Licurici de ianuarie-februarie 2009 (149)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Buna dimineata fetele!

Imi pare rau sa aud ca sunteti ingrijorate in legatura cu vorbitul puiutilor. Am fost si eu acolo si intr-adevar senzatia de neputinta....
Stiti parerea mea...interventie cat mai devreme posibil, mai bine decat sa iti para rau mai tarziu.

Aici evaluarea se face in echipa:logoped, psihoterapeut, eventual teste de auz (de fapt noua asta ni s-a recomandat dupa vizita initiala cu social worker).

Ce am observat la A....are perioade de stagnare care coincid cu perioade in care este f nervos, plangacios, apoi un boom de dezvoltare in vorbire in care este din nou copilul linistit si cooperant...asa a fost la el din totdeauana. El vorbeste binisor zic eu....fata de alti copii de la gradinita e undeva sa zicem in jumatatea superioara (fata de alti baieti ca fetele turuie de numa).

Ledi nu stiu ce sa zic de deficitul de atentie, mi se pare cam devreme sa pui un astfel de diagnostic...tie cum ti se pare? ai ceva suspiciuni legate de partea asta? Ei inca sunt la varsta in care nu se pot concentra mult pe o actiune, nici Aidan nu petrece prea mult timp cu o jucarie/joc, singurele momente cand ar sta si o ora la masuta este cand deseneaza sau face arts and crafts, dar asta e pasiunea lui...cred ca are inclinatie catre desen, modelat, etc...in rest trece de la o jucarie la alta, ba mai mult le insira pe toate in camera.

Revin.



Tiny baby gator

Baby gator

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Naty spune:

Buna, dragelor, mi-era dor de voi.

Am avut o perioada groaznica la serviciu, apoi am plecat in concediu (2 saptamani jumate ), acum am revenit si iar am muuulta treaba.

Pe scurt despre noi - am fost la mare in Bulgaria, la Obzor, am stat 8 nopti, tare bine ne-am simtit. Nadia a facut desigur numai traznai; cel mai mult i-a placut mini-disco din fiecare seara, cum se trezea dimineata incepea sa intrebe "Cand megem la spectacoi? Mami, cand e spectacoiu meu?"; acolo era in centrul grupului de copii, dansa intr-una, se baga in vorba cu toti copiii, cu toate ca pe cei mai multi nu ii intelegea (erau putini romani).
In mare nu a vrut sa intre cu nici un chip (in ultima zi mi-a marturisit ca ii e frica sa nu iasa monstrul marin din Scooby ...), in schimb s-a balacit in piscina. Cea mai mare distractie era insa sa stropeasca copiii cu o chestie speciala de stropit (era la mare moda, toti copiii aveau).
Cand am venit de la mare le-am dus cu ai mei la Targu Jiu si noi am plecat la o nunta la Atena, care a fost cea mai frumoasa nunta la care am fost vreodata.
Acum ma pregatesc sa plec la ele la Tragu Jiu pt weekend, mi-e dor de nu mai pot.

Ahhh si vestea cea mare: face pipi la olita!


Raluca, mamica printeselor Ioana - Alexandra (10.10.2004) si Nadia - Ana (29.12.2008)

NOI

Asa a venit pe lume Ioana

Si asa Nadia



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns micola spune:

Naty, sa va fie de bine concediul! profita acum de bateriile incarcate!
poze, ceva? asteptam, cand ai timp, sa-ti vedem frumusetile



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Naty bine ati revenit!

Andreea bafta la noul job!

Micola, ma bucur ca e bine din nou Alexutu!

Ledi, am uitat sa zic si de medicatie, eu nu i-as da daca ar fi cazul la al meu, mi se pare muuuult prea devreme, diagnosticul asta de deficit de atentie este destul de controversat, unii spun chiar ca e o inventie....cert este ca daca citesti prospectul medicamentelor care se dau pt "afectiunea" asta te ingrozesti (ma refer cel putin la medicamentele de aici). Tu stii mai bine oricum...


Cu progresul la olita stam asa si asa: ieri la gradinita a avut un singur accident dimineata, in schimb de cand am ajuns acasa pe la 6 si pana s-a culcat pe la 8.30 am schimbat 2 perechi de pantaloni si chiloti, a avut intentia de a se duce la potty dar prima oara nu i-a venit si a doua oara l-a facut direct in chiloti.

Acum am alta idee, o sa-i cumpar un ceas cu Mickey, cu o alarma care suna din ora in ora si ii aduce aminte ca e timpul pt potty, e un sistem destul de folosit pe aici, sa vedem cum merge....daca nu merge nici asta, ramanem doar la gradinita cu potty training si acasa cand o fi el pregatit....nu vreau sa renunt de tot ca mi-e ca il confuzez si mai tare, daca tot am pornit pe drumul asta macar sa ne tinem de treaba cateva saptamani.



