Dor de Romania....

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Delphin si Bird, trebuie sa aveti in vedere in pr rind diferentele culturale intre Ro si tara voastra de adoptie, in Ro pur si simplu nu e-n cultura locului ca omul sa faca benevolat, voluntariat, sa munceasca pe timpul facultatii, nici macar cultura statului cu chirie, d'apai sistemul de colocatari pe timpul studiilor etc. De aceea eu nu va inteleg inversunarea cu care judecati (si chiar dispretuiti) ce-i acolo. Eu stiu ca si eu cind eram in tara vorbeam de traiul greu, de cit mi-a venit intretinerea, iar cosmarul lunii era pt mine plicul de la Romtelecom pe care nu indrazneam sa-l deschid din prima. Mi-aduc aminte cind in cadrul unei 'infratiri' intre licee, a venit la noi o echipa de studenti francezi si , printre alte obiective, am vizitat niste spitale, de copii si psihiatrie. Si profesoarele ne-au intrebat cum se desfasoara benevolatul acoalo , la care eu am facut niste ochi mari si mai ca n-am tipat ca ce benevolat, munca noastra insasi e benevolat, la cit de mizerabile sint salariile, ce benevolat mai vor? Cind stai acolo, lucrurile par ca nu se misca sau se misca greu, pt ca fiecare e mai preocupat de sine si e cumva normal cind o duci greu. Cind treci granita si traiesti mai bine, parca altfel vezi si imediat te adaptezi locului, nu stiu cum se face ca romanul acasa parca duce de git o neputinta de actiune, dar odata-n straini, parca i se ia un val de pe ochi. Dar se pricopseste in schimb si cu un aer de superioritate si cu o mare placere de a-i judeca pe cei ramasi in tara. Poti sa oferi o solutie cuiva si la modul politicos, adica de ex uite, pe-aici lumea face asa, poate ca e mai bine, ia incearca si tu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

nina,

daca romanul a muncit ar trebui sa se vada... nu vad nici Boeing, nici Microsoft nici IBM sau Bosh facut de Ro... tu intelegi putina economie? daca la servici ai produs un raport prost, e prost si gata.. chiar daca ai muncit o gramada sa il faci... Ro o va duce prost zeci sau poate chiar sute de ani de acum incolo. de ce? pentru ca in economia asta globala, exista doar cateva tipuri de economii care se pot descurca bine... munca ieftina ( China) sau ieftina si specilizata ( India), sau tari care pot sa vina cu produse inovatoare ( USA, Germania, etc). Mai sunt cateva tari mai mici care traiesc din resurse naturale( Canada, Australia etc) si in rest celelalte se chinuie de pe o zi pe alta.

Si ca sa iti raspund si la intrebarea cu afaceristi, in canada 98% din afaceri sunt considerate small business si angajeaza jumatate din populatie. exista ideea de angajat ca peste tot dar niste oameni de aici, nu de pe alta planeta cum asteapta romanii, au creat aceste locuri de munca.
sunt convins ca in USA, Australia sau alte tari e la fel... am dat exemplul de Canada doar ca stau aici si cunosc mai bine cifrele.

Ideea e ca nici un guvern nu ar putea sa faca in Romania ceva ca nu el deschide firme si creeaza minti. Crezi ca daca maine ai aduce guvernul Canadei in Ro sau al USA ar deveni Ro o tara cu o economie si salarii puternice? Nu... vezi link-ul pus pe cateva pagini in urma cu circul de la piscani... un mare procent al populatiei se identifica mai usor cu ce e acolo decat cu economia performanta.... Si sa stii ca nu e numai la romani... la fel e si la bulgari si in general prin estul Europei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bettercy spune:

