"Copilul trebuie "dresat" pavlovian pana la 3 ani"

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Sa zicem ca vi cu copilul de 2 ani de la plimbare. Este momentul sa invete sa-si scoata haina, sa o puna in cuier, sa-si scoata ghetutele si sa le puna la loc? Dupa mine da, din multe motive, unul dintre ele pentru ca este un exercitiu care dezvolta creierul.
El vrea sa-l dezbraci tu. Ii spui ca poate sa faca si el asta si-l inveti (ai facut inainte o pregatire "la rece" pe inchis-deschis fermoare si pe "inchis-deschis" pntofii cu arici).
Asa faci cateva zile la rand.
La mine a fost un moment in care n-a mai vrut copilul sa se dezbrace.
S-a trantit asa imbracat pe covorul din hol si a spus "nu vreau".
I-am spus ca e OK daca nu vrea, dar ca va trebui sa stea asa, incotosmanat; plus ca nu se poate intra incaltat cu microbi in casa, deci ar fi bine sa ramana in hol.
"Stau aici", a spus copilul si s-a lungit pe jos.
M-am dezbracat si apoi am dat drumul la desene in camera de zi (copilul nu putea sa vada desenele dar putea sa auda ca am dat drumul la desene).
Dupa 5 minute era dezbracat si prezent la desene.
Au fost desenele o condiionare? Da, dar una subtila, nu primitivul "daca nu te dezbraci nu vezi desene".

Desenele au fost o motivatie, nu o conditionare. Dar situatia a fost tensionata. Tensiunea ai creeat-o tu, de fapt o aveai deja in tine.

Fi-mea nici acum nu se imbraca/dezbraca singura. Intra in casa si incepe direct sa se joace. Asa incotosmanata cum este ia prima chestie pe care ii pica ochii la cuier si se joaca. Mie imi ia cateva secunde sa o dezbrac in timp ce ea isi vede de joaca. La voi cat a durat toata secventa? Sunt mamici care desi stau acasa nu au timp deloc. Poate pentru ca isi complica singure viata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adra_bell spune:

Eu nu mi-am dispretuit copilul de 2 ani pentru ca nu putea sa se imbrace seara in pijamale, sa-si traga patura pana sub barbie, sa zambeasca dulce si sa adoarma ca-n filme. Nu putea sa se incheie la nasturasi, mai ales ca avea dintr-alea cu totul care se incheiau la spate. Ei, poate putea dar nu vroia, era obosita si o imbracam eu, o pieptanam si-i citeam o poveste. N-am dispretuit-o, am inteles-o si am respectat-o.
La noi faza cu statul imbracat pe hol in timp ce eu m-as face ca ma uit la desene, n-ar tine. Fii-mea ar alege sa intre imbracata si sa se uite la desene, iar eu as gasi asta foarte amuzant.

N-am caine, n-am avut niciodata, nu stiu cum se educa, probabil ca trebuie sa asculte de stapan. Vad o mare diferenta intre relatie stapan-caine si parinte-copil

blog

The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui kariguld

ce il deosebeste fundamental pe copil de cainele din fata blocului, este ratiunea/gandirea!

articolul, bleah....

Serios???
Ai fost in situatia sa-ti sara (rational) in fata masinii un copilas de 2 ani care s-a smucit din mana mamei lui? Eu da.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

http://barcapevaluri.blogspot.com/

da, am fost, nu cu unul ci cu doi copii. dar sa nu amestecam lucrurile.
sustin ideea, suntem singura specie care ne deosebim fundamental de animale, avem ratiune si gandire.

VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Invingatorii nu renunta, iar cei ce renunta nu ajung invingatori!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:

Ai fost in situatia sa-ti sara (rational) in fata masinii un copilas de 2 ani care s-a smucit din mana mamei lui? Eu da.

Cliseul asta cu exemplul copilului care sare in fata masinii este enervant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Simali, de ce "dincolo de sentimente"? Eu cred ca exact despre sentimente e vorba in relatia mama-copil si pana la trei ani si mai tarziu.

Este vorba despre sentimente si ratiune intr-un amestec divers, variabil de la situatie la situatie si de la persoana la persoana. Eu ma bucur de exemplu cand vine copilul la mine si-mi spune intamplarile de la scoala ca omului lui de incredere si nu ca unei mame care e toata numai sentimente (de care poti sa te feresti la un momet dat ca sti ca prea le pune la inima).

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui olympia

De ce? Voi oricum ati depasit dilema educatiei de pana la 3 ani. Prin prisma experientei personale, ce parere ai de fapt, ca nu mi-e clar ?

Din pasiune. M-a fascinat dintotdeauna procesul acesta de devenire a fiintei umane.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Simali, eu nu am inteles asta:
"Ma preocupa pentru ca foarte multa lume incerca sa puna semnul egalitate intre educatie si dresaj si o face pentru a evidentia faptul ca daca iti respecti copilul si nu-l consideri un caine il lasi in pace si nu-l educi deloc. Ceea ce poate sa dea cele mai bune rezultate pe o insula pustie sau pentru mamele casnice."

Adra bell, un caine nu se educa se dreseaza.

Dresajul e raspuns la un stimul, o obisnuita, fara a fi implicata ratiunea. Dresajul este inflexibil.

Educatia implica a face ceva din proprie initiativa cu implicarea ratiunii.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui accept92

Citat:

Cliseul asta cu exemplul copilului care sare in fata masinii este enervant.

Gandeste, gandeste, gandeste!!! - Winnie The Pooh

Daca ti se intampla tie sa-ti sara copilul in fata masinii si copilul astazi era mort sau invalid pe viata nu mai considerai astazi ca este un cliseu. E tara plina de oameni cu diverse dizabilitati fizice capatate in urma unor "clisee".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:

Din pasiune. M-a fascinat dintotdeauna procesul acesta de devenire a fiintei umane.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

http://barcapevaluri.blogspot.com/

ma mir ca asta te fascineaza.
De pe partea mea de strada se vede ca esti fascinata doar de reguli si de gasirea modalitatilor de a le impune.
Rezultatele obtinute in acest caz nu sunt nicidecum un proces al devenirii, ci un banal upgrade peste upgrade peste upgrade.

Dintotdeauna m-am intrebat de ce crezi ca esti ZEN :).

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui adra_bell

Eu nu mi-am dispretuit copilul de 2 ani pentru ca nu putea sa se imbrace seara in pijamale, sa-si traga patura pana sub barbie, sa zambeasca dulce si sa adoarma ca-n filme.

Deci cand vrei sa-ti inveti copilul ceva nou se numeste ca-l dispretuiesti.
Poti sa dormi linistita. Toate cunostintele lumii se vor lua la copilul tau precum virusii, fara sa faci tu absolut nimic. Tu poti sa canti, sa susuri, sa spui povesti, sa te simti bine in continuare facand numai ce-ti face placere si prefacandu-te ca toate celelalte provocari nu exista.

Mergi la inceput