"Copilul trebuie "dresat" pavlovian pana la 3 ani"
Raspunsuri - Pagina 19
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buli ah, mi-am amintit ca mai am ceva de zis: pentru ca am avut foarte multi de "trebuie" cand eram mica, mai tarziu, cand am putut eu sa aleg, n-am mai avut niciunul. si nici acum nu am niciun "trebuie". cu alte cuvinte, pe cat de regulamentara eram cand eram mica, pe atat de ne-regulamentara am devenit cand am putut. asa ca, pe termen lung, rezultatul lui "trebuie" poate fi exact pe dos. |
Confirm!
lucialu, sint surprinsa ca intrebi asa ceva, dupa ce ai dat 5 stelute subiectului.
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
Laura25 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui daniela_b
Confirm! lucialu, sint surprinsa ca intrebi asa ceva, dupa ce ai dat 5 stelute subiectului. Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii |
Daca citeai tot, ai fi aflat ca lucialu a dat 5 stelute discutiilor, nu articolului de la care s-a plecat.
Eu sunt sigura ca da, un copil mic-mic poate fi dresat, daca asta vrei si folosesti tehnici corespunzatoare. Intrebarea este de ce ai vrea asa ceva!?
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
daniela_b spune:
citat din mesajul lui Laura25 Daca citeai tot, ai fi aflat ca lucialu a dat 5 stelute discutiilor, nu articolului de la care s-a plecat. Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Laura, am citit tot si stiu bine de ce sint (in continuare) surprinsa de intrebarea lucieilu ( a carei pozitie vis-a-vis de discutiile premiate cu 5 stelute o cunosc).
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
Laura25 spune:
Ma speriasem ca ma lasa memoria. ieri pe la 18 lucialu scria :
citat din mesajul lui lucialu eu am dat cinci stelute nu pt articol, sau titlul subiectului, ci pt discutiile purtate de lumea de aici. ......... inde "and the song became love and love became the egg" (Happy Feet) my little sunshine |
Cum face / gandeste lucia in profunzime trebuie sa recunosc ca nu stiu.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
ladyJ spune:
citat din mesajul lui lucialu Bine, bine, dar voi chiar credeti ca ofiinta umana, chiar si copil mic-mic, poate fi dresata? inde "and the song became love and love became the egg" (Happy Feet) my little sunshine |
Da, tocmai de aceia este periculos sa aplauzi metoda.
Ai citit de experientelul cu soricelul alb si copilul de 8 luni pe care l-am scris?
olympia spune:
Eu mai adaug un lucru, mai mult pentru Lorelei. Cand ai un copil nesigur pe el, cu probleme de anxietate, care nu se poate apara de ceilalti, care are o socializare dificila, caruia-i e greu sa se apropie, ultimul lucru de care are nevoie este sa-l lasi singur sa se descurce. E ca si cum l-ai abandona in fata barajului de care nu poate trece... Va fi independent, descurcaret si se va afirmna cand se va simti puternic, ori pentru puterea asta are nevoie de suport, de caldura, are nevoie sa simta ca cineva e alaturi de el. Ti-am aratat cum sa te dezbraci, dezbraca-te! Ti-am arata cum sa te pregatesti, pregateste-te! Iti explic cum sa lucrezi, cum sa replici, cum sa te descurci, descurca-te. Eu am limite si cand le ating ma retrag, citesc, fac prajituri, ma joc singura. Si asta la copilul de pana-n trei ani!
Te arunc in apa ca te-am invatat sa inoti dar nu intru cu tine. Sigur ca sar sa te salvez la nevoie, dar oare copilul din apa stie asta, cand mama citeste pe mal? Sau e coplesit de panica ca-i singur acolo si nu se descurca?
lucialu spune:
Mie mi-au placut in general argumentarile(in general, nu tot) impotriva dresajului.
Mai, oi fi mai blonda, dar dc pleci de la treaba ca un copil are constiinta de sine chiar dc noi ne dam seama mai tarzior asa,adultii...pai eu una nici macar nu pot concepe dresajul. Suntem mai ceva ca animalele salbatice, si alea chiar dc aparent par dresabile, nu se stie cand sar si te papa cu tot cu recompensa tinuta cu o manuta, si biciuletul in alta.
Eu de-asta m-am tot contrat pe la alte subiecte, pt ca eu una nu pot concepe dresajul. Cat despre partea cu recompensarea si constrangerea, inca nu am practicat-o decat la nivel de bravo! si aplaudat cand a fost cazul si nu i-a displacut fie-mii, mai exact sa inteleaga cumva ca a reusit sa faca ceva corect, incercat de ea pana i-a iesit, deci din proprie intitiativa...gen infiletat capacul la stcla ei de suc. Insa trebuie sa fim realisti: viata poate fi compusa si dintr-un lung sir de recompense si constrangeri, sunt reguli pe care indiferent ca ne plac sau nu , ne supunem lor, important e sa intelegem de ce sunt asa si nu altfel. Si nu sunt pt recompensari tampite(in acceptiunea mea...bombonele, bani...) si categoric impotriva constrangerilor gen umilit indiferent cum.
Lady J, marturisesc ca nu am apucat sa citesc treaba cu experimentul.
rrox3 spune:
Da Lucialu. Poti dresa copiii si inca foarte eficient. Tocmai inteligenta copilului il va face sa se adapteze mai bine dresurii...
D-asta si este foarte periculos sa te apuci din spatele unei titulaturi indoilenice de psiholog si lector la asa zisa universitate ecologica si din spatele unei reviste de fix 2 lei cu titlu pompos, sa predici asemenea lectii. Jignitoare si pentru copil si pentru catel.
