Grecia, piatra de moara

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Privind ce au facut cu banii dupa ce au intrat in euro... mi se pare ca inselati sunt grecii. Au fost incurajati sa imprumute de la nordici ca sa cumpere tot de nordici lucruri pe care nu le pot folosi acum in criza cand nici turismul nici constructiile nu-s lucrative.
Nordul daca nu cumpara nimeni dadea banii la someri. Acum criza trebuie dusa doar de greci? Cum vine asta?

dupa mine, criza e dusa de nemti, francezi, olandezi, romani, etc .. cei care dau banii adica, nu cei care-i primesc.(romanii barem cotizeaza cu spor la bugetul european si nu-s in stare sa prinda si ei un ban pentru proiecte. pentru ca nu-s in stare sa faca proiecte...)

complicata, europa asta. e un vis frumos si ne-am obisnuit cu el, dar ma tem ca atunci cand vine vorba de bani si se pune problema in termeni duri, toata solidaritatea se duce naibii si fiecare isi aduce aminte de origini, radacini, traditii si cantece populare. in toate tarile europene extrema dreapta (nationalista) a luat amploare de cand cu criza din 2008. acum sunt cu muschii incalziti si gata de lupta. nu mai spun ca prin natura imprejurarilor, pe aici, in micutele tari nordice si muncitoare, in care ploua 300 de zile pe an, poporul nu-i deloc multumit sa mai stranga cureaua, ca sa ajute un grec evazionist, cu piscina acoperita de copertina camuflaj. si poti sa-i condamni? in termeni micro, nici mie nu-mi convine sa ma jupoaie impozitele si sa-mi duc zilele de azi pe maine intr-o tara ploioasa si friguroasa, iar grecii sa o duca bine merci, fara taxe si cu soare tot anul. daca o dam pe referendumuri populare, cum chiar grecia incepuse genial, cred ca se duce de rapa totul in no time. mi-ar parea rau, pentru ca moneda euro e o chestie faina, dar nu atat de faina incat sa ma sacrific pe altarul ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DanaH spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia
romanii barem cotizeaza cu spor la bugetul european si nu-s in stare sa prinda si ei un ban pentru proiecte. pentru ca nu-s in stare sa faca proiecte...)

parerea mea este ca romanii nu ca nu sunt in stare sa faca un proiect european (de ce tot ei sunt in stare in alta parti?), ci pt ca intr-un proiect european trebuie sa dea socoteala la ficare cent cheltuit. ce inseamna asta: 1. munca aproape dubla, in primul rand pt scris rapoarte (corecte!) si 2. sanse extrem de mici, ba chiar zero, de a baga bani in propriile buzunare.
"si atunci, daca tb sa mucnesc dublu si nu imi iese nimic, la ce imi trebuie mie proiect european? nu mai bine fac unul mai mic, aci, cu gigel si dorel si imi trag si eu partea mea?"

iar partea cu nationalistii, eu cred ca au existat intotdeauna. acum au teren prielnic, si vant din pupa. plus alti adepti, care chiar daca nu sunt nationalisti inraiti (vezi cazurile de zilele astea din germania; aia au trecut limita catre nebunie), injura si ei pe emigranti ca din cauza lor nu au locuri de munca.
acum ii injura, dar cand oladnezul nu vroia sa lucreze in constructii sau in agricultura si lucra polonezul sau romanul, era bine. istoria se repeta: vezi cazul surinamezilor in olanda, al turcilor in germania, al africanilor in frantza. ii acceptam, ca sunt ieftini si pot face munca grea, dar nu ne gandim ca defapt ei nu o sa mai plece. ba chiar o sa isi aduca familiile, o sa isi faca familii (de cele mai mutle ori tot intre ei), ajung sa ia nu numai job-urile prost platite, ci si pe cele mai de frunte. ca sa nu mai spun ca pe timp de criza, osul nu mai e asa de lung si incep sa traga si "bastinasii" de el.