Citat:
citat din mesajul lui msl1

Bettercry,
multumesc de raspuns!
da din pacate 9$/h am....am facut si eu scoala si certificari aici, e drept ca nu master, dar scoala americana in domeniu medical, pe linga scoala medicala din ro, si cu toate astea nu reusesc sa imi gasesc servici mai bine platit din pacate pt ca nu am experienta americana;de fapt sint fericita ca am gasit si jobul asta prost platit dupa 5 luni de cautari....da sotul ma ajuta in sensul ca nu ma da afara din casa am asigurare prin serviciul lui f buna unde nu platesc aproape nimic cind merg la dr si masina, in rest cred ca si el ar vrea sa fie "independent" de mine ma refer, cred ca si el asteapta ca eu sa fiu in stare sa traiesc singura din banii mei si s-o luam pe drumuri diferite...
deci situatia financiara proasta te face sa fi dependent si in alte parti nu numai ro, si aici sint destui tineri care stau cu parintii pina termina colegiu si se pun pe picioare, sau cei care aleg sa mearga la colegiu in alte parti se intorc acasa dupa ce termina si stau cu parintii o perioada, tocmai am o vecina care a procedat asa dupa 5 ani de colegiu in alt oras s-a intors la parinti. Nu inteleg de ce tot se discuta pe tema asta si despica firu in 4 cind se stie clar situatia din ro ca este imposibil pt multa lume sa fie independenti de parinti

Eu cred ca o solutie pentru tine, daca zici ca ai facut scoala in domeniul medical, este sa mergi sa faci voluntariat intr-un spital si de acolo sa iei o recomandare. Cateva ore pe zi. Stiu ca uneori sunt liste de asteptare pt voluntariat in unele spitale, eu m-as inscrie pe o lista ca asta. O data ce ai recomandare de la cineva din interior, vei avea sanse mai multe sa gasesti un job. Probabil ca tu esti foarte dezamagita si de situatia pe care o ai acasa, si e normal, dar trebuie sa faci un plan pentru viitorul tau si sa incerci sa ai o atitudine pozitiva. La mine la lucru am angajat oameni cu experienta zero in domeniu dar atitudinea lor a contat mai mult decat cunostintele. Cand vezi ca un om are incredere in el si are o atitudine pozitiva, iti da tie ca angajator incredere ca el se va descurca. Altceva, americanii se asteapta ca tu sa suni sa faci follow-up cand aplici la un job. Nu ii deranjeaza, ba dimpotriva le arati ca esti intr-adevar interesata. Intotdeauna trimite scrisori de multumire dupa ce ai interviuri. La mine la lucru a facut diferenta intre doi candidati aproape egali. Cel care a trimis Thank you note a luat jobul.

Daca divortezi de sot, cred ca sotul va putea sa tina copiii pe asigurarea lui de sanatate. Zici ca relatia cu sotul tau nu mai merge, sotul tau cred ca stie ca l-ar costa mai mult pe el daca voi ati fi despartiti decat daca ramaneti impreuna...nu am experienta in domeniu dar stiu cateva familii in care mamele divortate stau acasa bine merci pe banii sotului si isi cresc copiii. Daca ti-ai stii drepturile probabil ca nu ai mai fi asa de tematoare. De ce nu vorbesti cu un avocat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui Edip

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Ar trebui sa dea de gandit ca pacientilor le este rusine pt. salariul de toata jena pe car il ia medicul de la stat.

gresesti... omul da de frica ca sa se faca bine si pentru ca s-a impamantenit ideea ca nu te baga nimeni in seama daca nu ii bagi in buzunar... e practica veche de pe vremea comunismului cand doctorul avea salariu destul de decent in comparatie cu alte categorii.

referitor la postul precedent... de ce crezi tu ca nu sunt bani? ce fura astia de la guvern de fapt sunt bani care oricum ar trebui sa mearga in infrastructura si nu la salarii si pensii... Tu intelegi ca in Ro tu ca doctor oferi un serviciu cuiva care nu produce valoare adaugta mare ca sa suporte un buget de stat puternic din care sa se poata plati serviciile sau pensiile la nivelul din alte tari.

Sa o luam putin logic. Medicul interneaza. Evalueaza. opereaza. Si dupa aceea apartinatorii care au , dau plicul.
Deci afirmatia ta pica.

Nu ma pasioneaza economia, dar profit ar putea sa fie. doar ca dupa cum ai vazut dine xemplul dat de mine, nu se vrea.
Salariile promise pt. medici sunt de minimum 2000 de lei in anul I de rezidentiat.
Deci constient stiu si ei ca trebuie sa creasca suma la anumite profesii. Doar ca ramanem cu atat. Cei care raman in tara, bineinteles.

