18300-de-biserici-si-doar-425-de-spitale
Raspunsuri - Pagina 6
Adrianaa spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui viviana Rezumat: dispar 3 scoli/zi, dispare 1 spital/an, apare 1 biserica/2 zile |
pentru rezumatChiar ma intrebam care este logica acestei realitati?! Se pare ca religia este un mijloc de înmultire a banilor, iar personaje de varf din BO au dovedit un mare spirit intreprinzator. Daca BO este una dintre cele mai bogate institutii din Romania, ce face ea pentru comunitate? Nu prea se vad/aud informatii despre actiunile acestea, chiar daca se faptuiesc cu discretie...
http://www.sfin.ro/articol_16967/preotii_isi_fac_firma_de_constructii_si_intra_in_afaceri_cu_energie.html
Mai jos, doua linkuri cu proiectele BO, o fi mult, o fi putin? Raman la parerea ca ar trebui sa faca mai mult, inclusiv de a compensa avantul financiar al acestei institutii cu decaderea si disparitia acelor institutii foarte importante in viata comunitatii.
http://www.patriarhia.ro/ro/opera_social_filantropica/biroul_pentru_asistenta_social_filantropica.html
http://www.patriarhia.ro/_layouts/images/File/AchizitiiSF/sinteza%20Social-Filantropic%20CNB%202010%20%20presa.pdf
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui anya Cu inmormantarea e mai complicat. De ce? Pentru ca cimitirele sunt "arondate" bisericilor. S-ar putea sa existe si vre-un cimitir privat dar de obicei locurile de veci se mostenesc .Anya |
Te inseli.
Cimiterele apartin de sfanta Primarie sau sunt private (foarte putine, de altfel) sau vechile cimitire apartinand cultelor religioase (astazi monumente in general, pentru ca nu au primit autorizatie de a mai fi folosite in vechea functionalitate - motivele sunt evidente, si tin in primul rand de conditiile legale si igienico-sanitare, nu poti tranti un cimitir unde ai o bucata de teren).
Nu este niciun pamant sfant, ci un pacatos teren care apartine comunitatii.
La "mica intelegere" religioasa, sunt delimitate spatii pentru diferitele culte. Taxele pentru diversele servicii sunt stabilite de consiliile locale, sunt venit la bugetul local - iar invers, bugetul asigura administrarea, paza si intretinerea spatiului. Mai exista varianta incredintarii spre administrare, a concesionarii activitatii (consiliul local primeste o redeventa anuala, iar concesionarul face treaba acolo si ia banii).
Dar, repet, proprietarul este primaria. Acesta este motivul pentru care locurile de veci nu se vand/cumpara, ci se concesioneaza. Anunturile alea cu "vand cavou" se refera la cedarea concesiunii, nu este un transfer de proprietate, poti vinde doar ingerasii de piatra, nu locul in sinea lui.
Asa ca in cimitir are loc toata lumea, dupa credinta si chef - cu/fara preot-hoge-rabin.
ari spune:
Iulia, ma bucur daca te-am facut sa razi un pic...
Revenind la subiect, oare cum s-a putut ajunge aici? Au romanii ambitia sa ajunga intr-o zi sa aiba fiecare familie biseica ei? M-as mira. Si atunci? Poate nu stiu unde merg taxele lor, acele taxe care li se tot repeta ca nu sunt destule ca sa fie destui bani la buget. Luminati-ma si pe mine, ca pe cuvant, nu gasesc nici o logica acestei situatii.
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui viviana Gradinite + scoli + universitati = 8821 "In 19 ani, statistic, au disparut in medie 1.056 de scoli pe an, adica trei pe zi. Numarul paturilor din spitale a scazut cu o medie de 3.835 pe an, iar din 2000 pana in 2009 a disparut in medie un spital pe an. |
viviana, da-mi si mie un link catre cifrele astea.
Romania are stranse cu totul 13285 sate in 2685 comune. Daca cele 20.000 unitati de invatamant desfiintate in 19 ani le-am adauga la cele 21.131 existente (si nu 8821), ar rezulta ... lejer 2 scoli in fiecare satuc. E prea de tot!
Pariu ca majoritatea celor contabilizate ca desfiintate de ong-ul obscur sunt de fapt reorganizate sub alt nume? Si ca in realitate au disparut doar cateva mii, cele de prin satele depopulate unde nici invatatori nu se mai detasau, nici copii nu prea aveau.
Nu va grabiti cu calculele pe baza cifrelor aruncate de unii sau altii!
viviana spune:
www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/romania-in-plata-domnului-dispar-trei-scoli-pe-zi-apare-o-biserica-la-doua-zile-174887.html" target="_blank">http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/romania-in-plata-domnului-dispar-trei-scoli-pe-zi-apare-o-biserica-la-doua-zile-174887.html
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
ralcat spune:
Nu-mi amintesc unde, dar am citit ca pe masura ce o societate saraceste, se indreapta mai mult spre biserica si spre jocurile de noroc. De ce fix combinatia asta ?Ruga spre Cel de Sus sa vina vremuri mai bune si incercarea de a face ceva pentru usurarea venirii lor prin tragerea lozului castigator. Asa ca nu ma mir teribil. Imi pare doar rau.
