Concediul mamelor
Raspunsuri - Pagina 6
h_3llena spune:
Am intrat si eu de curiozitate sa caut crese private in sectorul in care locuiesc, sectorul 2, am gasit doar cateva, dar poate nu am cautat chiar foarte bine. Aproape toate nu accepta copii mai mici de 18 luni doar una accepta copii mai mari de un an. Deci eu in sectorul 2 as avea o singura cresa la care sa imi las copilul. Pretul pentru program lung variaza intre 1000 ron (aprox. 250 eur) si 1500 ron (aprox. 375 eur). Program lung inseamna in general pana la 18, suplimentar se plateste cam 15 eur pe zi pentru prelungirea programului.
Salariul mediu net in bucuresti este aprox. 1800 ron (cam 450 eur).
Crese de stat in sectorul 2 sunt 4, nu le stiu. Din ce am gasit pe net trei sunt bombe si una singura e mai de doamne ajuta.
Cred ca suntem destul de limitati in a gasi solutii.
Este adevarat multe crese isi vor modifica politicile pentru a putea profita cat mai mult de noile prevederi ale guvernului. Vor accepta si copii de un an dar vor creste si preturile.
Cam asta e realitatea in care traim noi in romania.
Noi din diverse motive nu am ales sa plecam din tara, nu are sens sa discutam motivatiile fiecaruia, dar la fel nu are sens pentru noi sa acceptam mizeriile din tara asta doar pentru ca "in alte tari e mai rau si nu se isterizeaza nimeni".
toshador spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bota_cris Din cate am inteles eu, una din variantele Ministerului Muncii este aceea de a acorda 70% (pt. ca 85% nu se mai da din iulie 2010) din venituri pe o prioada de 6 luni, dupa care, daca mama se intoarce la munca, primeste suma de 500 de lei lunar pana cand copilul implineste doi ani. Intrebarea mea este ce fac eu cu copilul meu daca nu imi permit o bona si daca nu am nici o bunica "disponibila"?????? De cresa nu poate fi vorba la 6 luni, pt. ca la ce conditii se ofera in Romania, in loc sa duc copilul la cresa, as alerga mai mult cu el prin spitale. Cristina, viitoare mami de Andrei Cristian |
bota_cris asta ziceam si eu. Daca esti acum in CIC si nu ai cu cine lasa copilul vei alege sa stai acasa cu copilul deci prin urmare statul nu-ti va plati indemnizatia si nic i cei 500lei/luna deci => economie maxima.
Edip spune:
citat din mesajul lui irinabobe edip daca noi in Romania avem conditii ata de bune si o ducem asa bine de ce ati emigrat voi? intrebarea e retorica nu astept raspuns... mamica de Rares 21.02.2010 |
din cauza pomenilor sociale care nu se mai sfarsesc si din cauza mentalitatii romanului de rand... plateam prea multe taxe si nu primeam nimic... nu ma interesa politica, financiar si profesional eram mult peste medie.. deci contrar asteptarilor tale nu am plecat din motivele pe care le banuiai. Cand din impozitul meu plateam salariul la 3-4 asistente sau profesori si eram tratat la fel ca unul care nu platea am zis gata... In Ro m-as intoarce numai atunci cand toti bugetarii de la doctor la profesor, politai sau nu stiu ce alta meserie o sa recunoasca ca traiesc din ce ii platesc eu din privat si pentru orice ban primit trebuie sa imi ofere un serviciu exceptional. Nu ma intereseaza cat il plateste statul.. e treaba lui ca bugetar ce isi negociaza... sa mai detaliez?
Edip spune:
citat din mesajul lui sdcristian foarte bine ca ai plecat daca grija pt mame si pt natalitate, adica cei care ne vor plati noua pensiile la un mom dat ti se pare pomana da ai plecat definitiv, nu? mama de Carol (29.12.2008) si 7+ |
sigur definitiv.. prefer sa imi platesc singur pensia decat sa stau la mila statului sau a altora... vezi care e diferenta? nu am 40 de ani si am deja bani pentru 10 ani de pensie fara pensia de stat sau firma... daca alea nu mai sunt ( cum de altfel nu existau acum 40 de ani in multe tari dezvoltate ex. Canada a introdus pensia prin anii 60 daca imi aduc aminte bine) nu ma plang...
mi se pare injositor sa faci copii ca sa aibe cine sa iti plateasca pensie... copiii ii faci de drag...
petra spune:
Din unele postari am dedus ca unele mamici au facut copii doar pentru ca le-a "asigurat" Basescu ca Romania nu mai este in criza !Romania era in an electoral atunci, si era intr-o profunda criza !
