Suntem in clasa a-II-a :2010-2011 (7)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cory77 spune:

Multumesc mult, Sorana! Prompta ca de obicei
Succes la rezultatele de la Micul Matemaician!
O zi frumoasa va doresc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Bunaa. ne-am intors si noi de la concurs.
A gresit destul de mult din nou, insa s-a dus fara emotiile de data trecuta.
oricum, le-a dat greu si foarte dens. A gresit mai mult la alea cu pacaleala...(de exemplu, scriu din memorie : am o revista. se folosesc 15 cifre pt a numerota paginile. cat pagini are revista?Numaratoarea paginilor incepe de la 1)

Om vedea.
Lory, scoatem coronita din nou? :))

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Sunt tare mandra de ea .
Subiectele :
http://mate.info.ro/UploadedMaterials/Mate.Info.Ro.1620%20SUBIECTE%20Concurs%20ARHIMEDE%2009.04.2011%20Clasele%20II-IV.pdf
Timp de lucru :90 minute

Prin contrast(ca dificultate a subiectelor):
http://mate.info.ro/UploadedMaterials/Mate.Info.Ro.1607%20CONCURSUL%20Micul%20Matematician%20din%2008.04.2011,%20Clasa%20a%20II%20a.pdf
Timp de lucru:60 minute

Mergi la inceput

Bravo!

asa e, s-a dat mult si dens. Sofia a luat punctaj semnificativ mai bun ca data trecuta, o sa aiba premiul 3. E a doua din clasa ei si a treilea punctaj pe centrul de testare, primul punctaj fiind un baietel care se duce la pregatire de arhimede de mult.

Eu am fost cam dezamagita pentru cateva minute ca a gresit la alea asa simple, a gresit aia cu numerele sub 230 de exemplu...pur si simplu dupa 212 nu a mai numarat:) si a gresit si la aia cu 2aa, dar acolo pur si simplu nu s-a mai putut concentra. Dar cred ca ceva i-a dat din ele (ca punctaj)

Insa Sofia m-a taxat imediat , asa ca mi-am cerut scuze si i-am zis ca sunt f mandra de ea ca a facut mai bine, desi ea nu lucreaza suplimentar (de cate ori am incercat ceva cu ea sapt asta a fost f refractara).

Nu stiu ce sa zic in legatura cu dificultatea insa. Arhimede este clar o afacere (prin centrele de pregatire) si e normal ca se dau subiecte grele care se pregatesc dinainte, si nu poti face un concurs bun fara lucru destul de serios (macar ca frecventa, nu ma refer la cantitate)

Micul matematician e perfect ok in conformitate cu programa. Nu inseamna ca cei care fac bine la ala si nu pot arhimede sunt mai nustiucum...pur si simplu nu se lucreaza cu ei in sensul asta.
Un copil oricat de inteligent ar fi, nu poate sa faca bine la un concurs daca nu lucreaza un picut la nivel de concurs.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Vroiam sa spun doar ca de la o anumita clasa in sus va trebui sa facem o selectie in concursuri.Si ca deja exista o diferenta care se poate adanci sau nu,comparatia era mai mult un semnal de alarma.Putem sa ignoram faptul ca unii copii deja pricep si fac mai multe si sa spunem ok , al meu a luat 50 sau 100 din tot atatea la concursul x care este in concordanta cu programa,totul e perfect.De la anul,cu tabla inmultirii ,lucrurile se vor complica si mai mult pentru ca vor fi probleme foarte diverse.Si tare ma tem ca nu-mi mai convine sa il trimit la un concurs pe bani cu intrebari de genul (7*5)+2=-e un exemplu.Pentru ca genul asta de problema le da la lucrarile de control din clasa.
Dar acum intram in linie dreapta pentru vacanta

Mergi la inceput

pai eu asta nu inteleg. exista copii cu talent la mate (cum sunt ale noastre), copii cu talent , dar si trainuiti l;a scoala/suplimentar pe un anumit gen de concurs (cum e a ta), copii care se concentreaza x minute(cum e a mea) si altii care se concentreaza tot, cum e a a ta.
Asta acum, la 8 ani. La 18 ani situatia poate fi cu totul alta, si un copil care nu facea nicio branza la Arhimede la 10 ani sa intre la MIT.
Sau care lua numai 40 de puncte si descopera ca pasiunea lui e agricultura.

Nu mi se pare ca se creeaza deja ierarhiile, sa fim seriosi :)

iar Arhimede, Olimpiada etc, sunt concursuri specifice, la fiecare se merge pe un anumit gen de problematica, care nu spune nimic despre valoarea copilului in sine, ci doar despre cum raspunde la ACEL gen de problematica.

ca unii dintre ei vro fi f f buni la mate tot timpul, e adevarat, dar trebuie sa le si p;laca sa munceasca.