Katya

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui Edip

nina,

daca romanul a muncit ar trebui sa se vada... nu vad nici Boeing, nici Microsoft nici IBM sau Bosh facut de Ro... tu intelegi putina economie? daca la servici ai produs un raport prost, e prost si gata.. chiar daca ai muncit o gramada sa il faci... Ro o va duce prost zeci sau poate chiar sute de ani de acum incolo. de ce? pentru ca in economia asta globala, exista doar cateva tipuri de economii care se pot descurca bine... munca ieftina ( China) sau ieftina si specilizata ( India), sau tari care pot sa vina cu produse inovatoare ( USA, Germania, etc). Mai sunt cateva tari mai mici care traiesc din resurse naturale( Canada, Australia etc) si in rest celelalte se chinuie de pe o zi pe alta.

Si ca sa iti raspund si la intrebarea cu afaceristi, in canada 98% din afaceri sunt considerate small business si angajeaza jumatate din populatie. exista ideea de angajat ca peste tot dar niste oameni de aici, nu de pe alta planeta cum asteapta romanii, au creat aceste locuri de munca.
sunt convins ca in USA, Australia sau alte tari e la fel... am dat exemplul de Canada doar ca stau aici si cunosc mai bine cifrele.

Ideea e ca nici un guvern nu ar putea sa faca in Romania ceva ca nu el deschide firme si creeaza minti. Crezi ca daca maine ai aduce guvernul Canadei in Ro sau al USA ar deveni Ro o tara cu o economie si salarii puternice? Nu... vezi link-ul pus pe cateva pagini in urma cu circul de la piscani... un mare procent al populatiei se identifica mai usor cu ce e acolo decat cu economia performanta.... Si sa stii ca nu e numai la romani... la fel e si la bulgari si in general prin estul Europei.

1. nu am zis niciunde ca astept martienii sa vina sa-mi dea de munca;
(de munca nu am dus lipsa in romania, iar rapoartele intocmite de mine au fost excelente, au urmat intocmai cerintele si au primit calificative maxime, ce vezi tu din avion e irelevant, nu poti sa generalizezi si sa pui la zid un intreg popor pentru opiniile tale)

2. eu nu am dezbatut problemele economiei globale, eu am punctat cat de cat problemele omului simplu, cel pe care tu il consideri creat fara minte suficienta cat sa produca ce au produs altii;

3. in alt post ii scriai altcuiva ca si in canada un angajat la o firma mica are aceleasi probleme cu pensia "de la stat" ca si un angajat oarecare din romania si ca angajatul canadian face ceva in plus pentru a avea pensie la batranete (inafara celor care inca mai pot presta munci la varsta de 70 ani)...apoi te iei de pensiile private... si totusi cum face omul simplu din canada, cel care nu poseda o minte geniala si care presteaza munci ca angajat al unui mic afacerist?!

4. daca nu a existat un cadru legal, care sa stimuleze economia, piata muncii si nu numai, a cui e vina ca mintile stralucite au emigrat punand umarul la sustinerea economiilor altor state, aici (in romania) ramanand numai autori de rapoarte defecte?! Inteleg ca din punctul tau de vedere politicul e o clasa de maimutoi decorativi pe care ii alegem ...asa de chichi si de michi. Cu amaraciune o sa spun ca ma bucur daca e asa, ultimii maimutoi au fost alesi preponderent de diaspora, asa se vede cat de bine stiu sa aleaga majoritatea celor diaspora.

5. e dreptul omului de rand ca macar dezamagit sa fie si sa isi poata exprima dezamagirea, iar unii dintre noi ar trebui sa inteleaga ca atunci cand un om "se lamenteaza" nu le cere lor nimic, poti sa te faci ca asculti sau poti sa-i intorci spatele, nu-ti baga mana in buzunar si nici nu te trage la raspundere pentru nemultumirea lui.

