noua lege a educatiei si clasa pregatitoare

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Citat:
citat din mesajul lui ocebine

Dar de ce se pierde copilaria daca se duc la scoala?

Din cauza unei programe prost facute si aglomerate, a unor profesori frustrati si prost platiti, a unei presiuni puse aiurea pe copii etc.
Cel putin asta este impresia mea dupa ce am vorbit cu cateva mame care au copiii in clasa I - II.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Mie, sincer, mi se pare o porcarie sistemul de invatamant de acum. In plus, stiu ca sunt atat de departe de cum e structurat acum si de ce se invata acum si ca voi fi si mai departe cand Daria va avea varsta de scoala. Ma tem ca nu vom mai putea, noi, ca parinti, sa o ajutam cu nimic. Pentru ca se vor fi schimbat prea multe.

Vag, vag de tot imi aduc aminte ca am vazut mai acu' vreo 3-4 ani o chestie de gramatica romana - o propozitie gen subiectiva, predicativa, conjunctiva, dar total altfel, de care eu nu auzisem veci. Plus ca textele din manualul de romana sunt altele decat cele pe care le-am studiat noi. Si nu e din cauza ca acum se lucreaza "pe manuale alternative".

"Spune-i unui copil ca scoala e grea si asa va fi". Mie nu-mi aduc aminte sa-mi fi spus nimeni nimic si totusi a fost greu, f. greu. Din clasa I pana in clasa a XII-a a fost f. greu. Si eu eram copilul care vroia sa invete bine la toate materiile, sa ia note bune la toate materiile. Copilul care CREDEA ca stie cum se interpreteaza un text, cum se face un comentariu (la matematica am fost mereu slaba). Ei, copilul asta a ajuns la liceul dorit din Cluj-Napoca, a dat examen de intrare - cu proba de limba straina eliminatorie - si pe urma a inceput sa ia note de 5-6-7 la romana, ba chiar si 4 in teza, note de 6-7 la chimie (stilul profesoarei era incompatibil cu mine, nu pricepeam nimic). Ei, si am suferit un... soc, pentru ca simteam ca mi-am dezamagit parintii, in primul rand.

Eu stiam ca am plecat de acasa ca sa invat intr-un liceu "mai cu motz". Ca am plecat de acasa pentru ca puteam face mai mult. Si am luat-o peste nas, de-abia dupa ceva vreme am ajuns sa pricep cum sa reactionez la... sistem. Ajungeam acasa la 3, mancam si ma apucam de lectii si de invatat. Repet, liceul a fost f. greu, era mult de invatat, multe teme. Invatam de la 3 pana pe la 7-8, chiar 9 seara. Iar in week-end imi faceam temele si invatam pentru luni, marti si miercuri! Pentru ca stiam ce program am.

Cum spuneam, principala sarcina cu care am plecat de acasa - nu impusa de parinti, ci asumata de mine - a fost sa invat. De aceea, a fost o maxima umilinta pentru mine cand profesoara de romana (era o profesoara buna, dar f. dura, rar o vedeai zambind) m-a ridicat in picioare si mi-a spus ca sunt o "cartita", ca m-am ascuns "in pamant", pentru ca nu am participat la nush ce actiune umanitara la care participase una dintre favoritele ei. Mai ca nu mi-au dat lacrimile.

Cu tot programul incarcat si greu, mi-am gasit "alinarea" in desenele animate difuzate de canalele italienesti. Stateam la rude, aveam in camera mea un TV alb-negru, si aceea era lumea in care evadam. Si ce bine era!

Nu imi doresc pentru Daria experienta liceului avuta de mine. La nicio varsta.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

NOU - colectia de martie!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Daca intr-adevar nu este de supravietuit clasa I la 6-7 ani in proportii covirsitoare, atunci trebuie facut ceva concret.
Sintem toti constienti ca trebuie sa ne educam copiii...nu-i vrem tractoristi.
Nu exista decit 2 moduri de a rezolva problema.

Ori se unesc parintii si se organizeaza (situatia este crunta daca la clasa I TREBUIE sa ai 8 ani sa infrunti asa greutati) pentru a putea schimba ceva. Cite si mai ales citi (ca si tatii trebuie implicati) sinteti dispusi sa investiti timp in asa organizatii?

Ori ii tinem si ii educam acasa, feriti de sistem.

