12 ani- prima tigare
Raspunsuri - Pagina 8
beshter spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui rory76 Atentia ta ma misca profund...hai du-te la o tigara cu fiica ta si nu mai sta pe forum. A, si da-i si o sticla buna de vin si invat-o cum sa o bea astfel incat sa nu se imbete pana cade sub masa, ci mai decent asa, ca o doamna...sau domnisoara!
|
Eu sper sa te zguduie de-a dreptul. Ceea ce si cred ca face
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
ladyJ spune:
Rory,reactia ta e previzibila, dar cum nu suntem in la cabinetul doctorului ci pe forum unde e interzisa aceasta atitudine de atac grosolan la persoana, te-am raportat la moderator.
De ce zic ca e previzibila: cand te grabesti sa ataci ceva ce nu ai inteles si ti se demonstreaza ca defapt TU vorbesti prostii, devii, in general, ceva mai agresiva.Asta e apararea. Nu tu in mod special, zic asa in general, e o atitudine tare des intalnita.
Avem multe proverbe in acest sens. O las pe Mihaela sa ni le spuna.
beshter spune:
denizel, ai dreptate:)
lady, hai sa ... hai sa-ti dau o Cuba Libre, ca eu vin nu pot sa beau:))
isabela a luat o hotarare buna, let's rejoice.
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
ErAs3R spune:
Citat: |
Doamne, de pe ce planeta vii cu sfaturile astea? Tu chiar nu cunosti copiii din ziua de azi, ai vorbit vreodata cu un copil de 13-14 ani? Un copil din zilele astea, nu din vremuri ceausiste...Eu am vorbit cu majoritatea copiilor din cartier, prieteni cu fata mea, si va spun ca nu gandesc si nu se poarta asa cum o faceam noi...au cu totul alte preocupari? cate dintre voi va gandeati sa fumati, sa va imbatati si sa faceti sex la 14 ani? |
M-am hotarat sa raspund dupa ce am vazut aceasta afirmatie facuta de rory76.
Rory crede-ma pe cuvant ca odata ce ai peste 13 ani privesti in sus mai mult decat de obicei si vezi ceea ce fac adultii. Ti se pare interesant si vrei si tu sa faci. Mai ales ca atunci este varsta maturizarii sexuale.
Sunt baiat si inca de la 12 ani ma uitam dupa fundurile fetelor si vorbeam cu prietenii mei despre ce i-as face eu respectivei fete. Pana la 16 ani toti am fumat, toti am baut si toti am facut ceva ce poate fi foarte usor confundat cu un preludiu.
Nu stiu in ce lume magica de cristal ti-ai crescut copiii dar nu este bine ceea ce faci. Odata ce nu il introduci pe copil inca de cand e mic la lucrurile mai putin ortodoxe, aceste lucruri i se vor parea foarte interesante cand va fi mai mare si va avea acces mai usor la ele, astfel fumatul si toate celelalte vicii i se vor parea niste lucruri noi ce merita incercate.
Am aproape 16 ani (ii implinesc in februarie) si m-am gandit ca un comentariu venit din partea celor care fac parte din categoria de varsta vizata in aceasta discutie ar fi mai mult decat binevenit. Nu de alta, dar adultii (si mai ales parintii)au grozava placere de a interpreta in loc de a intelege ceea ce noi, asa numitii adolescenti, le comunicam prin vorbe si mai ales fapte.
Parintii mei nu mi-au interzis niciodata sa fumez, sa beau sau sa fac sex dar mi-au spus ce riscuri presupune fiecare dintre aceste lucruri.
Astfel am aflat ca fumatul iti dilibardeste plamanii, ca alcoolul omoara neuroni si afecteaza fiicatul si ca prin sex se pot transmite felurite boli.
Acest lucru a avut succes. De fumat nu fumez (nu suport fumul de tigara), de baut beau doar cand ne strangem mai multi si cumparam mai multi litri de bere pe care ii bem in grup, iar de facut sex eu inca astept ocazia in care o fata mi se va darui.
Ideea pe care vreau sa o transmit e ca noile generatii se maturizeaza mai repede decat precedentele. Un copil nu trebuie ferit de asa numitele lucruri rele. Acestea trebuie sa fie prezentate cu partile lor bune si rele. SI MAI ALES nu trebuie sa fie interzise. Odata ce-i spui cuiva ca nu poate avea o bomboana acel cineva va dori si mai mult bomboana.
Sper ca m-am facut inteles.
