Sfaturi pentru evitat depresia
Raspunsuri - Pagina 10
Didididi spune:
Nu stiu ce salarii aveati voi, dar 700 euro este destul de mult, iar rata, poate fi similara cu o chirie pt un apartament cu 3 cam. sau chiar 2. Renuntarea la leasing nu se poate? Ca este destul de scump si asta. Vanzarea casei ar fi o solutie, pt ca daca banca va executa mai ramaneti si cu datorii de achitat. Si stiu ca se poate, o colega si-a luat asa prin prima casa, a transferat ipoteca, etc.
Am vb acum doua minute cu o fosta colega, care are un copil de nici doi ani si este in pragul divortului. Au luat casa pe credit cu o rata de vreo 1000 euro si alti 1700 lei pt nu stiu ce masina in leasing. Cert este ca domnul caruia micul business nu mai mergea, angajat nu a stat neam, a dat bir cu fugitii de acasa. S-a dus la mama si si-a gasit si o amanta. Nu a contribuit cu nimic la intretinerea copilului, dar are pretentia sa ia copilul la bunici. Saraca a zis ca divorteaza si se va muta, ca ratele la casa nu a mai platit de mult. A considerat ca asta este cea mai buna solutie pentru copil, pt ca la el trebuie sa se gandeasca in primul rand. Trist.
Mickyyy spune:
da, ratele sunt mari, pentru ca si veniturile inainte de criza erau mari ....amintiri.....s-au dus de mult vremurile alea.
da, probabil cat de curand voi renunta si la leasing, am vrut s-o fac in primavara dar s-a angajat barbata-meu atunci si-am zis ca ne vom reveni si o sa il putem duce si pe ala.....dar minunea a durat 4 luni.
Kariris spune:
Mickyyy tu la banca ai vorbit? Acolo unde ai creditul pentru apartament? Ai incercat o reesalonare a ratelor, astfel incat sa poti plati in continuare? Cati ani mai ai de platit?
Eu asa as face, apoi as incerca sa maresc veniturile, dar fara sa plec din tara, eventual l-as trimite doar pe el si sa trimita bani si basta. Stiu ca tie ti se pare mult suma pe care o ai de platit si ca nu te incalzeste cu nimic, dar uite mai suntem in situatia ta si altii, adica eu (dar ceva mai inconstienta) si inca nu simt nici o depresie.
Eu deja am pierdut unicul apartament al meu cu care am garantat un credit al sotului, credit care se intindea pe 20 de ani si am vrut sa scap de el si cea mai la indemana solutie a fost vanzarea apartamentului. Bineinteles ca nu am vazut nici un ban, ci doar am stins datoria. Ba am mai scos din buzunar cateva sute de euro, comisionul la agentie.
Traim dintr-o sursa unica de venit - afacerea sotului meu, care pana acum o luna mergea relativ bine, adica suficient de bine incat sa putem plati alte 3 credite mari lunar: unul pt locatia unde e sediul firmei, unul pt apartamentul unde locuiam si unul la masina.
Si de ziua fetelor mele, in iulie, aflu ca 80% din afacerea sotului meu s-a dus, prin rezilierea unor contracte babane si uite asa si o gramada de bani si...in concluzie in cateva luni vom mai avea bani sa platim doar rata la masina si sa mai si mancam putin, dar eventual sa facem cumva sa si locuim in masina. Pentru ca suntem in situatia sa nu mai putem plati imobilul unde e firma, nici pe cel in care locuim de 3 ani deci sa zburam de acolo daca nu ajungem la vreo intelegere cu banca. Aaaa si astea bineinteles cu tot cu investitiile interioare pe care nu am unde le duce! Creditul la apartament e imens ca l-am luat cand erau preturile imense si l-am luat in leasing financiar pe doar 10 ani. Nu vrei sa stii cat e rata!
Ei si s-ar putea sa ajungem sa stam intr-o casuta de lemn pe care am facut-o langa Bucuresti anul trecut, daca nu o pierdem si pe asta, depinde cat se vor mai incurca lucrurile, dar sa stai 4 persoane intr-o casuta de lemn, si atat, for ever, nu-i tocmai poezie. Sa duci fetele de 4 ani din confort, spatiu si tot ce aveau inainte intr-o cabana propriu-zis si sa le spui ca atat mai avem, nu-i usor.
Si noi nu mai avem nici parinti nici unul, nici alte rude si nici prieteni la care sa putem apela in asemenea momente. Deci la noi orice ajutor cu copiii sau cu orice altceva, costa.
Nu mai suntem nici tineri.
Spun toate astea ca sa realizezi ca se poate si mai rau. Bineinteles ca tu simti problema ta ca fiind cea mai grava, dar crede-ma are solutii. Iti trebuie doar un bun sfatuitor.
Keep in touch!
kariguld spune:
Mickyy, ideea mea era sa incerci sa reduci cheltuielile, caci de fapt asta e problema. rate si cheltuieli multe si venit doar pe jumate.
bafta si intelepciune, eu te vad puternica si vei reusi sa gasesti solutia potrivita.
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
Mickyyy spune:
Kariris , e bine ca poti ramane optimista.
