Concediu maternal 24 sau 12 luni
Raspunsuri - Pagina 37
amali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AnaisG Discriminare nu ar fi si fata de cele care raman insarcinate din ianuarie incolo? Sau e vorba de discriminare doar cand te afecteaza personal?? |
Este, dar macar inca poti alege... Nu stiu de ce la protest nu au iesit in strada toate femeile care isi doresc copii, asa ar fi fost normal.
carinablanca spune:
Lalely, textul de lege spune in felul urmator
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Eu de aici inteleg ca indiferent de care varianta o alegi, 1 sau 2 ani, dupa depasirea varstei de 1 an angajatorul nu mai are obligatia sa ne pastreze locul de munca. Deci, efectiv vor sa ompinga femeile sa aleaga varianta 1 si sa se reintoarca la servici la 1 an al copilului.
Mami si Maria in asteptarea lui Mos Craciun
bebe_io spune:
citat din mesajul lui carinablanca Lalely, textul de lege spune in felul urmator (1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul. (2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul: a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap; b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7. (3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate. (4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii. Eu de aici inteleg ca indiferent de care varianta o alegi, 1 sau 2 ani, dupa depasirea varstei de 1 an angajatorul nu mai are obligatia sa ne pastreze locul de munca. Deci, efectiv vor sa ompinga femeile sa aleaga varianta 1 si sa se reintoarca la servici la 1 an al copilului. Mami si Maria in asteptarea lui Mos Craciun |
Textul de lege se contrazice intr-unul si acelasi articol. Nu se poate ca angajatorul sa fie obligat sa acorde concediul fara plata prevazut la art. 6 alin (1), citez:
"Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani. "
, dar in acelasi timp sa nu oblige angajatorul sa nu desfaca relatia contractuala de munca pana la trecerea termenului de 2 ani.
Aici trebuie solicitate in scris lamuriri din partea Ministerului Muncii.
lalely07 spune:
Carianblanca si Bebe_io..eu am sunat astazi la nr acela de la minister si am avut 2 intrebari care ma framantau:
1) concediu fara plata solicitat pt varianta A asigura continuitate,merge cartea de munca ca si pt varianta A?
Raspunsul a fost da..Citisem si eu in lege dar am vrut sa fiu sigura...
2) anagajatorul nu are obligatia sa-mi tina postul si pt varianta A si sa ma tina la serviciu 6 luni?
Raspunsul a fost ca da..doar ca aceasta prevedere se aplica o sg data,adica nu te intorci la serviciu dupa 1 an sau dupa concediu fara plata apoi intri iar in concediu fara plata si asa mai departe.El iti tine poistul si este obligat sa te tina doar cd te intorci prima data...Cam asta am inteles eu.
Daca aveti neclaritati incercati si sunati la nr de tel de ma Minister.Este acolo o doamna foarte dragutza care raspunde ...
21+ David
Doamne iti multumim pt acesta minune si te rugam sa ne ajuti sa o ducem la capat!
kmy_black spune:
imi poate da si mie cineva un link unde se pot citi toate aceste modificari legislative privind concediul de maternitate, k eu una nu am gasit decat fragmente!!!
kmy DPN 18.04.2011
(12.04.2011 dupa morfologia fetala semII)
Am invatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe varful unui munte, fara sa stie ca adevarata fericire este în felul în care urci pantele abrupte spre varf!!!
amali spune:
citat din mesajul lui kmy_black imi poate da si mie cineva un link unde se pot citi toate aceste modificari legislative privind concediul de maternitate, k eu una nu am gasit decat fragmente!!! kmy DPN 18.04.2011 (12.04.2011 dupa morfologia fetala semII) Am invatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe varful unui munte, fara sa stie ca adevarata fericire este în felul în care urci pantele abrupte spre varf!!! |
http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_111_2010_concediul_indemnizatia_lunara_cresterea_copiilor_ordonanta_urgenta_111_2010.php
kmy_black spune:
ms mult!
kmy DPN 18.04.2011
(12.04.2011 dupa morfologia fetala semII)
Am invatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe varful unui munte, fara sa stie ca adevarata fericire este în felul în care urci pantele abrupte spre varf!!!
bonsai spune:
ce nu am inteles niciodata,de exemplu pt varianta A,calculul se face cu 75 %din brut sau din net?
ca daca iti mai socoteste doar din net(cat iei"in mana"),atunci e putin si asa si probabil varianta B,ar fi mai buna...
14+
danangie spune:
Cred ca e unicul lucru bun din Ro..sau mai bine spus era......un concediu atat de lunggggg de maternitate. Sunt curioasa in Europa care tara mai are concedii atat de mari de maternitate. Imi spunea un preot zilele trecute parca Suedia.Dar ma intreb.....ce va afceati daca traiati intr-o alta tara cum ar fi Italia, unde concediu de maternitate e de 3 luni dupa ce nasti copilul. Platit 80%. Daca mai vrei sa stai alte 6 luni acasa e de 30%........pe urma nu mai esti platita daca vrei sa mai prelungesti. Eh.....e greu de inteles ptr cine nu locuieste in afara. Dar eu as zice sarumana si ptr 12 luni.
Suntem o familie super. Mami Dana si tati Alin cu 2 princhideiAlessio Michele(2 ani si 6luni) si Mattia Gabriel(1 an si 2 luni). Ne pregatim cu mare nerabdare ptr . Asteptam si si . Iar anul 2011 ne va aduce un cadou minunat : un fratior nou nout .
Pozici cu noi