Iepurasi Mar-Apr 2010 - LMA Theodor, Tudor, Tanya

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ami_84 spune:

Buna.
Yaia eu ma minunez zilnic de faptul ca a renuntat asa usor la scutec. Mai nou are trei nopti de cand doarme fara si nu a facut pe ea. Multumesc Domnului ca pana acum lucrurile au mers usor cu fetele. Pupici Alexiei.
Castelana intr-un timp citeam si eu diverse despre montesori ca mi se parea interesant. Din pacate nu prea am apucat sa aprofundez si sa aplic la Irina. Poate mai scrii cate ceva. Acum ca au amandoua un program cat de cat imi este mai usor.
O zi buna.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stefimic spune:

LA MULTI ANI! BRIANA!

Sa cresti mare, sanatoasa si sa aduci la fel de multe bucurii cum ai adus si pana acum in viata parintilor tai.

Petrecere frumoasa iepurasa mica si scumpa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ami_84 spune:

La multi ani Briana!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns castelanaC spune:

Buna zimineata fetelor!
Am citit cum va luptati cu nametii, troienele si mai ales cu relatarile stil apocaliptic de la tv


La multi ani sarbatoritilor din wk-end!
Eric-Petrus,
Daria Maria,
Briana Maria

toate cele bune voua si familiilor voastre!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns castelanaC spune:

Amy, daca te intereseaza o sa postez printre picaturi exemple de activitati/jocuri care se pot face acasa, fara investitii uneori, cu aplicatie in viata de zi cu zi si care lucreaza pe diferite sectoare.

Dragi mamici, daca postul meu e lung, plictisitor, va rugam dat "pas"/"ignor" sau ce mai vreti voi, nu vreau sa va plictisesc.

Ca principii generale, o sa enumar cateva din activitatile educative pe care le folosesc eu (sigur mai sunt si altele, de aceea este bine sa punem ideile la comun), si cam ce am folosit pentru baietelul meu pana acum.
PE el il atrag anumite lucruri, pe alti copii alte lucruri, deci ideile trebuiesc adaptate si personalizate in functie de fiecare copil si mai ales de situatie.

Camera lui Castelan am organizat-o dupa principii Montessori: adica f putine elemente de mobilier, iar jucariile la dipozitie sa fie cat pot intra sa stea lejer in rafturile unde ajunge el.
Jucariile nu stau toate gramada, le rotesc aproape la 2-3 luni, mai ales cand mai primeste una noua, punem in cutiile de la etajele superioare ale rafturilor alta jucarie veche.
Cand ne jucam cu ceva anume avem grija ca toate celelalte jucarii sa fie la locurile lor, cuvantul ORDINE este fff prezent in viata noastra, dealtfel parca v-am mai zis ca inainte de culcare toate jucariile se duc la somnic, inainte de a pleca de acasa lasam casa in ordine, stinge singur aerul cond, tv, etc...adica are responsabilitati.
Copilul imi este fff fericit pentru ca se poate implica, mami ii spune bravo, el isi aplauda, etc.

Ca principii ale jocurilor as putea sa creionez:

1.carti. Cat mai multe carti, de preferat cu pagini cartonate, cu imagini clare si frumos colorate, iar daca fac si ceva, sunt cu atat lai interesante (sunete, ferestre incorporate, texturi diferite pe carte, etc.).
Noi le avem organizate in 2 sectoare: una intr-o cutie ca care are acces cu carti cartonate pentru copii mici si alte carti cu povesti ilustrate care le avem in partea de sus unde el nu are acces.
1-2 dati pe zi "citim" impreuna sau singur, depinde cum prefera.
Daca vrea sa citim impreuna vine cu cartea la mine si "povestim" imaginea, el acum repeta franturi de silabe, uneori zice chiar inconstient ce vede( ieri a zis "capa" = capra si a fost fff incantat ca i-am zis bravo si i-am spus repede si tatalui sau, sa-l fi vazut cum venise sa-l pupe si tasu')
Ii citesc, explic orice imagine de cand era mic si abia statea in funduletz, apoi cand eu mai citesc ( rar dar se mai intampla si minunea asta) vine si el si e fff important.
Cu cartile avem regula ca dupa sa le punem la loc, nu le rupem, ne purtam frumos cu elel si le "iubim"


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns castelanaC spune:

am trimis sa nu devina mesajul prea lung.