Tiny baby gator

Baby gator

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Ledi, Crisspy, eu sunt mama care la 1.10 ani ai copilului l-am dus la neuropediatru si psihiatru pe motiv ca nu vb. Am primit tratament 6 luni si acum simt ca suntem pe drumul cel bun. Vb stalcit, repeta in silabe dupa noi, spune stalcit numele tuturor persoanelor din jurul lui, numara singur pana la 10, isi spune numele (Dadoci- Dragos). Nu vb in propozitii, cel mult propozitii simple (apa nu, baie nu, papa nu), insa observ ca are cuvinte noi zilnic in vocabularul lui.

Mai multe despre noi aici

Miere, eu nu m-as feri de tratament. Din contra, eu am insistat pt asa ceva (la 4 ani eram dg la Bucuresti de sechele encefalopatie infantila, caci nu vb si nu ma dezvoltam conform varstei, iar sotul are un frate dg cu schizofrenie). Tratamentul la Dragos nu a avut niciun fel de reactii adverse (agitatie, somnolenta, lipsa poftei de mancare).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Nu, nu...eu am specificat clar ca ma refer la tratamentele care se dau aici. Nu m-am referit la siropele gen tanakan, encefa... (nu stiu daca le-am pronuntat clar).

Eu nu as da medicatia care exista acum pe piata pt ADD/ADHD - gen Vyvanse,Ritalin, etc
http://www.mayoclinic.com/health/adhd/DS00275/DSECTION=treatments-and-drugs

De altfel m-as feri sa pun un diagnostic clar pe hartie copilului (gen ADD/ADHD) decat daca ar fi ceva foarte evident, din nou, ma refer la situatia de aici, l-ar urmari diagnosticul ala si ar ramane in dosarul lui la scoala permanent.

Asta e ce as face eu, dar din nou precizez, doar daca copilul ar fi borderline, daca ar avea manifestari evidente atunci as incerca si medicatie.



Tiny baby gator

Baby gator

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisspy spune:

Blackgirl ma bucur ca se vad imbunatatiri la baietelul tau. Multumesc pentru sfat.





Crisspy, fericita de Razvi si 36 sapt Andra - Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns micola spune:

sa vorbeasca putin e una, si aici eu zic ca e clar ca nu are probleme, din moment ce vorbeste
si sa nu vorbeasca deloc e cu totul alta

dar nici eu n-as sari cu medicamente alopate, decat dupa ce as vizita muulti doctori si toti mi-ar recomanda medicatie..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris30 spune:

Buna fetele!

Eu intru cam rar, dar va citesc aproape in fiecare zi.
Azi ati atins un subiect sensibil pentru mine si anume vorbitul si m-am gandit sa va impartasesc experienta noastra de pana acum. Daria
mea vorbea acum 2 luni exact ca Razvi, cuvinte scurte si simple, usor de pronuntat, nici acum nu vorbeste prea multe, dar totusi sunt ceva schimbari.

Ca sa incep cu inceputul, prin luna mai i-am zis sotului ca e timpul sa facem o evaluare sa vedem daca nu e ceva wrong cu ea, infara faptului ca nu vorbea, pe mine ma mai ingrijora si faptul ca incepuse sa aseze lucrurile in ordine, isi aseza jucariile una langa alta, la inceput random, mai tarziu incepuse sa le sorteze dupa forma si culori, mai ales piesele de puzzle.Eu citisem undeva ca acesta ar fi un early sign de autism, si bineteles ca m-am speriat, ma ales ca facea treaba asta in fiecare zi, cateodata de mai multe ori pe zi, deja ma exaspera .

In urma evaluarii a iesit doar cu 33% intarziere de vorbire, restul au fost in limite normale, de autism nici vorba,imi luasem o piatra de pe inima .Dupa alte intalniri si perioade de asteptare, s-a calificat pana la urma pentru terapie, aici fiind platita de stat sunt foarte stricti, daca ai un procent mai mic de 25%, nu te califici.

