12 ani- prima tigare
Raspunsuri - Pagina 10
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Ai, si n-ai dreptate. Ma intereseseaza orice se spune aici, pe Forum. Dar e drept, nu ma intereseaza ca tu crezi ca cipsu' e la fel ca tutunul si nici ca nu se face gaura-n cer daca mi se apuca copiii de fumat. Asta e... "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Mai, eu nu sunt nutritionist si nici medic , dar din ceea ce stiu eu mancarea nesanatoasa, care inclide chipsurile cu toate aromele lor, poate aduce la fel de multe pagube organismului.
Sincer, in ultima vreme , mai ales de cand cu nebunia asta anti-fumat, parca asa li s-a casunat tuturor ca fumatul e cel mai mare bau bau al sanatatii, asta in timp ce lui chiochips ii creste cifra de afaceri .Curat murdar ce ti-e si cu moda asta.
Rufus, on topic, cum crezi tu ca ai putea-o opri pe Teodora? Care crezi tu ca ar fi cea mai buna atitudine in fata copilului care a fumat? Si spune-mi te rog si de ce crezi ce crezi.
anca74 spune:
Eu nu stiu sigur cum as reactiona daca copila mea s-ar apuca de fumat. Ea este inca micuta, dar daca, in viitor, mi-ar face asa o surpriza, banuiesc ca as reactiona foarte urat.
Considerentele mele sunt urmatoarele: nu am fumat niciodata, nici macar nu am pus vreodata in gura o tigara, parintii mei la fel. In afara de sotul meu, nu cunosc alti fumatori in anturajul nostru.
Aici nu este incurajat fumatul, ba din contra. Fumatorii nu au voie sa fumeze in nici o cladire publica, iar daca ies afara sa fumeze, trebuie sa o faca la cel putin 9 metri de cladire, altfel primesc amenda. Fara gluma, sotul meu a primit una acum 2 ani. Si tot el comenta ca astia-s nebuni...
Ca orice nefumatoare, detest fumul de tigara, imi displace profund mirosul gurii unui fumator, al hainelor, aspectul ingalbenit al degetelor, ridurile premature, dracii pe care-i au cand nu pot fuma, etc.
Am certuri zilnice cu sotul cand intra in masina cu mine si fetita si-i miros ingrozitor hainele pe el, iar gura… zici ca a molfait o mana de frunze vestede pret de 1 ora! Yuck! Dezgustator! Il indop in permanenta cu guma de mestecat in speranta ca nu mai pute in halul asta. Asta-i adevarul, e prea bland cuvantul “miroase”…
Ca sa intregesc portretul, sotul meu a avut si are astm, fetita mea l-a mostenit pe el si are un inceput de astm.
Motiv pentru care sunt si mai inversunata in apropos-urile mele: as fi de accord cu marirea considerabila a taxelor pentru cetatenii fumatori pe motiv ca din nesimtirea lor crasa se imbolnavesc mai des si mai grav decat restul populatiei, nu mai spun ca majoritatea isi imbolnavesc si familiile fumand langa ei, in casa, etc.
Imbolnavindu-se mai des si mai grav, statul trebuie sa plateasca mai mult pentru ingrijirea lor, platindu-le tratamente costisitoare, platindu-i pe medici, infirmiere, spitale, etc.
De unde i-a statul acesti bani?
De la amaratii de contribuabili, fumatori sau nefumatori.
Iote ca io-s nefumatoare si nu-mi convine sa ma taxeze pe mine in plus pentru sistemul de sanatate al statului fiindca altii nu-s in stare sa se abtina de la a-si distruge sanantea si sa-si poarte de grija cum trebuie.
Si da, banuiesc ca i-as arde si io doua scatoalce la fund si as pedepsi-o serios pe fiica-mea adolescenta daca as afla ca ar fuma. Dupa care as sta in coasta ei in permanenta si nu as scapa-o 1 secunda din priviri. As fi umbra ei pana as sti cu certitudine ca a inteles ca pentru ea nu exista fumatul.
In niciun caz nu m-as duce sa-i cumpar un cartus de Kent si nici n-as indemna-o sa fumeze cu tat’-sau cot la cot. Aberatie mai mare ca asta eu nu am auzit. Si God knows ca am auzit destule la viata mea.
ladyJ spune:
Oau, Anca 74, dar frumos mai vorbesti de sotul tau fumator.
