Concediul mamelor
Raspunsuri - Pagina 5
Bee spune:
Motanik, eu chiar vreau sa stiu care-s cheltuielile alea de 10 ori mai mari. SI nu intreb degeaba, dar tb musai sa-mi fac calcule. Eu am calculat ca sa zicem nu in Anglia sau Spania, ca acolo nu stiu care e situatia, dar fata de Germania, salariile sunt in medie de 5 ori mai mici in Romania. Chiriile sunt clar mult mai mari acolo, adica poate de 3 ori mai mari decat aici (nu de 5),in orasele mari. Mancarea si hainele sunt comparabile ca pret (hai sa nu mai spun ca unele-s mai ieftine ca ma enervez). Or fi asigurarile la masina atat de mari, ca benzina e cam la fel? Idem incalzirea sau crentul, de 5 ori mai scumpe decat in Romania? Si facand calculul la crese, media zici ca e 800 in Anglia, facand un raport de 1:5 ar ajunge o medie de 160 in Romania!!! Nici 7 milioane? Vise la noi!
motanik spune:
Am exagerat cu de 10 ori ala, cred ca diferenta e cam de 5, sa fiu sincera. Daca un salariu e de 10mil in Ro, aprox 200 lire, in Uk e cam de 1000 lire.
Pai da, exista chirie care e de cateva sute bune (de la 5-600 in sus in functie de nr de camere, zona samd), exista facturi babane la curent, gaze, apa, council tax, daca le pun pe hartie pe ale mele la un apartament cu 2 camere si pe ale cuiva din Ro tot cu 2 camere, poate nu ies de 5 ori mai mult ale mele dar pe acolo.
Asigurarea noastra lunara la masina e cat asigurarea pe jumatate de an la masina parintilor mei. Benzina aici e 1.20 aprox pe litru, deci cam 60 mii. Iar hainele ieftine aici sunt la fel ca hainele ieftine din Europa si Dragon, de proasta calitate. Vrei ceva bun, costa.
Diferenta intre noi si prietenii nostri din Ro noi nu o vedem prea tare. Si ei si noi muncim si la final de luna, dupa ce platim tot, ramanem mai cu nimic. Desigur, nu pot generaliza pt ca stiu doar 2 familii asa. Dar facand astfel socoteala, in capul meu, chiar daca eu castig mai mult la Londra, avand cheltuielile mai mari, tot acelasi rezultat il am probabil la fine de luna ca si tine care locuiesti si muncesti in Ro. (tu este generalizat, nu ma refer la o persoana anume)
Dar cat costa o cresa in Ro? Mai mult de 7 milioane? (scuze daca suna stupid, chiar nu stiu, de fapt stiu dar la nivel de orasel mic, de la o prietena care tocmai si-a dat fetita)
Ies, ca deja sunt etichetata.
--------------------
Angels wanted to do the moonwalk so God sent one to bring Michael Jackson
sdcristian spune:
motanik, am scris la pagina 2 cat costa o cresa. daca ai noroc sa existe una in oras la tine
mama de Carol (29.12.2008) si 7+
motanik spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sdcristian gradinita de stat oficial nu costa mult, se mai cer bani pt clasa, dotari si altele. varsta minima e 3 ani!!! cresa tot atata costa, dar sunt locuri pt 1% din copii. cel putin la noi in oras. varsta minima e 1 an si 6 luni!!! bona intre 800 si 1000 sau mai mult gradinita particulara 800-1000 pe luna, varsta minima 1 an si 8 luni venit mediu pe familie in romania cam 1500 de lei pe luna mama de Carol (29.12.2008) si 7+ |
Daca despre mesajul asta este vorba, eu inteleg ca nu costa mult gradi de stat sau cresa, singura cifra o inteleg a fi intre 8 si 10mil pt gradi privata.
Deci in cazul asta de ce acel 7 milioane reprezinta vise? Nu mai inteleg nimic, sincer.
--------------------
Angels wanted to do the moonwalk so God sent one to bring Michael Jackson
sdcristian spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui motanik
Daca despre mesajul asta este vorba, eu inteleg ca nu costa mult gradi de stat sau cresa, singura cifra o inteleg a fi intre 8 si 10mil pt gradi privata. Deci in cazul asta de ce acel 7 milioane reprezinta vise? Nu mai inteleg nimic, sincer. -------------------- Angels wanted to do the moonwalk so God sent one to bring Michael Jackson |
pt ca daca nu esti fiica primarului sau ceva, nu exista loc la cresa de stat. sunt maxim 3000 de locuri pe tara in crese de stat - si sunt cam 200.000 de copii sub 2 ani.
sdcristian spune:
plus ca la cresa nu te accepta la 1 an
deci 6 luni tot nu ai ce face cu copilul
ruxandra_sb spune:
Eu cred ca lasarea unui bebelus de 3-4 luni intr-o cresa este un abuz. Si nici cu institutionalizarea copilasilor de 1-2 ani nu-s pe deplin impacata.. sunt sanse mari ca sanatatea lor (mai vizibil cea fizica) sa aiva de suferit. Parere personala.
