Profesorii, bataia de joc a guvernantilor

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Citat:
citat din mesajul lui anya

In realitate, un job va fi platit (si cotat) dupa cat de usor se gaseste un inlocuitor. Atata timp cat vor avea de unde sa inlocuiasca profesorii plecati - inseamna ca nu e nevoie de marire salariala. Asta se intampla atat la stat cat si la particular, atat in invatatmant cat si in alte domenii.

Anya

Nu e asa, nici macar in USA unde e o economie capitalista pura. Exista niste salarii minime pe categorii de profesii, nu poti lasa piata sa regleze singura salariile, mai ales in anumite domenii, cum ar fi invatamintul, sanatatea etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Atat in companiile mari, cat si la nivel de stat (vezi legea cu salarizarea de curand introdusa si la noi) sunt stabilite niste "grade" - corespunzatoare fiecarui job. In calculul acestor grade pe langa responzabilitatea job-ului respectiv (nu ce s-ar intampla daca nu-si face corect job-ul ci ce anume s-ar obtine daca ar excela) exista si o componenta data de cat de usor poti fi inlocuit. Acest mod de calcul este importat de la americani. Dupa ce job-ul primeste acest grad, i se asociaza salariul x. Un nou venit pe acest job primeste, sa zicem 85% din acest salariu. Un om cu experienta si care isi face foarte bine job-ul va putea ajunge pana la maxim 120% din valoarea salariului x. (Cifrele sunt alese doar ca exemplu.) Vrea omul mai mult de 120% din x - isi cauta alt job mai bine platit. Compania/statul atat valorizeaza sau atat isi poate permite sa plateasca job-ul respectiv.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns geniest spune:

Citat:

In realitate, un job va fi platit (si cotat) dupa cat de usor se gaseste un inlocuitor. Atata timp cat vor avea de unde sa inlocuiasca profesorii plecati - inseamna ca nu e nevoie de marire salariala. Asta se intampla atat la stat cat si la particular, atat in invatatmant cat si in alte domenii.

Anya

Pai in cazul asta profesorii calificati nu vor avea ever salarii decente. La scoala unde am invatat (dintr-o comuna la 50 km de Bucuresti) 85% sunt suplinitori (adica diverse fete din sat care au dat niste cadouri pe unde a trebuit). Asa ca are balta peste cat cuprinde.

http://chicboutique2011.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Serialbastre spune:

Citat:
citat din mesajul lui geniest

Citat:

Anya

Pai in cazul asta profesorii calificati nu vor avea ever salarii decente. La scoala unde am invatat (dintr-o comuna la 50 km de Bucuresti) 85% sunt suplinitori (adica diverse fete din sat care au dat niste cadouri pe unde a trebuit). Asa ca are balta peste cat cuprinde.

http://chicboutique2011.blogspot.com/

Sa nu uitam ca nu mereu suplinitor inseamna "diverse fete din sat care au dat cadouri". Am fost suplinitor ani buni si nu din cauza ca nota obtinuta la examen (dat an de an) nu permitea titularizarea, ci pentru ca nu era nici un post titularizabil.
Ca peste tot, si invatamantul are uscaciunile ei. Dar nu as generaliza.

Andreea si Cezara - Ilinca (2.06.2009)

In bucataria mea

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Olim, daca stii, ai putea sa imi spui educatoarele alea de care tot pomenesti in postarile tale anterioare, ce studii au? Sunt curioasa si nu stiu de unde sa aflu, asa ca te intreb pe tine.
Si niste intrebari pt michelle: profesorii din scolile americane (aia din scolile de cartier, de sc. generala, nu de liceu) ce pregatire au? Sunt toti absolventi de universitate, licentiati? Pe ce baza sunt incadrati? Dau un examen de specialitate (cum sunt in Romania examenele din fiecare an a celor care nu sunt titulari pe post) ? Pun un CV si au un interviu cu directiunea scolii?

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yaia spune:

Citat:
citat din mesajul lui mcoca

Olim ce educatoare spala copilul la fund? La gradiniti copii sunt "curati" si stiu sa manace. Iar la cresa nu au educatoare. Hai sa nu ma exageram cu vaai aici educatoarea face pe dracu in patru si in Ro nu.
Eu la gradi, in ro, nu stiam sa manac cand m-am dus. Si da EDUCATOAREA imi dadea sa manc.
Si in Franta un profesor are tot in jur de 18 ore la catedra, iar programul invatatorilor si educatorilor este lejer cu miercurile libere si vacante scolare si etc etc. Vrei sa stii cate ore au profii la fac?

Atata timp cat nu ai lucrat o zi la catedra nu ai dreptul sa spui ca "lucreaza putin".

Educatoarele din Finlanda spala copii la fund, ii hranesc, ii schimba, ii culca, fac curat in clasa. Aici copii merg la gradinita de la 10 luni, cand majoritatea mamelor se intorc la lucru. La varsta aia copii inca nu stiu sa manance singuri si trebuie hraniti. Si datoria asta e a educatoarelor. Nu stiu daca se numeste ca educatoarele de aici 'fac pe dracu in patru', dar asta fac zi de zi.
Si Franta nu e chiar exemplul cel mai bun de urmat, parerea mea!

===============================================
Irina, mami de Tudor Cristian (08.10.2007) si Alexia Briana (30.03.2010)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Yaia

Citat:

Olim ce educatoare spala copilul la fund? La gradiniti copii sunt "curati" si stiu sa manace. Iar la cresa nu au educatoare. Hai sa nu ma exageram cu vaai aici educatoarea face pe dracu in patru si in Ro nu.
Eu la gradi, in ro, nu stiam sa manac cand m-am dus. Si da EDUCATOAREA imi dadea sa manc.
Si in Franta un profesor are tot in jur de 18 ore la catedra, iar programul invatatorilor si educatorilor este lejer cu miercurile libere si vacante scolare si etc etc. Vrei sa stii cate ore au profii la fac?

Atata timp cat nu ai lucrat o zi la catedra nu ai dreptul sa spui ca "lucreaza putin".

Educatoarele din Finlanda spala copii la fund, ii hranesc, ii schimba, ii culca, fac curat in clasa. Aici copii merg la gradinita de la 10 luni, cand majoritatea mamelor se intorc la lucru. La varsta aia copii inca nu stiu sa manance singuri si trebuie hraniti. Si datoria asta e a educatoarelor. Nu stiu daca se numeste ca educatoarele de aici 'fac pe dracu in patru', dar asta fac zi de zi.

Pun aceeasi intrebare: ce pregatire au acele educatoare?

Si in Romania, in crese sunt femei care fac tot ce spui tu aici. Dar nu sunt cadre didactice, ci asistente medicale. Cresele tin de ministerul sanatatii la noi.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Laura25
Da-mi voie sa fiu de parere ca habar nu ai ce vorbesti. Nu cele 2 educatoare, o invatatoare si 2 profi care fac meditaii formeaza marea majoritate a cadrelor didactice. Mai sunt cei multi, f. multi care lucreaza in scolile din sate (unde nimeni nu face pregratire), cei f. multi care predau materii la care nimeni nu face meditatii, dar nici nu ai cum sa iti iei un al doilea job cu acele cunostinte (ce job poate sa isi ia un prof de latina sau de geografie sau de tehnologii sau de educatie fizica sau educatie civica?).

Hai sa vorbim si despre ce iese din 'mainile' acestor multi de la sate si calitatea muncii lor, sa vedem daca merita ceea ce cer...hmmm...nu prea!
In plus, nimeni nu i-a fortat sa-si aleaga meseria de profesor de latina. Pot oricand sa faca altceva pe banii pe care-i cer.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
Da-mi voie sa fiu de parere ca habar nu ai ce vorbesti. Nu cele 2 educatoare, o invatatoare si 2 profi care fac meditaii formeaza marea majoritate a cadrelor didactice. Mai sunt cei multi, f. multi care lucreaza in scolile din sate (unde nimeni nu face pregratire), cei f. multi care predau materii la care nimeni nu face meditatii, dar nici nu ai cum sa iti iei un al doilea job cu acele cunostinte (ce job poate sa isi ia un prof de latina sau de geografie sau de tehnologii sau de educatie fizica sau educatie civica?).

Hai sa vorbim si despre ce iese din 'mainile' acestor multi de la sate si calitatea muncii lor, sa vedem daca merita ceea ce cer...hmmm...nu prea!
In plus, nimeni nu i-a fortat sa-si aleaga meseria de profesor de latina. Pot oricand sa faca altceva pe banii pe care-i cer.

Eu sunt produsul unei scoli generale 'de la tzara'. Un fost coleg de clasa este medic in Bucuresti, alti 2 sunt profesori (absolventi de facultate). Din nou, tin sa cred ca nu prea stii ce vorbesti. Da, sunt multi (70%, poate mai multi) copii de la sate care termina o scoala generala si atat. Dar nu din cauza profesorilor, ci a conditiilor mizere in care traiesc, pt ca parintii lor au nevoie de ei la sapa, nu au banii si educatia necesara sa ii trimita la liceu in orase. Cel mult ii trimit 2-3 ani la o scoala profesionala. Pt acei copii tocmai acesti profesori care ii invata ceva, le deschid mintea si spre altceva decat agricultura de subzistenta sunt cel mai bun lucru care li se intampla in copilarie.
E un subiect f, sensibil pt mine (parintii mei sunt profesori 'de la tzara' de peste 35 de ani si stiu f bine realitatea cu care se confrunta) si nu o sa continui discutia decat daca vii si cu niste argumente, nu numai cu jigniri aruncate din varful tastelor.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Citat:

Pun aceeasi intrebare: ce pregatire au acele educatoare?

Si in Romania, in crese sunt femei care fac tot ce spui tu aici. Dar nu sunt cadre didactice, ci asistente medicale. Cresele tin de ministerul sanatatii la noi.

Aici sunt cadre didactice, toate cu studii superioare. Una dintre ele (cea mai in varsta) are doctoratul in Psihologie Infantila. Si l-a sters de fiecare data bine pe Tudor la fund, dar l-a si invatat sa manance singur si sa cante in finlandeza 'Ursu' doarme'.
De altfel, in Finlanda nu exista ingrijitoare sau suplinitoare. Nu ai studii, nu lucrezi cu copii. si in plus mai trec si controale psihologice si de cazier aspre, nu poate oricine lucra cu copii.
Aici nu exista crese pentru ca gradinita incepe la 10 luni si tine pana la 6 ani, cand copilul merge la preschool. Si de la 10 luni la 6 ani sunt aceleasi educatoare care ii educa si fac planul educational de cand incep, de la 10 luni. Am ras la inceput, nu stiam in ce consta acest plan educational individual. Dar am aflat la prima sedinta cu parintii lui Tudor (adica eu si sotul, amandoi musai prezenti, sedinta diferita de sedinta comuna cu parintii).

Mergi la inceput