Da, am incercat reesalonarea, de fapt am facut una la sfarsitul anului trecut si acum am trimis din nou actele pentru o a doua reesalonare. Cu mult noroc mai obtin 3 luni de gratie la creditul pentru casa, dar vor ramane in continuare restul creditelor, care nu mai am cum sa le resalonez (am reesalonat din ele ce s-a mai putut in trecut). Asa ca la prima vedere, cu mult noroc, mai rezist vreo 2-3 luni in Bucuresti, asta daca el nu-si gaseste job intre timp.
Voi nu ati incercat reesalonare sau refinantare la creditele pe firma? Sau la leasing? Ca si ele pot fi reesalonate, chiar mult mai usor si mai avantajos ca cele pe persoana fizica.
Hai ca iti trimit un pm .
kariguld, oricat le-as reduce, banii care-i castig eu nu vor ajunge, din pacate. E nevoie de mult mai mult.
fabiola.mami spune:
si pastrarea unei perspective optimiste, ajuta mult! cand esti deprimat, vezi totul in negru.. insa cand te dai un pas inapoi incepi sa vezi imaginea de ansamblu.. faptul ca la sfarsitul zilei ai persoane carora le pasa de tine si impreuna veti trece si peste ziua de maine
Mickyyy spune:
offf...iar incep sa le vad negre .
La capitolul chestii naspa: azi a sunat executorul sa ne dea dead line de achitat restante inainte de-a trimite dosarul in executie; basca asociatia de proprietari care vor si ei sa stie ce avem de gand (sia colo ne asteapta proces in decembrie), ieri am vorbit cu o vecina pe tema asta. Asa ca e decizia e aproape finala: vindem apartamentul (cineva interesat?! )
Ar mai fi si lucruri marunte din categoria chestiilor naspa, care si alea incep sa ma consume la fel de mult, dar nu le mai postez acum, nu-mi face nicio placere sa mi le reamintesc.
Totusi, am mai gasit si chestii bune.....pentru ca toata lumea mi-a zis ca plecatul in provincie e cea mai naspa chestie, o sa incercam sa vindem apartamentul din pitesti si sa luam altul aici, in bucuresti (chiar am gasit unul in blocul de vis-a-vis, azi se duce barbata-meu sa vada daca merita), care sa ramana pe numele mamei, sa nu poata fi executat, indiferent ce o sa se intample cu creditele mele. Ma rog, ramane de vazut daca si mama va fi de acord, tata si-a dat acceptul mai devreme. Plus ca va dura o vreme pana sa-l vindem pe cel din provincie.....dar sper ca executarea va dura totusi destul de mult incat sa-mi termin de rezolvat cu mutarile si vanzarile.
Iar daca reusesc sa ies cu bine din nebunia asta.....jur ca nu ma mai ating de credite in viata mea
CorinaDani spune:
micky, o gura de oxigen in privinta finantelor voastre ar fi ca sotul tau sa se angajeze temporar in campania asta cu recensamantul populatiei. am inteles ca se pot castiga 600 ron pentru cele 2 saptamani de activitate. tot e ceva decat nimic. cu ocazia asta poate cine stie, afla de vreun loc de munca stabil...
apartamentul din provincie il poti vinde foarte usor daca pui anunt on-line, sunt site-uri dedicate, asa am procedat eu pentru un apartament din Galati, unde tatal meu avea drept de mostenitor, in 2 saptamani a gasit cumparator, chiar era cineva care l-a cumparat prin banca (prima casa sau credit ipotecar, nu mai stiu exact).
ai zis ca vinzi apartamentul. te referi la cel in care stati acum, cel din Bucuresti ? nu l-ati pus gaj in favoarea bancii, pentru creditele pe care le aveti ? din cate stiam, atata timp cat ai garantat cu apartamentul pentru un credit, nu poti vinde apartamentul pana nu achiti integral creditul si nu stingi ipoteca. sper sa nu ma insel eu in privinta acestor informatii...
Mickyyy spune:
da, vand apartamentul in care stam acum, si care e ipotecat.
Insa atata timp cat eu gasesc un cumparator pentru el care sa-mi ofere o suma suficienta de bani sa pot inchide creditul, nu vad care ar fi problema. banca are interesul sa-si recupereze banii, nu cred eu ca arde de nerabdare sa inceapa executarea si sa faca nu stiu cate licitatii publice ca in final sa-l vanda pe un pret mai prost.
cat depre apartamentul din galati care zici ca l-ati vandut online, asta era inainte, sau dupa criza? ca's 2 lucruri diferite!
CorinaDani spune:
ap din galati a fost vandut recent, in luna iulie, anul acesta. probabil s-a vandut asa rapid deoarece era intr-o zona relativ buna, chiar daca nu avea imbunatatiri. si sa stii ca tatal meu a fost contactat telefonic a doua zi dupa postarea anuntului, de diverse agentii imobiliare din galati.
hm. daca tu gasesti un cumparator dispus sa-ti dea bani fara acte in prima faza...cam greu. de ce spun asta. tu primesti banii de la el, insa nu poti sa faci contract de vanzare-cumparare, pentru ca ap nu e al tau, e al bancii. deci omul ala iti da banii pe incredere cumva (probabil ca se pot face si forme legale la notariat), pentru ca va mai dura pana vor iesi documentele care atesta faptul ca el este noul proprietar al apartamentului. nu uita sa ceri radierea ipotecii pusa in favoarea bancii. si cred ca va trebui sa platesti si impozit pe venitul realizat din vanzarea apartamentului, daca l-ai cumparat acum 2-3 ani.