Prejudecati despre feminitate si masculinitate(3)
Raspunsuri - Pagina 16
Laura25 spune:
Rufus, eu nu intentionez sa il educ asa, ci sa il invat sa faca de toate. Dar e posibil ca efortul meu de a-l invata sa paleasca in fata exemplului personal al lui taica'su care calca prin bucatarie doar ca sa fumeze peste geam, sa spele vasele de 2 ori pe luna sau sa faca ceva cartofi prajiti/omleta (altceva nu stie sa faca). Nu zic ca nu ma ajuta mult cu altele, dar la bucatareala ... e varza!
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui allinta Primul care are idei preconcepute esti tu, Rufus. Vrei sa zici ca tu gatesti, faci curatenie, speli rufe, calci rufe si faci piata la fel ca sotia ta ? |
Nu, nici vorba. Mult mai bine. Esti multumita?
Mai, lasa-ma cu misoginismul...e singurul cuvant invatat cand vrei sa-ti sustii punctul de vedere?
Eu inteleg ca discutia de fata este potrivita sa combatem prejudecatile, sa nu ne crestem copiii in aceeasi lumina in care am fosn noi crescuti...dar nu vrei neam!
Fie ca tine!
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
Maria_1 spune:
citat din mesajul lui Deceneus Cultura ortodoxa s-a imprimat in mentalul traditional social si colectiv. Comunismul a promovat egalitatea intre femei si barbati si respecta proportionalitatea chiar la reprezentativitatea in structurile de conducere. Crucea rosie romaneasca nu a fost atat de prezenta pe frontul de est ca in occident. Bunicul a fost pe front si spunea ca femeile erau cateva in armata rusa, iar la spitalele de campanie romanesti erau foarte putine femei. In biserica ortodoxa barbatii stau in fata altarului si femeile in spatele lor in jumatatea a doua a bisericii. Nu stiu sigur, dar am impresia ca la catolici si la protestanti nu exista aceasta separare pe sexe in biserica. Biblia a considerat femeia vinovata de "pacatul original" si alti sfinti au avuta aceeasi pozitie. Sfantul Ioan Gura de Aur spunea ca "printre toate animalele salbatice, nu exista nici unul mai vatamator decat femeia". De altfel o femeie a cerut capul lui Ioan Gura de Aur. - Sfantul Ieronim spunea ca femeia "este un animal periculos". "Inteleptul" Solomon scria in Eclesiast: "M-am pus din toata inima sa invat si sa cerectez si sa urmaresc intelepciunea si rostul si rostul lucrurilor .. si dasit-am femeia mai amara decat moartea, caci ea este capcana; inima ei laturi, si bratele ei catuse!" Asta-i pozitia traditionala a bisericii crestine, si biserica ortodoxa s-a emancipat mai putin decat bisericile din occident. Cultura a inflorit in jurul manastirilor si a bisericilor occidentale, pe cand manastirile si bisericile ortodoxe s-au ocupat strict de cultura bisericeasca si de educatia preotilor. Unii pun decalajul intre est si vest pe seama influentei diferite a bisericilor asupa societatii. Scolile s-au dezvoltat in jurul manastirilor occidentale, la fel centre de cultura si de cercetare stintifica. Alchimia , astronomia, filozofia etc.. Biserica ortodoxa a fost mult mai putin prezenta in viata sociala, culturala si sitintifica. S-a limitat la a se ruga pentru iertarea pacatelor. |
Tin sa subliniez cateva lucruri si sa pun cateva intrebari.
In bisericile ortodoxe femeile NU stau in spate. Barbatii si femeile stau de-a dreapta si de-a stanga altarului. Ce descrii tu mai sus ESTE valabil in traditia iudaica. In sinagogi, femeile stau, intr-adevar in spatele barbatilor.
Daca iei citatele pe care le-ai dat mot a mot, nu este de mirare ca ajungi la concluzii simpliste. De ce nu cauti in Geneza, blestemul asupra lui Adam? Din acel pasaj (in care crede nu doar ortodoxul) ai sa vezi ca nici barbatul nu este departe.
Daca interpretarea ta e corecta, de ce la casatorie barbatului ii este cerut sa-si IUBEASCA femeia? Poti cere cuiva sa isi uneasca viata cu un vierme si sa si iubeasca?
Faptul ca pe frontul romanesc erau mai putine femei nu iti sustine teza. La incept ai spus ca ele 'nici nu aveau ce cauta'. Acum spui ca erau prea putine. Pai daca erau vazute ca niste 'animale' ce cautau acolo?
Mi-e teama sa citesc din textul tau cum ca egalitatea intre barbati si femei in comunism era un punct forte. Si ca 'emamciparea' tovarasei Elena era o chestie nemaipomenita.
Intrebare: cine avea responsabilitatea casei, copiilor in comunism? Barbatul? Sau femeia care venea de la fabrica istovita? Se respecta oare vreo traditie 'ortodoxa'?
Cum este privita femeia la evreii religiosi? Dar la musulmani? Dar in traditiile asiatice? Dar in sistemul de caste al Indiilor?
Toti cei de mai sus sunt influentati de traditia ortodoxa? Sau altceva trebuie sa fie la mijloc?
Parerea mea este ca infinit de multe culturi (independente de crestinism) au discriminat si discrimineaza femeia. Din orientul mijlociu si pana la marginea asiei, femeile au fost privite ca fiinte inferioare. Din antichitatea greaca si pana astazi in unele locuri, femeia nu a avut acces acolo unde aveau barbatii.
Cum iti explici discriminarea in alte culturi si/sau religii?
Amintesc ca practicantii crestini (catolici si ortodocsi) ii dedica rugaciuni impresionante unei femei. In crestinism gasesti femeia 'prin excelenta', Imparateasa cerurilor. Pai cum ajunge un ortodox sa se inchine unei Femei, daca ea este considerata din capul locului un 'animal'? Cum se explica admiratia fata de martire si mucenite, fata de sfinte? Ca doar au fost femei?
marius spune:
allinta:
Tot asa si la mine, eu gatesc,eu spal vasele, fac curat, eu calc.... etc etc - o depasesc pe nevasta-mea cu brio - copiii spun sa faca tati de mancare ca mami nu o face asa de buna, asta ca sa fiu diplomat cat de cat si nah ea ea femeie eu barbat asa ca ... uite m-am descarcat si eu.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Rufus spune:
Laura, prejudecatile sunt puternice doar pentru ca le intretinem. Ni se pare ca lupta impotriva lor inseamna doar denuntare si atribuire altora...dar vina pleaca de la noi.
Discutiile de aici mi-o confirma. Cand o femeie in ziua de azi spune ca baietii sunt educati sa fie misogini, isi da singura cu firma in cap. Asa ceva nu mai este de actualitate si nici nu mai poate fi permis.
desigur, nu este o incalcare a legii, dar cred ca revolta ta (si a altora) trebuie sa mearga in primul rand impotriva acelora care inca isi educa copiii cu prejudecatile pe masa.
Acuzele de-o parte sau de alta nu ajuta.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
saskia spune:
citat din mesajul lui Deceneus Vedeti ca trebuie sa emigrez ca sa am sanse egale cu femeile? In Romaina nu cred ca exista educatori si cameristi. |
Deceneus nu in Olanda . In ultima vreme se tot discuta daca a fost buna ideea asta, caci au fost foarte multe cazuri de pedofilie, de abuzul copiilor pe care ii filmau, si postau filme pe retelele lor. Toti cei prinsi au fost barbati. A nu se intelege ca acuz. Unii pot fi foarte dedicati, de altfel sunt inca educatori si invatatori barbati, dar s-a ridicat un mare semn de intrebare.
Laura25 spune:
La cea mai bine cotata scoala de la noi din oras, in toamna lui 2011, cea mai mare bataie a fost pe inscrierea copiilor in cl. 1 la un invatator (singurul invatator, din pacate)
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
AgnesLuca spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui sunshine2009
la mine ai sansa, copil meu are in momentul de fata educator. si la o alta cresa de la noi din oras stiu ca si ei au unul. Si sa sti ca suntem super multumiti, si pt ca are in jurul tot timpul si un barbat, nu numai femei. Pentru ca altfel va purtati voi ca si barbati cu copii, si ei simt asta. Cresterea in greutate Perioadele de crestere |
Da, chiar vroiam si eu sa scriu aseara, obisnuiti-va cu ideea inainte sa ajunga recomandarea EU sa fie aplicata si in RO (se recomanda un procent de cel putin 20% personal masculin in gradinite si crese).
Deja in Germania multe gradinite au cel putin un educator sau practicant barbat.
emanouela spune:
Rufus....poi daca tu afirmi ce afirmi, ca misoginismul este ch, nu bun, de ce il intretii?
saskia spune:
citat din mesajul lui Laura25 La cea mai bine cotata scoala de la noi din oras, in toamna lui 2011, cea mai mare bataie a fost pe inscrierea copiilor in cl. 1 la un invatator (singurul invatator, din pacate) Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Laura ce-i drept la clase mai mari, gen 8-9-10 ani nu am auzit. Aici se discuta de grupa de varsta 0-4 (inca nu sunt la scoala si nici nu vorbesc ca sa spuna ce li se intampla) si grupele mici (5-6-7 ani) unde copiii inca nu au curajul (frica, rusine) sa spuna daca sunt abuzati. Au fost cazuri ingrozitoare . Insa asta doar a ridicat intrebarea daca intr-adevar barbatii sunt facuti sa aiba grija de copii atat de mici intr-o cresa/gradinita nu vorbim de tatii lor.