Cu atat mai mult cu cat argumentele incalca pana cand si cunostiinte de baza ce tin de anul I de studentie la psihologie. Nu de alta, dar se studiaza si constiinta si memoria si psihologia varstelor.
Ma gandesc ca o fi abuzat prea tare de substante psihotrope, data fiind asocierea lui la psihologia transpersonala si studiul starilor de constiinta modificata.
Mamicilor cu curiozitati in directia asta, le sugerez sa-l citeasca pe Jean Piaget. Vor intelege mai bine cum se dezvolta puiul de om si ce capacitati are.
Si, desigur, orice carte despre teoria atasamentului.
columbiana spune:
citat din mesajul lui Sibylle Simali, ai scris de multe ori pe acest forum de baiatul tau. Desi spui ca nu e pe spectru autist de multe ori ai amintit dificultatile lui : o mare rigiditate (asculta orbeste de reguli pt ca nu vrea sa aiba probleme), angoase f mari ( ca cea in care spuneai ca nu se poate relaxa la muzeu pt ca ii e frica sa nu se inchida si sa ramaneti blocati inauntru), nu prea decodeaza coduri sociale ( povesteai ca nu intelege jocul colegilor de clasa in curtea scolii), interes obsesiv pt anumite lucruri (asculta acelasi CD de nenumarate ori si cu greu il faci sa asculte altceva), problemele de motricitate fina ... eu am retinut doar o parte din ce ai povestit pt ca m-a interesat. Tot ceea ce am enumerat mai sus sunt dificultati reale, indiferent daca a primit un diagnostic aceste dificultati raman si le va avea toata viata. Cu timpul va invata sa mascheze unele dificultati, insa cred ca TU ar trebui sa iei o pauza. Am impresia ca faci mult prea mult si ca e atat de obositor pt copilul tau. Faci atat pt ca ti-e frica sa ramai doar tu cu el, fata in fata, tu -mama lui si el- copilul cu dificultati ( reale, dar nu tragice si nici dezatruase; insa REALE). Ti-e frica sa dai ochii cu el asa cum e, ti-e frica sa il accepti. Si atunci iti/ îi umplii timpul cu un program super incarcat, te zbati in continuu si nu ii dai timp sa fie asa cum e si sa creasca in ritmul lui. Faci mult prea mult! Si esti plina de regrete ca nu ai facut destul cand, de fapt, unii copii vin altfel pe lume fara ca noi sa avem o vina si fara ca ei sa aiba o vina. Dificultatile lui nici macar nu sunt catastrofice, va putea trai la un nivel bun cu ele si va avea un loc in societatea noastra. Catastrofica insa e atitudinea ta si frica de a te regasi fata in fata cu copilul tau asa cum e. Catastrofica e atitudinea ta de a-i arata in permanenta ca nu esti multumita, ca ai vrea sa fie altfel decat este. Stiu ca il iubesti. Dar undeva te-ai pierdut ... declari ca esti multumita, insa in realitate nu esti, esti doar o lupta si va trebui sa te opresti la timp pt ca poti sa il ajuti fara sa lupti cu el in permanenta. Am scris acest mesaj aici si nu pe PM pt ca poate ajuta si pe altcineva. Sib Aripi tot mai grele *** Nasterea ariciului Vladimir *** *** Anna, o nastere cu viteza |
Cred ca deja faptul ca a avut curajul sa se puna la dispozitia `gropii cu lei` de pe forum e deja un indiciu ca Simali isi cauta calea; si orice parinte de copil special are dreptul asta, sa se duteze, sa-si puna intrebari daca ar fi putut face ceva cindva care ar fi putut schimba traiectoria copilului si n-a facut;
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
columbiana spune:
citat din mesajul lui rrox3 Simali am citit doar pana pe la pagina 6, pur si simplu nu mai am timp acum si de restul - imi cer scuze. Am insa ceva de spus. In primul rand da-mi voie sa-ti spun ca nici tu, nici maretul autor al articolului, habar nu aveti ce inseamna constiinta, constiinta de sine si memorie de lunga durata. In al doilea rand, musai sa-ti spun ca un copil invata teribil de bine si eficient prin explorare si imitare, nu prin conditionare si impunere. Oscilezi periodic intre un parinte al vremurilor noastre, care intelege cate ceva despre psihologia copilului si un parinte care nu cunoaste alte emotii decat frica si tristetea si are un soft de tipul "trebuie sa-l educ" rationalizat excesiv... Cand oscilatia ajunge in zona asta ultima, ma inspaimanti pur si simplu, esti de gheata Cum esti tu defapt Alice? Ce s-a intamplat de ai inceput sa cauti iar confirmari de genul asta? Iar construiesti rational plecand de la premise gresite, in absenta simtirii. Zen-ul e despre devenire, asa e. Mergi inainte Alice, nu te mai refugia in scheme vechi. Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
Rox, cred ca si ceea ce ai scris tu mai sus (aliniatul subliniat) se combate tot in anul intii de facultate la psiho pentru ca da, exista destui copii la care mesajul imitativ nu patrunde, partea adevarata e doar ca nu se inlocuieste cu impunere si conditionare ci cu alti stimuli; eu n-am limbajul de specialitate, dar psihologul lui fiu`meu ti-ar explica mai bine :)), si mai ales ti-ar spune ca nu se faca firmatii categorice de genul asta din partea unui profesionist, nici macar pe un forum de discutii intre mame.
editez sa clarific, stiu ca nu esti un profesionist, dar afirmatii de aici de genul ``daca Rrox a spus ca-i subiect de o steluta atunci este subiect de steluta` impune si un judgement mai mare a afirmatiilor, pentru perceptia maselor
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759