"Copilul trebuie "dresat" pavlovian pana la 3 ani"
Raspunsuri - Pagina 2
simali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui adra_bell Serios, mi se pare jignitor sa afirmi despre o fiinta umana, chiar daca e micuta, ca nu are constiinta de sine, memorie de lunga durata, etc. |
Nimic din ceea ce inseamna natura umana nu este jignitor. Nici nebunia, nici slabiciunile, nici imbatranirea, nici copilaria, nimic. Daca vrem sa invatm despre noi e cazul sa nu ne mai tot simtitm jigniti.
Un copil de doi ani nu-si va putea singur pijamalale nici daca este conditionat pavlovian cu bomboanele, palmute sau eu mai stiu ce.
[/quote]
Aici tu esti cea care dispretuiete fiinta umana. Un copil e 2 ai poate sa-si puna singur pijamalele.
La fel, ordinea pentru el inseamna altceva decat inseamna pentru un adult.
Mi se pare mai simplu pentru un parinte sa incerce sa-l inteleaga pe cel mic si daca tine cu orice chip sa-si stranga jucariile sa participe alaturi de copil eventual sub forma de joc
[/quote]
Aici sunt total de acord cu tine. Parintele trebuie sa faca un efort sa intre in lumea copilului si sa incerce sa nu-i umple viata cu prea multe "Nu-uri".
denizel spune:
citat din mesajul lui simali Din pacate exista si familii (foarte multe)care nu au tot timpul din lume si care au nevoie de o structura in viata lor. |
Din nefericire, noua structura pe care o propui "pana la 3 ani nu exista diferenta intre copil si cainele din fata blocului" este neinspirat aleasa.
Probabil ca vei gasi structura cat mai apropiata de realitate (realitatea fiintelor umane) atunci cand vei inceta sa mai cataloghezi si ierarhizezi gesturi, vorbe, ganduri, deprinderi, necesitati sau obligativitati si vei incepe pur si simplu sa-ti traiesti zilele alaturi de copilul tau.
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
simali spune:
citat din mesajul lui accept92 Deci nu te supara, si daca vrei sa discutam, da totusi exemplu de un comportament necesar copilului (sau familiei -accept...dar nu societatii!) inainte de 3 ani care trebuie conditionat. |
Eu intelg putintel altfel conditionarea.
Sa zicem ca vi cu copilul de 2 ani de la plimbare. Este momentul sa invete sa-si scoata haina, sa o puna in cuier, sa-si scoata ghetutele si sa le puna la loc? Dupa mine da, din multe motive, unul dintre ele pentru ca este un exercitiu care dezvolta creierul.
El vrea sa-l dezbraci tu. Ii spui ca poate sa faca si el asta si-l inveti (ai facut inainte o pregatire "la rece" pe inchis-deschis fermoare si pe "inchis-deschis" pntofii cu arici).
Asa faci cateva zile la rand.
La mine a fost un moment in care n-a mai vrut copilul sa se dezbrace.
S-a trantit asa imbracat pe covorul din hol si a spus "nu vreau".
I-am spus ca e OK daca nu vrea, dar ca va trebui sa stea asa, incotosmanat; plus ca nu se poate intra incaltat cu microbi in casa, deci ar fi bine sa ramana in hol.
"Stau aici", a spus copilul si s-a lungit pe jos.
M-am dezbracat si apoi am dat drumul la desene in camera de zi (copilul nu putea sa vada desenele dar putea sa auda ca am dat drumul la desene).
Dupa 5 minute era dezbracat si prezent la desene.
Au fost desenele o condiionare? Da, dar una subtila, nu primitivul "daca nu te dezbraci nu vezi desene".
kariguld spune:
ce il deosebeste fundamental pe copil de cainele din fata blocului, este ratiunea/gandirea!
articolul, bleah....
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
Invingatorii nu renunta, iar cei ce renunta nu ajung invingatori!
simali spune:
citat din mesajul lui denizel Probabil ca vei gasi structura cat mai apropiata de realitate (realitatea fiintelor umane) atunci cand vei inceta sa mai cataloghezi si ierarhizezi gesturi, vorbe, ganduri, deprinderi, necesitati sau obligativitati si vei incepe pur si simplu sa-ti traiesti zilele alaturi de copilul tau. |
Pot sa te intreb de ce dispretuirsti cainii? Din specism?
Crezi ca omul este superior animalului?
Pentru ca eu nu cred asta si poate de aici pleaca faptul ca unele dintre voi v-ati simtit jinite de comparatie.
