Dor de Romania....
Raspunsuri - Pagina 24
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui delphin XIO, fara suparare, si inteleg ca nu e usor, am si eu familie ramasa in Ro si stiu cum traiesc, dar tu fata draga, de cand erai in facultate tot tragi si zici ca nu e normal sa aveti salaii mici ca ai invatat atata, etc, etc. Dar sincer, te plangi ca e salariul mic ca nu-ti ajunge de haine, de distractii, nu zic de tine perso, de tineri in general...Sunt oameni care atunci cand nu sunt multumiti de ce castiga, si vor mai mult, isi iau un alt job pe langa. Tu spui ca faci aceasta meserie din pasiune, dar distractia si vacantele trebuie sa fie prezente. De ce nu pleci in misiune umanitara, esti tanara, poti face o multime de alte lucruri pe lumea asta de cat sa te plangi ca e salariul miserabil. Da nu esti oripilata de confrerii tai care lasa oameni sa moara pt. ca nu cotizeaza, sau muuulte altele. Stiu ca e greu in Ro, sunt oameni care ar avea nevoie de cunostintele tale, dar nope, tu stai pe net. Daca as avea varsta ta si cunostintele tale, as face altceva, zau asa! Cati dintre tine si colegii tai ati plecat intr-un sat de munte, uitat de lume, in Ro, in vacanta, cu medicamente luate de la sponzori si ati dat consultatii gratuite la oamenii batrani care nu se pot deplasa? cati? Ma opresc aici!!! |
Cu alte cuvinte, lasa-te pe tine deoparte? Uita de tot ce iti doresti, trage la jug sa faci bani ba mai mult, taci si nu te plange, fugi in africa si fa munca umanitara? :(
XIO a discutat un aspect real al vietii de medic in RO. Ea este tanara si isi doreste lucruri. E de condamnat ? Vrea rochite, vrea pantofi, treaba ei ce vrea. Si vrea sa se planga acum, pentru ca ACUM asta simte sa faca si atat poate sa faca.
Iar tu, in loc sa-i dai un sfat real care sa urmeze firul dorintelor lui XIO (ca asta e sfat!) ii spui sa faca munca voluntara la sate! Cu alte cuvinte, taci din gura si ajuta-i pe altii, ca asa e ´´bine´´ sa faci.
Ce crezi tu ca ar motiva un tanar medic din Ro sa renunte si la garsoniera platita cu greu din salariul mic si sa se mute intr-o coliba ?
NU e moral sa faci ceva din pasiune si sa si castigi, sau sa-ti doresti sa castigi din asta?? De ce nu?
Viata o poti intr-adevar trai in moduri diferite. Insa nu depinde doar de tine si numai de tine cum iti traiesti viata. Mai ai nevoie si de sansa, de momentul potrivit si locul potrivit. In plus,si foarte important, ai nevoie sa fii intr-un anumit fel pentru a putea face anumite lucruri.
In general nimeni nu se naste invatat si experienta pe care o dobandim pur si simplu trebuie sa ´´se intample´´. Pentru viitor.
Daca XIO va spune peste 3 ani ca se muta in Libia sa faca munca voluntara, va fi nu pentru ca tu i-ai spus sa faca asta ci pentru ca ea a inteles, din varii motive, ca asta ar face-o fericita, ca asta isi doreste, ca de asta are nevoie pentru nevoile ei.
