Afectiune sau ratiune
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Deceneus
Doar mi-ai spus ca sunt confuz, a treia oara pe subiectul de fata, dar nu ai indicat in ce consta confuzia. La subiectul cu prejudecatile eu am vorbit despre feminism si am afirmat ca revistele feministe promoveaza prejudecati despre feminism, le invata pe femei cum sa arate mai bine. De aici s-a trecut la discrimiare si la feminism. Doar nu o sa spui ca revistele feministe au doar continut ce vizeza drepturile femeilor, si revistele pentru femei nu militeaza pentru drepturile femeilor. Este o interferenta intre continutul celor doua categorii de reviste. Daca in tema sunt mesaje care deviaza si eu raspund la ele nu inseamna ca sunt eu imprastiat. Nu am eu cunostinte sa argumentez orice afirmatie si pot sa accept alte opinii daca sunt argumentate. La subiect nu ai nic de spus, doar despre haosul din capul meu? Daca discutia denatureaza sau este confuza limpezeste-o, nu te retrage! Sistematizeaza materialul. Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt ) |
Hai nu te supara. Si nu arunca pisica la mine.
Nu am zis ca e haos in capul tau, asta inseamna altceva. am zis ca te grabesti.
In fine, daca vrei sa te gandesti la asta bine, daca nu..iar bine. Nu mai continui , pentru ca zici ca ma repet.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/emanouela/emanouela.jpg)
emanouela spune:
pe principiul...daca 2 iti zic ca esti beat, te duci si te culci sau macar iti faci un test de alcoolemie, iti zic si eu, esti ft greu de urmarit....ai multe de zis si in dorinta ta de a zice multe , le concentrezi si la final nu are nici un sens ce zici, le amesteci....si pe bune ca nu o zic nici eu cu rautate sau cu intentia de a te pune intr-o lumina nefavorabila, as vrea sa te citesc, uneori , dar mi-e greu, fantastic de greu
mamy....frumoasa, desteapta si modesta...de nazdravana Darius Mihail
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Ma flatezi!
"Ambitia mea este sa spun in 10 propozitii ce spun altii intr-o carte intreaga". ( Friedrich Nietzsche)
"Cel mai valoros talent este sa nu folosesti doua cuvinte cand unul e suficient".(Thomas Jefferson)
Cat despre principul respectiv doi si fara argumente sunt cam putini.
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Ma flatezi! ![]() "Ambitia mea este sa spun in 10 propozitii ce spun altii intr-o carte intreaga". ( Friedrich Nietzsche) "Cel mai valoros talent este sa nu folosesti doua cuvinte cand unul e suficient".(Thomas Jefferson) Cat despre principul respectiv doi si fara argumente sunt cam putini. ![]() |
Eu zic ca te flatezi singur.
![](icon_smile_big.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/rrox3/rrox3.jpg)
rrox3 spune:
Deceneus subiectul tau e despre vulnerabilitati psihologice si manipulare. Asta exprimi si argumentezi tu, nu vreo opozitie dintre ratiune si simtire.
Ce raspunsuri astepti? Sau e doar un discurs?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/a_raluca/a_raluca.jpg)
a_raluca spune:
pentru a duce o viata in armonie cu noi insine si cu ceilalti, toate actiunile noastre ar trebui sa treaca prin filtrele ratiunii. astfel, vom ocoli sentimentele nesanatoase si le vom cultiva pe cele bune.
Cand oamenii gandesc e minunat. Cand spun ceea ce gandesc devin puternici, iar cand fac ceea ce spun au ajuns intelepti.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Ratiunea si sentimentele sunt doua componente ale vietii care se completeaza / dueleaza reciproc, sunt foarte "temporale" si nu se pot elimina una pe alta.
In functie de personalitatea fiecaruia, lasam fie ratiunea, fie "simtzirea" sa ne influneteze deciziile la un moment dat. Desi nu exista bine si rau, corest sau gresit - cred ca e bine sa ne cunoastem impulsurile, sa nu ignoram nici una din cele doua componente si desigur sa incercam sa le balansam cat mai mult.
Perioadele in care cele doua sunt in echilibru ofera cele mai mari satisfactii.
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
citat din mesajul lui rrox3 Deceneus subiectul tau e despre vulnerabilitati psihologice si manipulare. Asta exprimi si argumentezi tu, nu vreo opozitie dintre ratiune si simtire. Ce raspunsuri astepti? Sau e doar un discurs? Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
Manipularea se sprijina pe afectivitate, si are succes daca ratiunea nu beneficiaza de argumente.
Eu incerc sa argumentez ca daca ne lasam condusi de afectiune, nu putem sa ne conducem destinele, nici in plan personal nici in plan social. Incerc sa demonstrez ca e bine sa fim informati ca sa putem lua decizii corecte.
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Deceneus, parerea mea este ca manipularea se sprijina pe vulnerabilitati gen naivitate, stima de sine scazuta, dependenta etc.
Exista o intreaga gama de puncte nevralgice, lezabile ale fiintei umane care pot fi influentate de manipulatori pentru a-si atinge scopurile si a castiga cu orice pret sau pentru a-si satisface sentimentele de putere si superioritate fata de ceilalti.
Citat din mesajul lui Deceneus: Eu incerc sa argumentez ca daca ne lasam condusi de afectiune, nu putem sa ne conducem destinele, nici in plan personal nici in plan social. Incerc sa demonstrez ca e bine sa fim informati ca sa putem lua decizii corecte. |
Nu. Destinul este ceva complex, iar alegerile noastre sunt intotdeauna dualiste: cateodata se bazeaza pe afectiune si asa trebuie sa fie, alta data se bazeaza pe ratiune si asa trebuie sa fie. Si de multe ori se bazeaza pe amandoua.
Este ceva de la sine inteles ca o decizie corecta se ia dupa o informare corecta.
Dar ce valoare ar avea informarea fara propria experienta?
Ce valoare ar avea informatia primita daca nu ar fi trecuta prin filtrul gandirii si al sentimentelor?
Nu poti desparti afectiunea de ratiune - aceste elemente opuse ce ne fac umani.
Cand cumparam o casa si dam bani intervine ratiunea. Cand stabilim daca ne place sau nu casa intervin sentimentele.
Cand ne alegem partenerii de viata ne folosim de afectiune. In functie de cum se scurg zilele alaturi de ei folosim ratiunea dincolo de afectiune si stabilim daca alegerea ni se mai potriveste.
La vot le folosim impreuna. Nu se poate altfel. Nu putem vota o platforma fara sa ne placa omul - fara sa simtim ca el este cel care ne poate reprezenta.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/rrox3/rrox3.jpg)
rrox3 spune:
citat din mesajul lui Deceneus Manipularea se sprijina pe afectivitate, si are succes daca ratiunea nu beneficiaza de argumente. Eu incerc sa argumentez ca daca ne lasam condusi de afectiune, nu putem sa ne conducem destinele, nici in plan personal nici in plan social. Incerc sa demonstrez ca e bine sa fim informati ca sa putem lua decizii corecte. Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt ) |
Mda, asta cu informare inainte de decizie e deja un loc comun, nu vad ce ar mai fi de demonstrat.
Insa vulnerabilitatea care iti creste receptivitatea la manipulare nu are decat partial de-a face cu informarea.
Tot nu-i prea clar ce doresti de la topicul asta. E un manifest pro ratiune pura?
![](icon_smile.gif)