Cum temperam crizlele copiilor de 3 ani?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

off topic: pe mine ma unge la suflet sa vad ca pisigri aproape ca i-a luat locul lui denizel, si-mi vine sa zimbesc cind imi amintesc cam cum stateau lucrurile acum citeva luni

Legat de evitatul crizelor as vrea sa zic ceva la exemplul cu musafirii, acolo dupa mine evitatul crizei ar fi presupus trimiterea musafirilor acasa inainte de a fi copilul prea obosit. Felul cum a fost solutionata problema il consider lipsit de respect fata de copil, asa cum a scris si pisigri, daca copilului i s-ar fi explicat ca musafirii pleaca atunci cind doresc ei, ca nu le putem impune altor oameni sa faca cum vrem noi, ar fi avut ceva de invatat din experienta respectiva, chiar daca pe moment ar fi plins si ar fi fost frustrat. Atunci cind un copil este in criza trebuie sa-i aratam ca suntem alaturi de el, ca il intelegem si sustinem si nu sa-i distragem atentia sau sa-l mintim numai pentru a fi aparent in regula.

Vorbitul fara rezultat se intimpla de multe ori cind parintele, in loc sa spuna un nu clar (de care este in primul rind el insusi convins 100%) insotit de explicatii scurte si pe intelesul copilului,
se invirte in jurul cozii si fuge de conflict pentru ca este nesigur pe el sau nu este in stare sa accepte copilul atunci cind acesta protesteaza. Relatiile interumane sunt in mod natural pline de conflicte si armonia lor consta in acceptarea si solutionarea reciproc avantajoasa a acestora si nu in fuga de ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

corap nu pot sa nus cot copilul in magazin sau in oras de frica ca vede prin vreo vitrina masinute, caluti si urla ca nu ii putem lua. ce fa il tin inchis in casa?
nu am cum sa nu pun aspiratorul cand nu este el pentru ca doar eu ma ocup de copil. cand doarme nu il pot pune ca il trezesc deci vreau nu vreau trebuie sa il pun cand este in preajma mea.
catelul are si padoc, dar se agata de poarta de la padoc si urla sa scot catelul sa se joace, sau ii baga prin gard mancare sau cana cu apa...
de baut ar bea si a doua oara din galeata catelului...nu ca i-ar fi sete ci pentru ca i se pare amuzant. idem cu impartitul biscuitilor lui cu catelul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Cora, ai dreptate, s-a mai vorbit si s-a mai discutat de 'tz' ori pana acum.

Subiecte similare:

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=155888
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=156149

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=154658
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=155164

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=155531

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=150644
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=148728

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=144382
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=144944
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=145192

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=148098

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Si ca sa dau exemplu concret de ceea ce inseamna respect pentru copil, intelegere empatie, transcriu un exemplu din cartea Rebecai Wild (Libertate si granite- iubire si respect):

"Un copil mic cade pe strada si incepe sa urle. Care este reactia pe care o asteapta din partea adultului care-l insoteste. Care din ele ii sparge membrana emotionala si care i-o respecta ?
-" Hai ridica-te si nu mai plinge; nu s-a intimplat nimic !"
-"Trebuie sa ai grija! Data viitoare sa fii mai atent."
- Adultul ia copilul in brate si il pupa sa-i treaca. "Uite ca deja a trecut, wow, ia uite cum se joaca cu mingea baiatul de peste drum"
- Adultul se aseaza linga copil si il mingiie, pe de o parte pentru a verifica daca nu este ranit, pe de alta parte pentru a-i arata copilului ca este alaturi de el "Ai cazut, te doare, sunt linga tine""

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui irinabobe

corap nu pot sa nus cot copilul in magazin sau in oras de frica ca vede prin vreo vitrina masinute, caluti si urla ca nu ii putem lua. ce fa il tin inchis in casa?
nu am cum sa nu pun aspiratorul cand nu este el pentru ca doar eu ma ocup de copil. cand doarme nu il pot pune ca il trezesc deci vreau nu vreau trebuie sa il pun cand este in preajma mea.
catelul are si padoc, dar se agata de poarta de la padoc si urla sa scot catelul sa se joace, sau ii baga prin gard mancare sau cana cu apa...
de baut ar bea si a doua oara din galeata catelului...nu ca i-ar fi sete ci pentru ca i se pare amuzant. idem cu impartitul biscuitilor lui cu catelul...

mamica de Rares 21.02.2010

la cumparaturi eu ii spun fiica-mi "asta nu cumparam, asta avem deja acasa sau nu avem nevoie" (la alimente), in magazilele de jucarii stam mult, se joaca cu toate jucariile, ei ii plac mai ales carucioarele de papusa cu coviltir (de asta chiar nu avem acasa ca mi se pare mult prea scump); o las sa se joace cu el si la sfirsit ducem papusa in carucior intr-un colt, o aranjam sa doarma si o rugam pe vinzatoare sa aiba grija de ea pina mai venim noi in vizita.