Consider ca acei primi cativa ani in care mama poate fi alaturi de copil fac minuni pt dezvoltarea sa ulterioara. O minune "normala"... in lumea usor anormala in care traim.
Si mai cred ca mama ar trebui sa aleaga daca doreste sa stea 1, 2 sau 3 ani alaturi de puiul ei.
Pt mine o posibila solutie ar arata cam asa:
- 1 an stat cu sa zicem 70-80% salariu, dar sub 1500 eur
- al 2lea an => 50-60% salariu, dar sub 1000 eur
- al 3lea an => 20-30% salariu, dar sub 500 eur
- posibilitatea apoi de a lucra jumatate de norma
(ceea ce in Ro este destul de dificil) sau macar ca in Franta unde (daca nu ma-nsel) mamele pot opta pt miercurea libera
Si mai zic ca economia realizata nu se justifica, comparativ cu pierderile viitoare.. apropo de cine va mai suporta pensiile generatiei noastre, daca nu se mai nasc copii.
Tocmai pt ca aceasta lege era un lucru bun, au inceput si pe la noi sa ni se mai nasca copii.. mai mult decat un copil/familie.
Iar ref la vorba Robertei Anastase "ce greu le este mamelor sa se intoarca in campul muncii dupa 2 ani de stat acasa", ca se "deprofesionalizeaza", blabla...
Bullsh.. am stat de 2 ori 2 ani si de fiecare data reinceperea jobului a decurs fara nici o problema. Doar nu mi-am pierdut creierul si imaginatia intre timp.. as zice ca din contra.
..adevarata fericire in tine rasare si-n tine infloreste si leaga rod, cand ti-ai pregatit sufletul pentru ea. (Alexandru Vlahuta)
toshador spune:
Buna ziua fetelor.
Mie mi se pare ca din toate 3 variante au de castigat EI. In ultimele doua reduc finatarea iar in prima varianta taie pana la 0. Si as argumenta asta cu faptul ca mamicile aflate in CIC la 1 ian nu vor iesi la servici fiindca nu au ce face cu copii si deci ce reese din asta? Guvernul nu mai plateste indemnizatia si deasemenea nu mai platesc nici cei 5 mil/luna deci nu mai plateste nici un ban mamicilor aflate in CIC la 1 ian si ce au depasit varsta de 6 luni a copilului(prima varianta). Asa deci acesti domni/doamne ne fac pe toate partile.
As mai avea de adaugat ceva. S-a mai zis de conditiile din alte tari europene si o coplata a acestei indemnizatii. As putea spune ca daca stiam ca va fi asa puneam banii la banca si nu cotizam la stat.
Eu cred ca degeaba mai vorbim ca ei oricum vor face ce vor.
Toate cele buna.
copiloi spune:
Cred ca discutiile de aici sunt mult mai inteligente (cu argumente pro-contra) decat cele purtate de astia de la PDL care decid ce, cat, cum...
Pentru astia de la putere, situatia e foarte simpla: nu mai sunt bani. Is disperati. Nu stiu de unde sa mai taie. Au taiat, cat au taiat, si acu au mai gasit 2-3 lei "netaiati".
Astia nu iau decizii cu impact pe termen lung, astia nu stau sa faca analize, comparatii pe tari, pe nr de crese, de gradinite, etc. Ei au nevoie disperata de bani. Asta e tot.
Daca se poate taia si de la mame niste bani, de ce nu? Ei oricum au furat cat sa-si asigure traiul de acu' incolo, de restul nu le pasa!!!
25 +
bota_cris spune:
Din cate am inteles eu, una din variantele Ministerului Muncii este aceea de a acorda 70% (pt. ca 85% nu se mai da din iulie 2010) din venituri pe o prioada de 6 luni, dupa care, daca mama se intoarce la munca, primeste suma de 500 de lei lunar pana cand copilul implineste doi ani. Intrebarea mea este ce fac eu cu copilul meu daca nu imi permit o bona si daca nu am nici o bunica "disponibila"?????? De cresa nu poate fi vorba la 6 luni, pt. ca la ce conditii se ofera in Romania, in loc sa duc copilul la cresa, as alerga mai mult cu el prin spitale.
Cristina, viitoare mami de Andrei Cristian