*LMA Cozonacei iubiti de nov-dec2008-3 ANI (135)*
Raspunsuri - Pagina 12
anes spune:
La multi ani copiilor care au implinit varsta "critica" de 3 ani, zilele acestea!
Va multumim pt. aprecieri fetelor!
alra, am uitat sa iti multumesc pt. sms-ul cu urari pt. Remus! O fac acum! Ce investigatii spui ca ii faci lui Nicole? I s-a recomandat logopedie?
Olivia ai o familie de invidiat! Asa imi plac baietii tai! Cand ma gandesc la cum am fost loviti noi cu Ovidiu, am un sentiment de revolta sufleteasca!
Nu ii cer osinda lui DD, pt. ca putea fi mult mai rau, si aici nu ma refer la faptul ca putea muri. Ma consider o norocoasa ca a fost doar un episod care a trecut.
Amalia, la voi parca nu sunt greutati! Totul este o joaca! Pup fratiorii!
malinas, doar nu vorbesti serios, referitor la faptul ca David nu numara inca! Nu scrie nicaieri ca la 3 ani copiii trebuie sa numere pana la 12, sa spuna 7 poezii si sa spuna literele alfabetului. In schimb scrie ca trebuie sa spuna corect un numar suficient de cuvine si sa lege propozitii cu sens. David este ok! Si ca sa completez, nici macar faptul ca nu vorbeste pana la 3 anu poate sa nu insemne nimic. Sunt copii, cunosc si eu, care pana la tei ani numai au tipat, nu au vorbit, iar dupa aceea, achizitiile lui sunt normale din toate punctele de vedere.
Am scris aici la malinas despre asta, pt/ ca asa m-am nimerit, dar nu ma refer neaparat la David pt. ca el vorbeste f. bine, ci ma adresez fetelor care sunt ingrijorate in privinta limbajului.
mirtha, Eva este o domnisoara in toata firea! Bafta cu bb 2!
poze
Mama lui Remus (10.10.2008), prima minune si a lui Ovidiu (6.12.2010), a doua minune.
anes spune:
Despre Ovidiu..este clar ca a ramas cu o imunitate mai scazuta si cu o sensibilitate la plamani. Chiar saptamana trecuita am fost internati vreo 2 zile in spital pt. ca a facut bronsiolita. El are wheezing recurent si pt. asta va lua 6 luni Singulaire.
Din cauza acestui wheezing am mai tras o sperietura pe la 7 luni cand ne-am internat iarasi in Iasi , pt. ca a fost suspicionat de mucoviscidoza (fifroza chistica). Este o boala genetica incurabila cu speranta de viata de 35 de ani.
I s-a facut testul sudorii (iontoforeza) care a iesit negativ, la scaun (ca sa se vada daca nu elimina grasimi), analiza la sange, iar eu i-am facut pe cont propriu un test la scaun (elastaza pancreatica fecala) care se lucreaza in Germania, care a iesit negativa. De asemenea radiografia pulmonara a iesit ok. I s-au facut aceste analize pt. ca boala aceea este aceste simptome: wheezing, tuse productiva, grasimi in scaun, lipsa poftei de mancare, opacitate pulmonara, elimina Na, Cl prin piele, etc.
Nu intru in alte detalii privind boala, va spud doar ca am trecut prin focurile iadului asteptand rezultatele, care au infirmat boala, si nici dupa aceea nu m-am lunistit, decat atunci cand copilul a reactionat la Sin gulaire si i-a disparut wheezingul si harcaiala aceea din piept. Probabil, va face astm, dar este foarte devreme sa se pronunte vreun medic
Mi-a spus o dr. ca acei copii care fac bronsiolite frecvente, pot dezvolta astm pana la 3 ani, altii pana la 7 ani, altii pana la adolescenta, altii, ca adulti. In care oala suntem noi...nu se stioe.
Am vazut ca Ginye spunea ceva despre astm. Nu i s-a dat lui Edi Singulaire? Asta merge foarte bine pt. copiii care au astm sau predispozitie la astm.
