custodia comuna in lumina noului cod civil

custodia comuna in lumina noului cod civil | Autor: irinabobe

Link direct la acest mesaj

pentru ca am vazut la legislative multe subiecte in care se pun probleme legate de custodie, si pentru ca marea majoritate a celor care raspund fac referire la vechiul cod civil, ma gandesc ca poate este important sa atragem atentia (si sper sa se implice la acest subiect si marius precum si ceilalti avocati-juristi de pe forum), ca de la 1 octombrie 2011 se aplica prevederile nolui cod civil unde nu mai exista notiunea de CUSTODIE. Principalele idei ar fi astea

1. Noul Cod Civil nu introduce notiunea de “custodie comuna”, ci pe cea de “autoritate parinteasca comuna". Aceasta inseamna ca ambii parinti vor exercita in comun drepturile si indatoririle in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului.

2. Instanta va hotari contributia fiecarui parinte la cheltuielile de intretinere ale copilului.

3. Legea civila nu retroactiveaza. Prin urmare divortul introdus se va supune prevederilor legale in vigoare de la data introducerii acestuia. Insa se poate deschide o actiune noua legata de exercitarea autoritatii parintesti si pentru actiunile vechi in care s-a acordat custodia copilului unui singur parinte.

4. Pentru ca minorul sa fie incredintat doar unuia dintre parinti, din probele administrate in dosar trebuie sa rezulte, fara dubiu, ca aceasta solutie este in interesul minorului . Prin probe se intelege: ancheta sociala, ancheta psihologica, martori si alte probe din care se reiasa comportamentul inadecvat al mamei/tatalui in raport cu minorul si nu cu celalat parinte.

Sper ca acest subiect sa fie de folos si sa mai puncteze si ceilalti avocati ce este important.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

4. La punctul 4 esti sigura ca exprimarea este "pentru ca unui tata..." ?

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

scuze din viteza, voi edita...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Schimbarea legislativa este binevenita - intram si noi in randul lumii civilizate, privind echilibrat rolul ambilor parinti, dupa divort, in viata copilului. E corect ca amandoi parintii sa aiba drepturi egale, cat si obligatii egale.

Totusi cum e practic, se stabileste totusi undeva un domiciliu al copilului? Se mai plateste pensie alimentara daca minorul va locui cate 50% din timp la fiecare dintre parinti? Ce se intampla cand unul dintre parinti nu-si respecta obligatiile (de ex tatal beneficiar al dreptului de custodie comuna nu-si mai vede copilul cu lunile, dar nici pensie alimentara nu este nevoit sa plateasca?)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NinaB spune:

in orice cuplu care se desparte civilizat problema practic nu exista.

si in cele in care se despart cu poalele in cap situatia va ramane idem, cat timp codul penal nu are prevazuta o pedeapsa adevarata pentru cei ce nu respecta masurile privind incredintarea minorilor.
in rest.. o sa se umple parchetele si judecatoriile la orice neintelegere...

edit: plus ca unul care decide 50% colo-50% dincolo nu-mi pare c-ar avea habar despre psihologia infantila si stabilitatea necesara unui copil...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicabo spune:

Se tot zice ca un sot rau nu este neaparat un tata rau. Corect pana la un punct.
Insa eu am mai aud de cazuri de violenta fizica si/sau verbala (din partea sotilor, in special). Soti care isi bat sau isi agreseaza verbal, terorizeaza sotiile (uneori si de fata cu copiii, daca se nimeresc a fi "in zona") insa copiilor nu le fac nimic, parand relativ ok fata de ei. In anumite cazuri chiar incearca sa si-i faca aliati impotriva mamei, in alte cazuri nu... Aici sincer un sot rau nu mi se mai pare un tata bun, chiar daca nu le face nimic copiilor in mod direct. Dar simplul fapt ca le agreseaza mama fizic sau verbal, chiar in fata lor, faptul ca face "atmosfera" in casa, e un lucru urat, dupa parerea mea, si total daunator pentru copil/copii.
Am auzit de astfel de cazuri in jurul meu, si oricum e un tipar clasic...
In astfel de cazuri ce se intampla, cf legii noi? Am o cunostinta intr-o situatie de genul asta, fizic nu a fost agresata niciodata, dar verbal...de f multe ori, cu injurii cat cuprinde... o terorizeaza, el face legea in casa, numai ideile lui sunt bune, ale ei sunt innabusite in fasa, in atmosfera descrisa mai sus. Au si copii, de multe ori scandalul se declanseaza in prezenta lor..
Ea e cam speriata, n-are martori, caci scenele se desfasoara doar la ei in casa, fara lume straina... In public omul cu pricina se comporta ok, si nu da de banuit.
Ce poate sa faca, poate sa invoce acest motiv in eventualitatea unui divort? Cu copilul cum ramane, cf noii legi? Nu are de gand sa-i puna piedici tatalui in relatia cu copiii, insa nici nu vrea sa fie sicanata, mai ales ca el nu vrea divort, se opune ideii, o acuza de "spargerea" familiei etc...De ex. ar vrea ca (,)copiii sa locuiasca cu ea in continuare, si sa fie clar definite perioadele de vizitare, de petrecere a timpului cu tatal. Sa nu se trezeasca cu faze de genul tata a venit si a luat copiii de la gradinita sau scoala fara stirea mamei, si ii ia la el cateva zile, ii aduce cand vrea el, in weekend, mama n-are voie sa plece cu copii la mare/munte ca se opune tatal (valabil si viceversa, wk petrecuta cu el) etc... Bete in roate adica din partea lui, de asta se teme... Are si salariul mai mare ca al ei...

Multumesc!
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)

Povestea sarcinii si a nasterii Andreei

Povestea nasterii super rapide a Anei Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

asa cum am precizat , noua legea deabia de acum se va aplica, la noi inca nu exista cazuistica si ramane de vazut in continuare cum vor judeca instantele, cum se vor adapta si ele noii legislatii.
-referitor la intrebarea monicai, am precizat putin mai sus ca pentru a nu fi acordata custodie comuna, trebuie demonstrat comportamentul inadecvat al unuia dintre parinti fata de minor, nu fata de celalalt parinte. daca ne luam dupa cazuistica europeana, atunci acest lucru se va intampla doar in caul in care este pus in pericol viata sau sanatatea copilului...
-legat de domiciliul copilului, acesta va fi stabilit la unul dintre parinti putand fi schimbat dupa cum se inteleg parintii, urmarind interesul superior al copilului . daca nu se ajunge la o intelegere amiabila atunci parintii se vor judeca in instanta... important este ca parintele la care locuieste copilul sa nu abuzeze de acest drept interzicand sau limitand celuilalt parinte legaturile cu copilul.
-deasemenea copilul de peste 10 ani sau chiar mai mic (daca este capabil)va putea declara ce doreste, in instanta.
-legat de cheltuielile de intretinere, acestea in continuare vor fi stabilite de instanta in mod proportional cu veniturile fiecaruia dintre parinti, parintii putand ei insisi ajunge la o intelegere in acest sens, intelegere care insa va avea nevoie de acordul instantei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Ce funny...pai daca parintii se inteleg cu privire la bani, la timpul de vizitare, la domiciliul copilului...ce rol mai are instanta in acest caz? Sa hotarasca...ce anume, si de ce?

Ca e evident ca in majoritatea cazurilor parintii nu se inteleg, fiecare doreste mai mult...de aia si ajung cu procese lungi in instanta.
In foarte putine cazuri instanta doar ia act de intelegerea partilor, iar cu noua lege, probabil ca in si mai putine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

pai ideea este ca parintii sa constientizeze ca si in cazul unui divort trebuie urmarit binele copilului si nu alte interese, platit polite etc...deasemenea sa se constientizeze ca ccc copilul are nevoie de ambii parinti in viata lui in mod egal.
daca se inteleg toata lumea e fericita, daca nu va stabili instanta ce si cum in cazul oricarei neintelegeri.
teoretic ar trebui sa fie simplu de stabilit ce e mai bine pentru copil,practic sunt convinsa ca va fi foarte greu pentu ca vor fi de schimbat mentalitati vechi si instantele vor fi pline de procese...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Matzaila_81 spune:

A_Iulia, prin custodie comuna amandoi parintii au drepturi egale si asta nu inseamna doar bani, locuinta si program de vizitare.
Sa zicem ca tatal observa ceva in neregula la copil, la 5 ani nu-i vorbeste si mama nu considera ca asta e o problema. Tatal vrea sa duca copilul la logoped si mama nu vrea. Daca nu are custodia, tatal nu are dreptul sa ia copilul si sa mearga cu el la doctor daca mama refuza, este la mila mamei. Daca au insa custodie comuna poate sa faca acest lucru, adica are dreptul asta.
Pe langa faptul ca eu cred ca noua lege este benefica pentru parintii care desi au divortat se interesaza de copii lor cu adevarat.
Mie mi-e insa groaza de partea cealalta in care tatii care s-au purtat mizerabil cu mamele si nu s-au interesat de copii cer custodie comuna doar ca sa amarasca viata mamei si invers.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicabo spune:

Asta mi se pare si mie capcana noii legi..
Vezi cazul povestit de mine anterior: el f violent verbal, isi terorizeaza sotia cu tot felul de prostii, o cearta la orice maruntis, face "atmosfera" in casa, cu un eventual divort nu e de acord (ca vai ce-o sa zica lumea, cine se mai uita la tine, spargi o familie, nu-ti pasa de copii, iti iau copiii si nu-i mai vezi ca am venituri mai mari ca ale tale etc). Copiilor nu le face rau in mod direct (nu-i bate, nu tipa la ei, sau ff rar, ma rog), insa le face rau indirect, facand atmosfera de mai sus. Si cica se va razbuna, daca sotia indrazneste ceva...

Cu mamele care comit abuzuri (impiedica legatura copilului cu tatal - vorbesc de tati normali, non violenti) nici eu nu sunt de acord

Citat:
citat din mesajul lui Matzaila_81
Mie mi-e insa groaza de partea cealalta in care tatii care s-au purtat mizerabil cu mamele si nu s-au interesat de copii cer custodie comuna doar ca sa amarasca viata mamei si invers.



Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)

Povestea sarcinii si a nasterii Andreei

Povestea nasterii super rapide a Anei Maria

Mergi la inceput