Concediul mamelor
Raspunsuri - Pagina 4
irinabobe spune:
edip daca noi in Romania avem conditii ata de bune si o ducem asa bine de ce ati emigrat voi?
intrebarea e retorica nu astept raspuns...
libelula spune:
da, Edip, dar acolo mamele stiu de la inceput care este situatia.
nu ca la noi, sa ne spuna guvernul in noimebrie 2009 ca totul este ok in tara, si apoi sa auzim ca din ianuarie 2010 deja nu mai erau bani pentru plata prestatiilor sociale. da-mi voie sa
plus ca taierile trebuie analize si prin prisma dublarii sau triplarii bugetelor de consum ale ministerelor (masini, protocol etc.).
mai adaug o informatie. se pare ca economia la buget cu renuntarea la 1 an de concediu si plafonarea indemnizatiei la 1000 ron aduce o economie de doar zece ori mai mare decat primele date de guvern angajatilor lor in anul 2010. guvernul a acordat prime pentru ca, asa cum au precizat, "asa le prevedea lege". exista lege doar pentru cei care ne conduc?
adelyna spune:
Libelula,fara suparare dar Edip a spus doar cum sta treaba in Canada(cam asa sta si in UK).Salariile sunt mai mari dar...lira castigi lira mananci.
Cat despre emigrare ,fiecare are motivele lui,nu toti au parasit Romania din lipsa de bani .Nici afara nu arunci cu banii in sus,insa civilizatia de aici vine,nimeni nu-si discuta salariul,fiecare se descurca cu ce are.Si daca nu are cauta solutii constructive.
Scuze pentru off topic.
olim spune:
spania
localitate de 12.000 de oameni, o singura cresa la stata, nici una particulara, la stat locuri limitate.
Salarul minim pe economie 600 d e euro in 2009, dupa n ani de UE, noi am avut total venituri de 2220 de euro si am prins un loc la cresa din decembrie, ca s-a eliberat unul si eram pe lista de asteptare, cu venitul cel mai mic.Plateam cam 100 de euro pe luna, asta mancarea doar, ca restul era ajutor social.
ca sa il las la o tanti de la 8.30 la 15 imi cerea in jur de 500 de euro cand eu castigam 600.
asa ca am preferat sa stau acasa pana am avut loc la stat, am pierdut o casa, am fost nevoiti sa o dam inapoi bancii din cauza faptului ca nu ne ajungea doar salariu sotului sa platim rata, si asta dupa ce am platit cateva zeci de mii de euro la ea,la fel si o masina platita mai mult de jumate
Program de munca era 9-14 apoi pauza 14-16 si munca 16-21 cand cresa era doar pana la ora 17, si contra 3 euro pe zi il tinea pana la ora 19.
Pentru asta multe mame au doar juma de norma.
Da sa nu uitam ca salarul mediu e de 800 d euro, impozit la un corsa, 100 pe an, impozit la o casa in aceasi localitate 400 de euro, gunoiul 35 de euro la 3 luni, care musai vrei nu vrei platesti la stat.Astea is obligatii nu mofturi.
Si impozitele pe salar cam 0-20 la suta din total castigat, in functie de mai multi factori.
Bunici nu prea cresc copii, vin cei din Romania sa ii creasca, care primesc pensie de la statul roman de boala dar stau in Spania sa creasca nepotii.
Si am stat 16 saptamania casa de totsi nu sunt petitiii, si nici isterii de genu scoatem caruciaorele cu copii in strada
de ce am plecat din tara,pentru ca au fost la conducere comunistii, is plecata din 2000 si cand sa opreasca Basescu gasca e de toate facut.
Noi romanii din strainatate am votat, cei din Romania au fost la iarba veerde la referendum , acum platesc, si foarte bine, chiar prea putin as zice eu
Da m-as intoarce acasa, daca ar fii conditiile de aici, dar atata timp cat dam spaga la spitale, la scoli sa ne inscrie copii, ascultam manele si doar firma ne intereseaza chiar daca stam in 30 de m2 si avem BMW la poarta, si ne cumaparama lucruri doar sa vada vecinu, nu vreasu sa imi cresc copilul intr-o astfel de tara, si un asa mediu asa mizerabil.
