Cand percepe copilul gradinita ca pe o trauma?
Raspunsuri - Pagina 4
anya spune:
Eu n-am avut probleme majore cu baietii (au plans ei vre-o luna dar atat), in schimb a avut cumnata mea. Initial, la 2 ani au vrut sa dea copilul la cresa dupa vre-o doua saptamani isi schimbase copilul comportamentul: Plangea noaptea in somn, se uita "prin tine", manca in nestire (in conditiile in care ea manca foarte putin) si fara sa constientizeze ca mananca. Au discutat cu un psiholog si li s-a recomandat sa nu o duca in colectivitate (facuse o psihoza, cica). Dupa 1 an au dus copilul la o particulara renumita in zona. Educatoarea tanara, draguta dar...degeaba copilul (altfel sociabil) se ducea intr-un colt, refuza sa manance, daca i se punea farfuria in fata vomita...au retras-o iar. Dupa vre-o luna s-au mutat si au incercat o alta gradinita particulara din noua zona. Totul ok iar dupa doua zile copilul plangea ca vrea sa fie lasata la program lung.
Ti-am spus povestea ca sa stii ca si altii au trecut prin problemele cu care te confrunti. Cred ca fiecarui copil i se poate potrivi o gradinita, doar ca trebuie sa i-o gasim. Nu trebuie sa fie neaparat una particulara. Eu am avut initial baiatul mai mare la gradinita care i s-a potrivit baiatului Sabinei. Lui nu i s-a potrivit (refuza sa manance pt ca trebuia sa coboare o scara in spirala pana la sala de mese ) si i s-a potrivit cea de stat.
Sabina spune:
nici eu nu cred ca trebuie sa fie obligatoriu cea privata. Sunt tot felul de lucruri la care trebuie sa fim atenti, ma refer aici la sensibilitatile copilului. Ce pentru unul e ok, pentru altul e de netrecut.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
irinabobe spune:
nu stiu de cand poate percepe copilul gradinita ca o trauma, dar eu si acum imi amintesc ca nu imi placea sa ma duc la gradi. nu ne bateau, totul era ok, imi amintesc perfect mancarea de la gradi (imi placea ciorba cu crutoane de acolo), asistenta medicala si cabinetul, in schimb nu imi amintesc educatoarele. habar nu am de ce. dar sentimentul ala ca nu imi place la gradi mi-l amintesc si acum. aveam cam 4 ani...
si eu am emotii pt cel mic de 1 an jumate pe care il voi da la gradi de la 1 oct si ma gandesc cu groaza ca daca imi va semana nu o sa ii placa si nu stiu ce solutie pot gasi...
Lali spune:
Mie educatoarea care cere ca la 2 ani si 9 luni un copil sa fie invatat ca la gradinita se vine de mana, nu in brate mi se pare mult prea rigida si hotarata. Educatoarele de la fosta noastra gradinita preluau destui copii mici din bratele parintilor direct in bratele lor...
Selene in primul rand poate ca fetita ta este si mult mai obosita si de aceea reactiile ei sunt din ce in ce mai puternice.
Cred ca ar fi bine sa o pui in pat mai repede seara si sa incerci sa faci orice sa doarma un pic mai mult.
Deasemenea, in week-end, cand e mai odihnita si mai linistita dupa o zi intreaga cu tine acasa sa incerci sa va jucati de-a gradinita, tu sa fii Daria si ea, pe rand, educatoarea, ingrijitoarea, colegii.
Poate asa vei afla daca e ceva de ingrijorat acolo sau e numai o problema de adaptare la un mediu nou si rigid.
flowerbee spune:
Selene, iti scriu si aici pentru ca ma impresioneaza foarte tare Daria si mi se rupe sufletul ca un copilas atat de dulce trece prin momente grele, e speriat si debusolat.
Eu nu cred in chestia cu acomodarea. Da, trebuie sa treaca timp pana cand copilul se acomodeaza, da, copiii plang in primele saptamani sau luni de gradi dar NU, copiii nu trebuie sa fie traumatizati, NU trebuie sa aiba somnul perturbat, NU trebuie sa dezvolte frica si anxietate, NU trebuie sa regreseze si sa nu mai vrea sa socializeze.