noi avem aici un prieten/cunostinta, olandez get beget, care spune ca ne uraste ca am venit sa le luam lor pozitiile de doctorat. dar el a terminat facultatea in vreo 10 ani, masterul in vreo 5. si evident ca toti anii astia a fost "subventionat" de la stat, din impozitul platit de de-alde fraierii astia care ii luasera lui pozitia de doctorat, pe care oricum nu avea de gand sa o ocupe vreodata. nu de alta, dar porbabil ca acolo nu ar mai fi putut sa se intinda asa de mult cu studiile, ca aia nu mai e subventionata de stat. si uite asa a ajusn sa lucreze intr-un final (exceptand job-urile sezoniere, ca ii trebuia si lui bani de bautura, na) incepand cu vreo 35 ani.
asa ca, parera mea este ca toti cei puturoshi sunt nationalisti-extremisti. e mai ushor sa dai vina pe altii si sa ii vanezi la coltz de strada, decat sa te zbatzi si chiar sa le iei locul prin munca cinstita. oricine, oriunde (mai ales in europa) ar prefera un om de-al locului daca e bun si face treaba decat un emigrant.

cat priveste grecia, ca doar despre ea vorbim, se pare ca este o stransa legatura intre soare si lene. e drept ca la 40 grade cine poate munci. asa ca pauza aceea de pranz este absolut normala. nu e vina lor ca stau intr-o tara insorita, ba chiar eu ii invidiez pt asta, dar uite ca tot nu mi-am ales sa traiesc acolo.

dar totusi, soarele nu este o scuza pt rapoartele false. eu cred ca garantii pt imprumuturi s-au cerut, dar daca ei raportau fals, ce sa faca ue, sa le numere ei banii din visterie? si aici tine din nou de constiintza, de corectitudine si de legea care pedepseste lipsa lor. dar mai ales de cei care aplica legea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Dana, la partea cu proiectele iti dau dreptate. coruptia in floare si viziunea pe termen scurt (maxim 4-5 ani, ca atat ramanem la putere) isi dau mana cu mana...

cu nationalismul, nu stiu daca toti nationalistii sunt neaparat lenesi. mai de graba sunt oameni simpli, cu orizont limitat si fara prea multa scoala (genul care-l voteaza pe vadim si domnul dan :) ). pana la urma e vorba de manipularea maselor. partidele nationaliste se hranesc din ura si discriminare. nu conteaza impotriva cui, ura sa fie si multi prosti care pun botul. in perioadele de criza e cel mai usor sa prolifereze, pentru ca atunci cand oamenii o duc prost, toata lumea cauta un tap ispasitor in afara lui/cercului lui / neamului lui. acum sunt imigrantii la rand, pentru ca sunt in cea mai vulnerabila pozitie. daca nu ar fi ei, ar fi negrii, femeile sau evreii. tapi ispasitori se gasesc imediat, vointa de a-i cauta sa fie si multi giboni cu drept de vot.

impresia mea e ca olandezii sunt destul de deschisi catre imigranti, sa vezi cum sunt flamanzii! :) mare minune daca peste 5 ani mai exista belgia. si ne miram ca nu exista solidaritate in europa. pai la ce solidaritate sa ne asteptam, daca o tarisoara cat unghia ca belgia ameninta sa se rupa, pentru ca nu se inteleg la bani flamanzii si valonii..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui DanaH

Citat:
citat din mesajul lui portocalia
romanii barem cotizeaza cu spor la bugetul european si nu-s in stare sa prinda si ei un ban pentru proiecte. pentru ca nu-s in stare sa faca proiecte...)

parerea mea este ca romanii nu ca nu sunt in stare sa faca un proiect european (de ce tot ei sunt in stare in alta parti?), ci pt ca intr-un proiect european trebuie sa dea socoteala la ficare cent cheltuit. ce inseamna asta: 1. munca aproape dubla, in primul rand pt scris rapoarte (corecte!) si 2. sanse extrem de mici, ba chiar zero, de a baga bani in propriile buzunare.
"si atunci, daca tb sa mucnesc dublu si nu imi iese nimic, la ce imi trebuie mie proiect european? nu mai bine fac unul mai mic, aci, cu gigel si dorel si imi trag si eu partea mea?"

Confirm scenariul asta.
Cunosc mai multe firme care, cel putin in constructii/edilitare nu se ating de bani europeni. Problema nu este la scrisul documentatiei si nici chiar la munca (desi nu poti trage de deviz) ci la cei care atribuie lucrarile, in special primarii sau beneficiari ai banului public. Aici treaba-i clara si bine unsa: avem de facut asta, facem o licitatie mascata, castiga o firma cu un deviz mare (sau unul mic, dar indopat cu acte aditionale ulterioare), din care o parte pleaca spre cel/cei care impart "dreptatea".

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput