"Copilul trebuie "dresat" pavlovian pana la 3 ani"
Un articol foarte interesant aparut intr-o revisa de psihologie din aceasta saptamana.
"Copilul trebuie „dresat“ pana la 3 ani, la fel cum se dreseaza un caine. „Cezar si cainii“, celebra emisiune difuzata pe National Geographic Channel, cred ca ar trebui urmarita de fiecare mamica ai fiecare tatic care vor sa-si lase copilul sa se simta bine în timp ce invata lucuri noi. Tehnicile de dresaj canin prezentate de Cezar sunt perfecte si pentru copilul de 2 ani. La aceasta varsta, copilul este doar o minte de catel într-un trup de om. Desigur, când spun asta studentelor mele tinere mamici, mi se aratta fata de „cum sa fie catel minunatul meu copil…“. Dar dincolo de instinctul matern, care spune ca cel mai frumos si inteligent copil e copilul tau, cred ca noi, ca oameni de stiina, trebuie sa ne situam deasupra preferintelor emotionale si sa spunem faptele asa cum sunt, obiectiv: „Doamna, copilul tau de 2 ani are nivelul de constientizare al unui catel“. Poate sunt dur emotional, dar aceasta este realitatea dovedita stiintific. Si totusi, dupa 3 ani, copilul devine om în totalitate si este capabil de experienta subiectiva a propriei fiinte, este capabil de „constienta de sine“. Si la acest nivel nu a ajuns nicio alta specie de pe Pamânt. Înca... pentru ca cred ca peste 1 milion de ani situatia se va schimba. Cred ca deja unele animale sunt pe o linie de evolutie care va duce la constienta de sine."
Intregul articol il gasiti aici:
http://www.sciam.ro/constienta-de-sine-contradictiile-lui-%E2%80%9Eeu-sunt%E2%80%9C/
Articolul pare scris de un om interesat de copil ca stiinta, fara sentimente. Fiinta umana este, fara indoiala, mai mult decat atat. Cred ca daca s-ar face un experiment si un copil de sub 3 ani crescut de un robot dupa toate regulile artei acest copil ar ajunge sufleteste handicapat. Deci este ceva ce dragostea de mama da copilului iar acel ceva nu poate sa fie masurat stiintific.
Dar pana la urma, dincolo de sentimete, de iubire, de compasiune, stiu (din experienta proprie) ca este si ceva adevar in acest articol: copiii mici nu au cine stie ce constiinta proprie, nu au memorie de lunga durata, totul trebuie repetat, comportamentele trebuiesc conditionate, etc.
Raspunsuri
Ilinca_M. spune:
Nu stiu cine-i mustaciosul cel tanar cu privire de bassethound (inteligenta si usor deprimata) dar sa vedem un citat:
"La 1 an, deja pare a fi atins gradul de evolu#355;ie psihic#259; al mamiferelor. Are dexteritate manual#259;, orientare spa#355;ial#259; #351;i un bun awareness vizual. #350;i totu#351;i, înc#259; nu are con#351;tien#355;#259; de sine. Copilul, la 1 an, nu este cu nimic mai evoluat în ceea ce prive#351;te con#351;tientizarea decât c#259;#355;elul din fa#355;a blocului meu. #350;i nu are nici memorie de lung#259; durat#259;. "
Daca nu are constienta de sine cum naiba se recunoaste in oglinda? Si care mamifer mai face asta? Si cum adica "nu are memorie de lunga durata"?! Ar insemna ca atunci cand mama pleaca de acasa si revine, sa urle ca din gura de sharpe, ca doar n-o mai recunoaste, asa lipsit de memorie de lunga durata cum e...
Oricum mie mi-e mila de nenea ala, copil cred ca n-are deloc iar catel doar in fata blocului...Un prim pas ar fi sa-si ia un catel, daca tot se uita la emisiuni de dresaj.
adra_bell spune:
orice parinte a observat la copilul sub 3 ani existenta memoriei de lunga durata
blog
The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world
simali spune:
Cand spune ca un copil sub 3 ani nu are memorie de lunga durata se refera la faptul ca nu retine pe termen lung un comportament invatat fara "reinforcement".
