Concediul mamelor
Raspunsuri - Pagina 11
uta_ciun spune:
exact de pompa ma pregateam si eu sa scriu cand am vazut ca ai raspuns deja
aici exista mother's rooms dotate cu masa/scaun, ciuveta, frigider si microunde; daca ai o pompa dubla electrica (medela mi-a placut cel mai mult) sunt suficiente 15 minute. Problema e ca trebuie repetat la 3 ore si nu toata lumea poate sa lipseasca atat.
eu am alaptat si pompat 4 luni cat am stat acasa si am reusit sa pun pungute la congelator....de cam am inceput serviciul am avut tot mai putin lapte, dar cu ce pompam plus cel de la congelator am dus-o pina pe la 6 luni 1/2 dupa care din ce in ce mai multa formula, astfel ca de la 8 luni bea exclusiv lapte praf
Citat: | ||
citat din mesajul lui raly
Pai doar ce am spus in mesajul anterior, cumperi o pompa pentru sani si mergi si pompezi laptele la fiecare 3 h, il depozitezi in frigider si il duci seara bebelusului care abia asteapta sa vii. Macar sunt camere speciale pentru treba asta numite lactation rooms, pompa era intrun fel de rucsacel cu 4 sticlute pentru lapte, deci nu era "la vedere" ca sa zic asa. Greu in orice caz, si bebele se leneveste cand ii dai si biberon si san in acelasi timp si nu mai suge bine, dar am dus-o asa 4 luni de zile, dupa care nu am mai avut lapte. raly |
maracine spune:
dar de ce se schimba de la o luna la alta. sunt incompetenti, acum trei luni (cand s-a pus pentru prima data problema si au zis ca nu se ating de copii), nu stiau ca nu mai au bani? traim intr-o stare de incertitudine care nu e normala. si o bona costa in jur de 10 milioane in bucuresti.
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ariadna33 am si eu o intrebare mai "tehnica"... de ce discutam la doua subiecte separate despre indemnizatia si concediul mamelor cand ele sunt intredependente una de alta? adica indemnizatie fara concediu nu este, iar concediu fara indemnizatie s-ar putea sa fie dar nu se stie sigur in rest, predau legatura... www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=4" target="_blank"> votati rasaritul ***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor fi realitate***************** |
Exista si concediu pentru cresterea copilului fara indemnizatie, si indemnizatie fara concediu.
Ele sunt interdependente doar pentru ca sunt prevazute in acelasi act normativ, altfel nu.
ariadna33 spune:
citat din mesajul lui Mediajust
Exista si concediu pentru cresterea copilului fara indemnizatie, si indemnizatie fara concediu. Ele sunt interdependente doar pentru ca sunt prevazute in acelasi act normativ, altfel nu. "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
incaseaza vreo mama indemnizatie de crestere a copilului fara sa fie in concediu???
www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=4" target="_blank"> votati rasaritul
Mediajust spune:
citat din mesajul lui ariadna33 incaseaza vreo mama indemnizatie de crestere a copilului fara sa fie in concediu??? www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=4" target="_blank"> votati rasaritul ***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor fi realitate***************** |
Da .
ariadna33 spune:
Da . "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
eu stiu ca mama nu are voie sa obtina venituri din munca prestata pe perioada cat incaseaza indemnizatia, altfel aceasta se suspenda potrivit legii.
poti da un exemplu de astfel de situatie?
www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=4" target="_blank"> votati rasaritul
Mediajust spune:
citat din mesajul lui ariadna33 eu stiu ca mama nu are voie sa obtina venituri din munca prestata pe perioada cat incaseaza indemnizatia, altfel aceasta se suspenda potrivit legii. poti da un exemplu de astfel de situatie? www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=4" target="_blank"> votati rasaritul ***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor fi realitate***************** |
Evident ca n-ai voie sa obtii venituri, dar asta nu inseamna ca esti obligatoriu in concediu.
Concediul pentru cresterea copilului, conform legislatiei muncii, dar si cf. OU 148/2005 care reglementeaza CIC, inseamna suspendarea contractului de munca din initiativa salariatului, si aprobata de angajator.
N-ai angajator, n-ai concediu. Exemple: mamele PFA, cele care obtin venituri din proprietate intelectuala (scriitoare, actrite), din profesii libere - medici, avocate - astea iau chiar doua indemnizatii!
Aceeasi situatie este pentru mamele somer - n-au concediu, au indemnizatie, precum si pentru mamele care si-au dat demisia de la slujba sau s-a desfiintat pravalia - n-au concediu, au indemnizatie.
alinuk spune:
raspunsul meu la intrebarea Mirelei se afla aici
http://forum.desprecopii.com/forum/post_info.asp
sau aici (e in ziarul de azi)
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Lupta_mamelor_pentru_-cei_doi_ani_de-acasa_0_382162421.html
apreciez ca nu e nicio pb ca se discuta pe doua paliere, pe un subiect putin mai tehnic ...legat de ce facem concret, iar aici se fac si comentarii diverse pe care eu chiar le citesc cu interes / sunt lucruri pe care le-am spus pana acum in interventiile mele, lucuri citite aici
de aceea si spun ca vb si in calitate de membru al comunitatii DC ...
in fata teoriei cu suprapopularea planetei ma gandesc ca nu o va sustine nimeni public, iar daca voi fi pusa in fata unei astfel de discutii o voi 'pasa' elegant spunand ca iau de bun ceea ce nu de putine ori presedintele nostru a afirmat vis a vis de necesitatea sustinerii demografice
desigur putem ajunge si la discutii pe tema 'conspiratiei mondiale' ...
va citesc cu interes!!!
Alinuk mama de Andu mik si Teo voinik
www.youtube.com/watch?v=spKBKGd6vro" target="_blank">Un vis implinit!
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
ariadna33 spune:
Evident ca n-ai voie sa obtii venituri, dar asta nu inseamna ca esti obligatoriu in concediu. Concediul pentru cresterea copilului, conform legislatiei muncii, dar si cf. OU 148/2005 care reglementeaza CIC, inseamna suspendarea contractului de munca din initiativa salariatului, si aprobata de angajator. N-ai angajator, n-ai concediu. Exemple: mamele PFA, cele care obtin venituri din proprietate intelectuala (scriitoare, actrite), din profesii libere - medici, avocate - astea iau chiar doua indemnizatii! Aceeasi situatie este pentru mamele somer - n-au concediu, au indemnizatie, precum si pentru mamele care si-au dat demisia de la slujba sau s-a desfiintat pravalia - n-au concediu, au indemnizatie. "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
OUG 148/2005 reglementeaza faptul ca si mamele PFA beneficiaza de concediu chiar daca n-au angajator (adica mamele care au desfasurat activitati independente), si mamele somer care de asemenea n-au angajator,
de fapt reglemeneaza ca toate mamele care au dreptul la indemnizatie, au dreptul si la concediu:
"Art. 1.
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).
(2) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1).
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege."
ariadna33 spune:
dar asa cum spune si Alinuk, nu e nicio problema daca se discuta in paralel pe 2 subiecte.
si eu citesc cu interes si aici si dincolo!