12 ani- prima tigare
Raspunsuri - Pagina 9
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel Pentru mine, a fuma e egal cu a manca chips cu aroma de pui la gratar. Daca s-ar apuca copilul de fumat, as face exact ceea ce fac atunci cand imi spune ca ii e pofta de otravurile alea de chips cu arome sau cand imi spune ca si-a cumparat in excursie chips cu arome. |
Eu sper sa-ti schimbi parerea. Cipsurile cu arome nu dau dependenta si nici nu exista o lista cu bolile, unele ingrozitoare, pe care le cauzeaza fumatul. Nu exista chiar nici un element de comparatie intre cele doua "produse" (vis a vis de riscuri).
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009
Rufus spune:
citat din mesajul lui ErAs3R Am aproape 16 ani (ii implinesc in februarie) si m-am gandit ca un comentariu venit din partea celor care fac parte din categoria de varsta vizata in aceasta discutie ar fi mai mult decat binevenit. Nu de alta, dar adultii (si mai ales parintii)au grozava placere de a interpreta in loc de a intelege ceea ce noi, asa numitii adolescenti, le comunicam prin vorbe si mai ales fapte. |
Scrii multe adevaruri, dar daca vrei sa ai credibilitate, abtine-te de la a face ceea ce reprosezi parintilor. Adica sa interpretezi.
Eu, ca parinte, incerc din rasputeri sa-mi inteleg copiii. Evident, nu-mi iese mereu, dar nu simt nici o placere cand o dau pe-alaturi. Din contra, am mustrari de constiinta, dar nu pot cere copilului sa ma inteleaga ca am depasit cam demultisor 16 ani, desi, uneori, parca mi-as dori sa ma inteleaga si copilul pe mine. Sunt convins ca majoritatea parintilor fac ce cred ca-i mai bine pantru copil.
Asa ca nici vorba de placere cinica pentru faultul propriei odrasle. Dar o sa inveti, candva, asta.
In plus, eu nu ma consider asa bun parinte ca-i spun copilului la 16 ani ca fumatul ataca plamanii, trascaul ficatul iar sexul neprotejat scurteaza automat viata. Asta o stie din primul ciclu a scolii primare. Adica , pentru mine, ca parinte, mi se pare necesar sa fac mai mult decat o informare, dupa care, daca se intampla ceva, sa ma disculp "vezi, eu ti-am spus..."
Se numeste responsabilitate.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009
Ilinca_M. spune:
Io-s cu prunc departe de adolescentza, dar hai sa povestesc de-ale mele, desi mi-e tare frica sa nu pateasca rory76 ceva, daca "i-a cauzat"(faina expresie, nu?:))) asa rau povestea spusa de Mihaelka. Pentru ca mama mea e in genul tatalui ei.
Deci eu: copil cuminte, care invata, citeste de placere (imi mai lua maica-mea din cand in cand cartea din mana si ma trimitea afara, la joaca), nu "face prostii" etc. Termin clasa a 8 a, dau examen de intrare la liceu iar apoi, de bucurie ca am intrat, punem noi, astia micii, fostii colegi, de-un chef (primul chef la care am stat toata noaptea, restul se sfarsisera "regulamentar" pana atunci:))). Ei, si fiindca acolo erau si baieti mai mari, sa nu par eu mai "nedistractiva" decat restul precum si de curiozitate, fumez o tigara. In incercarea de a reconstitui atmosfera de la chef, fumez si-n ziua urmatoare, cu o prietena. La inceput nu i-am spus maica-mii, inchipuindu-mi ca n-are cum sa-i pice bine (ea fumatoare ocazionala- asta insemnand cate-o prosteala cu un kent maximum o data pe luna). Dupa vreo 2 zile i-am spus, totusi. Nu-mi amintesc ce-a zis exact, cert este ca n-a aratat indignare, ci doar curiozitate. Dupa vreo 2 zile vine la mine cu un pachet de Marlboro roshu. Si-mi zice sa fumez acasa, dar sa nu exagerez, sa n-ajung ca taica-meu:)). Taica-meu, marele fumator, mai sa faca apoplexie din cauza mamei mele, l-a cuprins sfanta indignare, ca nu-i posibil asa ceva etc etc. Argumentele maica-mii? "Daca vrea, oricum fumeaza; decat sa se ascunda prin buda scolii/ sa ceara tigari si sa se "indatoreze" unor tipi/ sa fumeze Carpati sau alte cele...mai bine-i iau eu tigari si fumeaza cu noi in casa".
Am continuat sa fumez, ca deh, era cool (eu de fapt prin tigara incercam sa-mi mashez timiditatea aproape maladiva, cand eram foarte stanjenita, nu ma simteam in largul meu etc. aprindeam cate o tigara, sa par cool), am ajuns sa fumez si la scoala, in pauze, dupa coltz, am tot avansat, de la o tigara pe zi la 5, apoi la 10...in facultate bagam lejer cate un pachet, de nu mai mult...Si apoi m-am lasat brusc, dupa 11 ani de fumat. M-am lasat de pe o zi pe alta, la 26 de ani.
