Cand percepe copilul gradinita ca pe o trauma?
Raspunsuri - Pagina 3
Selene_Bunny spune:
alina, ce spui tu am auzit si azi, si ieri, am auzit si in vara, am auzit si cu putin timp inainte de inceperea gradinitei.
N-am deschis subiectul pentru a discuta despre acomodare, ci despre semnele de ACOMODARE IMPOSIBILA, despre semnele ca nu e pregatit copilul pentru aceasta experienta, ca, deocamdata, e PREA MULT pentru el.
Daca ar fi plans doar dimineata sau hai, si dimineata, si la pranz, cand o iau, bun, as fi zis ca este perioada de acomodare. Si comportamentul razvratit tine tot de acomodare.
Dar zi-mi tu daca tu ai sta linistita vazandu-ti copilul umbland somnambul prin casa sau uitandu-se la tine fara sa te recunoasca. Zi-mi ca sufletul tau ar fi 100% linistit si ca ai zice "ei, asta e, las' ca trece".
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Selene_Bunny spune:
Edit: aseara a adormit la 21!!!, ceea ce nu s-a mai intamplat de nush cand. Eu aveam ceva de lucru - in sfarsit!, si am stat pana la 12 noaptea, lucrand. Ei, la 12 s-a trezit, s-a dat jos din pat, a facut un tur de camera, a inceput sa planga, s-a uitat la mine si a zis: "vreau la maaamiii!"
Lucrusoare de vanzare...
Adriana mica spune:
Selene, din ce povestesti tu, eu inclin sa cred ca problema nu este legata de faptul ca Daria nu ar fi pregatita pt inceperea gradinitei, ci mai degraba de mentalitatea personalului.
In general, indiferent de tipul institutiei (de stat sau privata), exista opinia generalizata ca acomodarea se face mai usor daca adultii reusesc sa-si pastreze calmul si rabdarea. Totusi, pana la un comportament rigid si lipsit de intelegere ca cel manifestat de educatoarea voastra, mi se pare a fi cale lunga. Din experienta noastra (am inceput gradi la 1 ani si 10 luni), copiii se ataseaza in primul rand de personalul gradinitei (educatoare, ingrijitoare). Interactiunea cu ceilalti copii are loc de abia dupa ce se depaseste perioada de acomodare.
Cred ca varianta de grupa mixta este un impediment in plus, probabil ca este destul de dificil sa gasesti calea prin care sa ai simultan aceeasi disponibilitate si atentie pt copii din grupe diferite de varsta (mai ales daca numarul copiilor intr-o grupa este mare).
Editez ca sa iti spun ca ai dreptate sa te ingrijorezi. Am auzit si eu de situatii in care acomodarea a fost mai dificila, in majoritatea cazurilor insa nu s-a ajuns la manifestari de genul celor descrise de tine.
simi_clau spune:
Fetita mea cea mare are doi ani si jumatate si merge la cresa de anul trecut. A mers doar ultimele trei luni, pentru ca mai am o fetita de 7 luni si jumatate si nu am avut de ales. Si comportamentul ei s-a schimbat f mult, dar este un lucru normal. O saptamana a plans in continuu, iar daca ramaneam putin cu ea innauntru, in incercarea de a o linisti, mai rau plangea si se zbatea sa o iau. Ea plangea innauntru iar eu pe la usa. Ei ii placeau copiii f mult si la fel cum ai spus si u, nici macar in parc nu mai vroia sa-i vada. Copiii ii aminteau de gradinita.In vacanta a revenit la vechile obiceiuri se joaca cu toti copiii si vb si despre cresa cand o intreb. A inceput sa-si roada unghiile. Majoritatea copiilor dezvolta un tic nervos. Nici ea nu imi povestea nimic din ce facea acolo. Se prefacea ca nu ma aude cand o intrebam. Oricum, aproape tot ce ai povestit mi s-a intamplat si mie. Majoritatea copiilor nu se obisnuiesc niciodata 100%. Mereu va avea dimineti cand scanceste sa nu o duci, si e normal, doar ca unii se adapteaza mai greu. Iti poate plange si o luna pana intelege ea ca nu ii face nimeni rau acolo. Din punctul meu de vedere ei nu sunt pregatiti niciodata sa faca pasul asta. Tot mai cald si bine e langa mami. Ieri cand am dus-o pe fetita mea la cresa era un baietel care venea pt prima oara la gradinita. Cred ca avea in jur de 5 ani. Nu au reusit sa-l bage in clasa. A fugit afara. Nu au reusit sub nici o forma sa-l convinga. Asa ca....nu e bine nici prea devreme....dar nici prea tarziu. Mai ai putina rabdare. Nu spun ca e ok felul in care reactioneaza ea si nu stiu daca o poate traumatiza sau nu, dar nu cred ca ai multe solutii, altfel nu mai scriai aici. Mai asteapta si saptamana asta si vezi daca incepe macar putin sa se acomodeze. Oricum, ziua de luni este intotdeauna grea. Putere multa!
monicabo spune:
Si ce daca ai adus-o in brate?
