Grecia, piatra de moara

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Daca vrei sa investesti undeva ai interesul sa ai moneda buna fata de cea a locului in care vrei sa investesti. Daca vrei sa vinzi trebuie sa ai moneda slaba ca sa nu pari scump.

Daca Germania avea moneda mai bine cotata ar fi scazut exporturile si productia si ar fi crescut somajul. Asa ca erati voi in strada. Bunastarea economiilor puternice din zona euro se datoreaza si sudului sarac. Germania, Franta au produs, Grecia, Spania, Italia au construit cumparand produsele nordului. Piata imobiliara cazand era clar ca singurul motoras economic al sudului a dat rateuri.
Euro are un viitor cand veti pricepe ca sunteti impreuna si la bine si la rau. Si-n US coastele in special cea de Est sunt motorul, dar toti primesc de la bugetul federal. Daca n-ar cumpara cineva ce produc coastele ne-am duce de rapa total. Ca la gradi mama: United we stand, divided we fall.

Politicienii Europei o vor destrama, dar de pierdut vor pierde cei de rand. Nu judecati pe termen scurt. Se negociaza la sange accesul la piete comerciale mai nesemnificative si mai corupte decat sudul european. E usor sa fii emfatic si dispretuitor ... banii tot se vor da pentru ca merita piata. Dar cata vreme politicienii nu vor recunoaste asta deschis si va vor angrena in negocierea dispretuitoare.... sa va asteptati la bataia de joc si-n sens invers. Nu asa se construieste Europa... dar deh unii europeni sunt obisnuiti sa ia cu japca(colonialism)/ bataia (razboiurile interminabile) si sa nu dea nimic in schimb. In vremurile astea ca sa-ti poti pune marfurile in rafturi trebuie sa dai o cota parte din profit. Nu vrei? Doritori sa vanda is mai multi decat doritori sa cumpere.
Ce cumpara Grecia ... pai sa vedem ... ca orice tara agricola cumpara produse chimice, fertilizatori, ca o tara turistica cumpara echipamente industriale medii de tot felul, cumpara animale vii... ca sa hraneasca hoardele.

http://www.indexmundi.com/trade/imports/?country=gr

Doua cifre 2001 versus2006
0 - Food and live animals

$2,648,413,000 $4,983,944,000

3 - Mineral fuels, lubricants and related materials
$4,284,471,000 $9,818,795,000

5 - Chemicals and related products, n.e.s.
$3,464,925,000 $7,926,150,000

6 - Manufactured goods classified chiefly by material

$4,184,818,000 $7,366,305,000
7 - Machinery and transport equipment

$8,899,914,000 $15,876,563,000


Privind ce au facut cu banii dupa ce au intrat in euro... mi se pare ca inselati sunt grecii. Au fost incurajati sa imprumute de la nordici ca sa cumpere tot de nordici lucruri pe care nu le pot folosi acum in criza cand nici turismul nici constructiile nu-s lucrative.
Nordul daca nu cumpara nimeni dadea banii la someri. Acum criza trebuie dusa doar de greci? Cum vine asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

AB, multumim pentru punctul de vedere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC



Privind ce au facut cu banii dupa ce au intrat in euro... mi se pare ca inselati sunt grecii. Au fost incurajati sa imprumute de la nordici ca sa cumpere tot de nordici lucruri pe care nu le pot folosi acum in criza cand nici turismul nici constructiile nu-s lucrative.
Nordul daca nu cumpara nimeni dadea banii la someri. Acum criza trebuie dusa doar de greci? Cum vine asta?



Adica...asa ..li s-au bagat niste bani pe git,iar ei efectiv n-au avut alta alternativa decit sa accepte!

Am vazut ce cumpara Grecia,hmmm...dar ce vinde?Cum s eface ea profitabila pe piatza europeana?Si nu numai!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Ab AC egalitatea nu-i pentru catei, iar solidaritatea e mult mai frumoasa cand e vorba de altii ...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Da ca americanii saracii n-au ,,colonizat " nimic si n-au pornit nici ,,razboaie '" -au un stil mai aparte-invadeaza ca e mai simplu. -ca in filmele cu alliens , simplu.


Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:
citat din mesajul lui ligeea

Da ca americanii saracii n-au ,,colonizat " nimic si n-au pornit nici ,,razboaie '" -au un stil mai aparte-invadeaza ca e mai simplu. -ca in filmele cu alliens , simplu.


ligeea


Crezi cumva ca daca scrie vreun drapel la pofil ma poti judeca? Daca nu-ti place ce spun ma ataci pe baza de dosar:))) Am origini nesanatoase?:))) Ma intreb cand va disparea mentalitatea soparlei la dosar din mintea romanilor?:))
Pt. informatia ta sunt cetatean francez si doar greencard in US. Locuiesc in mod egal in ambele si le iubesc pentru motive diferite. Ntzzz asta n-a mers..:))

Si pentru ca nu suntem prea departe de Sarbatori... Toma Caragiu si Omul cu soparla:)

Vizionare placuta...

http://www.youtube.com/watch?v=MjF0is_RR4w&list=PL75F8DE70D29A8B94&index=9&feature=plpp_video

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DanaH spune:

mi-e teama ca o sa iasa cu polemici. departe de mine gandul asta. dar am dat azi peste un www.inc.com/magazine/20110201/in-norway-start-ups-say-ja-to-socialism.html" target="_blank"> articol care, desi lung, merita citit de la cap la coada. nu sunt eu mare fan al ziareor financiare, nu inteleg mare lucru din acesti termeni economici, dar ceva este clar: nu se poate sa iti fie tie bine daca traiesti intr-o societate "bolnava".

in articol se compara Norvegia cu America, mai exact sistemul de taxe si serviciile guvernamentale. Eu cred ca in locul Americii ar putea fi puse multe alte tari, ca de exemul Grecia (ca tot suntem la subeictul asta), Romania sau Italia.

Ce mi se pare mie curios este ca tarile afectate cel mai tare de griza sunt cele care au taxe mici (daca nu e asa, va rog sa ma corectati). Probabil ca exceptie fac nustiuceinsule, unde este paradisul fiscal, dar acolo sunt cei bogati si restul lumii. Ori se pare ca asta nu functioneaza. Repet, nu are cum sa iti fie tie bine intr-o tara fara un sistem de educatie, un sistem de sanatate, un sistem de pensii, in care sa nu te simti sigur. ori asta se face numai din banii din taxe. atunci, intrebare: cum vrem sa avem daca nu dam?
parerea mea este ca acelasi se intampla acum si in EU. germania, franta, nu ajuta ele grecia pt ca sunt bunul samaritean, ci pt ca altfel le-ar fi lor foarte rau. traiesc intr-o "uniune", unde economiile depind unele de altele, cade una, le trage si pe celelalte in jos. daca iti vrei tie binele, trebuie sa iti creezi un mediu in care sa iti fie bine, si, evident, trebuie sa platesti pt asta.

probabil ca unii considera ca este mai bine sa plateasca mai putin la stat, dar sa isi poata permite sa isi trimita copilul la o scoala privata sau sa studieze in strainatate. este asta o solutie? poate, numai daca acel copil ramane in strainatate, dar daca se intoarce in tara, eventual sa conduca afacerile parintilor, in ce societate traieste?

nu stiu, sunt sigura ca pe acest forum sunt oameni mai invatati, cu mai multe cunostinte in domeniu, dar mie mi se pare ca exemplul norvegiei sau al altor tari in care taxele sunt ridicate este de urmat. evident, asta inseamna si o marire a salariilor.

da, stiu, este increderea pe care o avem ca aceste taxe sunt folosite asa cum trebuie, si nu pt umplerea buzunarelor celor care ne conduc. aici avem de lucur, nu gluma, si cu increderea, si cu acei oameni.

dar mai intai trebuie umblat la cultura oamenilor, si aici ma refer nu la nivelul de invatatura sau cate carti citit au, ci la cel de cum privesc lucrurile, cum se gandesc la viitorul lor si al copiilor, la binele lui in comparatie cu binele celui de langa.

cine va gasi o solutie pt asta merita premiul premiului nobel.