denizel spune:
citat din mesajul lui simali Eu intelg putintel altfel conditionarea. Sa zicem ca vi cu copilul de 2 ani de la plimbare. Este momentul sa invete sa-si scoata haina, sa o puna in cuier, sa-si scoata ghetutele si sa le puna la loc? Dupa mine da, din multe motive, unul dintre ele pentru ca este un exercitiu care dezvolta creierul. El vrea sa-l dezbraci tu. Ii spui ca poate sa faca si el asta si-l inveti (ai facut inainte o pregatire "la rece" pe inchis-deschis fermoare si pe "inchis-deschis" pntofii cu arici). Asa faci cateva zile la rand. La mine a fost un moment in care n-a mai vrut copilul sa se dezbrace. S-a trantit asa imbracat pe covorul din hol si a spus "nu vreau". I-am spus ca e OK daca nu vrea, dar ca va trebui sa stea asa, incotosmanat; plus ca nu se poate intra incaltat cu microbi in casa, deci ar fi bine sa ramana in hol. "Stau aici", a spus copilul si s-a lungit pe jos. M-am dezbracat si apoi am dat drumul la desene in camera de zi (copilul nu putea sa vada desenele dar putea sa auda ca am dat drumul la desene). Dupa 5 minute era dezbracat si prezent la desene. Au fost desenele o condiionare? Da, dar una subtila, nu primitivul "daca nu te dezbraci nu vezi desene". "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice http://barcapevaluri.blogspot.com/ |
:(((((((((((((((((((
De ce, de ce, de ce asa??????? De ce impui atata?????? De ce atatia "trebuie" in sistemul tau? De ce atatea tertipuri?????? De ce atata manipulare???? De ce atata lipsa de intelegere??????
Uf!
denizel spune:
citat din mesajul lui simali Pot sa te intreb de ce dispretuirsti cainii? Din specism? Crezi ca omul este superior animalului? Pentru ca eu nu cred asta si poate de aici pleaca faptul ca unele dintre voi v-ati simtit jinite de comparatie. "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice http://barcapevaluri.blogspot.com/ |
Imi pare foarte rau. Nu mi-ai inteles punctul de vedere.
simali spune:
citat din mesajul lui kariguld ce il deosebeste fundamental pe copil de cainele din fata blocului, este ratiunea/gandirea! articolul, bleah.... |
Serios???
Ai fost in situatia sa-ti sara (rational) in fata masinii un copilas de 2 ani care s-a smucit din mana mamei lui? Eu da.
olympia spune:
"Dar pana la urma, dincolo de sentimete, de iubire, de compasiune, stiu (din experienta proprie) ca este si ceva adevar in acest articol: copiii mici nu au cine stie ce constiinta proprie, nu au memorie de lunga durata, totul trebuie repetat, comportamentele trebuiesc conditionate, etc."
Simali, de ce "dincolo de sentimente"? Eu cred ca exact despre sentimente e vorba in relatia mama-copil si pana la la trei ani si mai tarziu.
Oricum vad ca de la primul mesaj in care ziceai ce am citat mai sus si pana la urmatorul in care pui AP (mama casnica) versus dresaj(mama cu job)ca singure variante posibile, e ceva distanta.
Articolul in sine mi se pare prost, (pe cercetatorul citat de autor nu l-am citit, ma depaseste aprecierea competentelor lui si a implicatiilor teoriei sustinute in opozitie cu alte teorii, cea a atasamentului de pilda, teorie validata de practica exact pe copii foarte mici) dar schema preluata si servita de articol e simplista si tu extragi din ea chiar mai mult decat ti se propune. De ce? Voi oricum ati depasit dilema educatiei de pana la 3 ani. Prin prisma experientei personale, ce parere ai de fapt, ca nu mi-e clar ?
kariguld spune:
citat din mesajul lui simali Eu intelg putintel altfel conditionarea. Sa zicem ca vi cu copilul de 2 ani de la plimbare. Este momentul sa invete sa-si scoata haina, sa o puna in cuier, sa-si scoata ghetutele si sa le puna la loc? Dupa mine da, din multe motive, unul dintre ele pentru ca este un exercitiu care dezvolta creierul. El vrea sa-l dezbraci tu. Ii spui ca poate sa faca si el asta si-l inveti (ai facut inainte o pregatire "la rece" pe inchis-deschis fermoare si pe "inchis-deschis" pntofii cu arici). Asa faci cateva zile la rand. La mine a fost un moment in care n-a mai vrut copilul sa se dezbrace. S-a trantit asa imbracat pe covorul din hol si a spus "nu vreau". I-am spus ca e OK daca nu vrea, dar ca va trebui sa stea asa, incotosmanat; plus ca nu se poate intra incaltat cu microbi in casa, deci ar fi bine sa ramana in hol. "Stau aici", a spus copilul si s-a lungit pe jos. M-am dezbracat si apoi am dat drumul la desene in camera de zi (copilul nu putea sa vada desenele dar putea sa auda ca am dat drumul la desene). Dupa 5 minute era dezbracat si prezent la desene. Au fost desenele o condiionare? Da, dar una subtila, nu primitivul "daca nu te dezbraci nu vezi desene". |
tu vb serios? un copil la 2 ani? 2 ani!!! bine, nu am nimik impotriva actiunii tale, e strict alegerea ta.
pot sa spun doar ca eu i-am dezbracat cand n-au vrut si n-au avut chef poate ca au fost deja de 5 ani. sau alte lucruri.
ah si ai mei sunt mari acuma, sunt intregi la minte, fara sechele si altele, sunt chiar prea dezvoltati in gandire. au si foarte multa imaginati, o chiar prea multa uneori. concluzionand, nu ia afectat nimik din ce am facut eu in locul lor.
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
Invingatorii nu renunta, iar cei ce renunta nu ajung invingatori!