Licurici de ianuarie-februarie 2009 (149)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cris30 spune:

Iri, pupici si de la noi!

Dupa ce i-au facut evaluarea,una din terapiste, cea care stia si limba romana mi-a zis ca Daria nici nu are nevoie sa vorbeasca, ca eu ii dau tot ce are ea nevoie, simplu si usor, fara cel mai mic efort din partea ei si ca asa am invatat-o .Binenteles ca nu asta e motivul principal pentru care ea nu vorbeste, dar totusi poate fi unul din factorii care contribuie la intarziere.S-ar putea ca motivul adevarat sa nu-l aflam niciodata, atata timp cat ea raspunde pozitiv la terapie.
Cand vad cum vorbesc alti copii de varsta ei, prin parc sau pe unde ne mai ducem, mie o ciuda de mor .Stiu ca pana la urma o sa vorbeasca si ea, dar cu multa insistenta si munca din partea noastra.
Iri, cu al doilea copil cred ca e mai usor, in ceea ce priveste vorbitul,avand exemplu fratelui mai mare.In general cei mici se stimuleaza unii pe altii,si cred ca isi dau mai repede drumul la vorba.

Mergi la inceput

Referitor la temperamentul copilului, cred ca s-a discutat despre asta in capitolul trecut, daca nu ma insel,Daria mea e genul de copil care ar sta ore intregi cu o jucarie noua, cand ma duc cu ea in parc, desi parcul e f. aproape, noua ne ia 15-20 minute sa ajungem, pentru ca se opreste la orice frunza si miroase fiecare floare, se mai uita la avioane , se mai gandeste putin. In parc alearga putin, se mai da pe topogan, dupa care vrea in leagan si acolo ar sta mult si bine .Cu alti copii se joaca tare frumos,nu e posesiva cu jucariile ei, ba din contra le ofera din proprie initiativa. Daca in casa un lucru nu e la locul lui,vine la mine si foarte contrariata imi face semne ca asta nu are ce cauta aici, ca nu aici e locul lui.
Face si ea crize care se manifesta prin tipete, asta si din cauza ca nu poate vorbi, asa isi manifesta ea frustrarea si supararea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Leditia spune:

salutare.
Multumesc tuturor pt impartasirea propriei experiente.Imi prinde bine sa vad cum e si in ''curtea altora''
Concret noi am fost azi la psihiatru si la psiholog sau psihopedagog ca nu am inteles exact ce era.Am vorbit mult,multe probleme sunt din cauza noastra si a vietii pe care David o duce datorita FC-ului.Este complicat si noi nu am gasit un echilibru,eu la randul meu trebuie sa ma linistesc,sa-mi iau perioade de relaxare pt ca daca nu am clacat voi claca.(fie vorba intre noi am clacat in cei 2 ani de cand stiu de boala lui)
Exact cum s-a vorbit aici s -a intamplat si la noi..ne-a explicat unde am gresit si ce am gresit si ce trebuie sa facem.Mai intai de toate noi trebuie sa ne schimbam.Copilul nu are probleme psihice,nu se pune problema de autism,dar are nevoie de terapii si de ajutor sa-si revina si are nevoie de libertate.La noi datorita FC-ului si a programului pe care-l avem este mai complicat,pt ca toate astea ii fura din timpul lui de joaca si atunci el cand nu are de facut ceva e intr-o permanenta agitatie,ca si cum ar pierde ceva.
Miere,da,sincer nu am retinut un diagnostic..ala in limbaj medical nu l-am retinut,insa asta este,deficit de atentie si de vorbire.
Deficit de atentie pt ca nu se uita mereu la tine cand il strigi,ca daca e preocupat de un joc sau o jucarie nu-ti da mereu atentie daca il strigi,adica nu se uita la tine,sa aiba contact vizual cu tin e..isi vede de treaba in continuare.
Cu toate astea David este un copil f capabil,stie sa faca multe,stie si multe lucruri numai ca nu a fost lasat sa faca si astfel el nu a invatat multe pana acum.I s-a dat totul,inainte sa ceara anticipandu-i mereu dorintele si uite asa i-am facut o defavoare.
Cu terapie si ajutor din partea noastra isi va reveni.Este important ca el sa fie lasat sa faca achizitii..facand achizitii,va face legaturi,va asocia cuvantul cu obiectul si se va putea exprima mai bine.Lucrurile se iau incet,nu incerci sa-l inveti multe chestii dintr-o data,ci pe rand..cateva zile il inveti un lucru,apoi altul,apoi reiei..Ca nah,a zis si ea,degeaba l-am invatat eu la 1 an si jumate culorile in cateva minute daca apoi nu i le-am mai repetat o vreme..
O sa mergem cu el la terapie si voi face si eu cu el acasa.Ideea este ca nu trebuie lasat asa pt ca se poate agrava.La David poate fi un blocaj psihic sau emotional,avand in vedere restrictiile pe care le are si avand in vedere viata pe care o are,poate incercand sa fac bine,l-am inhibat si am facut rau.
Medicatie mi-a recomandat tanotil N,insa mi-a zis sa intreb mai intai pediatra avand in vedere ca el are destule medicamente pe care le ia,sa nu interactioneze cu ceva.Eu am citit despre el si stiu ca-s aminoacizi,de care cei cu Fc au mare nevoie prin natura bolii.
De fapt voia sa-mi recomande 2 medicamente,dar mi-a zis ca-i este teama,ca nu stia ce medicamente ia el si cum ar interactiona cu celelalte si ce efect au asupra FC-ului,astfel incat a zis sa insist mult cu terapia pt inceput si eventual cu tanotil ..Si in functie de progrese mai vedem ce si cum.
Am vorbit mult,am stat sa asteptam fff mult,multe lucruri le stiam si eu de ieri,stiu ca am gresit,insa la fel cum a zis si ea,important e sa ma gandesc ce fac de acum incolo,nu sa caut vinovati si in nici un caz sa ma invinovatesc.
In mare cam asta este.Mi-a dat niste nr de tel,altele,sa vedem daca gasim o terapeuta sa vina acasa,avand in vedere problemele lui David si a ramas sa ne auzim la tel pe 23 ca are un CD cu o carte extrem de interesanta care ar putea sa ma ajute f mult..se vorbeste despre dezvoltarea copilului pe varste,cognitiv,motor,etc pe etape si scrie ce ar trebui sa faca si-s intrebari,cu ce face si ce nu face si unde raspunzi cu nu,ca nu face acel lucru,iti arata exercitii,ca sa lucrezi cu copilul fix pe acel ''minus'' pe care-l are.Nush daca m-am facut inteleasa,ca-s cam obosita..
Va pup si va multumesc.

POZE CU NOI
de David Christian

Speranta si incredere pentru David
Poti ajuta si tu!Bazar umanitar pt David si alti copilasi speciali!.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daiopri spune:

Salutare la toata lumea!
Sunt pe fuga, dar date fiind ultimele discutii ma bag si eu rapid in seama, ca deh, am experienta
Am tot incercat sa imi explic si eu in atatia ani de ce asa si nu altfel. Si ca tot zicea cris, la mine nici nr2 nu e cu mult mai breaz ca primul.
Primul a vb tarziu si tot asa cum zice Ledi agitat si fara sa se uite in ochii nostri. Asa e si acum, vorbesc singura de cele mai multe ori, si tb sa zic un lucru de cel putin 10 ori si cu tonalitate din ce in ce mai ridicata
Eu abia acuma vad mai bine la cei mai mari dintr-o fam ca sunt asa.
Si clar am suspectat mereu ca cel mare, cel putin are ceva probleme cu atentia. Dar l-am lasat in pace si mereu am asteptat sa vad daca primesc semne ingrijoratoare de la cei de la gradi/scoala. A fost ok, nimeni nu a zis nimic de deficit de atentie. Desi, problema continua zic eu dar este cumva la limita, nu ma ingrijoreaza. Pe masura ce a crescut este destul de ok, dupa parerea mea, si nu mai e asa haotic. Vorbirea s-a recuperat clar. Poate doar sa imi dea de gandit faptul ca nu prea e capabil sa reproduca in ro asa de bine. Exact c ala copii mici, zice ok pe silabe dar cuvantul tot ciuciu.
Acusi cel mic, vorbeste el asa in felul lui. Cand am ajuns in tara a inceput sa scoata o gramada de cuvinte in engleza
Acum reproduce mai tot ce zici, dar tot nu zice el. De ascultat nu asculta nimic si face cate o criza de nervi daca nu e ca el ca e vai de urechile noastre
A, si zice "pelp" adica help, dar asta cand are nevoie de ajutor sa nu cada pe undeva
Pare in schimb putin mai linistit decat al mare, desi are personalitate clar mai puternica si nervoasa. Dar pare sa aiba ceva rabdare cand face ceva. Al mare face rpd, termina si gata. De fapt asta mi se zice mereu de la scoala ca nu sta sa aprofundeze
Eu zic, ca puteti sa va dati seama si singure cam cat de ingrijorator este.
Sper din tot sufletul sa fie doar temerile noastre de mame.
Fetele cu 2 bbei, este greu cred, dar o sa treaca si o sa ii ridicati pe amandoi o data. Eu sunt tare nemultumita de diferenta dintre ei si de cum ne comportam noi adultii.
Mai ales acum cu o noua a 3a pers e cam jale. Pe al mic il credem mai mic decat e si ca nu intelege, iar pe cel mare il credem mai mare decat este si ii cerem prea multe
Si se pare ca sunt singura care vede asta
Cel mare nu are nici un fun, mi-e tare mila de el si cred ca ar trimite-o acasa cu primul tren
Parca deabia astept sa inceapa scoala sa mai iasa din rutina asta de bbei.
Apoi ma tot ingrijoreaza nodulii aia limfatici ai lui cel mic. Acum si unul de pe gat se vede mai tare, poate unde s-a mai lungit si a pierdut din grasimea de bb. Nu stiu ce sa fac si ce sa mai cercetez.
Am o perioada teribila, astept sa vad daca rezolv o problema creata (nu de sanatate). Sunt cu nervii praf si incerc sa ma calmez ca stresul nu face bine.
Verisoara mea, de o seama cu mine, cred ca se duce de acuma
Imi vine sa merg in varf de munte. Cine mai vrea?
Nici nu am reusit sa vad macar pozele de acasa. Sper sa reusesc si sa trimit vreo doua.
Vero si crisppy tinem pumnii de acuma nu?
Gravidutele, sarcini usoare in continuare si incercati sa va odihniti intre doua alergari dupa pici
trebuie sa fug acuma.

Numai bine si multi tuturor

PS: cand scriu prostii e din cauza ca ma grabesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns micola spune:

cris, eu una iti multumesc pentru ca ai impartasit cu noi ce ai aflat tu!
si eu sar sa-i dau ce cred eu ca cere...si pana nimeresc..deci gresesc...De maine, gata, o sa iau atitudine!
Ledi, bafta cu David!
Tonotil N tin minte ca am luat si eu, la recomandarea drului oftalmolog, dupa o conjunctivita, dar si pt ca eram obosita din cauza serviciului si stresata de certurile din casa...coincidenta a facut ca eram si insarcinata si mi-a prins tocmai bine :). eu zic ca nu are ce rau sa-i faca, dar trebuie intrebat si drul lui, avand in vedere tratamentul lui zilnic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns micola spune:

Vocabularul lui Alex, la 2 ani jumate:
"mami, mami" - e pe primul loc si repetat asa, in nestire, desi ii raspund de fiecare data;
"tati',
"mamaie","tataie",
"oasa" -moasha,
"osu"- mosu,
"ti tuu" - si eu
"ninisa"- Denisa
"pisi", "pis",
"atelu" -catelul,
"cata"-ciocolata (Cavit, de fapt, din care primeste una pezi, dimineata, dupa laptic)
"bobo" - bomboane (stafide, de fapt)
"ude e?",
"udutz"- vladut,
"chica" - lucica,
"ina" - masina,
"ude e tati?" "ude e udutz?" "ude e..."
"chicu" - lapticu,
"taai"-ceai,
"apa",
"paaa",
"papa",
"bibica" - ciorbica
"nani"
"aii, aii, nani" - hai la nani
"ichi" - mickey
"onad"-donald
"chica"-clopotica, "popo"- clopo
"u poateee" - nu pot
"nu, nu","da"
"cacou"-calculatorul
"midza"-mingea,
"cooosh"-cos
"caca",
"pisuu"-pishu,
"nu e",
"n-a cucut"- n-a fcaut, cand se uita in olita sa vada daca a facut ceva
"oitza" -olita
si-or mai fi vreo 3-4, dar uite ca-mi scapa...
eu zic ca pt 2 ani jumate e ok, avand in vedere ca a inceput de 4 luni, pana la 2 ani si 2 luni nici apa nu cerea
regretul meu ca nu i-am articulat corect subst masculine si toae se termina in "u"..., dar are el timp de gramatica
nu inteleg de ce unele dintre voi ziceti ca nu pronunta corect..mi se pare chiar absurd la 2 ani sa pronunte corect...pai asta e si farmecul varstei...vladut, nepotul meu, a zis "l" in loc de "r" pana dupa 6 ani..acum e atat de obsedat sa nu greseasca, incat pune "r" peste tot, chiar si unde trebuie "L". de exemplu eu sunt "ravi", el "imprineste 7 ani" , etc