Viata e ceea ce se intampla acum si in fiecare zi, viata e fix clipa aia pe care o traiesti cand tu esti preocupat sa-ti faci planuri despre ´´cum iti vei trai viata´´. Se spune ca cea mai amuzanta gluma pentru Dumnezeu este cand omul isi face planuri. :)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nadaflorilor/nadaflorilor.jpg)
nadaflorilor spune:
Xio, am pus "munca de jos" intre ghilimele tocmai ca nu ma refeream doar la cei neinstruiti, ma refeream la toti care fac o anumita munca incercand sa-i delimitez de "afaceristi", nici eu nu sunt femeie de serviciu, nici vanzatoare (nu ca nu ar fi si printre categoriile astea oameni instruiti) dar diploma universiara nu ma plaseaza in tagma Becalilor, Columbenilor..etc ce alti oameni de afaceri or mai exista in romania, eu tot "om al muncii de jos" ma consider... nu sunt propriul meu patron asta era ideea... sunt din categoria "angajatilor"...sper ca m-am facut inteleasa acum, nu a fost in intentia mea sa insult pe nimeni trimitandu-l la spalat latrine sau la vandut cartofi in piata...desi si de oamenii astia e nevoie asa ca nu e nimic degradant nici in meseriile lor. Ca exista persoane care ii considera inutili dupa ce si-au incheiat misiunea printre semenii lor mai bine plasati social si/sau profesional, e o chestiune de educatie (si fac referire la cei care considera ca oamenii acestia nu merita o viata "dupa pensie").
ps. limba romana are multe intelesuri, scuze daca exprimarea mea e neclara
Nina, 28+,
edit: eu am raspuns la un post al lui Edip, de asta am introdus si citate din postul lui, daca la tine se vede altceva eu nu am ce face, si eu vad mesajul tau suprapus cu alte texte si imi e greu sa inteleg daca ma "combati" pe mine sau ideile altuia... atata doar ca mi-ai scris numele la inceputul postului altfel nu prea vad ce legatura au cele scrise de tine acolo cu ce am scris eu anterior...(in afara termenului "munca de jos"...care era in ghilimele)
...asa ca peace!!...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
Eu am o cunostinta care e biolog marin. Super pasionata fata, munceste voluntar o gramada, salveaza balene si delfini. Joburi pe bani nu prea sunt in domeniu. Apare cate un job la cativa ani si concurenta super acerba. Ea are parinti foarte bogati care ii dau o suma in fiecare luna si locuinta si o lasa sa faca ce o pasioneaza si ce o face fericita. Am intrebat-o odata ce ar face daca parintii ei nu ar mai avea bani sau daca nu ar fi avut bani de la inceput. A spus ca ar fi facut altceva, ceva care sa ii plateasca facturile. Asta e viata. Nu stai si te lamentezi, nu bagi mana in buzunarul altuia, faci ceva ce iti asigura o viata decenta. Nu stiu de ce unii oameni traiesc cu ideea ca viata trebuie sa fie perfecta. In majoritatea cazurilor nu este. Edip are dreptate, medicii din Romania nu isi doresc salarii decente. Daca le-ar avea cum ar putea sa justifice spaga ceruta pe fata, 'cadourile' nedeclarate, calitatea mizerabila a actului medical, atitudinea de 'las ca merge si asa', etc?
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/delphin/delphin.jpg)
delphin spune:
Tu vrei sa fie asa, iesi de pe bancile scolii, te angajezi la jobul pt. care ai studiat si imediat ai un salariu cu care sa poti sa-ti permiti sa platesti o rata la casa, sa ai masina si sa poti sa o intretii fara probleme, sa lucrezi putin ca sa-ti raman timp si de distractii!
Asta se intampla in tara lui Bisounours!!!!
Nicaieri in lumea asta(daca nu esti fiul, fica lui tata, intelegi ce vreau sa spun) nu se intampla astfel...undeva se fac concesii, nu poti avea totul imediat!!!
Recunosc ca in Ro, totul e rau, viitorul e sumbru, dar daca TU vrei mai mult, fa ceva in plus. Da, mama vinde fructe la piata...asta vrea ea sa faca ca si pensionara, nu-i este usor, dar NU VREA sa stea doar cu pensia si sa se planga. Si a avut munca de birou inainte. Nu-i este rusine sa munceasca! Niciodata nu i-a fost!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Delphin, eu am mai spus ca eu o duc bine si din fericire nu am de ce sa ma plang.
Dar asta nu inseamna ca daca mi-e mi-e ok si ma descurc din salariul de kkt, inseamna ca e normal sa fie asa.