Eu cred ca la final(clasa a 8-a) cine stie sa faca teza nationala macar de la 8 in sus e super ok, si PEr TOTAL nu inseamna ca e mai prost decat ala cu 10, inseamna ca nu stie/nu are atata pasiune pt mate.

asta cu concursurile pe bani e ata discutie, nu ar trebui toti copiii sa mearga la concursuri grele pt ca se demoralizeaza aiurea, dar unele asa , medii ca dificultate sunt bune pt exprienta, gestionat emotiile samd.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Este foarte devreme sa faci ierarhii. Adica pana intr-a VII-a inca nu fac toate materiile. Eu am mai zis cred asta. Fi-mea nu are inclinatie nici spre mate nici spre romana. Invata (de gura mea) dar mie mi-e foarte clar ca nu va fi nici matematician si nici poet (scriitor). Inca nu mi-e clar spre ce are inclinatie, as ghici totusi (din pasiunile ei) ca spre stiinte naturale (biologie, geologie). Considerand ca se va face biolog sau speolog sau arheolog sau ceva de gen, nu vad la ce i-ar folosi faptul ca a facut mate la nivel de olimpic. Daca se face matematician atunci da, inteleg, altfel ... mi se pare ca mai bine sta prin parc, citeste o carte, face un sport, etc.

Edit: Totusi ce am zis mai sus nu inseamna ca nu trebuie sa stie mate sau romana deloc. Indiferent ce va face in viitor trebuie sa stie bazele matematicii si sa vorbeasca si sa scrie corect limba romana.
Si mi se pare normal sa existe concursuri pentru nivelul mediu. Concursuri care sa urmareasca programa etc. Daca inclinatia copilului e clar spre mate si ii place si ia constant 100p la concursurile astea medii, da, as cauta un concurs "mai sus". Idem pentru limba romana. In cazul nostru e clar ca n-are rost, o sa vedem mai tarziu daca va face (sau nu) o alta materie la nivel de performanta.

Mergi la inceput

Exista copii care isi dau drumul mai rziu.Dar ,de regula,un copil foarte bun in clasa adoua(dar foarte bun la modul real-nu in functie de catalog)cade mai tarziu din cauza ca ceva dezagreabil s-a produs in jurul lui la un moment dat.
A mea cred ca se va duce spre stiintelereale,dar nu cred ca va fi matematica .Dar directia in care o va lua la un moment dat este alegerea ei ,deocamdata vrea sa fie prima la toate..Inclusiv la "tara,tara ,vrem ostasi".Radia de fericire ca a fost decretata cea mai buna la acest joc la ora de sport.

Din cate am auzit exista la scoala voastra un copil de exceptie la clasa a doua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Din ce am vazut eu diferenta intre fi-mea si un copil care are constant rezultate foarte bune (copil de exceptie daca vrei) este concentrarea si interesul nu cunostintele. Ca exemplu fi-mea uneori nu "vede" deloc un subiect, adica nu-l face deloc, sare peste el, alteori bifeaza ceva la plesneala pentru ca nu avea chef sa socoteasca, chestii de-astea. Are un baietel in clasa foarte atent, care, asa cum zici tu, vrea sa fie mereu primul, care se concentreaza si care ia mereu rezultate bune, este constant in rezultate de fapt.
Fi-mea daca prinde o zi buna si cu chef poate lua acelasi rezultat cu acel copil, uneori (la clasa) chiar mai bun. Numai ca la fi-mea un rezultat bun este urmat de unul (sau 10) mai putin bun.
In scoala noastra sunt cativa copii (unul de la noi din clasa dar parca am auzit de inca 1-2-3 de la alte clase) care au rezultate constant foarte bune in concursuri.

Total separat de chestia asta mie subiectele de la Arhimede mi se par grele. O sa i le dau lui fi-mea dar la cat o cunosc va refuza sa le faca la modul "nu stiu" sau "n-am chef sa fac". Poate totusi ma insel si o prind in zi buna

Una peste alta "talentul" sau aplecarea catre o materie consta din punctul meu de vedere fix in dorinta de a invata acea materie. Fi-mea nu are asta nici pentru mate nici pentru romana. Face ce e necesar, dar asa, ca pe o datorie, nu pentru ca vrea. Tot sper ca va avea la un moment dat o materie care sa o pasioneze. Pentru a putea face o meserie cu pasiune, caz in care ar putea fi si buna la asta. Dar exista si posibilitatea sa nu aiba si atunci va face o profesie oarescare si probabil va pune suflet in altceva, nu in cariera.

In partea cealalta eu am fost genul de copil "bun la toate" cel putin cat eram mica, in generala, in liceu s-a schimbat dramatic . De placut, mi-a placut matematica, dar aveam ideea asta de a fi prima in clasa, si acum nu stiu daca nu cumva am pierdut mult timp invatand la muzica, lucrand la desen, etc, timp pe care poate mi l-as fi petrecut mai bine fie aprofundand ceva ce-mi placea fie pur si simplu jucandu-ma. Nu stiu daca m-a ajutat la ceva, cred ca la increderea in mine. Si mi-e greu acum s-o inteleg pe fi-mea care pur si simplu nu concureaza, nu numai ca nu vrea sa fie prima, dar se fereste pur si simplu de intrarea in vreun concurs. Dar ma autoconving ca o sa-i fie bine

Deci () mie mi se pare foarte bine ca exista oncursuri medii, pe materie. Fi-mea nu s-ar fi dus a 2-a oara la ceva gen arhimede. O data isi lua teapa, a doua oara n-o prindeai . Ce mi-ar place ar fi sa fie subiectele clare, fara neclaritati gen winners.

Mergi la inceput

Lori, problema e, cum il decretezi de exceptie?
pt ca , fara pregatire specifica, tintita pe exact acel tip de concurs, nici un copil nu poate sa faca f bine la concursurile grele.

deci?:)))

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput