Concediul mamelor

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui ariadna33

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Citat:
eu stiu ca mama nu are voie sa obtina venituri din munca prestata pe perioada cat incaseaza indemnizatia, altfel aceasta se suspenda potrivit legii.
poti da un exemplu de astfel de situatie?

www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=4" target="_blank"> votati rasaritul

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor fi realitate*****************

Evident ca n-ai voie sa obtii venituri, dar asta nu inseamna ca esti obligatoriu in concediu.
Concediul pentru cresterea copilului, conform legislatiei muncii, dar si cf. OU 148/2005 care reglementeaza CIC, inseamna suspendarea contractului de munca din initiativa salariatului, si aprobata de angajator.
N-ai angajator, n-ai concediu. Exemple: mamele PFA, cele care obtin venituri din proprietate intelectuala (scriitoare, actrite), din profesii libere - medici, avocate - astea iau chiar doua indemnizatii!

Aceeasi situatie este pentru mamele somer - n-au concediu, au indemnizatie, precum si pentru mamele care si-au dat demisia de la slujba sau s-a desfiintat pravalia - n-au concediu, au indemnizatie.

OUG 148/2005 reglementeaza faptul ca si mamele PFA beneficiaza de concediu chiar daca n-au angajator (adica mamele care au desfasurat activitati independente), si mamele somer care de asemenea n-au angajator,
de fapt reglemeneaza ca toate mamele care au dreptul la indemnizatie, au dreptul si la concediu:

"Art. 1.

(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).
(2) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1).
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege."

www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=4" target="_blank"> votati rasaritul

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor fi realitate*****************

Eu iti admir dorinta de a te adanci intr-un domeniu care iti este strain, dar:
Cieste tu ce zice amaratul ala de aliniat 2! Ca "in calcul se includ si perioadele care...", nu ca acelea vor fi beneficiare de concediu in mod obligatoriu.

Uite aici ce-i cu concediul:
Art. 8 alin. (2) Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care isi desfasoara activitatea persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) si (2).

In rest - nu exista concediu, asa cum este el reglementat in toata legislatia.
De unde si-ar lua concediu o mama somer? De la AJOFM?
De unde si-ar lua concediu o mama PFA? De la ea insasi?
De unde si-ar lua concediu un avocat? De la clienti?
De unde si-ar lua concediu cea care a obtinut venituri 12 luni inaintea nasterii, dar i s-a lichidat firma si i-a incetat contractul de munca?

Zau, Ariadna, umplem spatiul aici cu axiome.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Iti propun sa ne mutam dincolo la legislative pentru a umple acolo spatiul cu axiome. Si iti mai propun ceva, habar nu am in ce domeniu activezi dar cel putin cand mi-ai dat mie personal un raspuns te-ai aruncat intr-un domeniu care presupun (acum) ca-ti era strain. Pentru ca raspunsul nu a fost cel corect, am aflat dupa. Eu intrebarea o pusesem cuiva avizat (asa credeam eu atunci).
Restul, ce scrii mai sus, e poveste. Legea e clara: beneficiaza de concediu si mamele care au desfasurat activitati independente. Chiar daca nu au angajator. Intreaba-le pe ele daca nu ma crezi pe mine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Uite concediul, nu e concediul! De data asta e randul meu sa privesc cum isi prind altii degetele intre tonele de monitoare oficiale si coduri legislative.

Mergi la inceput

Citat:

Iti propun sa ne mutam dincolo la legislative pentru a umple acolo spatiul cu axiome. Si iti mai propun ceva, habar nu am in ce domeniu activezi dar cel putin cand mi-ai dat mie personal un raspuns te-ai aruncat intr-un domeniu care presupun (acum) ca-ti era strain. Pentru ca raspunsul nu a fost cel corect, am aflat dupa. Eu intrebarea o pusesem cuiva avizat (asa credeam eu atunci).
Restul, ce scrii mai sus, e poveste. Legea e clara: beneficiaza de concediu si mamele care au desfasurat activitati independente. Chiar daca nu au angajator. Intreaba-le pe ele daca nu ma crezi pe mine

Nu stiu ce raspuns ti-am dat - dar am dubii ca m-am aruncat unde nu ma pricep.
Da, astept cu interes o mama fara angajator, care are concediu. (Deci CONCEDIU, nu care sta acasa fara sa lucreze).
Altfel - cred ca este vina mea ca-mi pierd vremea!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Uite concediul, nu e concediul! De data asta e randul meu sa privesc cum isi prind altii degetele intre tonele de monitoare oficiale si coduri legislative.