Terapia consta in joc si in acelasi timp se pronunta si cuvinte, la operatiunea care o faci sau numele obiectelor pe care le folosesti. Prima data a venit cu un set de pizza si unul de ceai si Daria a fost foarte incantata, a inceput imediat sa se joace cu el, ne servea cu ceai si pizza si pretindea ca papa si bea. In prima ora de terapie a invatat si pronuntat multe cuvinte, am ramas foarte surprinsa sa o aud si sa o vad asa receptiva la vorba . Terapista mi-a zis ca tare frumos stie sa se joace si ca stie multe lucruri pentru varsta ei,asimileaza multe in capsorul ei, dar nu se poate exprima.Unul dintre motive ar fi ca in casa si afara aude vorbindu-se 2 limbi diferite, cateodata 3. Noi pana acum am vorbit cu ea in romaneste si intelege tot, dar pentru ca terapia este in engleza trebuie sa vorbim si noi tot in engleza cu ea. Am avut surpriza sa constat ca stie toate literele alfabetului in engleza, desi nu am stat cu ea sa o invat, le-a invatat singura de la desenele animate, cand vede un cuvant undeva incepe imediat sa-l spell. In legatura cu televizorul, terapista mi-a zis ca nu e asa periculos,ba chiar ii ajuta pe copii sa invete multe lucruri.Un copil nu sta ca un adult ore intregi in fata tv-ului, in timpul asta se mai si joaca.
Pentru ca terapia sa functioneze bine, noi parintii avem un rol important, in sensul ca trebuie sa-i repetam mereu cuvintele,ca sa faca conexiunea intre obiect si cuvant.Daria cand vrea ceva de la mine, vine si ma ia de maini fara sa spuna ce vrea si incepe sa-mi arate. In ultima sedinta a invatat si pronuntat cuvantul "help",deci eu trebuie sa insist sa spuna help ori de cate ori vrea ceva de la mine,daca a zis atunci o ajut, daca nu,nu. Sau o intreb:" Do you need help?", daca zice da, atunci o ajut. Ideea este ca daca a putut pronunta cuvantul o data, atunci il poate repeta ori de cate ori este nevoie, nu se mai pune problema ca nu poate. Prima zi nu vrut sa-mi repete si eu nu am ajutat-o, mi-a facut ceva crize, dar am lasat-o in pace. Azi dimineata iar a venit la mine sa ma ia de maini
si sa ma duc cu ea la bucatarie sa-i deschid frigiderul, eu i-am zis"help!" si ea a repetat dupa mine help, cam stalcit, dar macar l-a zis. Cateodata prefera sa faca ea lucrul respectiv decat sa-mi ceara mie ajutor, asta este si incapatinare .
Eu faceam inainte exact ca Ledi, ii dadeam un lucru fara ca ea sa ceara verbal,doar prin semne eu intuiam cam ce vrea si eu ma executam. Mi s-a spus ca gresesc, dar..na, ca orice mama nu-i poti refuza puiului tau nimic.

Inca mai avem mult de lucru,terapia dureaza 6 luni, pana in decembrie si dupa vom vedea ce facem, sa vedem cum evolueaza. Din toamna poate reusesc sa o duc la gradinita part-time, cateva ore pe saptamana.Daca dupa ce a implinit 3 ani mai are nevoie de terapie, putem opta pentru scoala, unde terapia se face in grupuri mici, de 2-3 copii sau un terapist particular.Michelle, tipa cu care facem acum terapie mi-a spus ca Daria nu are nevoie de scoala speciala, ca acolo vin copii cu intarzieri serioase si ca oricum nu s-ar califica.Noi avand o asiguarare medicala foarte buna, care ne plateste 100%,in network, vom opta pentru un terapist particular si paralel gradinita.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Cris, va pup!Sper sa nu mai aveti nevoie de terapie dupa varsta de 3 ani.

Asa este si noua ne-a spus terapista acelasi lucru cand am chemat-o pt evaluare, si eu ca si voi incercam sa-i citesc dorintele si ii dadeam totul fara sa faca nici un efort in a cere, dupa prima sedinta am schimbat total abordarea (cred ca v-am si povestit la momentul respectiv)...si la fel, ii dadeam un lucru in momentul in care pronunta cuvantul, oricum la noi gradinita a avut un rol covarsitor in dezvolarea limbajului, bine asta dupa ce am rezolvat problema cu auzul.

Eu si acum (si sotul la fel procedeaza cu A.) cand incepe sa se smiorcaie si nu are chef sa spuna exact ce vrea, ma asez la nivelul lui si ii repet si de 10 ori: hey, you need to use your words, tell me what you want.....si daca nu raspunde si continua, dupa ce ma asigur ca e ok si ca nu il deranjeaza ceva il las pana vine si imi spune ce vrea. Inainte il intrebam, incercam sa ghicesc, ce vrei, vrei lapte, vrei apa, vrei in brate, vrei nu stiu unde....ma irita ingrozitor plansul "fara motiv", smiorcaiala, si acum ma irita dar am realizat ca e o problema a mea, pe care trebuie sa mi-o gestionez, pe el nu-l ajuta daca eu ii dau totul de-a moaca. Dar asta este...invatam...la al doilea cu siguranta voi avea o abordare diferita.



Tiny baby gator

Baby gator

Mergi la inceput