Prevederi legale viitoare
Deschid acest nou subiect, spatiu deschis dezbaterilor publice DC pe proiecte/declaratii/intentii/speculatii/pareri/puncte de vedere referitoare la actele normative ce urmeaza a fi adoptate.
Dinamica legislatiei romanesti este foarte mare, confuzia in legatura cu textele legale si mai mare.
Ca sa nu inducem in eroare cu raspunsuri "din viitor" pe cei ce astazi au o nelamurire, cat timp un proiect se afla in discutie si nu stim cum va arata la final si nici cui/cum/cand va fi aplicat, il intoarcem aici pe toate fetele, il tocam, il desfiintam si il reformulam pana la epuizare.
Poate si legiutorii vor trece pe la acest topic, si o parte dintre punctele noastre de vedere isi vor regasi locul in legile adoptate.
Lansez si tema "zilei" - un proiect de lege aparut nu se stie de unde, dar care ar modifica fundamental intregul sistem de asistenta sociala din Romania.
http://www.stiriong.ro/documente/609.pdf
Precizez ca, din stiinta mea, acest proiect nu a fost pus in dezbatere conform Legii transparentei decizionale, si nici nu a intrat in procedura de adoptare parlamentara pana azi, 21.11.2010.
Raspunsuri
monicabo spune:
De unde e acest document? De la Min. Muncii? Nu are antet, nimic, e nesemnat, nedatat..
Monica cu Andreea Ioana - 11 iulie 2007
Povestea sarcinii si a nasterii
si Ana Maria - 13 noiembrie 2008
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
Mediajust spune:
Pai, aia-i, de asta am facut subiect separat.
S-a discutat aici ieri toata ziua despre hartoaga asta, a fost lansata la un alt subiect ca "uite ce ne asteapta", cand habar n-avem ce-i cu ea. A adus insa panica, intrebari fara raspuns si scenarii inutile.
Am vrut sa evit, astfel, amestecarea lucrurilor si confuzia.
Interesant este ca ieri au fost o multime de doamne convinse ca va fi adoptat de indata - aici vad ca nu mai combate nimeni.
Burtocika spune:
Un subiect interesant ...
Poate ma ajutati si pe mine cu o informatie ? Am auzit ca se discuta o lege prin care firmele nu vor mai putea avea sediul intr-un apartament de bloc ? Stiti ceva de asta ?
La fel, stiti ceva de eliminarea impozitului minim ? Ma intereseaza concret cele 2050 lei pe care trebuie sa le plateasca o firma chiar daca nu are profit ...
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Burtocika Un subiect interesant ... Poate ma ajutati si pe mine cu o informatie ? Am auzit ca se discuta o lege prin care firmele nu vor mai putea avea sediul intr-un apartament de bloc ? Stiti ceva de asta ? La fel, stiti ceva de eliminarea impozitului minim ? Ma intereseaza concret cele 2050 lei pe care trebuie sa le plateasca o firma chiar daca nu are profit ... |
S-au modificat conditiile de declarare a sediului social al firmei.
Acesta va putea fi in continuare un apartament de bloc, insa va trebui declarat ca atare - adica cu destinatia de sediu social (nu se va mai putea locui acolo decat daca are suficient spatiu partajat - adica nu-ti faci birou in dormitor). Pentru a schimba destinatia apartamentului de la locuit la sediu social va trebui sa ai aprobarea asociatiei de proprietari. Amanunte suplimenatre primesti de la Oficiul Registrului Comertului.
Modificarile au fost adoptate prin Ordonanta de urgenta nr. 54/2010, si apoi detaliate prin Ordinul nr. 2.112/2010 al ANAF. Cred ca se gasesc si pe internet (eu n-am rabdare sa caut, dar daca vrei, ti le pot trimite cand imi fac o clipa libera).
Impozitul minim a fost eliminat de la 1 octombrie, prin OU 87/2010. Deci se mai plateste o data la 25 octombrie pentru trimestrul III, iar pentru trimestrul IV se va plati in ianuarie impozit pe profit.
Pentru anul 2011 - naiba stie care vor fi prevederile Codului Fiscal.
Atentie - chiar daca s-a eliminat, datoriile din urma raman de plata, si produc penalitati (te lamuresti la Finante).
alinushca spune:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8071219-proiectul-legii-asistentei-sociale-sprijin-minim-273-lei-pentru-persoana-fara-venituri-ajutoare-cel-putin-100-lei-pentru-rechizite-indemnizatie-cel-putin-750-lei-pentru-cresterea-copilului.htm
A aparut din nou documentul cu pricina, de data asta cu titlu de declaratie a Ministrului Botis, insa tot asa fara antet sau alte date.
d_melli spune:
Este constitutional sa aplici o lege retroactiv? Pot?
Mediajust ne poti lamuri cumva?Sau Marius?
Vreau sa stiu pt ca fata mea face 1 an la inceputul lui ianuarie si sincer m-ar termina o astfel de lege.
Mediajust spune:
citat din mesajul lui d_melli Este constitutional sa aplici o lege retroactiv? Pot? Mediajust ne poti lamuri cumva?Sau Marius? Vreau sa stiu pt ca fata mea face 1 an la inceputul lui ianuarie si sincer m-ar termina o astfel de lege. Cel mai destept intotdeauna cedeaza! |
Am mai explicat, reiau.
Principiul neretroactivitatii este cel in temeiul caruia actele normative nu pot avea efecte in trecut, ci numai posterior promulgarii.
Altfel spus - nu se poate intampla sa apara o lege astazi, 25 noiembrie 2010, care sa spuna ca de la 1 ianuarie 2010 tu aveai de plata un impozit majorat cu 50%.
Nu poate aparea un act normativ astazi care sa spuna ca indemnizatia ta este de 600 de lei de la 1 ianuarie 2010 - si sa fii nevoita sa dai inapoi diferenta.
Dar un act normativ poate produce efecte pentru viitor si celor care se afla intr-o situatie reglementata deja, sau cu un drept deja deschis (vezi cresterea de la 600 la 85%, care a fost legala si aplicabila si mamelor care deja se aflau in CIC).
d_melli spune:
Mda am inteles,deci pot sa am astept la ce e mai rau.Mai bine zis cel mai probabil este ca voi avea cateva zile la dispozitie sa ma hotarasc unde las copilul:la cresa nu sunt locuri , la bona pe langa faptul ca nu o gasesti usor nu ai bani sa o platesti ,la bunici nu ai cum,....
Merci Mediajust pentru lamuriri.
Mediajust spune:
citat din mesajul lui d_melli Mda am inteles,deci pot sa am astept la ce e mai rau.Mai bine zis cel mai probabil este ca voi avea cateva zile la dispozitie sa ma hotarasc unde las copilul:la cresa nu sunt locuri , la bona pe langa faptul ca nu o gasesti usor nu ai bani sa o platesti ,la bunici nu ai cum,.... Merci Mediajust pentru lamuriri. Cel mai destept intotdeauna cedeaza! |
Sunt convinsa ca va fi nevoie de luat hotarari de pe o zi pe alta.
Chiar daca scurtarea CIC ar fi aplicabila si mamelor care deja stau acasa (si aici ma indoiesc, sincer) va fi un timp larg sau variante alternative.
Dar nu vreau sa ma molipsesc de scenarite in reglementare.
monicabo spune:
Dar de modificarea Codului Muncii se stie ceva? Am auzit de modificarea programului de lucru la 12 ore??? Astia au innebunit de tot?! Acasa cu familia mai apucam sa stam?? Ajungem sclavi??
Pt mamicile de copii mici, reducerea CIC si program de 12 ore, combinatia letala....Nu ca daca ai copii ceva mai maricei nu te afecteaza...
Monica cu Andreea Ioana - 11 iulie 2007
Povestea sarcinii si a nasterii
si Ana Maria - 13 noiembrie 2008
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria