Topic ingrijirea copilului - CIC(9)
Raspunsuri - Pagina 11
marius spune:
Nu trebuie sa stai in CIC daca nu doresti. Daca renunti la CIC desi ai avea dreptul la el - atunci primesti acesti 500 lei in plus pe langa salariu pe perioada ramasa din CIC.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
sorinam spune:
Buna,
As avea si eu mai multe intrebari. Eu urmez cursurile de doctorat de 2 ani ( primesc bursa)si pe langa aceasta mai am un contract de munca de 4 ore ( in ultimele 9luni) , iar inainte de asta am avut contract de 2 ore , deci in perioada de 12 luni anterior nasterii copilului am fost angajata la 2 firme , dar nu exista intreruperi .
Prima mea intrebare Se ia in calcul calitatea de doctorand sau cea de angajat? la verificarea dreptului de acordare CCC, cum mi se va calcula valoarea indemnizatiei ( se ia in calcul si valoarea bursei , acesta fiind trecuta in contract ca venit neimpozabil)?
Si , daca nu doresc CCC si vreau sa revin la munca dupa cele 42 de zile de postnatal, am dreptul la stimulentul de insertie? ( adica sa continui doctoratul, sa -mi pastrez locul de munca si sa primesc si stimulentl?), daca nu poate sa depuna sotul dosarul pt stimulent?
Sper ca am fost destul de clara!
ina1976 spune:
Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri:
1. daca ma reintorc la servici (PFA) inainte de expirarea celor 42 zile obligatorii de postnatal pot solicita stimulent de reinsertie? Unde?
2. se mai acorda echivalentul unui salariu la nasterea copilului? ca PFA pot opta sa primeasca sotul aceasta suma?
3. sotul mai primeste 2 sapt de concediu daca dovedeste ca a facut curs prenatal? E suficienta o adeverinta/diploma de curs?
Multumesc!
marius spune:
1. din moment ce sunt obligatorii 42 de zile - intrebarea ta nu are sens. Stimulentul de instertie se refera la CIC.
2. Da, se acorda pentru mama - in cazul in care mama nu este angajata - tatal poate solicita 9si sa primeasca) aceasta suma de bani.
3. Personal nu stiu despre ce curs prenatal ar fi vorba.
adi2003 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina1976 . sotul mai primeste 2 sapt de concediu daca dovedeste ca a facut curs prenatal? |
Te referi la cursul de puericultura?
ina1976 spune:
Multumesc pt raspunsuri.
Ma gandeam ca obligativitatea celor 42 zile in cazul solicitarii de CIC nu s-ar aplica reinsertiei profesionale pt PFA de ex care ar putea avea activitate si mai devreme, deasemenea profesionala, impozitata, etc. E clar ca am gresit si ma bucur ca am intrebat.
Iar stimulentul se acorda doar celor care opteaza pt CIC de un an si se intorc mai devreme, nu si celor care opteaza pt doi ani dar se intorc mai devreme de un an, asa e?
Intr-adevar e vb de cursul de puericultura. Din cate am aflat tatal beneficiaza de 5 zile libere la nasterea copilului dar se mai adauga 10 zile daca dovedeste ca a urmat un curs de puericultura.
Multumesc.
ancush spune:
buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare legata de CIC: pt calcularea indemnizatiei se ia in calcul venitul realizat in ultimele 12 luni. daca in aceste 12 luni exista o intrerupere de cca o luna in care nu s-au realizat venituri cum se procedeaza? situatia mea e cam asa: am revenit la locul de munca din CIC pe care l-am avut cu primul copil, la 01.01.2011. am fost disponibilizata incepand cu 01.04.2011 si am reusit sa ma reangajez cu 27.04. deci exista o perioada in care nu s-au realizat venituri. deoarece sunt insarcinata cu cel de-al doilea copil si ar urma sa intru in CIC in luna decembrie, intrebarea e daca intreruperea asta de cca o luna incurca cu ceva la calculul indemnizatiei? sper ca m-am facut inteleasa. multumesc.
marius spune:
Intre 01.04.2011 si 01.01.2011 sunt 3 luni. Cf legii nu vei beneficia de CIC in aceste conditii
ancush spune:
nu, intre 01.01 si 31.03 am lucrat undeva, intre 01.04 si 27.04 e o pauza de angajare...