UPU pediatrie- unde am ajuns???
Raspunsuri - Pagina 16
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Citat: |
citat din mesajul lui codruta_grg Tanti Zavaidoc, iti spun eu care e problema aici. Neincrederea romanilor in sistemul sanitat, si din pacate avem tot mai multe dovezi ca asa e. |
Stiu, iar motivele exista. Nici eu nu am experiente placute cu spitale romanesti. Dar aici discutam strict despre medicina de urgenta si despre nemultumirea ca era putin personal si ca Gabi a asteptat mult. Daca reincepem discutia despre sistemul medical romanesc in general, cred ca nu terminam niciodata si ajungem oricum la aceeasi concluzie: ca nu e OK.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Gabi_K spune:
Stiu, iar motivele exista. Nici eu nu am experiente placute cu spitale romanesti. Dar aici discutam strict despre medicina de urgenta si despre nemultumirea ca era putin personal si ca Gabi a asteptat mult. Daca reincepem discutia despre sistemul medical romanesc in general, cred ca nu terminam niciodata si ajungem oricum la aceeasi concluzie: ca nu e OK. |
Nemultumirea mea a fost de fapt ca era un singur pediatru de garda la un spital asa mare. Si am facut comparatie fata de luna februarie cand erau 4-5 medici. Si da, am constatat ca sistemul medical a murit "de sus".
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
Povestea nasterii: Lili si Robert
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Gabi_K
Nemultumirea mea a fost de fapt ca era un singur pediatru de garda la un spital asa mare. Si am facut comparatie fata de luna februarie cand erau 4-5 medici. Si da, am constatat ca sistemul medical a murit "de sus". Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002) Povestea nasterii: Lili si Robert |
gabi,dar tzi s-a explicat ca nu e ceva anormal faptul ca este un singur medic la garda!!!(mihaela ,cel putzin eu asa zic ca se procedeaza pentru ca am ajuns doar odata atit de departe incit sa fie sotzul internat dupa o vizita la urgentza,medicul de garda consulta si decide daca pacientul poate fi tratat ambulatoriu sau trebuie internare.Daca trebuie internare deja este preluat de medicul de pe sectzie)
Sistemul se restructureaza,asta implicind (poate)si reducerea personalului,prin eficientizarea celui existent!
Eu ramin la ce am afirmat anterior cu schimbarea mentalitatzii in ce priveste sistemul sanitar,sanatatea in general!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Daca dupa atatea pagini de discutii s-a schimbat ceva, cat de putin, tot nu am trancanit degeaba. Intreb si eu, ca poate mai vor si altii sa stie: in afara de 112 la care suni pentru salvare, politie si pompieri, ai unde suna doar pentru un sfat medical?
Aici exista un numar de telefon unic, tot un soi de 112, dar cu 6 cifre, la care suni si iti raspunde spitalul de urgenta din zona respectiva. Vorbesti cu o asistenta medicala si ea iti da sfaturi cu privire la problema ta, inclusiv iti spune daca e cazul sa chemi salvarea sau nu. Acolo am sunat si eu cand avea fiu-meu febra 41 si era 1 noaptea. Stiam ca salvarea nu vine si nici nu mi se parea util sa o chem in clipa aia. Asistenta de la telefon da niste criterii generale, te intreaba de pilda daca a mancat ceva copilul, ce cantitate de lichide a baut in ziua aia, de cand a inceput sa faca febra, ce i-ai dat, cate kg si ce varsta are, etc etc. Ea decide cumva daca e urgenta medicala sau nu, in functie de raspunsurile tale. Se poate suna pentru orice problema, inclusiv ginecologica.
In Romania unde poti suna?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Mik/Mik.jpg)
Mik spune:
Ceea ce tot incearca sa ne spuna Gabi (si noi batem cimpii la cite grade trebuie dus copilul la urgente si cu ce mi s-a facut mie la urgente) este ca a avut loc o restructurare a sistemului de sanatate de care pacientii cu au fost preveniti (nici informati) si nimic nu a acompaniat schimbarea asta care este grava sau profunda, justificata sau nu.
Si ne cerea parerea despre aceasta schimbare de politica medicala, un punct de vedere de simplu cetatean si nu ca o mama care a "facut capricii".
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Tanti Z., banuiesc ca poti suna la spitalul unde se gaseste sectia care te intereseaza - in functie de natura problemei pe care o ai. Daca iti raspunde cineva, asta nu mai stiu. Daca este amabila persoana in cauza, iar nu mai stiu. Fiecare spital are un numar de telefon Romtelecom.