Nu cred ca Daria e problema, eu cred ca aceasta fetita este foarte sensibila, foarte afectuoasa si foarte apropiata de mama. Cunosc acest copil, virtual e adevarat, de cand s-a nascut si stiu ca a avut o dezvoltare fizica, intelectuala si afectiva foarte frumoasa si precoce. De aceea cred ca abordarea educatoarelor este defectuosa, cred ca problema acolo este. Copilul resimte lipsa de compatibilitate, daca acolo nu exista empatie, caldura si afectiune, degeaba incercam noi sa convingem copilul ca la gradi e bine, pentru ca puiul simte si apoi se resimte din punct de vedere emotional, psihologic.
Parerea mea este ca, pentru moment, ar trebui sa nu o mai duci pe Daria la gradi. Las-o sa isi recastige increderea in sine, in familie, las-o sa iasa din spaima de a fi lasata intr-un univers strain si neprietenos.
Educatoarea care ti-a zis ca fetita e alinata este o scorpie. Este normal ca toti copiii sa fie alintati si iubiti pentru ca, la randul lor, sa fie afectori si prietenosi. Nu cred in educatia militareasca.
Bee
Mamica de fetita dulce ALEXIA - MARIA (20.01.2009)
Doamne, ai grija de noi si de copiii nostri!
CorinaDani spune:
selene, poate ar fi de folos daca i-ai pune Dariei, in ghiozdanel, o poza cu voi toti, sa nu va duca dorul in orele petrecute la gradi. alta mamica ii facea baietelului pupici cu ruj rezistent la transfer, pe antebrat, sa-i tina "de urat" toata ziua, sa simta copilul ca mami e aproape.
daca as fi in locul tau, as lua in calcul fie retragerea temporara de la gradi, fie mutarea intr-o grupa cu copilasi de aceeasi varsta, sau la o alta gradi.
Selene_Bunny spune:
Astazi a iesit mai linistita din sala de mese, avea muci la nas, de la plans, dar totusi nu-i curgeau lacrimile siroaie si nici nu era rosie la fatza.
Am inteles, de la educatoare, ca nu a mai plans asa si ca a fost mai atenta la ce i s-a cerut sa faca. Am vazut si "opera de arta".
Insa, acum, acasa... agitata rau. Tzipa, urla, tranteste, arunca... Buni a asteptat-o cu un batonas de Kinder, Daria a lasat-o sa i se topeasca toata in gura, dupa care s-a dus si a scuipat tot drept in pantofii bunica-sii... Ca domnu' Goe, cu dulceata...
Sa vad acum, la somn...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
CorinaDani spune:
e posibil ca Daria sa perceapa mersul la gradi ca pe o pedeapsa sau o metoda de a o indeparta de tine si de restul familiei. de aici si gestul cu ciocolata.
cred ca ar trebui sa discuti cu ea, pe intelesul ei, sa-i explici ca voi toti o iubiti in continuare la fel de mult, dar ca acum e fetita mare, a crescut si gradinita e un loc unde isi va face prieteni, unde va invata lucruri minunate, si ca voi abia asteptati sa se intoarca acasa in fiecare zi, ca nu sunteti suparati pe ea, ca nu o pedepsiti, etc.
o metoda de a afla cum si ce simte Daria este sa urmaresti/asculti cum se joaca/ce spune in timp ce se joaca sau sa improvizezi un joc "de-a gradinita", cu papusi pe post de personaje. in felul acesta s-ar putea sa afli ce face la gradi, cum interactioneaza ea cu ceilalti copii, educatoarea si ingrijitoarea, precum si motivele pentru care nu-i place sa mearga la gradi...
monicabo spune:
Dar un psiholog, ceva?
Fie cel al gradinitei, daca exista, fie altul, de copii... Sa mergi sa vorbesti, fie cu Daria, fie tu singura, sa-i povestesti....
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
Selene_Bunny spune:
Fetelor, multumesc pentru sustinere, astazi Daria a fost mai bine, nu a mai plans asa, am comunicat altfel cu ea, era putin mai linistita. Ieri a dormit bine si la amiaza, si peste noapte.
Insa am observat la educatoare niste lucruri care nu mi-au placut, astept sedinta de astazi, sa vad ce se va discuta. Am asistat la o discutie intre educatoare si o mamica de baietel plangacel, am impresia ca educatoarea intentionat nu s-a retras cu mamica respectiva undeva mai ferit, mai intre patru ochi, ca sa aud si eu ce avea de spus.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...