in cazul aspiratorului l-as coopta sa aspiram impreuna

catel avem si noi si traim cu el in casa, chiar n-as putea sa pun bolul cu apa undeva sa nu ajunga copilul, ca n-ar ajunge nici catelul; este insa in bucatarie, intr-un loc mai ferit si unde fiica-mea oricum nu merge fara mine. cred ca a fost o perioada cind a interesat-o, dar intre timp a uitat. Daca ar bea desi stie ca nu e ok as ignora-o, daca sari de fiecare data ca arsa i se pare amuzant. Oricum copilul vine in contact cu saliva ciinelui si pe alte cai.

La ultima opinie ma astept sa fiu in minoritate si criticata.

Mergi la inceput

agnes, in cazul magazinului, nu stiu poate sunt si magazine unde i se permite copilului sa se joace, insa eu de exemplu am nimerit zilele trecute intr-un magazin unde vanzatoarea se tinea dupa noi si se uita foarte urat ca s-a urcat copilul pe masinuta. la un moment dat m-a intrebat foarte iritata daca dorim sa o cumparam...deci era foarte clar ca atitudinea copilului deranjeaza, asa ca tot ce am putut face a fost sa il iau in urlete de pe masinuta si din respectivul magazin. mentionez ca acasa avem o masinuta de genul asta , ca i-am explicat ca avem si acasa, aceea nu este a noastra si nu ne-o permitem...ma indoiesc ca l-au interesat prea mult explicatiile mele.
aspirator- dam impreuna cu aspiratorul, ii place, de multe ori plimba singur aspiratorul prin casa, dar...dupa cateva momente fuge la priza, probabil tocmai pentru ca la faza asta nu am cedat si este inca o curiozitate...
catel, recunosc ca a fost unul din exemplele de zi cu zi si da sunt convinsa ca face schimb de microbi cu catelul si in alte moduri, nu mi se pare o fapta foarte grava de genul celei cu fugitul in fata masinii dar sincer nici nu imi place sa imparta suzete, cani, mancare cu catelul.
acestea au fost cateva exemple minore, ideea era cum facem sa nu mai aiba copilul crize de dat cu fundul de pamant si urlete cand chiar nu ii poti oferi ceea ce vrea el nu pentru ca nu vrei ce pentru ca este periculos sau chiar nu iti permiti.
ce sa fac, nu pot sta fara sa il scot din casa de frica interactiunii cu catelul. degeaba ii povestesc eu ca il va durea burtica daca...el vede ca a mancat cu catelul si pe moment e ok...
degeaba ii spun ca, daca baga degetele in priza sau se arunca in fata masinii e grav, pentru ca nu poate experimenta ca sa inteleaga.
degeaba ii spun sa ma lase si pe mine 2 minute la toaleta ca ne jucam dupa aia, pentru ca el vrea atunci, asa ca urla si ma trage de mana...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

gandeste-te ca experienta de viata pe care o are copilul tau e de 18 luni - iar a ta de cel putin 12 ori pe-atata.
e un copil care vrea sa invete. invatarea presupune experiente. el le face. are un an jumate, ai pretentii exagerate.
magazinele pot fi evitate usor, inteleg ca esti o mama singura dar e imposibil sa nu ai totusi pe cineva dispus sa stea o ora cu copilul cat faci tu cumparaturi si apoi sa iesi cu copilul in parc sau altundeva unde ii place si lui.
(nu ca te-ar interesa opinia mea, dar un copil de 1 an nu are ce cauta la cumparaturi decat in caz de forta majora)
"corap nu pot sa nus cot copilul in magazin sau in oras de frica ca vede prin vreo vitrina masinute, caluti si urla ca nu ii putem lua." - mi se pare gresit pusa problema. nu-l scoti la magazine pentru ca lui ii face rau sa mearga la magazine; nu "de frica". esti un adult - ai capacitatea si experienta de a gestiona situatiile.
iar cu aspiratorul, tot asa, imi e imposibil sa cred ca nu poti "trimite in delegatie" copilul cat dai cu aspiratorul.

(presupun doar ca esti tot timpul impreuna cu el si presupun ca de-acum o simti ca pe o povara. si daca exteriorizezi asta, copilul simte, si nu te intelege, si se irita, si din una in alta va iritati reciproc, si iritarea creste. mi se pare ca sunteti deja intr-un cerc vicios si tu esti singura care il poate rupe)
irina, e un copil foarte mic. si e copilul tau. nu-l cresti din obligatie, ci din iubire. imagineaza-ti ca tu ai un an jumate. ce stii? ce vrei sa afli? ce iti doresti? ce te oboseste? ce te face fericita? cum ai vrea sa se comporte mama ta, care e tot universul tau la varsta asa?