Dar spune-mi, n-ar fi deplasat din partea ta sa iti pedepsesti copila daca fumeaza in conditiile in care a crescut in casa cu un fumator?
anca74 spune:
Nu. Pentru ca ii spun si-i voi tot spune in continuare: “tigara e caca” , “tigara este oribila, dezgustatoare”, “numai oamenii slabi se apuca de fumat, si tot cei slabi nu se pot lasa de fumat” .
I know, adevarul doare. Ata ete...
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Rufus, on topic, cum crezi tu ca ai putea-o opri pe Teodora? Care crezi tu ca ar fi cea mai buna atitudine in fata copilului care a fumat? Si spune-mi te rog si de ce crezi ce crezi. |
lady, nu mi-am propus sa incerc s-o opresc. Stiu ca nu pot (si tocmai de aia ma amuza cei care tot spun cum au facut, ca si copii, tot ce nu voiau parintii, ce mai acte de haiducie, ca si cum eu nu stiu ce-i aia, din copilaria mea proprie).
Atitudinea mea, mai ales fata de ea, care-i cu probleme, dar si fata de celelalte, este fara echivoc: nu sunt de acord sa fumeze de la aceasta varsta si imi exprim clar, concis si direct acest dezacord. Ce inseamna asta? Inseamna ca va fuma in ilegalitate (daca o va vrea) si va primi pedepse pentru faptele ei dovedite. Evident, nu va fuma in casa, doar ca sa-i ofer eu Kent in loc de Viceroy, ca-s mai bune (calitativ). Nu stiu cand va fi varsta la care voi inchide ochii cand fumeaza, dar, cu siguranta, niciuna nu o va face in prezenta mea decat, poate, mult mai tarziu. Poate niciodata.
Recunosc ca am o problema cu fumatul, de care-s dependent; nu fumez, insa, niciodata in casa si, desi nu ma ascund, evit sa o fac in prezenta lor. Desi sunt dependent, fumatul imi face rau si vad pe pielea mea ce inseamna asta.
Cu alte cuvinte, sunt constient ca vor fuma daca vor vrea; prin actiunile mele sper sa le pun piedici, ca sa intarzii acest fapt pana la o varsta cand vor avea si o alta viziune in afara de cea de gasca. Si sunt intrigat de usurinta cu care unii afirma ca mai bine-i lasi, ca daca-i opresti, mai tare-si fac ambitia. Ei bine, faca cine ce-o vrea, eu nu-mi las copii sa fumeze.
E treaba lor daca o fac.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009
ladyJ spune:
Pai da, Anca, dar tatal ei fumeaza!Cu alte cuvinte tatal ei e om slab, caca?
In plus de asta, nu cred ca la 12 ani tine faza cu ´´tigara e caca´´.
anca74 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Pai da, Anca, dar tatal ei fumeaza!Cu alte cuvinte tatal ei e om slab, caca? In plus de asta, nu cred ca la 12 ani tine faza cu ´´tigara e caca´´. |
Da, sotul meu fumeaza si, cu toate ca-l iubesc ca ochi din cap, detest slabiciunea asta la el. Si inconstienta. Mereu ii spun ca imi doresc sa imbatranim impreuna, sanatosi, si nu vreau ca el sa se imbolnaveasca de cine stie ce grozavie, si sa stea prin spitale, bransat la niste masini. Doamne fereste!
Nu pricep ce este socant intre a iubi pe cineva si a fi in stare sa-i vezi (si) defectele?
Da, sotul meu este un om slab din punctul asta de vedere. Isi inchipuie ca nicotina asta il ajuta intr-un fel sau altul. Se auto-amageste ca fumatorii nu au probleme cu digestia ca, vezi doamne, tigara este minunata dupa o masa copioasa. Ba mai imi da si exemple de nu stiu ce pensionari sariti de 70-80 de ani care, dupa decenii de fumat, au murit de Alzheimer sau orice alta boala care nu are ca factor decisiv fumatul. … Orice numai ca sa laude "virtutiile" tigarii.
ladyJ spune:
Ok Rufus, din cate inteleg tu defapt vrei sa ai ´´contiinta curata´´.
Pentru tine, a NU reactiona prin interdictie si pedeapsa este sinonim cu a sustine fumatul, a-ti sustine fiica sa fumeze. Nu concepi intelegere in acest sens deoarece, in caz ca se intampla ceva cu sanatatea fetei, te vei simti direct vinovat pentru ca ai ´´sustinut-o´´ prin ne-pedeapsa si lipsa interdictiei.
Din acest motiv spui ´´e treaba lor(a copiilor) daca o fac, eu nu ii LAS sa fumeze´´
Sa stii ca aceasta atitudine pe care tu o ai o au multi parinti, tocmai din acest motiv expus mai sus. problema care apare insa este racirea relatiei dintre parinte si copil.Copilul se va indeparta emotional de parinte pentru ca, nu-i asa, parintele se pune de-a curmezisul, si doar e asa cool sa fumezi!(asta e adolescenta)Parintele nu intelege, parintele critica, parintele insusi fumeaza(!!!) dar considera asta un ´´drept´´ al lui, exclusiv.
Nedreptate? Absolut! mai ales in ochii adolescentului.
Daca esti pregatit sa infrunti situatii destul de tensionate in relatia cu fiica ta, ce sa zic, continua cu aceasta atitudine.
Daca insa vrei sa te apropii de ea si sa cresti sansele ca ea sa nu mai fumeze, schimba-ti atitudinea.E un sfat prietenesc.
Rufus, stii proverbul cu mustele si mierea? Sau cel cu vorba dulce?
olympia spune:
Rufus, deci tu fumezi, dar nu de fata cu familia iar fetele au ca optiuni, ori sa nu fumeze, ori sa se ascunda la randul lor. Am inteles bine? Nu cred ca-i eficienta metoda asta, sincer.
Parintii mei n-au fumat si eu eram chiar declarat-anti pana la 16 ani cand m-am apucat la numai trei luni dupa ce sustinusem vreo ora in fata unor prieteni de ce n-as face niciodata asa ceva... Si da, hotarator a fost anturajul, schimbat intre timp si faptul ca tata cel putin ar fi facut ca trenul daca ar fi aflat. Profitam deci din plin de placerea de a savura fructul oprit. M-am lasat tarziu, de pe-o zi pe alta si sincer as vrea sa am aceeasi putere sa pun stop si altor dependente (culinare) la fel de nocive! Sotul meu fumeaza, n-are putere sa se lase, cumva il asociaza cu tineretea, cu relaxarea/concentrarea, presupun doar, cert ca a incercat sa se lase, a trecut o perioada pe pipa, a revenit. E boala grea!
In fine, cred ca mult mai bune rezultate ar da orientarea subtila a copilului spre alte activitati, poate sportive, ecologiste, cumva incompatibile cu fumatul, decat cicaleala, cearta sau interzicerea brutala a tigarii. Iar asta cu "nu in fata mea" chiar aduce cu a baga gunoiul sub pres.
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
ladyJ spune:
Rufus, inca ceva ca am uitat:
am inteles ca teodora sufera de astm. Spuneai ca Torei ii venea sa o stranga de gat cand a aflat ca fumeaza, ca doar a umblat mult prin spitale cu ea din cauza astmului.
Faptul ca tu sau Tora ii spuneti Teodorei :
´´Am umbat cu tine prin spitale, pe la doctori, am facut, am dres, PENTRU TINE, iar tu acum, nerecunoscatoare ce esti, fumezi!´´
....este nedrept. Gresit. Dur. Teodora se va incarca cu vina, se va simti ca o povara in carca voastra, lucru care dauneaza foarte mult relatiei dintre voi.
In loc de reprosuri , ii poti spune Teodorei(cand te hotarasti sa-ti schimbi atitudinea) :
´´Teo, daca alegi sa fumezi in continuare eu nu ma pot opune, o vei face oricum pe ascuns...Mi-as dori sa renunti dar daca tu alegi altfel, sa stii ca vom fi mereu langa tine cand vei avea nevoie de ajutorul nostru. Asa cum am fost intotdeauna´´
Ce zici? Asta e adevarul pana la urma,nu?:))