Ce fel de mame (2) & altele
Raspunsuri - Pagina 3
Marina spune:
era sa uit cu zugravul, mi-am exersat farmecul si i-am cerut factura. a fost socat si mi-a tinut un discurs despre ce greu o duce si cum fura politicienii.
monicabo spune:
Nu prea am avut eu de a face cu bonele, dar mai stiu de pe la cunostinte si nu au gasit pe cineva ocazional. Sau 2-3 zile/sapt. daca incelalelte zile puteau acoperi statul cu copilul. Toate erau pt program full de la 6-7 h in sus/zi. Asta din spusele cunostintelor mele.
CU grupurile de joaca, stiu ca exista pentru copii mai mari, eu ma gandisem la play-group-uri pentru copii mici de cateva luni - 1 an... ca se prespune de vorbim de mame care reincep munca devreme (si sa zicem ca mai lucreaza de acasa), nu ca la noi, dupa 2 ani de stat pe banii statului roman.
Monica cu
Andreea Ioana - 11 iulie 2007
Povestea sarcinii si a nasterii
si
Ana Maria - 13 noiembrie 2008
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
larasarit spune:
Mamica de pui mic din Buc caut de lucru part-time, sambata, duminica, in timpul saptamanii undeva dupa ora 16..N-am o specializare.
gabitza2005 spune:
Eu nu pot sa-i inteleg pe o parte dintre cei plecati, majoritatea ne vaita ca nu avem conditii in tara : infrastructura, sistem judiciar, de sanatate....plus ca nu avem anumite drepturi si avantaje pe care orice tara civilizata le ofera cetatenilor ei dar cand se intampla sa avem si noi un avantaj in plus fata de ei (acesti amarati de doi ani platiti) ne acuza toti ca vrem prea multe si stam cu mana intinsa la stat. De ce vrem noi doi ani platiti cand ar terbui sa ne gandim ca nu avem autostrazi....
Acum intrebarea mea ar fi ce e mai important intr-un stat: omul sau realizarile materiale. Eu cred ca romanii au raspuns odata la aceasta intrebare in '89 si as fi tare fericita daca dezamagirea anilor urmatori nu i-a facut sa-si schimbe parerea.
Acum ca sa ma intorc un pic la subiectul principal: o sa nasc al doilea copil in iulie. Am aflat ca sunt insarcinata exact in perioada asta zbuciumata, nici macar nu am putut sa urmaresc stirile care se schimbau in functie de ora sau de canalul tv pe care il urmareai.
Chiar daca guvernul ar hotara ca a doua zi dupa nastere trebuie sa ma intorc la munca si tot as face acest copil. Imi doresc acest copil si stiu ca voi face tot ce este posibil sa ii ofer tot ce este mai bun fie si cu si fara indemnizatia de la stat.
Viata este un hazard lucrurile din viata noastra se pot schimba de pe o zi pe alta dar acesti copii vor fi ai mei toata viata : sunt convinsa ca acest lucru nu mi-l poate lua nimeni.
Marina spune:
imi pare rau sa-ti spun dar intrebarea ta e pur filozofica.
Un stat normal in 2010 are nevoie de investitii, avem nevoie de infrastructura si de autostrazi, avem nevoie de investitii straine, nu putem sta izolati in cercul nostru, si sa ne rugam eventual la Dumnezeu sa ne ajute.
Cat despre sarcina, felicitari pentru modul de gandire si abordare si sincer nu inteleg de ce trebuie sa te enervezi butonand telecomanda. Informatii poti gasi in multe alte surse decat emisunile de 2 bani de pe la TV.
Sarcina usoara!
alra spune:
Monicabo de mine vorbea. Da, sunt agentii regionale care pun in legatura parintii cu fete tinere de 15-18 ani care fac babysitting. Poti face asa sau apela la cunostinte: fete din vecini sau cunostinte. Ultima data la noi a venit prietena unui coleg, contra cost evident insa la negru.
Dar asta nu e decat o solutie pentru ocazii speciale, nu inlocuieste cresa.
Chestia cu adevarat desteapta de au facut-o belgienii a fost day care in familie: adica daca vrei sa stai acasa cu copilul tau mai iei si alti copii in sistem de cresa de zi si primesti bani pentru cei ce nu-s ai tai. O persoana are voie sa aiba 4 copii in grija inclusiv ai sai, daca o faci cu tot cu sot sau ruda ai voie 12. Totul e reglementat si controlat prin asociatii, trebuie sa ai casa/apartamentul securizat si sa ai patuturi sa culci copiii la pranz. Investitia statului in acest caz e minima si este o solutie mai mult decat decenta pentru o tara in care concediul de maternitate este de 15 saptamani.
anca74 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui alra Chestia cu adevarat desteapta de au facut-o belgienii a fost day care in familie: adica daca vrei sa stai acasa cu copilul tau mai iei si alti copii in sistem de cresa de zi si primesti bani pentru cei ce nu-s ai tai. O persoana are voie sa aiba 4 copii in grija inclusiv ai sai, daca o faci cu tot cu sot sau ruda ai voie 12. Totul e reglementat si controlat prin asociatii, trebuie sa ai casa/apartamentul securizat si sa ai patuturi sa culci copiii la pranz. Investitia statului in acest caz e minima si este o solutie mai mult decat decenta pentru o tara in care concediul de maternitate este de 15 saptamani. |

Asa-i si aici, se cheama "garderies en milieu familial" sau "home daycare".
Mi-am dus si eu fetita intr-o gradinita din asta in mediu familial, cand avea vreo 8 luni prima oara si... am scos-o dupa vreo 2 saptamani fiindca sotul tipei responsabile de gradinita statea acasa cu ea si schimba pampersii fetitei mele.