Personal, nu-mi prind niciun deget .
Discutia este de un ridicol teribil.

Mergi la inceput

Citat:
Legea e clara: beneficiaza de concediu si mamele care au desfasurat activitati independente. Chiar daca nu au angajator. Intreaba-le pe ele daca nu ma crezi pe mine

De unde naiba sa ia o persoana care desfasoara o activitate independenta concediu??? Sta acasa, isi suspenda activitatea, ia indemnizatia, n-are concediu.

Ia intreab-o pe Manuela77, care a lucrat 12 luni inainte de a naste, a renuntat la acea slujba, are indemnizatie, are si concediu?? Sau doar sta acasa, pur si simplu, si-si primeste banutii pe baza veniturilor obtinute inainte de a naste?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Citat:
Legea e clara: beneficiaza de concediu si mamele care au desfasurat activitati independente. Chiar daca nu au angajator. Intreaba-le pe ele daca nu ma crezi pe mine

De unde naiba sa ia o persoana care desfasoara o activitate independenta concediu??? Sta acasa, isi suspenda activitatea, ia indemnizatia, n-are concediu.

Ia intreab-o pe Manuela77, care a lucrat 12 luni inainte de a naste, a renuntat la acea slujba, are indemnizatie, are si concediu?? Sau doar sta acasa, pur si simplu, si-si primeste banutii pe baza veniturilor obtinute inainte de a naste?

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

Concediul mamelor PFA cum le numesti tu, de fapt concediul mamelor care au obtinut venituri altele decat cele din salarii si in baza unui contract de munca, respectiv al mamelor care au obtinut venituri din activitati independente (PFA) sau profesii libere (medici, notari, avocati) este reglementat de Normele Metodologice de aplicare a OUG 148/2005:

"Guvernul Romaniei
Norma metodologica din 09/08/2006
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 704 din 17/08/2006
de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare

Art. 7. (2) In situatia persoanelor indreptatite care realizeaza venituri profesionale din activitati independente sau agricole si care nu lucreaza in baza unui contract de munca, concediul reprezinta intreruperea activitatii pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap. "

Da?

Nu mi-am rupt nici macar o unghie si intr-adevar ajunsese hilara de-a dreptul discutia.

Ma bucur ca am contribuit la umplerea unor goluri.

Mergi la inceput

Citat:

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 704 din 17/08/2006
de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare

Art. 7. (2) In situatia persoanelor indreptatite care realizeaza venituri profesionale din activitati independente sau agricole si care nu lucreaza in baza unui contract de munca, concediul reprezinta intreruperea activitatii pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap. "

Da?

Nu mi-am rupt nici macar o unghie si intr-adevar ajunsese hilara de-a dreptul discutia.

Ma bucur ca am contribuit la umplerea unor goluri.

Exact, concediul "reprezinta intreruperea", nu-i concediu (ca n-ai de la cine-l cere - deci nu exista).
Cu unghiile intacte, dezvolta mai departe pentru somere si persoane care si-au pierdut slujba intre timp (deci nu mai lucreaza de niciun fel ).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Citat:
citat din mesajul lui iileana
[Semnalez totusi o premiera: aducerea in discutie a teoriei suprapopularii planetei, la un topic cu precadere al proaspetelor mamici, asadar al celor care tocmai au pus umarul la adincirea dezastrului, la suprapopularea planetei. Prin aducerea pe lume a unui copil.

Cinism? Gafa? Lipsa de empatie?
Fix ca nuca-n perete a picat.

Cum ii zicea forumului astuia? DespreCopii???

