12 ani- prima tigare
Raspunsuri - Pagina 4
Marina spune:
rory si ti se pare normal ce faci? Ii mirositi mainile, doamne la ce umilinta puteti supune bietul copil.
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui isabela De ce nu o cred? De ce nu mai am incredere in ea? Pentru ca asa sunt eu: este suficienta o singura greseala pentru a-mi pierde increderea in cineva, si cu greu mai pot avea incredere in acel cineva. Iar cand asta vine din partea ei ma doare foarte tare, pentru ca am sperat ca putem fi si prietene( nu numai mama si fiica), ca putem avea incredere una in cealalta, ca avem o relatie speciala. Probabil ca problema este la mine, iar asta este alta poveste. |
nu vreau sa te trag de urechi, dar tu realizezi ca vorbesti de propriul copil? carne din carnea ta? copilul tau nu sta la etajul 5 si vine pe la tine din cand in cand la o cafea, ti-a inselat asteptarile si acuma gata cu increderea.
copilului tau ii acorzi incredere in orice situatie, ii arati ca se poate baza pe tine in orice situatie. chiar daca iti zdrobeste sufletul cu faptele ei, tu trebuie sa fi prezenta pentru ea. ea trebuie sa stie ca ai incredere in ea chiar daca te-a inselat amarnic.
dupa mine, este perioada cea mai vulnerabila din viata copiilor. sunt tentatii si presiuni peste tot, threndul si cool-ul sunt pe ordinea de zi. acum se creeaza cele mai mari prapastii intre parinti si copii, nu din vina copiilor. parintii sunt aceia care menegeriaza deficitar relatiile. se oripileaza de faptele copiilor, raman socati sau lovit ca odrasla a pipat o tigara, a vazut o revista deochiata sau a sarutat o/un fata/baiat.
relatiile de prietenie se construiesc zilnic, prin discutii sincere si prietenesi, fara intrebari gen interogatorii comuniste. fara negare si interzicere, nu ai voie, interzis, m-ai dezamagit, esti fraier/prost ca faci cutare, mi-am pierdut increderea in tine, etcetera. nu fapta in sine, trasul din tigara il distruge pe copil, ci ce se intampla dupa, atitudinea parintilor.
sa exemplific. in vacanta de vara, fiimio a iesit cu niste prieteni in parc. de unde, de neunde au avut bere si au baut. cred ca o sticla sau o doaza a supt si feciorasul meu. ma sunat speriat ca ii este rau si sa vin dupa el in parc, ca simte ca moare.
de cum l-am vazut mi-am dat seama ca ori a baut ori a fumat vre-o tigara. il cunosc atat de bine, doar ma uit la el si-mi dau seama ca ceva nu-i tocmai in regula.
am venit acasa impreuna, il tineam de brat, lui ii era destul de rau, avea senzatii de voma....pe drum am glumit, am ras impreuna, ba chiar i-am spus ca daca mai doreste putem sa bem la terasa o bere impreuna. cu conditia s-a impartim.
nu i-am spus nimik, nu l-am intrebat de ce? nu ti-e rusine, golanule? nimik, nimik. acasa l-am pus in pat, l-am invelit, i-am adus ce mi-a cerut, l-am dragalit si asigurat ca il voi iubi indiferent ce ar face. dupa cateva ore si-a revenit, dormise intre timp si singur a venit la mine, ma luat in brate si mi-a spus :"ah mami, tu ma iubesti chiar si atunci cand fac mici ticalosii, credeam ca o sa te superi, dar tu te-ai purtat ca un inger cu mine" . apoi singur mi-a povestit ce trasnaie au facut in parc, cativa colegi de la scoala, au jucat un joc si cine pierdea lua o gura de bere....
poate vrei sa stii daca ma deranjat intamplarea. da, dar putin, pentruca eram pregatita sa aud intr-o zi asa ceva. ma asteptam oricand sa se intample ceva de gen. mintea mea era pregatita, iar cand fapta s-a produs, n-a luat amploarea unei tragedii.
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
_M-am nascut pentru succes!
viviana spune:
Dupa ce a fost faza cu soru-mea (am scris mai sus) mama fuma cu noi.
Eu am inceput sa fumez la 14 ani intr-o tabara. Pe la 16-17 m-am apucat mai serios.
Fumam in ghena de gunoi. Sau in podul liceului.
Tata era fumator. Avea permanent cartuse de Kent. Desfaceam cartusele si sustrageam cate un pachet. Apoi le lipeam cu albus de ou.
Pana cand intr-o zi cand ne-am dus la "sustras" si am gasit un bilet: "In acest cartus sunt 10 pachete, Tata."