Acum nu stiu ce morala s-ar putea scoate din povestea asta. Sigur ca e important sa prevenim dorinta de a fuma a copiilor...pe de alta parte eu pana la 15 ani eram total anti-fumat, aproape plangeam rugandu-ma de taica-meu sa se lase, ii recitam despre efectele nocive despre care ma convinsese manualul de biologie...Dar cand m-a apucat "trendul", m-a apucat, nu m-a mai interesat nimic. Si cred ca nimeni nu se lasa de fumat fiindca ii spun altii, dimpotriva, asta mai mult ii starneste. Ideal ar fi ca la un moment dat sa-i paleasca pe toti fumatorii o revelatie si sa se lase.
mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
Manole forever
Sovata
denizel spune:
citat din mesajul lui Rufus Eu sper sa-ti schimbi parerea. |
Stiu ca asta speri .
Ti-as spune iar ca stiu ce vorbesc, ti-as spune de ce cred asta despre chips, dar stiu ca orice explicatie care nu duce la concluzia dorita de tine nu te intereseaza.
Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
denizel spune:
citat din mesajul lui Ilinca_M. Taica-meu, marele fumator, mai sa faca apoplexie din cauza mamei mele, l-a cuprins sfanta indignare, ca nu-i posibil asa ceva etc etc. |
hihi !!
Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
CorinaDani spune:
off-topic, mergand pe firul ideii "ce si cum gandesc adolescentii?"
aseara am tras cu urechea la o discutie purtata de doi adolescenti, un baiat si o fata, nu pareau a avea mai mult de 14-15 ani. se intorceau pesemne de la scoala, toata discutia se purta in troleibuz, pe un ton normal, ii auzeam perfect pentru ca stateam chiar langa ei.
din vorba-n vorba si din banc in banc au ajuns cu discutia la stirea din mass-media cu interzicerea etnobotanicelor
ei bine, am ramas masca ce ineptii putea sa debiteze pustiul respectiv, cam nonconformist daca era sa ma iau dupa aspectul exterior - piercing in ureche, par lung : ca de ce sa le desfiinteze, ca nu dau dependenta plantele astea pentru ca stie el asta, ca marijuana e folosita si ca tratament in anumite boli, ca si medicamentele sunt un drog si nu sunt interzise. fata, in schimb, mai cu capul pe umeri, ii tot spunea ca ea nu ar incerca asa ceva, cu atat mai mult cu cat era constienta de efectele secundare si posibila dependenta, ca nu si-ar face rau singura. ala mic o tinea una si buna, ii tot povestea faze din gasca lui, cum s-au distrat pe seama unuia care fumase etnobotanice si nu mai stia de el, ba ca daca iei 10 pastile de tusin (nu stiu ce medicament e acesta) incepi sa ai halucinatii, ca daca fata vrea ceva, ii recomanda sau ii face el rost, etc. nu stiu daca din teribilism sau incostienta el voia sa-i dea fetei impresia de mare cunoscator in domeniu sau voia s-o atraga intr-o astfel de activitate, testarea/consumul unor droguri usoare.
deci, mare grija in privinta drogurilor, a colegilor copiilor vostri, a anturajului acestora. uite cum o banala discutie poate schimba destinul unui copil, daca acesta e suficient de slab dpdv al vointei sau curios sa incerce droguri.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
alma spune:
Bine n-am reactionat nici eu cand am aflat ca fata mea fumeaza. Prima tigara a fost pe la 12 ani, nu i-a placut, chiar ma bucuram ca e atat de anti-tutun. Pana mai acum 2 luni, cand a incercat din nou si i-a placut. Deh, fata a intrat la liceu, are 14 ani, alt anturaj, trebuie sa para interesanta, sa se integreze in grup... Reactia mea la aflarea vestii a fost gresita, i-am spus ca o sa-si distruga sanatatea, dar pe un ton agresiv, i-am spus ca daca o vad fumand i-o bag pe gat.
Am mai discutat de atunci, stiu ca e impotriva drogurilor, ca amici de-ai ei au incercat, i-a si vazut dupa ce au fumat si-a zis ca nu vrea sa se faca de ras, ca erau deja isterici si vorbeau numai prostii.
Imi reproseaza ca nu am incredere in ea, ca se simte controlata tot timpul, ca ii critic actiunile. Probabil nu sunt un parinte asa cum si l-ar dori, incerc s-o feresc de rele, desi stiu ca nu pot in totalitate si nu stiu cum s-o fac in asa fel incat sa n-o raneasca. Ii acord libertati, iese cu prietenii, merge la petreceri, dar se pare ca in anumite privinte nu inteleg cum sa ma port cu ea, vreau sa stiu mai multe decat imi spune, tot din dorinta de a o sti in siguranta.
Rufus spune:
citat din mesajul lui denizel ... dar stiu ca orice explicatie care nu duce la concluzia dorita de tine nu te intereseaza. |
Ai, si n-ai dreptate. Ma intereseseaza orice se spune aici, pe Forum.
Dar e drept, nu ma intereseaza ca tu crezi ca cipsu' e la fel ca tutunul si nici ca nu se face gaura-n cer daca mi se apuca copiii de fumat.
Asta e...
ioanadara spune:
citat din mesajul lui denizel Pentru mine, a fuma e egal cu a manca chips cu aroma de pui la gratar. |
Hi, hi , asta poate fi la concurenta cu o alta afirmatie facuta aici pe forum in care se compara fumatul de marijuana cu mancatul de sarmale.
Adrianaa spune:
Si chipsurile dau dependenta din cauza ingredientelor - sare, mirodenii, ulei, coloranti si arome- adaugate peste ele. Contin acrilamida, o substanta foarte periculoasa care poate provoca infertilitate masculina, distrugerea celulelor creierului, cancer, probleme musculare si este asociata cu maladia Alzheimer. Aaa, sa nu uit, acrilamida se gaseste si in fumul de tigara.