6. eu din tot ce s-a dezbatut de cateva pagini la acest subiect inteleg ca unora le e dor de libertatea de a-l judeca si eticheta pe cel din fata lui... cred ca duceti mare lipsa pe acolo pe unde ati emigrat de libertatea de a ataca verbal pe cei din jur si mai ales de libertatea de a-i trata cu superioritate.

ps. nu ma obosesc sa scotocesc dupa "targul de la piscani", daca ai vazut tu linkul si te-a multumit pentru mine e suficient

iar asta e ultimul post "(la fel de off topic ca multe altele) la acest subiect, normal ar fi fost ca daca nu va e dor de romania sa nu postati la acest subiect, daca exista un topic intitulat "de ce urasc romania" eu una nu as fi postat nici macar un rand

Nina, 28+,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ari spune:

Nina, te rog mult sa ma crezi ca noi, cele emigrante, suntem foarte diferite! Foarte departe de a gandi si actiona la fel! Cele care va raspund aici (si la tare multe alte subiecte) isi exprima propriile opinii, nu reprezinta pe toate cele traitoare in afara Romaniei. Ma simt tare aiurea cand va ataca una (unul) din afara Romaniei si raspundeti tuturor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delphin spune:

1. Nu am votat si nici nu voi vota vreodata atat timp cat nu traiesc zi de zi acolo. Consider ca nu am acest drept.

1. De 21 de ani ne lamentam si ce am rezolvat??? Nu-mi baga nimeni mana in buzunar, e drept...dar se lamenteaza si ATAT! Gaseste solutii!!!! Fa ceva!!!! E valabil pt. fiecare in parte!

Si mama poate sa se lamenteze ca are pensia mica, dar nu o face...face ceva care sa ii fie mai bine, atat timp cat poate, face!

Nu pot sa zic de cat...continuati sa va lamentati!

Da, mi-e dor de Romania copilarei mele!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Ia stai ca nu inteleg...mama ta poate sa se lamenteze ca are pensia mica dar nu o face, face ceva in privinta asta.

Acum vad ca ar trebui sa ne plangem in gand, ca nu cumva sa vina din cei plecati dincolo cativa care sa spuna sa terminam cu lamentatul.
Tu ce-ai facut pt. situatia tmpa din tara?
Ai plecat?
Wow! Deci nu ai facut nimic, te-ai dus unde era mai bine si i-ai lasat pe altii sa se descurce.
Ei, asa vor face multi, vor pleca dincolo, dar intre timp vor urla cat ii tin plamanii si se vor agita ca sa fie cunoscuta situatia din tara, poate vor schimba ceva.

Oricine poate pleca, nu e vreun act de martir si nici nu inseamna ca ati facut ceva pt. tara.
Si din cate stiu e libertate, fiecare poate sa-si spuna gandurile, asa ca mi se pare cam deplasata interventia unora cu reducerea la tacere.

Totusi, da niste idei, ce sa facem in loc sa ne "lamentam".

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Xio,
mie mi s-a urat cu lamentarile romanilor si la fel se intampla multor prieteni care locuiesc afara din tara. Eu tocmai am fost in Romania, imi pare rau sa-ti spun ca au fost multi care ne-au asteptat cu mana intinsa si cu o gramada de lamentari. Nu ma deranjeaza sa dau, si trimit bani in Romania la fiecare salar la familie. Dar ma deranjeaza sa vad ca din cei care se lamenteaza ar putea sa faca mai mult pentru situatia lor. Si daca le spui ceva se supara. Sa-ti dau un exemplu, am propus cuiva care sta la curte mare si care 'nu are cu ce sa-si hraneasca copilul' sa-si puna legume in curte si sa tina niste pui pentru oua si mancat. Mi-a zis ca nu are timp desi nu lucreaza 8 ore/zi. Pai e mai usor sa te vaiti si sa astepti sa pice de la altii decat sa pui mana sa faci ceva.

Trebuie sa recunosc ca au fost si lucruri pozitive, cativa prieteni care si-au facut niste afaceri mici si oneste dar care mergeau binisor. Erau multumiti si am fost foarte incantata de asta. In final am ajuns la concluzia ca desi e muuuuult mai greu decat in alte parti, daca vrei totusi poti sa-ti asiguri traiul decent.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns voljena spune:

Mi-ati adus aminte o vorba: satulul nu crede flamandului, bogatul saracului...

Mama mea are 77 de ani, s-o trimit la piata sa vanda si ea una alta? Oare ce-o putea creste pe balcon in calea victoriei? Ca nu prea ii ajunge pensia de medic... Sau sa lucreze ca medic si sa stea XIO si generatia ei acasa? A iesit la pensie exact la revolutie asa ca n-a mai prins nici varianta de pensie privata. De votat zice ca i-a votat pe toti la rand si nu a vazut nici o schimbare. Alte sugestii mai aveti sa ies si io din dilema?

Mergi la inceput