Mergi la inceput

Irina, crizele astea, chiar daca pe noi nu ne incinta, sunt necesare copilului pentru a putea deveni autonom, pentru a putea creste, pentru a se putea integra in societate. Sunt o etapa normala in dezvoltarea copilului si trebuie sa traim cu ele, o anumita perioada de timp. Eu am citit ca, cu cit mama este mai relaxata si ii arata copilului ca este alaturi de el, cu atit aceste crize trec mai repede.

Pe vecinul meu anul trecut cind avea intre 3 si 4 ani il auzeam zilnic plingind in casa scarilor, acum e liniste

In magazninul ala unde pe copil nu l-au lasat sa se joace, m-as mai duce o singura data sa-i anunt de fata cu copilul ca datorita atitudinii lor fata de clienti nu vom mai intra niciodata in acel magazin, si i-as explica si copilului de ce. Cind fuge sa scoata aspiratorul din priza l-as prinde in brate si i-as zice ca este periculos si ca imi pare rau, dar nu pot sa-l las sa se joace la prize si as sta calma linga el pina s-ar linisti, iar problema cu wc-ul o avem si noi, eu o iau pe a mea in baie cu jucarii/ carte si ii zic ca poate sa stea cu mine si sa se joace sau poate sa urle, dar ca eu o sa-mi fac treaba la wc pentru ca am nevoie. Sunt exemple intr-adevar minore, esentiala insa este atitudinea care se desprinde din ele.

Mergi la inceput

corap nu sunt o mama singura insa sotul ajunge destul de tarziu de la servici asa ca eu imi petrec o mare parte a timpului cu el.
asa cum am spus acestea au fost niste exemple poate minore care mi-au venit la indemana, insa sunt si situatii pe care nu le pot evita. nu vrea sa mearga tinut de manuta si de multe ori nici in carucior. vrea sa mearga singur ceea ce presupune sa imi asum riscul de a-l vedea cum sare in fata masinilor.
intrebarile mele au venit din doua motive.
1-pentru o perioada am avut muncitori acasa pentru a-i face camera. asa ca ne-am mutat pentru acea perioada in alta parte. nu am putut cere parintilor mei sa isi reamenajeze toata casa doar pentru ca stam noi acolo 2-3 saptamani, asa ca totul a reprezentat o tentatie , ceea ce a dus la 3 saptamani de urlete non stop,si o permanenta stare de nervozitate pentru toti. idem mersul in concediu unde nu am stat singuri.
ce sa fac sa ne izolam complet pentru a nu fi el tentat sa faca ceva ce nu se poate? peste tot va gasi tentatii.
alt exemplu care m-a facut sa ma intreb unde gresesc- in concediu am fost la o terasa sa mancam. la o masa alaturata era o fetita de varsta lui care a stat cuminte in scaunel tot timpul cat a durat masa si a rontait sau si-a facut de lucru cu ceva, acolo in scaunelul ei. noi am mancat cu randul pentru ca baietelul meu a alergat non stop, s-a catarat pe unde s-a putut, a tras de tot ce s-a putut.
intrebarea mea normal ca este unde am gresit? de ce 1 copil de aceeasi varsta poate sta linistit in scaunelul lui o ora iar altul nu poate sta linistit nici macar 5 minute...
ma rog pana sa citesc linkurile date de laura nu am stiut ca aceasta problema este la fel de controversata ca aceea cu amantele sau cu cezariana, dar sincer eu una mi-as dori un subiect de genul asta la care sa raspunda un psiholog, pentru ca desi aici toata lumea spune ca nu trebuie certat copilul, trebuie lasat sa exploreze, etc. in viata de zi cu zi de fapt toti iti atrag atentia ca ii permiti prea multe si ca il rasfeti prea mult...

Mergi la inceput

Corap, la faza cu magazinele sunt de acord cu tine, in general magazinele nu sunt un mediu potrivit pentru copii, in schimb la faza cu aspiratorul, nu. Copilul trebuie sa invete sa respecte limitele celorlalti si asta se face prin experiente, unele care ii provoaca durere la inceput; este un proces normal si supra-protectia nu e buna.
Imi amintesc de un film cu J.Juul in care povesteste de nepotul lui (este bunic, nepotul la momentul filmului avea un an si-un pic) cum vine in bucatarie cind el gateste si vrea sa-l ia in brate si el ii zice nu, acuma nu se poate si ala micu miriie 3o de secunde dupa care se ocupa cu altceva.

Mergi la inceput