Din experienta personala, cine mi-a raspuns (cred ca pot numara pe degetele de la o mana de care ori am sunat) mi-a spus sa vin cu bolnavul, sa fie vazut si de medic. O data mi-a parut rau ca nu mi-am ascultat instinctul si nu am dus-o pe bunica de urgenta la ortopedie (era fractura si desteapta de cuscra nu a vrut sa ma creada), adica nu am dus-o seara, doar dimineata. Si mi-a facut medicul observatie, ca de ce am asteptat atat.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
andacos spune:
citat din mesajul lui Mik Ceea ce tot incearca sa ne spuna Gabi (si noi batem cimpii la cite grade trebuie dus copilul la urgente si cu ce mi s-a facut mie la urgente) este ca a avut loc o restructurare a sistemului de sanatate de care pacientii cu au fost preveniti (nici informati) si nimic nu a acompaniat schimbarea asta care este grava sau profunda, justificata sau nu. Si ne cerea parerea despre aceasta schimbare de politica medicala, un punct de vedere de simplu cetatean si nu ca o mama care a "facut capricii". ![]() Mik. |
Mik...cum adica pacientzii nu au fost informatzi ?
despre restructurarea sistemului sanitar romanesc s-a tot vorbit si se vorbeste!
deci nu intzeleg.ce nu au fost pacientzii in formatzi?
Dana
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/carmencat/carmencat.jpg)
carmencat spune:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc Daca dupa atatea pagini de discutii s-a schimbat ceva, cat de putin, tot nu am trancanit degeaba. Intreb si eu, ca poate mai vor si altii sa stie: in afara de 112 la care suni pentru salvare, politie si pompieri, ai unde suna doar pentru un sfat medical? Aici exista un numar de telefon unic, tot un soi de 112, dar cu 6 cifre, la care suni si iti raspunde spitalul de urgenta din zona respectiva. Vorbesti cu o asistenta medicala si ea iti da sfaturi cu privire la problema ta, inclusiv iti spune daca e cazul sa chemi salvarea sau nu. Acolo am sunat si eu cand avea fiu-meu febra 41 si era 1 noaptea. Stiam ca salvarea nu vine si nici nu mi se parea util sa o chem in clipa aia. Asistenta de la telefon da niste criterii generale, te intreaba de pilda daca a mancat ceva copilul, ce cantitate de lichide a baut in ziua aia, de cand a inceput sa faca febra, ce i-ai dat, cate kg si ce varsta are, etc etc. Ea decide cumva daca e urgenta medicala sau nu, in functie de raspunsurile tale. Se poate suna pentru orice problema, inclusiv ginecologica. In Romania unde poti suna? |
-daca esti in relatii foarte bune cu medicul de familie, il poti suna in afara orelor de program, eu, totusi, nu imi permit sa sun dupa 10 seara, ca nah, mai doarme omul, chiar am o retinere; in we, uneori e plecata din bucuresti, uneori are telefonul inchis... deci... nu sun nici in we; dupa sfatul medicului de familie tratez copilul, ma duc la urgenta, etc
-mi s-a intamplat sa apelez la urgenta cand nu a raspuns medicul de familie si am considerat eu ca situatia e grava (si chiar a fost)
-daca nu ai un medic de familie cu care sa fii in relatii foarte bune NU AI UNDE APELA DECAT LA 112 SAU DIRECT LA CAMERA DE GARDA
cam asta e realitatea in romania
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Mik/Mik.jpg)
Mik spune:
Dana, uite ce scrie Gabi in primul mesaj "am acumulat cateva impresii in general pozitive legate de vizitele noastre la UPU- spitalul de copii"
Apoi zice ca a fost in week-end pentru prima data dupa reforma, deci stia ca a fost reforma, dar in ce consta ? Surpriza a venit pe pielea ei "2 ore am fost consultati de SINGURUL pediatru de garda din tot orasul".
Observtia ei e pur comparativa : "ultima oara cand am fost la UPU in februarie, tot in weekend, erau 4-5 medici!"
Deci lucrurile s-au schimbat, insa pacientii nu au stiut unde si cui sa se adreseze.
De acord, in alte parti poate ca sunt zone cu aceeasi polulatie acoperita cu tot un singur medic de garda, insa pe linga unicul medic e un intreg sistem de asistenta (cel putin telefonica) fiabila.
andacos spune:
citat din mesajul lui Mik Observtia ei e pur comparativa : "ultima oara cand am fost la UPU in februarie, tot in weekend, erau 4-5 medici!" Deci lucrurile s-au schimbat, insa pacientii nu au stiut unde si cui sa se adreseze. Mik. |
Mik,eu consider ca exact asta s.-a incercat sa i se explice lui Gabi(si nu numai) la subiectul asta!Ce inseamna serviciul de urgentza !!!!!
ca trebuie sa asteptzi 2-3 ore si ca poate fi doar un medic ,nu este ceva iesit din comun!Trebuie doar sa acceptam ca nu noi facem regulile ,ci trebuie sa ne supunem lor!
![](japonez.gif)
Dana