Acum in fiecare seara citim o poveste din cartile ilustrate, nu am crimbat inca povestea, ii place "punguta cu 2 bani", acum stie ca gaina face ou, mosu are cocosu si-l bate, stie succesiunea evenimentelor, imita cum bea cocosul apa din fantana, cum stinge focul si tot asa. seara cand ii pun pigiamau el incepe sa povesteasca: baba, ou, cucuigu, apa, oc, etc.

La baie avem o carte cu care ne "delectam", nu a dorit schimbarea ei, cand am incercat s-a suparat si s-a dus si a cautat in cutia cu carti si a pus-o pe cea cu pisicute si catelusi la baie, asa cum era pana atunci.

2.Jucarii de pus pe bat: acelea care au aceeasi forma si dimensiuni diferite, sau care au forme diferite.
La inceput era jocul cu punerea cercurilor pe dimensiuni, asa am invatat concret mare-mic, apoi a urmat sectiunea pe culoare, am pus numai rosu, sau albastru, etc.

pentru a lucra si pe miscare/motricitate fina azi de ex in timp ce-mi reparam un sirag de perle a venit si el, i-am dat o sfoara mai groasa ( de la un maner de sacosa de hartie, le strang mereu, nu se stie cand imi trebuiesc) si niste paste de gatit cu gaura mare "mezzi rigatoni", s-a jucat 45 de minute, incercand sa bage firul ( ceasta e o activitate tipica montessoriana)

Am observat ca-i plac chestiile migaloase, mici, se chinuie pana reuseste sa puna rotita care a iesit de la masinuta sa de ex, sta tot timpul cu tatal sau cand mestereste ceva, ii da surubelnita, ii spune unde e surubul...

trimit!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns castelanaC spune:

3. jucarii pentru invatarea formelor/culorilor/marimilor tip cuburi
Noi avem un set mare de cuburi de lemn, diferit colorate, care-s organizate intr-o cutie cu decupaje, unde intra fireste fiecare forma in parte.

Jocul il organizam pe teme:
-culori, astfel facem numai castel rosu, albastru, verde, etc
-forme: numai cuburi, numai sfere, etc
-forme mari, forme mici

Astfel invatam concepte diferite: de marime, de forme, de culori.

La sfarsit evident punem toate cuburile la loc numai prin capacul decupat, sa dezvoltam si motricitatea fina.

Castelan, fiind baietel cred, se mai joaca in acelasi timp si cu masinute: facem mai intai un tunel si el apoi trece cu masina, asa a invatat ca toate masinile pot trece, numai cele mici, stie care-s mici, care-s mari.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns castelanaC spune:

In stransa legatura vin cu punctul de mai sus jucariile tip "puzzle"
Noi am inceput cu unul simplu de lemn cu diferite forme.
Acum il face contra secunda, incercam sa nominam formele si bineinteles culorile.

Ma gandeam ca urmatoarea jucarie sa fie un puzzle cu imagini.

Ca activitate home-made este si lipirea unei fotografii(de ex mama, tata) pe un carton si facut unul personalizat din cateva piese
va fi mama puzzle!

Pe aceeasi idee se poate merge refolosirea imaginilor ( nu mai vb de materialele de calitate) de pe felicitari, reviste, publicitatea ce vine cu tonele...
Mai decupez forme si imagini, uneori de tai in 2-3 parti si incercam impreuna sa le gasim...

idei practice de acest tip se gasesc o multume.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns castelanaC spune:

Pentru ca jocul tip Puzzle dezvolta inteligenta, atentia, concentrarea, memoria, mergem la jocurile tip "unde este imaginea?

aici sunt acelea cu imagini gemene si copilul trebuie sa gaseasca cea identica, este usor, practic, tine copilul ocupat si linistit cat aveti treaba prin casa

Aici mamicile se pot juca si pot recicla imagini de pe cutii ( alimentare, ambalaje, etc) si sa faca copii identice cu foto sau doar cu forme de aceeasi culoare, etc, se poate lucra deasupra, pentru copil este ceva nou.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns castelanaC spune:

In aceeasi catogorie intra si literele si cifrele.

Stiu ca nu este inca varsta, dar sunt puzzle din lemn cu cifre si litere, sunt mai complicate ce-i drept, dar invatarea va fi prin joc.

mai sunt cele magnetice, cu care el se joaca la frigider cat voi gatiti si tot repetand si tot raspunzand la intrebarile sale, pac va stii cate o litera, macar cele care continute de numele sau...

castelan stie de ex cifrele 1,2,3 pentru ca le are la un joc cu muzica si cand apasa pe ele aude ce este.

ei sunt fff receptivi si inregistreaza tot ce vad si aud.


Mergi la inceput