Chestie care nu m-ar fi dat prea tare peste cap daca nu s-ar fi intamplat una si mai si: intr-o dimineata, cand tocmai aduceam copila la gradinita si-mi iesise in intampinare respectivul sot al cucoanei sa-mi deschida usa, i-o pun in brate si-i spun "pa pa" copilei
, la care dumnealui instantaneu ii trage o pupatura pe gurita ei de pui mic! Am crezut ca-l omor in secunda 2!
Nenorocitul naibii, il intreb de ce o pupa pe fetita pe gura cand eu, muma-sa, nu fac asa ceva. Imi raspunde ca fata lui e mare deja, nu mai sta la pupat, iar lui ii plac la nebunie copiii mici. Si-i e drag de fetita mea. 
I-am luat fata din brate si m-am intors la masina, unde barbatu-meu nu vazuse scena cu pupatul si i-am spus sa ma duca acasa imediat. Eu nu mai las acolo nici o clipa copila.
Al meu a zis ca am innebunit, ca ma vor da afara de la serviciu daca nu mai merg, ca o sa pierdem tot, casa, masinile, tot ce avem. Nu mi-a pasat.
Am alertat si politia, insa am cerut sa raman anonim in tarasenia respectiva pentru nu eram obiectiva deloc si l-as fi omorat cu mainile mele pe nemernicul respectiv. Din cate stiu, le-au inchis gradinita.
Evident, am pierdut serviciul respectiv, insa nu casa si restul. Am cautat de atunci o gradinita mare, ca in tara, cu multi copii, unde numai femei lucreaza. Si, intr-un final, am gasit. Chiar daca ma costa triplu fiindca e privata, dar macar stau linistita ca fetita mea e relativ in securitate acolo.
Nu stiu, probabil m-am speriat pentru "nimic", sa zic asa, fiindca fetita mea nu patit nimic. Insa numai ideea ca s-ar fi putut intampla ceva oribil cu ea acolo ma face inca sa am cosmaruri noaptea. Noroc ca nu am lasat-o in continuare la ei! Noroc ca instinctul meu de mama mi-a spus ca nu e normal ca un strain sa-mi pupe fetita pe gura. Un bebe de 8 luni, naiba s-o ia de treaba...

Nu recomand la nimeni gradinitele in mediu familial. Pe considerentul ca nu toata lumea care-si deschide gradinta acasa este zdravana la cap.
Desigur, aceste gradinite sunt inspectate din cand in cand si trebuie sa urmeze niste directive de la guvernul provincial in timpul functionarii, dar... ce se intampla in perioadele cand sunt doar aceste persoane singure cu copiii? Si, mai ales, ce te faci cand copilul este prea mic sa vorbeasca si nu ai cum sa stii cu siguranta daca totul e ok sau nu? Asta-i marea tragedie...
monicabo spune:
Alra,
, da de tine am pomenit, ne-ai mai povestit pe la odisee cum e sistemul in Be.
Si mie mi se pare o solutie practica si decenta chestia asta "day care" in familii. Aici la noi nu exista asa ceva, cel putin oficial, nu la negru. Ca la negru se pot face multe aranjamente, dar nu stii cu cine te "inhami" si e cam riscant. Asa la voi sunt autorizate/controlate aceste persoane... La salariile voastre, este un pret decent cel platit la aceste "mini crese acasa"?
Da, cu babysittingul ocazional nu rezolvi problema cresei, insa te mai poti "scoate" cu anumite ocazii, cand ai de rezolvat ceva si nu poti cu copilul dupa tine (daca nu il ai la cresa, sau daca esti n afara programului de cresa). Asta apropo de acele mame "disperate" ca nu-si pot rezolva treburile cu copilul langa ele. Sunt pur si simplu treburi care nu prea se pot face cu copilul, si daca mamica nu are nici un fel de ajutor, e greu.
Monica cu
Andreea Ioana - 11 iulie 2007
Povestea sarcinii si a nasterii
si
Ana Maria - 13 noiembrie 2008
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
gabitza2005 spune:
Marina stiu ca intrebarea mea era pur filozofica dar mai stiu ca statul luandu-ne si acest avantaj, sa-i spunem, nu va rezolva restul problemelor din aceasta tara. Daca de acum incolo zeci de ani mamele nu vor beneficia de acest avantaj si noi tot nu o sa avem autostrazi.
Alra ideea de "day care" in familie mie una nu-mi surade deloc , poate doar in conditiile in care in grupul nostru de prieteni si cunostinte s-ar forma aceasta cresa dar asa sa las copilul pe la o familie necunoscuta -nu am incredere.
alra spune:
anca 74, cu tot respectul cuvenit si pareri de rau pentru patanie, insa asta e rationament de genul "am vazut la tv un hot de origine romana, deci toti romanii sunt hoti" :)
evident ca orice padure isi are si uscaturile ei si evident ca in orice sistem sunt si probleme.
monicabo, nu, nu e decent salariul primit de cei care fac cresa acasa. cei unde mergem noi luau 15€ pe zi pentru copil din care trebuiau sa plateasca si mancarea. daca mai ai si 2 copii ai tai in grija, cu mare branza nu te alegi, insa suma e vazuta ca ceva extra pentru o mama casnica.
daca un copil e bolnav intr-o zi nu primesc nimic pe ziua respectiva, idem pentru concediile parintilor, etc.
unde mergem noi sunt sot si sotie, au mai multi copii in grija si ei numai din asta traiesc.