Anamaria

"With sufficient thrust, pigs fly."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Citat:
citat din mesajul lui ocebine

Ori ii tinem si ii educam acasa, feriti de sistem.

In Romania homeschooling-ul e ilegal...

Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Selene,
poate pentru tine liceul a fost dificil dar nu generaliza. Eu am fost la cel mai bun liceu din Timisoara, sotul meu olimpic cu premii nationale, am avut colegi cu premii internationale si nimeni nu invata cum descri tu, nici macar in perioadele de examene.

Ocebine are dreptate, daca sistemul e atat de prost si distruge copilaria copiilor vostri, de ce nu protestati? de ce nu il schimbati? Altfel intrati intr-un cerc vicios, stricati altceva ca sa faca fata copilul la scoala. Dar e viata copiilor vostri, faceti ce vreti.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanap85 spune:

am citit im mare ce ati scris voi ,mare de totnu am vazut decat contradictii intre niste ani ..eu nu stiu la ce varsta imi voi da copilul la scoala al meu face abia 5, deci se mai poate schimba sistemul..insa sunt pentru al da mai tarziu 7+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Exagerati, dar rau de tot! Copilul meu tocmai ce termina clasa I si in afara de a invata a scrie si a citi, a mai facut adunari si scaderi fara trecere peste ordin cu numere pana la 100.

Traumatizant pentru el posibil sa fi fost pretentiile mele de a scrie corect si fara sa foloseasca picul, altfel nu l-a stresat nimeni!

Cam asta a fost partea dificila: in rest au vorbit de plante, animale, anotimpuri la stiinte, au pictat si au facut sport.

Ori vorbiti din auzite, ori voi insiva cereti prea mult de la copil, nu mai dat vina pe sistem.

Intrati pe edu.ro si vedeti program de clasa I.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

claujro, nu generaliza. Nu toti copiii fac la fel. Cand baiatul meu a terminat clasa I, in afara de exercitii de adunare si scadere pana la 100, facea exercitii cu o necunoscuta, probleme diverse pe care trebuia sa le puna in ecuatie, siruri logice... la romana, scris, citit (cat se poate de corect), plus o parte din ortograme, compuneri pe tema data, compunere de propozitii cu anumite cuvinte (mai ales cu ortograme)... Din ce imi amintesc eu.
Dar nu asta e problema, ci faptul ca li se rapeste foarte mult din timpul liber, cu teme (si totusi, sunt doar clasa I).
Si sa stii ca nu exagerez deloc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Daca vei consulta programa de pe edu.ro vei vedea ce ar fi trebuit sa invete in clasa I.

Ca invatatoarea a depasit programa e evident in cazul vostru si e alta discutie.

Edit: ortogramele (marea lor majoritate s-a/sa, l-a/la, i-a/ia si restul) se fac in clasa a III-a.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Vivela, nu faptul copii de 6 ani care merg la scoala sunt mai stresati decat cei de 7, ci copiii care merg la scoala. Cam asa reiese din discutie. Si e evident o problema de atitudine a parintilor si profesorilor.
Claujro, ecuatii/probleme cu o necunoscuta, ufff. Nici nu te uiti pe ce face copilul tau, recunoaste! Casutele goale, care era si pe vremea noastra? Cred ca de astea era vorba. Si probleme cu veverite si alune si rezolvari de probleme cu segmente......Mi-au mancat zilele copil fiind. De fapt am fost frustrata ca mergand la tata sa ma ajute, mi-a rezolvat treaba rapid cu o ecuatie, pe care n-aveam voie sa o folosesc (ca deh: casute, segmente). Cat despre tot ceea ce enumera Tisina, se faceau cu siguranta toate si pe vremea mea. Imi aduc eu aminte ce placut era sa fac o compunere.
Performanta la 6 ani? Serios? Performanta e sa fii un bun profesionist mai tarziu. Sa faci cu placere si bine ceea ce faci. Realitatea e ca in Romania lipsa de interes si de preocupare e mai grava decat lipsa capacitatii intelectuale. Cand e vb de scoala, tot ce-mi doresc e ca ai mei sa nu fie timorati de invatat, sa nu-si puna prea multe bete-n roate singuri, ca sa nu se trezeasca mai (prea) tarziu ca si-au ratat cariera/vocatia/meseria.

Mergi la inceput