Acum se simt pacalite ca si-au facut niste calcule , care acum nu mai ies! Cam pagubos stil de gandire, de organizare a vietii. Acum probabil ca multi au inteles sa nu se mai increada in spusele politicienilor, mai ales in ce spune Basescu !
sdcristian spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Edip
sigur definitiv.. prefer sa imi platesc singur pensia decat sa stau la mila statului sau a altora... vezi care e diferenta? nu am 40 de ani si am deja bani pentru 10 ani de pensie fara pensia de stat sau firma... daca alea nu mai sunt ( cum de altfel nu existau acum 40 de ani in multe tari dezvoltate ex. Canada a introdus pensia prin anii 60 daca imi aduc aminte bine) nu ma plang... mi se pare injositor sa faci copii ca sa aibe cine sa iti plateasca pensie... copiii ii faci de drag... |
nu ma refeream la motivele pt care parintii fac copii, si care evident sunt emotionale
ci la motivele pt care statul, entitate ne-emotionala si strict administrativa, ar trebui sa incurajeze natalitatea, ca in final sa iasa pe profit.
ca de drag poti face un copil, desi de fapt ai dori 3. dar zici asta e, am pe cine iubi. emotional parintele e ok.
dar in 30 de ani, statul trage linie si vede ca are nr dublu de pensionari decat populatie apta de munca.
bine, pt asta cuiva ar trebui sa ii pese ce va fi peste 20 - 30 de ani
mama de Carol (29.12.2008) si 7+
Edip spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui sdcristian
nu ma refeream la motivele pt care parintii fac copii, si care evident sunt emotionale ci la motivele pt care statul, entitate ne-emotionala si strict administrativa, ar trebui sa incurajeze natalitatea, ca in final sa iasa pe profit. ca de drag poti face un copil, desi de fapt ai dori 3. dar zici asta e, am pe cine iubi. emotional parintele e ok. dar in 30 de ani, statul trage linie si vede ca are nr dublu de pensionari decat populatie apta de munca. bine, pt asta cuiva ar trebui sa ii pese ce va fi peste 20 - 30 de ani mama de Carol (29.12.2008) si 7+ |
tie trebuie sa iti pese de viata ta peste 20-30 de ani nu statului... tare m-as mira daca vor mai exista pensii peste 30 de ani... doar daca maresc astia varsta de pensionare la 70 de ani si o mai apuca doar o parte....
De ce nu se plange nimeni in USA unde nu ai decat cateva saptamani de concediu de maternitate?
Intr-o tara normala nu s-ar fi acordat ceea ce s-a acordat in Ro in situatia in care economic tara nu isi permite.
capcaunul spune:
citat din mesajul lui sdcristian statul, entitate ne-emotionala si strict administrativa, ar trebui sa incurajeze natalitatea, ca in final sa iasa pe profit. |
Statele nu ar mai trebui sa incurajeze natalitatea pentru ca intre timp omenirea a depasit capacitatea Pamantului de a asigura resurse regenerabile pentru intreaga omenire. In vreo suta de ani ar cam fi necesar ca populatia globului sa se stabilizeze, ba chiar ar fi mai bine sa scada.
Argumentul cresterii natalitatii pentru a asigura prosperitatea statului a aparut in capitalism. Rolul suprem al cresterii natalitatii era ... cresterea fortei de munca si cresterea masei consumatorilor. Comunistii l-au preluat cu entuziasm, redefinind doar rolul. Daca privim inapoi in timp vom descoperi ca inteleptii greci si continuatorii lor renascentisti NU recomandau creseterea natalitatii, ci militau pentru pastrarea unui echilibru intre numarul locuitorilor unei cetati si resursele din jurul cetatii (propunand chiar masuri mai neortodoxe in viziunea moderna pentru atingerea acestui scop).
Dincolo de aceste considerente ecologice impotriva sustinerii natalitatii,
subscriu intrutotul parerii lui Edip ca argumentul sustinerii natalitatii pentru asigurarea peste zeci de ani a pensiilor noastre este cinic.
ioanadara spune:
citat din mesajul lui capcaunul [intre timp omenirea a depasit capacitatea Pamantului de a asigura resurse regenerabile pentru intreaga omenire. |
Nu cred. Ai tu ceva ce sustine aceasta afirmatie? Eu ultima oara citisem un studiu in care japonezii sustineau ca pamantul poate sustine de 8 ori mai multi locuitori decat acum dar resursele trebuie distribuite uniform si nu aruncate intr-o parte si in mare lipsa in alta.
Asta nu inseamna bineinteles ca statul trebuie sa asigure "n" beneficii celor ce au copii sau sa-i priveze pe cei ce nu au copii de aceste beneficii.
Independent de asta insa, afirmatia ta este nefondata.
Dupa tsunami, cutremure si nu stiu cate alte calamitati, populatia globului scade per total destul de mult si totusi, africanii nu au de toate brusc. Altele sunt motivele pentru care nu au si nu natalitatea tarilor dezvoltate.
Edit: Articole alarmiste cu titluri bombastice de genul "Stop Having Babies to Save the Planet" am citit si eu sute ..
Repet: nu sunt pentru a face o familie 5 copii daca nu exista nici un venit in familie in afara ajutorului dat de stat de exemplu, insa de aici si pana la a baga in capul multimii ca daca vecinul are 3,6,8 copii pe care si-i poate ingriji singur si cu propriile venituri independent de ajutorul dat sau nu de stat, inseamna ca vecinul este un potential pericol pentru Pamant este o mare distanta.
irinabobe spune:
citat din mesajul lui sdcristian pe considerentul asta ar trebui sa platim amenda ca facem copii |
nu amenda impozit. iar cine are 2 sau mai multi sa plateasca impozit mai mare. oricum daca facem copii e clar ca o ducem atat de bine incat mai avem chef de sex...deci ne meritam soarta...