Un copil retine fata mamei, camera lui, etc. pentru ca ele sunt acolo, parte din el. Dar spalatul pe maini inainte de masa, pusul pijamelei la culcare, stransul jucariilor, etc. nu. Desi sunt copii care dezvolta nativ o anumita grija (stiu o fetita pasionata de ordine de la 1 an, daca trecea pe langa un sir de pantofi si deranja unul se intorcea si-i aranja la loc dar la ea acest comportament nu era unul invatat, nimeni nu-i spusese sa faca sta, facea pentru ca asa simtea).
denizel spune:
In anii de existenta ai DC s-a dovedit ca subforumul Cabinetul Psi are mai degraba un rol de consiliere si de educare (in anumite cazuri) decat de discutii intre specialisti.
Si e normal sa fie asa, atata timp cat DC e un loc populat cu mamici ne-specializate in psihologie si doar ici-colo apare cate un cunoscator in ale psihologiei.
Am observat ca exista multe mamici care au agenda pe DC , in sensul ca isi rup din timp pentru a semana pe DC ideea ca un copil nu trebuie dresat si trebuie respectat, ca un copil are dreptul la respect din partea parintilor.
Imi pare rau ca tu, Simali, nu ai observat asta pana acum si nu ai observat nici discutiile dezolante si recurente in care se povesteste cum copiii mici chiar sunt tratati precum cainele din fata blocului.
Pentru ca, daca ai fi observat asta, nu ai fi adus in spatiul acesta (vezi mai sus caracteristicile spatiului acesta) o provocare cu potential hai sa-i spunem riscant pentru anumiti copii. Cu alte cuvinte, te-ai fi gandit ca cine stie ce idei le mai dai unora.
P.S. Cand un copil de 2 ani si 2 luni spune "undi-u fi bluzita mia?" sau "tati, de tze ma clatesti pe cap?" are sau nu are constienta de sine?
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui simali Cand spune ca un copil sub 3 ani nu are memorie de lunga durata se refera la faptul ca nu retine pe termen lung un comportament invatat fara "reinforcement". Un copil retine fata mamei, camera lui, etc. pentru ca ele sunt acolo, parte din el. Dar spalatul pe maini inainte de masa, pusul pijamelei la culcare, stransul jucariilor, etc. nu. Desi sunt copii care dezvolta nativ o anumita grija (stiu o fetita pasionata de ordine de la 1 an, daca trecea pe langa un sir de pantofi si deranja unul se intorcea si-i aranja la loc dar la ea acest comportament nu era unul invatat, nimeni nu-i spusese sa faca sta, facea pentru ca asa simtea). "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice http://barcapevaluri.blogspot.com/ |
Si daca nici la 5 ani nu se spala pe maini fara sa le amintesc , nu strang jucariile si nu se imbraca cu pijamale decat trimisi sa o faca, se cheama ca tot un fel de catzei au ramas?
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Sabina spune:
da la ce foloseste articolul asta?
nu e vorba de comparatia cu un catel samd samd,asta ma lasa rece, nu mi se pare jignitoare , ci de alte chestii false de prin el.
poate ar fi fost mai corect sa spuna ca acea constienta de sine se construieste pas cu pas pana pe la 3 ani, nu ca ea nu exista....
primul pas e pe la cateva saptamani, cand isi descopera manutele.
samd samd.
asa articolul e pur si simplu...gresit :)
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
adra_bell spune:
daca pana la 3 ani i se administra o bombonica dupa fiecare spalat pe dinti, he-heee, ar fi ajuns departe la 5 ani
Serios, mi se pare jignitor sa afirmi despre o fiinta umana, chiar daca e micuta, ca nu are constiinta de sine, memorie de lunga durata, etc.
Un copil de doi ani nu-si va putea singur pijamalale nici daca este conditionat pavlovian cu bomboanele, palmute sau eu mai stiu ce.
La fel, ordinea pentru el inseamna altceva decat inseamna pentru un adult.