Cui nu ii place sa plece, usa e deschisa, daor ca pleaca multi si rezista cei mai buni si afara si cei care nu se plang si nu fac petitii
Catalishka spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olim Noi romanii din strainatate am votat, cei din Romania au fost la iarba veerde la referendum , acum platesc, si foarte bine, chiar prea putin as zice eu |
foarte urat ai generalizat aici, si emoticonul este cam prost ales in contextul dat. Desi departe de Romania de 10 ani, gandirea de "sa moara si capra vecinului", tipic romaneasca de altfel, vad ca nu dispare asa usor.
libelula spune:
citat din mesajul lui olim spania localitate de 12.000 de oameni, o singura cresa la stata, nici una particulara, la stat locuri limitate. Salarul minim pe economie 600 d e euro in 2009, dupa n ani de UE, noi am avut total venituri de 2220 de euro si am prins un loc la cresa din decembrie, ca s-a eliberat unul si eram pe lista de asteptare, cu venitul cel mai mic.Plateam cam 100 de euro pe luna, asta mancarea doar, ca restul era ajutor social. ca sa il las la o tanti de la 8.30 la 15 imi cerea in jur de 500 de euro cand eu castigam 600. asa ca am preferat sa stau acasa pana am avut loc la stat, am pierdut o casa, am fost nevoiti sa o dam inapoi bancii din cauza faptului ca nu ne ajungea doar salariu sotului sa platim rata, si asta dupa ce am platit cateva zeci de mii de euro la ea,la fel si o masina platita mai mult de jumate Program de munca era 9-14 apoi pauza 14-16 si munca 16-21 cand cresa era doar pana la ora 17, si contra 3 euro pe zi il tinea pana la ora 19. Pentru asta multe mame au doar juma de norma. Da sa nu uitam ca salarul mediu e de 800 d euro, impozit la un corsa, 100 pe an, impozit la o casa in aceasi localitate 400 de euro, gunoiul 35 de euro la 3 luni, care musai vrei nu vrei platesti la stat.Astea is obligatii nu mofturi. Si impozitele pe salar cam 0-20 la suta din total castigat, in functie de mai multi factori. Bunici nu prea cresc copii, vin cei din Romania sa ii creasca, care primesc pensie de la statul roman de boala dar stau in Spania sa creasca nepotii. Si am stat 16 saptamania casa de totsi nu sunt petitiii, si nici isterii de genu scoatem caruciaorele cu copii in strada de ce am plecat din tara,pentru ca au fost la conducere comunistii, is plecata din 2000 si cand sa opreasca Basescu gasca e de toate facut. Noi romanii din strainatate am votat, cei din Romania au fost la iarba veerde la referendum , acum platesc, si foarte bine, chiar prea putin as zice eu Da m-as intoarce acasa, daca ar fii conditiile de aici, dar atata timp cat dam spaga la spitale, la scoli sa ne inscrie copii, ascultam manele si doar firma ne intereseaza chiar daca stam in 30 de m2 si avem BMW la poarta, si ne cumaparama lucruri doar sa vada vecinu, nu vreasu sa imi cresc copilul intr-o astfel de tara, si un asa mediu asa mizerabil. Cui nu ii place sa plece, usa e deschisa, daor ca pleaca multi si rezista cei mai buni si afara si cei care nu se plang si nu fac petitii |
doar o intrebare am: ai stiut de la inceput ca ai doar 16 saptamani concediu, sau ti s-a redus cand tocmai ai nascut si ti s-au dat toate planurile peste cap?
