC spune:
ami_84 bravo pentru activitatile practice desfasurate acasa, cele cu sosete sunt fantastice, sunt o aplicatie practica a jocului "gaseste perechea"
Apoi conceptul de mare si mic invatat cu haine mici si mari, este foarte bine cum faci.
Pe Ilinca o tii ocupata, tu o observi la manevrabilitate, atentie, concentrare, etc.
Notiunile invatate asa nu sunt abstracte, doar desenate la hartie si ea stand nemiscata pe scaunelul de la gradinita.
Zilele trecute i-am cumparat lui Castelen de la librarie niste carlige de prins foi, din acelea cu animale lipite. Le-am luat pentru a ne juca cu foi A4 de diferite culori, pe care vreau apoi sa lipim aimale decupate, iar el sa puna carligul potrivit.
Noi cand intindem rufe are si el acces la o sarma pe care poate sa puna lucrurile sale mici, prosopele, etc.
Copii nostrii sunt f mici, dar cunoasterea externa prin perceptia proprie este cea mai buna, mai ales pentru copii citadini 100% care nu vad vaca decat pe pachetul de ciocolata ( v-am povestit ca in anii 90 cand faceam practica/voluntariat la o casa de copii si gradinite di Iasi am intalnit o olandeza tanara ca si mine, care mi-a marturisit ca pana sa vina in Ro credea ca vaca este mov? nu glumea sa stiti!!!)
Povestea asta la vremea respectiva m-a socat!
In Romania si nu numai structurile de invatamant Montessori sunt private si f scumpe, dar noi acasa putem face cate ceva din activitatile sugerate/recomandate de ea. Sper sa va ajute exemplele discutate aici.
pentru cine vrea sa stie mai mult despre cina a fost Maria Montessori:
http://www.desprecopii.com/info-id-3376-nm-Ce-este-metoda-Montessori.htm
castelanaC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramy77 Buna dimineata! Vreau sa va multumesc tuturor pentru urarile adresate Brianei de ziua ei. Despre ea ce sa va spun? E inalta, are cred vreo 97-98 cm, vreo 15 kg, deci nu e nici slabuta De vorbit nu prea vorbeste, pampersul inca il avem, la noi olita e pentru decor sau pentru pus jucarii in ele...Practic nu face nimic special, dar e a noastra si e perfecta asa cum e, o iubim ca pe ochii din cap, daca nu mai mult. Noi suntem in Elvetia de ceva vreme si se pare ca mai ramanem aici...si cum sunt cu Briana singura aproape toata ziua nu prea am timp de net. Dianami si Freedelia, felicitari pentru bebe4, wow! Asteropi, si tie!!sarcini usoare in continuare fetelor! Va pup pe toate! Ramona, fericita de Briana-Maria 29.01.2010 |
Pupam elvetiencele, uau ce fotomodela inalta avem acolo!
Fiecare copil este special, genial si paradoxal cel mai cel!!!!!!
si de la Castelan
ami_84 spune:
Pana ce am scris eu, ai mai postat cate ceva Castelana. Am sa citesc mai pe indelete can vor dormi fetele.
castelanaC spune:
Profit de somnul prelungit a lui castelan, sot lipsa din oras sa va mai scriu...
Activitati practice tip
1.teatru de papusi se pot face cu sosete, poate cele vechi si uzate se pot "remaia" apoi impodobi si sa vedeti distractie, tip uite mana nu e mana, unde-i mana lui mami, si apoi schimonosindu-te interpretand personaje ( intotdeauna m-am intrebat:cine se distreaza mai mult? parintele sau copilul?)
2.decorarea si desenarea lingurilor, poate cele mai vechi, inainte de a poposi la gunoi pac pot deveni jucarii, cu ochi, par si gurita
tot pe linguri puteti lipi imagini decupate din reviste, ambalaje, etc, asa aveti fata gata desenata
3.rulourile de la hartie igienica se pot desena, devin niste "corpuri" in care infigem maini, picioare...
castelanaC spune:
Noi ne distram de vreo saptamana cu o poezioara de invatare a degetelor. sa-l vedeti pe Castelan ca adoarme jucandu-se cu degetele si vb pe limba lui, pe mine cum ma prinde cum ma pune sa i-o spun, ce distractie pe capul lui
[red]Degetul cel mare, merge la plimbare.
Aratatorul merge cu tractorul.
Degetul mijociu are un bibiu.
Degetul inelar are geamantan.
degetul mic nu face(are) nimic pt ca e prea mic[/red]