Mi se pare mai simplu pentru un parinte sa incerce sa-l inteleaga pe cel mic si daca tine cu orice chip sa-si stranga jucariile sa participe alaturi de copil eventual sub forma de joc
blog
The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world
accept92 spune:
simali de ce te preocupa totusi subiectul asta al dresajului? Stiu ca mai demult ai deschis unul in care iti puneai intrebari vis a vis de dresaj, acum vad ca deja ai gasit ceva raspunsuri.
Eu am pierdut trenul cu primul copil care are deja 3 ani si putin dar nu m-as grabi sa ma urc in el nici cu al doilea.
Stiu ca noi doua ne intalnim in multe puncte atunci cand e vorba de viziunea asupra familiei...chiar asa te-am si remarcat, pentru ca ai fost una dintre singurele mamici (poate chiar singura) de pe acest forum care a declarat ca nu exista un centru al familiei focusat pe copil ci ca toti membrii familiei au drepturi egale si trebuie sa se simta bine, daca nu se poate toti odata sa se simta bine...macar pe rand (zic eu).
In ceea ce priveste animalele nu sunt deloc deacord ca nu au constiinta de sine. Da deloc! La elefanti de exemplu s-a constatat ca traumele din copilarie (despartirea de adulti) ii face agresivi la maturitate. Si in general elefantii ma fascineaza.
In ceea ce priveste copilul, nu pot sa-mi imaginez concret care sunt comportamentele care trebuie conditionate inainte deb 3 ani!!!. Nu am experienta cu un copil mai mare, dar imi imaginez ca gradinita, scoala, vor cere comportamente greu de motivat. Insa eu nu m-am lovit inca de ele, si acasa e atat de simplu...mancam daca ne e foame, dormim daca ne e somn, facem liniste cand ne doare capul, joaca e joaca, pericolele le indepartez eu ca parinte, copilul isi asuma riscuri asupra carora este avertizat...de cele mai multe ori se dovedeste ca si-a evaluat bine posibilitatile, rar s-a accidentat. Poate si le evalueaza atat de bine tocmai pentru ca n-am ferit-o eu si s-a responsabilizat in sensul asta. In afara casei inca e cu mine si responsabilitatea mi-o asum numai eu. Inca nu i-am pasat nimic din responsabilitatea asta, nu am avertizat-o ca exista oameni rai, nu am facut antrenamente pentru situatii de criza intrucat atata timp cat este in responsabilitatea mea nu concep situatii de criza. Tocmai pentru ca "pana la 3 ani" pare a fi important in studiul asta, poate imi dai tu cateva exemple de comportamente conditionate inainte de 3 ani.
simali spune:
Ma preocupa pentru ca foarte multa lume incerca sa puna semnul egalitate intre educatie si dresaj si o face pentru a evidentia faptul ca daca iti respecti copilul si nu-l consideri un caine il lasi in pace si nu-l educi deloc. Ceea ce poate sa dea cele mai bune rezultate pe o insula pustie sau pentru mamele casnice.
Din pacate exista si familii (foarte multe)care nu au tot timpul din lume si care au nevoie de o structura in viata lor.
Steagul meu este calea de mijloc.
Nu, Denizel, nu-mi este frica ca le dau unora idei. Nu-mi este firca de discutie pentru ca stiu ca discutia deschide minti si suflete. Imi este frica de extremism in schimb:
- si de etremistul care palia o pauzaste si umileste pentru a educa
- si de cel care sta toata ziua acasa cu copilul si face apologia AP-ului spre marea disperare a mamelor de cariera carora nu le ramane decat sa aleaga intre a-si da demisia sau a se zvarcoli la infinit in vinovatia ca nu sunt mame suficient de bune.
accept92 spune:
Uite, eu am si recunoscut ca nu inteleg pentru ca stau acasa cu copilul. Nu pentru ca sunt casnica si pentru ca asa am prins legea si daca tot sunt acasa imi e mai usor si mai placut sa stau cu amandoua.
Deci nu te supara, si daca vrei sa discutam, da totusi exemplu de un comportament necesar copilului (sau familiei -accept...dar nu societatii!) inainte de 3 ani care trebuie conditionat.