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu
Eu
viviana spune:
Si inca un link: www.insse.ro/cms/files/pdf/ro/cap8.pdf" target="_blank">http://www.insse.ro/cms/files/pdf/ro/cap8.pdf
De fapt conform institutului de statistica din totalul de unitati de invatamnt - 28.303 - in 1990/1991 mai gasim in 2007/2008 - 8230 -
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
raton spune:
| citat din mesajul lui corap eu n-am nimic cu numarul de biserici - din partea mea poa' sa fie omu' si biserica. problema e ca nu-i normal ca banii de la buget sa finanteze cultele - de oricare fel ar fi ele. (iar daca discutam de inmormantari si de cat beneficiem de ajutor bisericesc atunci, exista tarif (brrr) pentru slujba de inmormantare, nu se suporta de la buget) si doamne fereste sa-ti permiti sa mori in bucuresti (de ex) - tre sa te gandesti bine inainte. bona mea si-a inmormantat sotul la parintii ei la tzara ca nu si-a permis (financiar) slujba & co la bucuresti - asa ca nu vorbesc din carti.) e remarcabil ce fac unii oameni "ai bisericii" care pun o gramada de suflet in ceea ce fac si ajuta o gramada de lume, asa ca nu-mi propun sa minimizez asta; doar ca ei nu au bani de la buget, ci strang de unde pot (inclusiv din banii proprii). banii de la buget se duc de-aiurea si asta e revoltator. c & andrei-ardei 14.11.2005 & cireshik anais 07.05.07FEBRUARIE thing-a-day |
voiam si eu sa comentez si ce sa vad, a scris doamna citata mai sus exact ce aveam si eu de zis
Intr-adevar, in sine problema proportiei dintre numarul de biserici si de spitale e o falsa problema. lipsa de bani pentru spitale si in general pentru sistemul de sanatate nu e din cauza ca s-au construit biserici, ca doar gauri la bugetul tarii noastre.... sa tot fie!
dar e foarte adevarat ca relatia statului cu biserica, in particular cu Biserica Ortodoxa Romana, e una inecata in ambiguu, ceea ce e prost pentru ambele parti. De la Cuza (hai c-o iau de la pasopt) ramasese ca din moment ce s-au secularizat (adica le-a luat statul)in cea mai mare masura proprietatile bisericesti, atunci preotii au capatat un fel de statut de functionari, deci remunerati de stat. dar dupa 90 BOR si-a si recapatat din averi, primeste si niscai subventii de stat, vrea ca preotii sa fie in continuare platiti de la buget. iar statul ii acorda o gramad de privilegii ca sa se foloseasca de Biserica drept instrument de manipulare. Foarte urat. Mai ales ca Biserica nu inseamna ierarhiile popesti, ci noi, comunitatea credinciosilor si, mai ales, dar cat de greu ne aducem amninte de asta, Trupul lui Hristos...
Ne votati, va rugam? http://www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=24
Katya spune:
Eu stiu ca scolile se inchideau pe de-o parte pt ca un segment din populatia scolara parasea Ro,pe de alta parte din cauza scaderii natalitatii.La mine la tara de ex nu mai sint copii,scoala s-a-nchis acum multi ani.
Plus ca o biserica e supozata sa fie deschisa pt.un nr mare de oameni,de la bebelus la bunic,pt.toate generatiile,in timp ce la scoala mergem totusi pe rind,nu?Ca sa nu mai spun ca nici nu ne imbolnavim toti odata.
Daca o taxa de inmormintare e prea mare in Buc,ma gindesc ca nici transportul mortului la tara n-o fi ieftin,ce sa zic,sint multe de spus,depinde de fiecare cum stie sa isi ceara drepturile de client(enorias).Iar daca am sti exact si cum e cu parastasele,n-ar mai fi asa cheltuiala,ca una e ce trebuie facut in realitate,si alta cum se iau oamenii unii dupa altii.
Cit despre populatia saraca daca merge la bingo sau biserica,eu vad aici batrini care nu din saracie umplu salile de bingo,trec zilnic pe linga o sala imensa si pe la 4,30 se elibereaza sala,e puhoi de batrini,care cu cirje si cu scaune cu rotile,care valizi,care machiati,care nu,care imbracati bine,care saracacios,care cu tigara-n gura,care fara tigara,unii se urca-n autobuz,altii iau taxiul,in orice caz mie una mi se pare asa de trist sa-i vad pe acesti batrini iesind de la bingo,ii prefer pe ai nostri iesind de la biserica.Nu mai spun ca ce comparatie!
Ce sa zic,adevarul e ca sint mult prea multe biserici in Ro fata de citi atei se pare ca sint,cind zicea Crinuta pe la SC ca romanii sint un popor de atei nu prea-mi "pica" bine,dar ii dau dreptate.
ari spune:
Pai ce treaba au ateii cu numarul bisericilor construite si intretinute din bugetul de stat? Si aici e nevoie sa fie comentarii din astea? Ca doar nu platesc doar ateii impozite, nu sunt doar ateii prost platiti, nu sufera doar ateii de tot felul de lipsuri pentru ca guvernul nu are bani sa plateasca...Vai, vai! Ce mai argument!

.
14.11.2005 & cireshik anais
07.05.07