Afectiune sau ratiune

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui rrox3
Tot nu-i prea clar ce doresti de la topicul asta. E un manifest pro ratiune pura?

mai degraba o 'critica a ratiunii fara'

dar si mai degraba 'doua notiuni in cautarea unui subiect'

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Deceneus, parerea mea este ca manipularea se sprijina pe vulnerabilitati gen naivitate, stima de sine scazuta, dependenta etc.

Exista o intreaga gama de puncte nevralgice, lezabile ale fiintei umane care pot fi influentate de manipulatori pentru a-si atinge scopurile si a castiga cu orice pret sau pentru a-si satisface sentimentele de putere si superioritate fata de ceilalti.

Citat:
Citat din mesajul lui Deceneus:
Eu incerc sa argumentez ca daca ne lasam condusi de afectiune, nu putem sa ne conducem destinele, nici in plan personal nici in plan social. Incerc sa demonstrez ca e bine sa fim informati ca sa putem lua decizii corecte.

Nu. Destinul este ceva complex, iar alegerile noastre sunt intotdeauna dualiste: cateodata se bazeaza pe afectiune si asa trebuie sa fie, alta data se bazeaza pe ratiune si asa trebuie sa fie. Si de multe ori se bazeaza pe amandoua.

Este ceva de la sine inteles ca o decizie corecta se ia dupa o informare corecta.
Dar ce valoare ar avea informarea fara propria experienta?
Ce valoare ar avea informatia primita daca nu ar fi trecuta prin filtrul gandirii si al sentimentelor?

Nu poti desparti afectiunea de ratiune - aceste elemente opuse ce ne fac umani.

Cand cumparam o casa si dam bani intervine ratiunea. Cand stabilim daca ne place sau nu casa intervin sentimentele.

Cand ne alegem partenerii de viata ne folosim de afectiune. In functie de cum se scurg zilele alaturi de ei folosim ratiunea dincolo de afectiune si stabilim daca alegerea ni se mai potriveste.

La vot le folosim impreuna. Nu se poate altfel. Nu putem vota o platforma fara sa ne placa omul - fara sa simtim ca el este cel care ne poate reprezenta.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mai concis se poate spune ca sentimentele sunt condimentele vietii, dar viata se guverneza prin ratiune.
Cand cumperi o casa nu te uit doar cum arata, consulti si structura de rezistenta sa vezi daca rezista la seisme, te uiti si ce vecini ai, ce pozitie etc..
Cand pui prea multe condimente la mancare risti sa devina necomestibila, si cand sunt prea multe sentimente viata poate fi dificil de suportat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

cred ca asta-i modelul de logica aici:

"I can see nothing" - Alice in Wonderland
“My, you must have good eyes” - Cheshire Cat

plus ceva despicatul firului in paishpe

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Si uite asa ramai si fara casa si nemancat.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Este recomandat sa te casatoresti cand iubirea da pe-afara, si ratiunea este in ceata?
Erau mai reusite casatoriile arajate de parinti fata de cele actuale, care au la baza dragostea? Dupa ponderea divorturilor si evolutia lor, ar rezulta ca da.

Dupa cum am spus exista mai multe feluri de iubire!
Care ar trebuie sa stea la baza casniciei? Care-s argumentele?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Pai Deceneus, vezi ca e lista pe net, citeste caracteristicile fiecarei forme, nu pierde din vedere faptul ca se pot intrepatrunde, apoi raspunde-ti tie care ar trebui sa stea la baza casniciei. Casniciei tale, ca nu poti decide pentru sentimentele altora.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Pai Deceneus, vezi ca e lista pe net, citeste caracteristicile fiecarei forme, nu pierde din vedere faptul ca se pot intrepatrunde, apoi raspunde-ti tie care ar trebui sa stea la baza casniciei. Casniciei tale, ca nu poti decide pentru sentimentele altora.

--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

Eu am analizat problema inainte sa fac pasul, pentru ca tata spunea "casatoria este o loterie" si eu nu am fost de acord cu afirmatia.
Aici voiam sa faca analogia casatoriei si rolul jucat de sentimente cu alte aspecte ale vietii.
Ai inteles, dar nu participi. Stai doar cu ochii pe mine, ca "sa ma tragi de urechi".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Nu. Nu erau mai reusite casatoriile aranjate de parinti. Erau violatoare de sentimente si ratiune.
Iar rata divorturilor era mai mica bazandu-se pe acelasi gen de constrangere.

Iubirea nu se poate argumenta - sufletul nu le gaseste, se raporteaza la valori ce nu pot fi exprimate in cuvinte.
Persoanele care pun ratiunea inaintea iubirii, care vizeaza alte valori, vor incerca toata viata sa umple golul emotional lasat de lipsa sentimentelor de iubire.

vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Citat:

Eu am analizat problema inainte sa fac pasul, pentru ca tata spunea "casatoria este o loterie" si eu nu am fost de acord cu afirmatia.
Aici voiam sa faca analogia casatoriei si rolul jucat de sentimente cu alte aspecte ale vietii.
Ai inteles, dar nu participi. Stai doar cu ochii pe mine, ca "sa ma tragi de urechi".

La ce sa particip? Vorbesti de casatorii si formele iubirii, ca sa particip ar trebui sa vorbesc despre a mea
Lucru pe care nici tu nu-l faci, dar mi-l pretinzi mie.
In plus, e sectiunea gresita, aici vorbeai mai devreme despre politica. Daca-ti zic ca e amestecat subiectul asta, este ca iar te superi?

La orice scriu tu te vei simti de acum tras de urechi de mine.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Citat:

´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

La ce sa particip? Vorbesti de casatorii si formele iubirii, ca sa particip ar trebui sa vorbesc despre a mea
Lucru pe care nici tu nu-l faci, dar mi-l pretinzi mie.
In plus, e sectiunea gresita, aici vorbeai mai devreme despre politica. Daca-ti zic ca e amestecat subiectul asta, este ca iar te superi?

La orice scriu tu te vei simti de acum tras de urechi de mine.

Nu trebuie sa vorbesti despre persoana ta. Poti trata la modul general, din experienta celor din jur, sau din date satatistice daca ai asa ceva.
Am mai spu si o repet, subiectul este despre rolul si raportul dintre ratiune si pasiune in decizii, si politica, alegerea partenerului sau a casei, sunt doar manifestari concrete.
Poti aduga alte domenii cum ar fi: rolul pasiunii in alegerea profesiei. Poti sa-ti alegi o profesie pentru ca e banoasa, pentru ca se lucreaza cu publicul si pica o atentie, pentru ca te-au impins parintii de la spate, sau pentru ca-ti place ai facut o pasiune pentru domeniul respectiv.
Sunt "n" decizii pe care le luam, nu trebuie sa te limitezi la cele doua directii pe care le-am indicat. Viviana a gasit alegerea casei.

Mergi la inceput