Edit: ma scuzati daca am fsot off topic, dar m-am gandit ca nu merita sa deschid un alt subiect pe aceeasi tema economica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Dana ce spui tu e destul de corect.
N-as pune totul pe seama serviciilor sociale insa. Norvegia nu-i o tara foarte populata si mult din securitatea ei economica vine din extractia de petrol din Marea Nordului. Rezervele de petrol sunt la Uk si Norvegia.

http://en.wikipedia.org/wiki/North_Sea_oil


Insa partial iti dau dreptate . Din experienta proprie criza se simte diferit pentru omul "salariat" in Franta si in US.

Mai corect ar fi insa sa spun ca mie (opinie personala discutabila) mi se pare ca in tarile cu servicii sociale bune lumea traieste corect si fara excese si isi vede de in mod aproape echitabil de munca si de viata personala. Salariatul nu este cooptat ca partener in business si sistemul salarial are mici variatii pentru un grad de implicare diferit. Un salariat bun nu va simti decat colateral cand compania merge bine si nu va fi direct afectat pana cand ea nu da faliment de-a binelea. Ceea ce din punctul meu de vedere al salariatului este corect.

Din punctul de vedere al unui patron nu sunt la fel de sigura ca lucrurile se vad la fel. In fapt rata de inovatie technologica e mica in Norvegia si sub media europeana :
http://www.proinno-europe.eu/inno-metrics/page/norway

Sistemul US nu-i un model. Dar este o tara extrem de dinamica in care oricine are o idee e direct stimulat material sa o produca. O stiam in teorie, dar nu credeam prea tare in ea. Fiind o persoana nu prea atrasa de gadget-uri imi aduc aminte ca am realizat diferenta ratei de inovatie marunta adaptata vietii de zi cu zi cand aveam copiii mici. Copiii mei au o diferenta de mai putin de doi ani. Prostii care-ti fac viata comoda le-am gasit in US pentru primul copil, in .fr nu aparusera nici la al doilea. Jucariile s-au schimbat intre cei doi copii in US, iar in. fr nu. Evident ca genul asta de economie in care toti dau inainte are beneficiile lui cand merge bine. Si le are si pentru salariatii care-s adesea cooptati in zeci de structuri de parteneriat. Cand merge prost pentru ca unii se lacomesc dincolo de orice limita, cand ai o problema personala (boala sau altceva) nu exista nici o plasa de siguranta. E destul de aproape de lupta primitiva pentru supravietuire.

Probabil ideal ar fi la mijloc ... serviciile sociale trebuie sa fie existente, scoala trebuie sa fie buna pentru toti copiii pentru a nu penaliza copiii pentru alegerile parintilor.... dar ajutorul financiar individual trebuie sa fie redus si nu trebuie sa ajunga aproape de salariul minim. Iar cei care vor sa investeasca timp si energie in profesia lor sa poate sa vada beneficiile.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

AB AC, inclin si eu sa cred ca principala problema e cum de bancile au dat banii.
Adica mie ca particular imi ceri garantii peste garantii si unei tari nu-i ceri nici o garantie?
Ca si andacos, cred ca tot eu o sa platesc, fie in calitatea mea de platitor de taxe (care o sa fie probabil calea aleasa, fiindca platitorii se vor simti mai putin vizati ei in mod direct), fie in calitatea mea de persoana care are bani in banca.

Cit despre solidaritate... Eu m-am cam saturat de solidaritatea asta.
Conceptul de solidaritate merge cind cadrul este strict definit si cit mai mic cu putinta (ceea ce permite sa-i pedepsesti pe cei care triseaza).
Intrebarea e: cit de mult trebuie platit ca sa asiguri pacea sociala? Si, pe de alta parte, ca fiecara sa aiba o sansa in viata?

Mergi la inceput