Nu e normal, nu e ok.
Orice meserie o faci SI pt. bani.
meseria de medic o faci pt. ca vrei sa lucrezi si ai nevoie de bani sa supravietuiesti.
De-aia muncesti si tu, de-aia munceste si Obama, de-aia muncim cu totii: ca sa ne intretinem.
Daca eu reusesc sa-mi cumpar ce vreau din bani si sa traiesc este pt. ca sunt ajutata de altii.
Dar asta nu ma impiedica s vad realitatea si sa inteleg diferenta dintre normal si anormal.
Am colegi care efectiv nu au bani. Ti se pare normal ca unul dintreei a cazut pe scari si nu a avut bani sa-si cumpere Hepathrombin?!?!?!??!
Si e vorba de cineva care ajuta oamenii fara adapost platind din propriul buzunar ceea ce statul ar treui sa plateasca. Si cateodata primeste banii, cateodata nu ii mai primeste inapoi.
Departajati-ma pe mine de problema, eu nu ma plang in numele meu ci daca ati observat, am scris si de pensionarii care nu au bani de medicamente,si de ceilalti care nu au bani sa traiasca decent.
Viata nu inseamna sa muncesti ca un sclav si totusi sa nu ai bani sa te simti si bine.
Pasiunea nu-ti tine de foame si nici nu-ti plateste chletuielile.
Iar Delphin, doar pt. ca eu nu m-am apucat sa shareuiesc pe aici dorintele mele, nu inseamna ca n-am.
Am alta tipologie si nu o sa ma vezi scriindu-mi visul pe un forum.
Intamplator, spre marea ta surprindere, sunt o optimista, confunzi pesimismul cu realismul.
Realitatea este ca nu ai posibilitati dintr-un salariu sa te intretii.
Ce ai vrea, sa scriu fericita de bursa de 200 de lei si salariul de 870 spunand ca sunt destule doar pt. ca eu am posibilitatea sa ma simt bine? Nu, nu, nu sunt destule deloc, daca faci un calcul si tragi linie ramai cu frustrari si atat.
Si din pacate sunt extrem de multi care traiesc cu acele frustrari fara sa poata face ceva in tara.
De-aia se pleaca.
Ce-am facut eu nu ai de unde sa stii, poti doar sa presupui ca si Olim, ca merg cu masina la spital ca sa ma vada pacientii :)))))
Nina, am scris si eu in graba,
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
delphin spune:
Nu am zis ca e normal, nu am zis niciodata ca e normal sa se intample ce se intampla, ce nu gasesc normal, si ma repet, e ca lumea se lamenteaza si nu face nimic concret.
Ce anume??? Voi votati acolo!
PS. Vorbesti de un coleg ce nu a putut sa-si cumpere, si esti indignata. Ok, asa e situatia, am sa par ingrata, dar tu, cea careia ii este bine din fericire, i-ai cumparat? eu as fii facut-o sa stiu ca nu are!!!!
XIO spune:
citat din mesajul lui bird70 Eu am o cunostinta care e biolog marin. Super pasionata fata, munceste voluntar o gramada, salveaza balene si delfini. Joburi pe bani nu prea sunt in domeniu. Apare cate un job la cativa ani si concurenta super acerba. Ea are parinti foarte bogati care ii dau o suma in fiecare luna si locuinta si o lasa sa faca ce o pasioneaza si ce o face fericita. Am intrebat-o odata ce ar face daca parintii ei nu ar mai avea bani sau daca nu ar fi avut bani de la inceput. A spus ca ar fi facut altceva, ceva care sa ii plateasca facturile. Asta e viata. Nu stai si te lamentezi, nu bagi mana in buzunarul altuia, faci ceva ce iti asigura o viata decenta. Nu stiu de ce unii oameni traiesc cu ideea ca viata trebuie sa fie perfecta. In majoritatea cazurilor nu este. Edip are dreptate, medicii din Romania nu isi doresc salarii decente. Daca le-ar avea cum ar putea sa justifice spaga ceruta pe fata, 'cadourile' nedeclarate, calitatea mizerabila a actului medical, atitudinea de 'las ca merge si asa', etc? Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
Bine ca stii tu ce isi doresc medicii romani
![](icon_smile_big.gif)
Toate alea exista din cauza salariului, nu din placere.
Sau crezi ca e o mandrie pt. aia care primesc bani? Vai, ce bestial e sa traiesti din mila pacientilor.
De-aia pleaca atatia medici dincolo si io-te ca nu le trece prin cap sa ceara bani, din simplul motiv ca au , ca nu sunt stresati, frustrati, nervosi.
Delphin, da, intamplator eu m-am oferit sa-l ajut.
Dar nu vad relevanta, ideea de baza este ca nu avea din cauza situatiei de mizerie, si trebuia sa stea la mila altora. Ca a rpimit sau nu conteaza mai putin, situatia oricum este jenanta.
Noi votam? ia uita-te cu cine a votat diaspora!
Deci n-avem voie sa ne lamentam.
ia sa nu se mai lamenteze nimeni, ce zici de asta?
De ce se lamenteaza pensionarii ca n-au bani de medicamente? Altii mor pe capete din cauza bolilor care nu au tratament.
De ce sa se planga ca nu au bani de mancare? In Somalia mamele isi sacrifica un copil ca sa traiasca altul.
De ce se lamenteaza oamenii ca dau bani la medic? In alte locuri nici nu sunt medici acre sa trateze asa ceva.
Sa inteleg ca ar trebui sa inchidem gurita si sa inghitim, ca altii o duc mai rau.
![](alcool.gif)
**Fur is for petting***
www.adoptiipisici.ro
delphin spune:
Vezi tu de ce se intampla ce se intampla in Ro.
Pt. ca nu le este rusine sa primeasca...sunt indignata ca tu gasesti normal...auzi sta la mila pacientului. da pacientul ala care rupe din gura copilului sa-i dea lui medicului
Strigati atunci cat va tine gura...strigati si atat!!!
Si ador expresia asta "pleaca dincolo".
XIO spune:
Ar trebui sa dea de gandit ca pacientilor le este rusine pt. salariul de toata jena pe car il ia medicul de la stat.
daca am vinde hartii colorate nu ne-ar indesa nimeni bani in buzunare in semn de "mersi", dar dat fiind faptul ca se lucreaza p. a salva vietile apropiatilor, situatia se schimba in ochii multora.
Nu vreau sa deschid subiectul asta, ca vad ca iar se ajunge la eterna discutie care ma plictiseste de moooooarte.
In afara de "strigat" nu vad cam ce crezi ca se poate face.
Am mai povestit de unul dintr profesori care a propus sa faca el o campanie de screening pt. cancerul colo-rectal, abolut gratuit, cu voluntari, avea nevoie doar de aprobare. Pe care nu a primit-o de la minister.
S-au facut greve si nu s-a rezolvat nimic.
**Fur is for petting***
www.adoptiipisici.ro
![](images/user_man.png)
Edip spune:
citat din mesajul lui XIO Ar trebui sa dea de gandit ca pacientilor le este rusine pt. salariul de toata jena pe car il ia medicul de la stat. |
gresesti... omul da de frica ca sa se faca bine si pentru ca s-a impamantenit ideea ca nu te baga nimeni in seama daca nu ii bagi in buzunar... e practica veche de pe vremea comunismului cand doctorul avea salariu destul de decent in comparatie cu alte categorii.
referitor la postul precedent... de ce crezi tu ca nu sunt bani? ce fura astia de la guvern de fapt sunt bani care oricum ar trebui sa mearga in infrastructura si nu la salarii si pensii... Tu intelegi ca in Ro tu ca doctor oferi un serviciu cuiva care nu produce valoare adaugta mare ca sa suporte un buget de stat puternic din care sa se poata plati serviciile sau pensiile la nivelul din alte tari.