Stiu ca si Cati avea acest gen de probleme, nu? Cum s-au rezolvat
Ovidiu nu este un mancacios, iar asta este putin spus. Si nu ii place biberonul. Adica din biberon bea doar apa. Dimineata laptele cu cereale (putin si ala) il mananca cu lingurita si binainteles piureul de legume amestecat cu carnita, ou, ficat. Acum a inceput sa manance si mar/banana cu bransa si vad ca si el ca si Remus, mananca avocado. Toate mancarurile sunt in cantitati mici. Laptele de seara si noaptea il mananca prin somn cu biberonul, altfel, nu-i chip si nici pe ala in totalitate.
Ma chinuesc cu mancarea de mor...abia acum le inteleg pe mamele a caror copii nu mancau decat f. putin.
Va rog sa imi mai spuneti din experienta voasta, fetelor care ati avut probleme cu bebelusi nemancaciosi! Stiu ca au fost Printesa, dandusa, mai sunt dar nu imi amintesc acum.
Avantajul nostru este ca asimileaza putinul pe care il mananca, desi a avut si perioade de scadere si stagnare. Si saptamanile trecute a mancat f. putin din cauza boilii si a dintilor si a scazut putin. Acum trebuie sa recupereze, are 8,450 kg la 10 luni jumate. Daca si-ar mentine constanta pofta de mancare minima pe care o are, ar creste destul de bine in greutate, dar, el tine la silueta. In inaltime creste foarte bine, are vreo 75 cm.
Ii multumesc in fiecare zi lui Dumnezeu ca Ovidiu este intreg la cap si chiar daca la inceput, cand avea o luna- doua era mai molcut, dpdv motor, acum se incadreaza varstei cronologice. Adica, se ridica in picioare, paseste pe langa mobila, merge in 4 labe, se joaca asa frumos cu jucariile (apasa pe butoane, trage de arc, scoate obiecte din borcan). Are o varietate mare de silabe pe care le pronunta: ta-ta, ba-ba, da-da, ia-ia, bu-, na-na, ma-ma, de-de etc, parca mai multe ca Remus, la varsta lui.
Si-a tinut biberonul de la 5 luni jumatate, este foarte atent si prezent, se baga peste jocurile lui Remus care se supara binainteles, deschide sertarul si usile de la dulap.
Doarme foarte bine toata noaptea, iar ziua are trei reprize de somn. Si ca sa adoarma, trebuie sa il las singur. Il pun in patut si plec, pt. ca altfel se ridica sa se joace cu mine. Este o minune, pt. ca altfel mi-ar fi foarte greu,din cauza lui Remus care vine dupa mine in dormitor.
Cand il vad, parca nu imi vine sa cred, avand in vedere ca m-am asteptat la ce-i mai rau, iar trauma pe care am suferit-o eu a lasat urme asupra mea. Am zis mereu ca sunt o persoana norocoasa si inca continuu sa cred asta.
poze
Mama lui Remus (10.10.2008), prima minune si a lui Ovidiu (6.12.2010), a doua minune.
manumanu spune:
Anes, nu-mi imaginez prin ce-ai trecut pana ati primit toate rezultatele acelor teste! Ma bucur enorm ca s-a informat suspiciunea de FC. Cat despre mofturile la mancare, si eu am trecut prin ele, cu Anastasia (Radu a fost si este un mancacios) si pot sa-ti spun ca abia pe la 2 ani m-am mai calmat. Ea a avut 8 kg la 1 an si eram disperata, manca, dar numai selectiv (nici acum nu mananca unele alimente, ca si Radu, de altfel, sunt destul de selectivi amandoi), crestea f bine in inaltime, dar in greutate mai incet. Acum este foarte bine, are aprox. 13 kg, arata bine, mananca bine (nu se imbuiba, dar sunt mese la care mananca chiar mai bine decat Radu)... Situatia s-a imbunatatit dramatic de cand merg la gradinita. O sa vezi ca si Ovidiu se va regla. Ce pot eu sa te sfatuiesc: da-i sa manance ce-i place, nu te panica daca nu mananca anumite alimente o perioada mai lunga, dar continua sa incerci sa i le dai la intervale mai lungi de timp; incurajeaza-l sa manance fructe si legume, sau macar unele dintre ele, chiar in cantitati mai mici, important este sa le manance; gaseste un desert facut in casa care sa-i placa, evident adaptat varstei si conceptiilor tale despre deserturile date copiilor, ii stimuleaza placerea de a manca; respecta orele de masa (am avut si momente in care am urmat acest sfat pe care l-am citit si eu in carti de specialitate: nu mananca la o masa, OK, ii dam la masa urmatoare, nu inainte. A functionat). Si mai ales (stiu ca e fff greu, asta e cel mai greu de respectat): nu te agita, incearca sa ramai cat mai calma la masa, chiar cand nu mananca, vorbeste mereu cu el; la voi s-ar putea sa functioneze, ceva mai tarziu cand va incepe sa priceapa mai multe, exemplul lui Remus. Un alt sfat pe care l-am primit dar nu l-am prea urmat a fost sa mancam cu totii la masa, impreuna. La noi a fost mai greu, pentru ca de cele mai multe ori nu eram toti acasa la ora pranzului, iar eu eram prea ocupata sa le dau lor sa manance ca sa mai mananc si eu.
mamica de Anastasia si Radu, 23 noiembrie 2008
manumanu spune:
Mirtha, Eva este o fru-mu-se-te!!! Asteptam vesti despre bb2!
anes spune:
manu, multumesc pt. raspuns! Si dr. pediatra, pe care o cunoastem doarece am copilarit in acelasi bloc, mi-a spus ca fetita ei a avut 8 kg la un an. Ovidiu a depasit aceasta greutate, dar mi se pare ca este slabut , fata de Remus care a avut 11 kg la un an, iti dai seama! Era ca un bolovan. Este inutil sa ma mai gandesc la asta, stiu!
Orele de masa le respect si, da, daca nu a mancat, astept ora mesei urmatoare, nu ii dau mai devreme. Ma tin de asta. Insa ii dau totul la blender, isi face greata daca simte bucatele. Cred ca acest copil va manca blenduit pana la 3 ani! Nu stiu cum sa il invat sa manance bucatele!
Despre principiile mele alimentare in privinta copilului...Doamne, am si spus asta, nu mai tin cont decat de cele mai elementare reguli, imi incalc principiile, numai sa manance. Atat mai tin cont: sare dupa un an, ou moale dupa un an, fara prajeli si grasimi. In rest, daca ar manca, nu i-as mai interzice dulciurile si alte mancaruri, cu care la Remus am fost extrem de restrictiva.
Remus, daca nu a fost obisnuit cu sucuri din comert, cere apa daca il intrebi ce vrea sa bea. Cu prajituri nu se omoara pt. ca nu i-am dat. La gradinita a intrat in contact cu ele.
Ovidiu nu stie sa manance un biscuite. Nici nu i-am dat, dar acum de curand i-am dat unul si el crede ca trebuie sa se joace cu el nu sa il manance.
Cu mancatul la masa impreuna cu totii, este imposibil de realizat pt. ca nu suntem acasa toti la orele de masa ale lui.
Da, este adevarat ca trebuie sa raman calma, mi-am impus lucrul acesta, dar au fost momente cand mi-am dat singura o palma, (la propriu), cand vedeam ca nu deschide gura!
Ma mai linistesc exemplele concrete ale experientelor altora!
poze
madutza_bra spune:
mirtha, am avut si noi aparat din acela foto, dar vroia s afaca numai el poze altora bafta multa, multa la bb2
Fetele cu mancatul la masa eu am reusit ceva, ceva in sensul ca mancam toti 3 (eu si copii) pe la aceeasi ora. Ii asez pe amandoi la masa, ii pun mancrea lui Cristi, apoi cat timp mananca el, ii dau Catalinei sa manance, apoi ma pun si eu sa mananc. Cristi nu reuseste sa termine repede, deci apucam sa mancam impreuna iar Catalina e satisfacuta si sta cuminte sa terminam si noi de mancat. Am noroc de bb2 fff cuminte, care nu face nazuri la mancare, care nu plange doar pentru atentie, care sta si se joaca in tarc singurica si cate o jumatate de ora.
Aseara Cristi a spus 3 cuvinte noi in schimb a facut pipi in pat dupa-amiza la gradi . cred ca nu l-au dus la baie inainte de somn...ca era f putina apa bauta din sticla si..cata ciorba putea sa manance singur? Bluzaera curata...or fi avut bavetele la gradi? am uitat sa intreb...
In alta ordine de idei...ca cadouri luati pentru cozonacei? pt ziua lor si pt Sarbatori?
manumanu spune:
Cu bucatelele, la noi, a fost cam asa: le puneam pur si simplu in fata lor, pe tavitele de la scaunele de masa, sau pe farfurii si ii lasam sa le exploreze singuri. la fel si cu biscuitii, le tot dadeam pana cand s-au prins despre ce e vorba. Bineinteles, stateam mereu cu ochii pe ei, sa nu se inece. Si Anastasia isi facea greata la inceput de la bucatele, dupa o vreme insa nu manca decat bucatele si numai cu mana deci, rabdare... e fff greu, stiu, am plans si eu pe dupa frigider, dar asta e, trece. Le mai faceam, dupa 1 an si ceva, paine in ou, si le puneam bulion usor incalzit si usor indulcit cu miere intr-o farfurie... era nebunie, le placea grozav sa intinga bucatelele de paine in sos. Evident, erau facute la teflon cu fff putin ulei, sau se pot face si la cuptor, ca o budinca de paine. Bucatile de mere au functionat iar f bine la noi, dar atentie ca astea sunt cele mai periculoase, se pot ineca usor cu ele. Bobitele de mazare aveau (si au inca) mare succes. La fel, clatitele (stil american, mai pufoase si stropite cu suc de portocale), covrigii proaspeti de covrigarie. Ce nu mananca deloc sau f rar nici acum: paste (f rar), mamaliga, cartofi, gris cu lapte (f rar), ficat (aproape deloc). In schimb, sunt innebuniti dupa peste, mai ales Anastasia. Acum nu imi mai fac probleme cu mancarea, doar cand e bolnava si nu mananca ma mai stresez un pic, dar cand isi revine, papa din nou bine (asta-vara la mare a avut rau de masina si i-a fost rau 3 zile, pe urma a mancat ff putin celelalte 2 zile; dupa aia ne-am dus la munte, unde a mancat excelent si a ramas asa ).
Concluzie: in primul an am avut momente cumplite din pricina mancarii; pe urma a fost mai bine, iar anul asta nici nu m-am mai gandit la asta.
eliza_cri spune:
ziua buna
LA MULTI ANI!!! Daria de Ireen
Androniki de Brie
Raphael Nicolas de Babyzapi
Sara de Ancaoradea sa fiti sanatosi si iubiti
ANES te pup mami puternica, ma bucur ca totul are o finalitate frumoasa in ceea ce priveste problemele legate de masa si noi o avem cred ca avem vreo 9 kg daca le-am avea si pe alea la 10 luni pe cand dimi la un an avea vreo 13...ma exaspereaza de 3 zile nu a mancat decat lapte, o pun pe baza dintilor de e nenorocire ma duce de cap
MIRTHULE v-am sunat aveati tel inchis sunteti niste frumosi iar Evuscus e frumoasa si dulce ca o domnisoara
EDIT mirthule sa se prinda reepde
stelele mami pe cerul sufletului ei
Ionut Pavel www.youtube.com/watch?v=hTdWNW140s8" target="_blank">iubire fara limite
Dimitrie Gabriel Antonia Stefania minunile mele
monicabo spune:
Anes , ma bucur sa citesc vesti bune de la voi!
La multi ani pt Remus, sa cresteti mari si voinici! La multi ani tuturor sarbatoritilor de octombrie!
Ma bucur de Ovidiu ca este sanatos, ca s-a infirmat FC-ul (stiu ce boala pacatoasa e, am mai citit)
Vroiam sa-ti zic de greutate sa nu-ti faci griji... atata timp cat el e bine sanatos in general, cu achizitiile "la zi" ca sa zic asa, vioi, atent, asta cu greutatea ar trebui sa fie ultima grija.
Fetele mele, care sunt sanatoase, vioaie, fara nici un fel de probema speciala, mancacioase in limitele normalului (de mancat mananca bine, dar nici nu "ling" farfuria dupa ele) aveau la 1 an 8,370 kg (Andreea) si 8,200 (Ana Maria), si nicidecum nu aveau triplul greutatii de la nastere, cum se tot zicea in statistici(si ele au fost de 3,270, respcetiv 2,890)... Nici la 4-5 luni nu aveau dublul greutatii la nastere... Acum, la momentul zilelor noastre Andreea are 18 kg, si Ana Maria 14 kg.
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
alra spune:
hehe, lume noua :)
in primul rand multa sanatate si multa fericire piticilor care au facut deja 3 ani!!!
mirtha, felicitari pentru sarcina, sa fie intr-un ceas bun si sa decurga fara probleme!
anes, pentru tine m-am logat de fapt. parerea mea e ca tu te cam plictisesti acasa :). ce zici tu de Ovidiu e normal, chiar mai bine decat normal motoric. pai fetele mele la 9 luni, abia stateau in popeatza, nici gand sa se ridice in picioare la 10 :)).
relativ la greutate, nu mai tii tu minte, insa nicole la 1 ani avea 8.5 kg si manca nene. manca la o masa si 2 borcane de 250g de mancare de bebelusi, adica jumatate de kil :). sau daca nu manca al doilea borcan, manca 2-3 iaurturi dupa primul. da, si noi i-am facut testul de fibroza chistica caci aceasta combinatie de mancat mult si retinut putin se asociase cu infectii pe cai respiratorii superioare dese si cu niste hacaituri in respiratie. am mai facut pe deasupra niste teste de absorbtie si toate au iesit ok. si eu facusem niste obsesii la vremea aia, pana sa ne decidem cu pediatra pentru test si o tot lingeam pe frunte sa vad daca e sarata :))). cam era :).
deci in principiu eu cred ca ovidiu e bine, chiar daca pe o limita inferioara la greutate si atata vreme cat nici nu mananca nu se pune problema de malabsorbtie, deci e ok cu sistemul digestiv. nu inteleg insa de ce te feresti de grasimi? fix de asta are nevoie. copiii de varsta lui au nevoie de multa grasime pentru dezvoltarea creierului, de aia le dai lapte integral si le pui ulei in piureuri. grasimea are si calorii, deci rau nu ii face :).
prajelile, da nu sunt prea cosher la copii poate, insa eu le-am dat fara probleme cartofi prajiti dupa 7-8 luni, sa guste cel putin si le-au placut. cu ocazia asta mananca si mancare bucati, le dadeam cartofi mai moi pe care ii molfaiau ele cu gingiile. asociatia de aici a zis ca e ok, cat timp nu sunt prea grase.
povestea cu astmul e prost inteleasa si e cam sperietoare din nefericire pentru parinti. astm inseamna constrictia cailor respiratorii la anumiti triggeri, unii din ei putand fi virusii de raceli, cei mai comuni sunt alergiile. un copil se diagnosticheaza ca avand astm daca face bronsite recurente cu wheezing, nu e nevoie sa se sufoce cum stim noi de la tv. laura are astm. adica atunci cand raceste tuseste iritant pana vomita vreo 3 zile si nu raspunde nici la medicamentele ei puternice. am avut ierni cat i-am facut pufuri de mentinere cu un cortizon si un bronchodilatator, acum nu intervenim decat in boala. ii stim melicul si avem medicatia in casa. crize cu sufocat nu a avut ever. deci "dezvolta astm" inseamna ca poate avea o sensibilitate pe cai care dispare la o varsta. nu stie nimeni cand dispare, nu dispare brusc ci se imbunatateste treptat.
oricum, sanatate in continuare, si ma bucur ca ati primit sms-ul ;)
cu nicole am facut niste teste fizice sa vedem daca toate sunt la locul lor si acum urmeaza sa facem un test de auz fin. testul de auz l-a facut la nastere, insa nu mai e concludent pentru varsta de acum. apoi nu stiu ce mai urmeaza, avem programare la un centru special pentru auz si vorbire, ne vor zice ei.
logopedie nu ar trebui sa faca inca, poate anul viitor. nu am inteles prea bine. noi credem ca potential e, numa ca e crunt de capoasa si tu stii bine ca daca vrei sa inveti ceva de la cineva trebuie sa te subordonezi persoanei care te invata si mimozei nu prea ii iese ipostaza asta :).
pupam pe toata lumea!