Dupa aceea mama, s-a hotarat sa fumeze cu noi, chiar daca nu era fumatoare, mergand pe principiul ca mai bine fumam in casa, decat pe la coltul scolii, la ghena de gunoi, sau prin tufisuri.
A inceput sa ne cumpere tigari bune, usoare.
Tata ne-a spus doar atat: nu fumati in fata mea. O veti putea face la 21 ani.
Vreau sa va spun ca in felul asta nu mai fumam la liceu sau in afara casei prin locuri dubioase si era si mult mai redusa cantitatea de tigari/zi.
Cu toate astea, daca fi-mea s-ar apuca de fumat la 12 ani nu m-as simti bine.
Dar, as intelege-o. Nu as certa-o. Nu as mirosi-o sau controla-o. Mi se pare olecuta degradant si pentru mine si pentru ea.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
isabela spune:
Am citi ce a scris fiecare din voi.
Roxana, da, m-am simtit tradata.
Stiu ca am gresit, ca poate reactia mea a fost exagerata. Stiam si stiu ca va mai incerca si alte tentatii. Sincera sa fiu si eu am fost surprinsa de reactia mea.
Aseara, ii miroseau tare hainele. Mi-a spus ca ea nu a fumat, ca s-a dus sa vada unde s-a ascuns colega fumatoare. Ce i-am spus? OK, te cred. Si asta a fost tot. Si chiar am crezut-o. Nu as putea sa o lovesc, nu am facut-o niciodata si nu o voi face.
Dimineata am avut timp mai mult pentru noi doua. I-am cerut scuze pentru reactia mea, i-am spus ca o iubesc foarte mult , ca mi-e teama ca i s-ar intampla ceva rau, ca nici eu , ca parinte, nu m-am nascut stiind cum sa cresc un copil, ca si eu invat, dar ca am nevoie si de ajutorul ei.
rory76 spune:
Nu am rupt nici o comunicare, chiar avem o relatie mai buna si mai apropiata decat inainte, a recunoscut ca a gresit, ca este mult prea mica, ca nu e ceva foarte important pentru ea sa fie ca altii care fumeaza din grupul ei...nu mi se pare normal sa fumez si io cot la cot cu ea, noi nici unul nu fumama, am incercat si noi ca oamenii dar atat.
Incredere an=m in ea, adica in sensul ca daca mi-a zis ca nu face o chestie o cred, dar cred ca e bine sa fiu un pic suspicioasa pentru ca am vazut ca minte foarte usor. Asta cu mirositu'a fost in disperare de cauza, va dati seama ca nu stiam daca sa o credem sau nu. O intrebam: Ai fumat? Ea:nu. Si traznea a fum! E, ce sa mai crezi??
degradant sau nu, nu ma intereseaza decat sa fie sanatoasa fizic si psihic, si cred ca fiecare procedeaza asa cum ii dicteaza instinctul de parinte, din pacate nu exista scoala pentru parinti, asa ca nu mai acuzati in stanga si in dreapta cat timp nu toti copiii sunt la fel.
Poate va permiteti sa stati relaxate pentru ca ai vostri copii sunt mai mari, sau sunt baieti, sau nu aveti copii, eu una nu pot sa stau cu fii-mea la masa sa fumez numai asa, ca sa fiu o mama "cool'. vreau sa fie un om intreg la cap si la trup, atata tot. Faptul ca a lovit-o taica-su nici pe mine nu m-a incantat, mai ales ca eu am fost un copil batut zilnic, in adolescenta.M-am asezat in fata lui si am urlat sa inceteze, parca aveam un flash-back, ma simteam exact ca atunci cand ma batea taica-meu , oribil! El nu a stiut cum sa procedeze, si-a pierdut cumpatul. Cert e ca asta a avut efect. Nu a mai pus gura pe tigari din momentul ala.
Porumbita spune:
absolut oribila reactia voastra!
s-o crezi tu ca de acum incolo veti mai avea o relatie buna cu ea; poate o sa ierte reactia voastra dar nu o sa uite si clar si doar ati indepartat-o de voi;
o sa fie doar mai atenta pe viitor
denizel spune:
citat din mesajul lui rory76 degradant sau nu, nu ma intereseaza decat sa fie sanatoasa fizic si psihic |
Pai, copila nu prea are cum sa nu fie afectata daca voi o umiliti cu buna stiinta.
Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
rory76 spune:
Credeti voi ce vreti, psiholoagelor, eu stiu mai bine ce am acasa si asta nu mi-o va lua nimeni! Macar sa aveti voi copii asa cum este fata mea!
denizel spune:
citat din mesajul lui rory76 Credeti voi ce vreti, psiholoagelor, eu stiu mai bine ce am acasa si asta nu mi-o va lua nimeni! Macar sa aveti voi copii asa cum este fata mea! |
Gata, eu nu mai spun nimic. M-ai pus la punct .
Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~