motanik spune:
citat din mesajul lui h_3llena A intrat mai devreme Oprescu in direct la realitatea si a zis cate crese de stat sunt in Bucuresti in clipa de fata... O sa aveti o surpriza... 9(NOUA) Si au inceput lucrarile pentru inca 13 Acum rog si eu toate mamicile din strainatate care ne spun ca ne plangem degeaba sa ne spuna si noua cate crese sunt la ele in oras? ... si care e programul vostru de munca? si eventual ce salariu mediu este in alte tari?.. |
Am zis ca nu intervin dar doar ofer o informatie. Nurseries sunt o multime, de stat sau private costa absolut la fel (cum spuneam, un 800 mediu, pot incepe de la 700 si ajunge pana la 1200 lunar, pt program full time 8-18). La cele de stat, in ciuda faptului ca sunt la fel de scumpe, sunt liste de asteptare care pot ajunge la 2-3 ani. Eu am inscris-o pe a mea cand avea 2 luni si cand a implinit 2 ani tot nu ne venise randul la un loc, repet, platit. Ne-am mutat insa in alt cartier si am dat-o la privata, care culmea e cu cateva lire mai ieftina decat cea de stat unde vroiam initial.
Eu nu am spus ca va plangeti degeaba, am recunosct ca probabil e f greu, dar la fel de probabil e si altora greu chiar daca locuiesc in Anglia, Spania, Canada, America samd. Eu una am mentionat ca intre 9 luni si 2 ani cand m-am intors la job (altul, caci cel de inainte de concediu se tine doar un an) am tras f greu, pe un singur salariu, caci asa cum zicea si Letitia, salariul meu o fi mai mare de 10 ori ca al cuiva din Ro dar si cheltuielile sunt tot de 10 ori mai mari.
Cred ca era de asteptat sa se ajunga la masura asta, poate totusi nu o sa se voteze, am semnat si eu petitia.
--------------------
Angels wanted to do the moonwalk so God sent one to bring Michael Jackson
irinabobe spune:
adelyna ceea ce ma deranjeaza de fapt este ca marea majoritate a romancelor plecate din tara vin la subiectul asta si spun ca suntem exagerate in cerinta noastra de a sta 2 ani acasa cu 85% din salariu, etc etc, insa nu am vazut la niciun alt subiect ca romancele plecate din tara sa militeze cu tot atata ardoare pentru construirea unor crese in Romania, pentru imbunatatirea serviciilor medicale din tara sau pentru orice din ceea ce este bun in afara si prost la noi.
asa cum spunea cineva se merge pe premiza sa moara si capra vecinului...
Bee spune:
Bun, acum eu alti copii nu mai fac, sa fiu direct implicata si afectata rau de problema. Dar vreau sa vad si eu cresele particulare in Romania, care sa coste jumatate din salariul mediu din Romania! Ca in momentul respectiv, sunt sigura ca alta ar fi discutia si pe-aici. Ce inseamna asta? La un salariu mediu de 14 milioane, sa gasesti o cresa particulara cu 7 milioane. Si inca ceva, in tarile in care cresa e jumate din salariu sau mai mult de jumate din salariu, mancarea costa mai putin decat in Romania.
Nu ati auzit? Facilitati fiscale pentru cei care investesc in crese. Adica cei care au bani, vor investi, vor primi acele facilitati fiscale si vor scoate locul in cresa la un pret inaccesibil pentru persoanele direct afectate de masura asta, ca doar e afacere si un profit rezonabil nu-i suficient intr-o tara bananiera ca a noastra. Aici e bine numai sa dai tzeapa, sa aduni banii cu sacul si sa fugi unde vezi cu ochii.
Sa ma apuc eu de buna credinta sa infiintez o cresa, nici nu stiu daca as avea curajul, fiidca stiu ce inseamna sa cresc copii. Si stiu cata responsabilitate implica asa ceva. Iar apoi apuca-te si da bani in stanga si-n dreapta pentru avize si aprobari numai fiindca m-am trezit mai cu motz sa vreau sa fac ceva si nu cunosc pe nimeni nicaieri.......Bine, era o ipoteza, nu ceva real, dar........