----------

exact la asta ma gandeam
as putea sa spui ca nu ma intereseaza cum e in padurile din Amazonia. ca nu traiesc acolo.
Ideea e urmatoarea: cheite de rezolvare sunt. DAR TOATE CER TIMP! macar un an, asa la limita limitelor. Ce facem cu copiii acum? Ce fac mamele care nu pot sa stea acasa fara indemnizatie, nu pot opta pt cresa privata ori bone? ACU, asta e problema. Pana se rezolva ceva ca statutul bonelor care ar trebui sa si aive un atestat ceva, de ci calificare,da? Pana se pune temelia la o cresa, ce fac bebii de acum si cei ce stau sa vina?
Mamicile din SUA care au scris, au dat si un final trist, la alaptarea cu pompitele:minunea a tinut juma de an?si apoi formula, magica formula. In cazul meu puteam sa fluier ca nici medela profesionala si nici aventul manual nu au scos nimc, zero, nada, dc nu papa fata direct fiind si singura care a stimulat lactatia, eram pe formula din ziua 1 de viata.
Cand esti emigrant intr-o tara straina, e de inteles sa taci si sa inghiti ca tu ai cerut sa te primeasca. Cand esti deja asimilat, cetatean, cred ca in loc sa privesti la CICul romanesc, poti sa faci ce fac fetele cu protestele sau orice forma de imbunatatire a calitatii vietii bebeilor, cu sansemai mari de a schimba ceva decat la noi. A se vedea invatatoarea cu greva foamei de 70 de zile care n-a miscat nici o piatra la noi, dar de era in orice alta tara occidentala facea inconjurul lumii ca stire, sa nu mai zic efectiv ce rezultate avea.
Nu putem sa comparam doar o chestie si alta ba. Dincolo e tva 0 sau sub 5% la alimentele de baza, la noi e 24%, voi constientizati cati bani se cheltuie in Romanica numa' pe mancare? In Germania tin minte ca cei care aveau familie, casatoriti si cu copii aveau impozite mai mici la salar. Noi toate "asiguratele obligatoriu" ne platim cam tot pana sa nastem si la nastere si dupa pt copii. Si conditiile sunt de lumea a 3a.
aviz mamicilor de baieti, cum isi cresc copiii. ca voila ce idei au unii domni despre alaptat, cresterea copiilor si mamele pomanagioace.
dar trebuie sa recunosc ca am fost cu adevarat depasita cand din randul femeilor s-au ridicat voci de neinteles pt mine.
si statul asta acasa cred ca are radacini adanci, femeia casnica aia cah care nu face nimica. Multumesc inaintaselor noastre care au cerut emanciparea femeii, a.i. ne-am trezit carieriste cu 2 joburi in fapt, unul implicit si trecut sub tacere. cat despre chestia ca nu mai sunt bani.... ma intreb asa retoric, cine va plati numai infuzia asta de imprumuturi de la FMI & alte banci? Ca natalitatea e in cadere libera si astia isi puneau speranta in urmasii urmasilor... cui intreb eu?
haaa si sa nu pui cazul in care patronul si-o angajat pe careva cu durata determinata, iar acum se va trezi cu doo!angajate pe acelasi post, ca se intoarce mamica la lucru. Iar dc bb se imbolnaveste si sunt sanse,da? mamica probabil ca va sta in medicale cu el. Mareata economie!Fericit patron, ala care cotizeaza din greu la buget, nefacilitat in vreun fel.
ce sa zic, fix de nervii astia mai aveam nevoie, nici nu vreau sa ma gandesc ce o fi in sufletul gravidelor ori al proaspetelor mamici.
ca principial si sa ne dam cu parerea e una, dar cand realitatea e acum si aici si te inghite...e alta si e groasa mai ales cand vorbim despre copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui lucialu
In Germania tin minte ca cei care aveau familie, casatoriti si cu copii aveau impozite mai mici la salar.

Tu realizezi cam cat de babaaaaan este PIB-ul Germaniei fata de pib-ul Romaniei??? Iti spun eu daca nu ai aflat: de 20 de ori. Ce rost are, in conditiile astea, sa aduci caii verzi din Bavaria pe peretii plini de igrasie ai blocurilor de pe Dambovita?

Salariile, pensiile si indemnizatiile nu se STABILESC cu tabelele comparative intre tari in fata ci doar cu bugetul national pe masa. Care este.

Mergi la inceput