si avem in bloc un baietel cu 4 luni mai mic decat Alexu meu, care vorbeste in fraze, si cu mult inainte sa vorbeasca Alex..da' de cand vorbeste si copilul meu m-am linistit si eu. o sa faca si el propozitii si fraze si compuneri, ca toti copiii

oricum, si asta si multi altii mai mici decat el sunt si cu un cap mai inalti..dar daca ar fi toti la fel cum i-am mai deosebi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisspy spune:

Micola felicitari pentru progresele lui Alex...e mare treaba

Ma enerveaza ca nu mai vrea sa-i citim nimic decat seara, nu mai vrea sa se uite pe carti cu animale, pasari & co, nu mai vrea sa deseneze , asa ca am recurs la masuri extreme si...i-am pitit toate masinutele. Sunt curioasa cum o sa reactioneze, ma astept sa iasa cu scandal insa sper sa trecem repede peste asta.

Si noi i-am dat intotdeauna ce a vrut el si poate si d'asta e foarte comod cand e sa vorbeasca. Inainte aveam o scuza ca il vad doar 2 zile pe saptamana si nu vroiam sa-l supar, dupa aia cu sarcina nervii mei se intind repede la maxim...insa gata, nu se mai poate.

Daiopri multa sanatate si . Multumim de incurajari cu al2lea copil. Si eu m-am gandit mult la diferenta de varsta si de aceea am hotarat ca bebe 2 sa vina acum. Am avut si bafta ce-i drept ca au venit amandoi cand au fost planificati.

Cris ma bucur ca ne-ai povestit despre voi...tin minte ca erai ingrijorata acum ceva timp. Insa la noi e mai nasol ca Razvi se incapataneaza sa nu vorbeasca...ii repet si se uita la mine si rade, dupa care se enerveaza ca nu fac ca el...

Va las ca au venit de la plimbare amandoi nervosi

Crisspy, fericita de Razvi si 36 sapt Andra - Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Leditia spune:

Blackgirl,am citit la subiectul indicat insa nu cred ca Dragos are autism.E inca micut,am citit absolut tot ce ai scris acolo,dar eu nu cred.
Eu sunt intr-o mare necunoscuta si sunt praf cu nervii,nici nu vreau sa mai citesc despre ca o iau razna la propriu.
Sanatate multa,multa va doresc.

POZE CU NOI
de David Christian

Speranta si incredere pentru David
Poti ajuta si tu!Bazar umanitar pt David si alti copilasi speciali!.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Ledi, la voi este si o situatie mai speciala, probabil s-au adunat multe frustrari la David si face si el fata cum poate. Nu te gandi la autism, sunt sigura ca baiatul e ok, poate are o forma de deficienta de atentie care poate fi remediata in mod sigur sau poate asta este felul in care a reusit sa faca el fata la toate tratamentele si programul strict pe care il are.

Va pup!

PS. Dana, deci aveti lume noua in casa?

Tiny baby gator

Baby gator

Mergi la inceput

Ledi, mie teraspista mi-a zis ca daca Daria ar fi avut asa ceva, (nici nu vreau sa pronunt cuvantul ca ma ia cu friguri),nici nu s-ar fi uitat la ea cand a intrat in camera, adica nu ar fi reactionat la prezenta unei persoane straine in casa, de eye contact nici nu mai vorbesc.Mi-a explicat ca un copil cu autism sta retras, in lumea lui, nu raspunde cand il strigi, au diferite ritualuri pe care le fac over and over again.Deci nu cred ca David are ceva, ar fi manifestat mult mai multe simptome, decat faptul ca nu e atent mereu la ceva.Semnele autismului se vad mult mai devreme de 3 ani.
Crisspy, si la noi tot incapatinare , se uita la noi si ne trage cate un ranjet, ca sa ne faca in ciuda ca nu pronunta cuvintele, desi le stie.

Edit: De cand Razvi se duce la gradinita, si-a mai dat drumul la vorba?

Mergi la inceput