CorinaDani spune:
eraser, privind in urma, daca parintii ti-ar fi interzis sa fumezi, sa bei si sa faci sex, argumentele/explicatiile lor fiind aceleasi, tu cum ai fi reactionat/procedat ? ai fi fost tentat sa incerci "fructul oprit", cu riscul de a-ti supara/mahni/dezamagi parintii?
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
ErAs3R spune:
Citat: |
citat din mesajul lui CorinaDani eraser, privind in urma, daca parintii ti-ar fi interzis sa fumezi, sa bei si sa faci sex, argumentele/explicatiile lor fiind aceleasi, tu cum ai fi reactionat/procedat ? ai fi fost tentat sa incerci "fructul oprit", cu riscul de a-ti supara/mahni/dezamagi parintii? Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 ) "Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham) |
Desigur. Chiar daca parintii mi-ar fi explicat de ce sunt intr-o oarecare masura nocive eu tot ar fi trebuit sa le incerc pe pielea mea.
isabela spune:
Denizel,
Sper din tot sufletul sa nu fii dezamagita ( de tine) daca intr-o zi, copilul tau ti-ar spune ca a fumat.( iar asta o spun cu sinceritate si nu cu ironie)
Si eu spuneam la fel, si credeam in ceea ce afirmam, ca nu e un capat de tara daca aud ca Ana fumeaza. In momentul in care am fost pusa in fata faptului implinit am reactionat cu totul altfel. Sincera sa fiu (dupa cateva zile) si eu am fost uimita de reactia mea, cu atat mai mult cu cat ma asteptam la asa ceva.De aceea spune Rufus ca , altfel reactionezi in acel moment.( si il inteleg atat de bine).
Consider ca sunt o mama dechisa la minte, care a acordat si va acorda multa libertate copilului sau. Stiam ca ,la un moment dat, va veni si prima tigare, si primul prieten si prima dragoste, dar uite ca nimeni si nimic nu ne pregateste pentru aceste lucruri.
Si eu i-am spus, candva, ca daca are chef sa fumeze sa vina acasa sa o faca, dar uite ca reactia mea, atunci, a fost alta.
Am ales sa am incredere in ea pentru ca, sunt convinsa ca este bine pentru amandoua.
Am incercat sa nu-i interzic mai nimic, pentru ca stiu din proprie experienta , ca se face tot ce-i interzis,sa-i explic intotdeauna de ce nu e bine sa facem unele lucruri, sa-i spun ce riscuri exista in anumite situatii. Inca asculta ce ii spun, pot discuta despre orice cu ea.
Cert, pentru mine, este , asa cum i-am spus si fiica-mi, ca nu m-am nascut parinte, ca am incercat sa evit pe cat posibil ce nu mi-a placut la parintii mei, vis-a-vis de modul de a ma creste pe mine, ca alaturi de ea, invat si eu ce inseamna meseria de parinte, si mai ales, incerc sa invat sa o fac cat mai bine.
ErAs3R,
Pentru mine, e bine, sa aflu si parerea unui adolescent despre toate astea. Si da, am constat ca noile generatii se maturizeaza mult prea repede, se grabesc sa se maturizeze, sa le exeprimenteze pe toate.
CorinaDani spune:
Multumesc, Eraser, pentru sinceritate.
Si eu gandeam la fel la varsta ta...daca-mi aduc bine aminte, batranetile, bata-le vina.
Cine are urechi de auzit, sa auda...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
denizel spune:
Isabela, asa cum am mai spus, pentru mine fumatul nu e vreo nenorocire si chiar nu inteleg de ce parintii fac atata tam-tam pe marginea fumatului.
Sunt multe lucruri muuuult mai grave decat fumatul ocazional la coltul scolii si imi pastrez indignarile si "dezamagirile" pentru chestiile astea cu adevarat grave (grave pentru mine :).
Oricat m-as stradui, nu vad de ce e atat de periculos si revoltator ca un copil de 12 ani a pufait o tigara cu colegii.
Iar daca parintele e fumator, cu atat mai mult nu inteleg sensul tam-tam-ului.
Si, daca citesti putin in urma, ai sa vezi ca eu am fumat prima data pe la 7 ani. Un pachet!! Nu s-a ales praful nici de mine, nici de parinti .
A, iar tatal meu a fumat pentru prima data pe la 10 ani. A fumat si a mancat marmelada pana i s-a facut rau :)).
Luati-o mai usor, da?
ErAs3R, bun venit!
Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~