Nici mie nu-mi place atitudinea educaterelor de la voi, cum ca gata, explici o data copilului, si pac, el a inteles....Si ca daca plange copilul, gata, tu nu i-ai facut intructajul... Ehehehe...daca ar intelege copiii astia din prima orice li se spune, ar fi boierie pe capul nostru!
La noi nu fac asa doamnele, vad ca iau copiii ca atare...
Pai si pe a mea cea mica o mai duc in brate, o ia doamna (e drept se linisteste repede pe urma), pe cea mare am mai luat-o si pe ea in brate...
Acum, la inceput de an, vad ca au mai plans (mai smiorcait asa, adica nu urlat) si copiii de la grupa mijlocie de la Andreea... si vad ca n-a fost un capat de tara, i-a primit obisnit...
Este adevarat ca parintii sunt invitati ca paraseasca scena cat mai repede posibil, ca sa nu lungeasca despartirea, ca se agita copilul si mai tare, incep si ceilalti... Mizeaza si educatoarele pe distragerea atentiei...
Noi am vorbit si pe PM, iti zic si aici, asteapta sedinta de maine, mai discuta o data cu educatoarele, daca mai exista alta abordare, si pe urma ia o decizie dupa cum simti tu
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
Sabina spune:
Adriana_mica, Sofia a fost la o grupa mixta si s-a acomodat acolo mai bine, pt ca ii placeau copiii mai mari. In plus, ei nu plangeau ca cei mici si o consolau pe ea:)
Selene, avand in vedere ca eu pt mai putin l-am mutat (el vrand la gradi si acuma se duce cu mare placere) tie ti-as recomanda sa o mai tii un picut acasa. Eventual mai incercati peste 2, 3 saptamani, o luna, si daca nu si nu, la primavara.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Selene_Bunny spune:
Astept, astept.
Multumesc, fetelor!
Da, azi "ne-a dat afara" educatoarea, adica ne-a spus sa plecam, ca prelungim momentul despartirii si numai bine nu este. Am iesit pe hol si am ascultat la usa vreo 5 minute, s-a linistit, pana la urma.
Lucrusoare de vanzare...
monicabo spune:
Sabina
Imi place mult de tine, cum iti expui ideile, am citit odata si odiseea alaptatului, 4 ani de alaptat la 2 copii, e ceva! Eu sunt mic copil, 1 an jumatate (9 luni + 9 luni)- ambii copii
Bine ca sunteti ok acum cu gradinita! La cealalta intr-adevar, v-ati impiedicat de niste clisee si catalogari...totusi trecusera doar 2 zile... Si daca pune paine in ciorba ce? Bine ca vrea sa manance si se descurca singur!
E adevarat ca sunt importante si manierele, ca nu traim pe camp... dar totusi, asta e un maruntis, doar nu mancau la Intercontinental...
Si mai important dpdv al manierelor, regulilor de politete mi se par astea: sa nu impinga/loveasca alt copil cand nu-i convine ceva, sa arunce hartii/alte resturi la cos si nu pe jos...dar si atunci facut observatie ferm si urmarit mai departe.
Dar de ce nu l-ai dat pe Gheo de la inceput la gradinita Sofiei, daca stiai ca e ok?
Edit: da, am inteles, e privata asta, si stiu cate eforturi financiare cere...
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
Selene_Bunny spune:
Si eu m-am gandit ca ii va placea mai mult intr-o grupa mixta, unde sunt si copii mai mari. Pentru ca ei i-au placut mai mult fetitele mai mari decat ea, am mai povestit eu, in urma interactiunii de vreo saptamana cu un grup de fetite mai mari - de clasa a II-a, a III-a, Daria avea atunci 1 an si 6-7 luni si 40 de cuvinte in vocabular, in 2-3 luni dupa acea interactiune, si-a dublat vocabularul, a ajuns la 80 de cuvinte.
Lucrusoare de vanzare...
Sabina spune:
pai nu stiu ce-a fost in capul meu. In primul rand m-am gandit ca scutesc niste bani. Dupa aia, Ghe e f f sociabil, e la 180 de grade fata de Sofia la aceeasi varsta. Plus ca gradinita de stat mi-a placut mult cum arata, au curte mare, cu 3 locuri de joaca cel putin,e si mai aproape decat cealalta (e la jumatea drumului dintre casa noastra si gradinita Sofiei) si masa e f f buna, plus ca Ghe avea deja o prietena in grupa, a carei mamica ne-a recomandat si a fost f f draguta cu noi si pt asta ii multumesc din inima.
dar pana la urma nu ne-am potrivit, asa ca n-am insistat, ca nu avea rost.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo